vineri, 27 mai 2016

Presedinti socialisti francezi

Presedinti socialisti francezi – 12 mai 2016


Smaranda Dobrescu
 

10 mai 1981, alegerea primului presedinte de stanga al celei de a V-a Republici care condusese Partidul socialist francez timp de 10 ani, ales gratie votului masiv al tinerilor si categoriilor populare. Francois Mitterand era pe atunci un partizan declarat al "rupturii de capitalism".. Treizeci si cinci de ani mai tarziu, un alt presedinte socialist, care si-a condus partidul timp de 11 ani are parte de rejectarea masiva din partea tinerilor si categoriilor lucratorilor, saracilor, etc.. Guvernul acestuia nu a incetat sa sarbatoreasca antreprenorii si sa le acorde favoruri; el se ocupa in prezent de restrangerea dreptului la munca. O aniversare trista, chiar daca istoria stangii de la putere a cunoscut si pagini glorioase printre care existenta coalitiei Frontul Popular s-a remarcat copios prin evenimente de acest fel. ( concedii platite de 15 zile, reducerea timpului de lucru si a saptamanii la 48 ore, stabilirea contractelor colective - 1938). Franta a remarcat odata in plus discreditarea marilor partide politice care s-au succedat la conducerea tarii, decenii dupa decenii, fara sa satisfaca aspiratia spre schimbare a celor care i-au ales.

 

Mihai Ion Turcu Mitterand era educat la iezuiti.Faptul ca guvernele social-democrate cum au fost si ale noastre, urmeaza directive, n-as spune "de dreapta" ci ale unor structuri oligarhice globalizatoare mondiale demonstreaza crisa sistemului politic constitutionalist liberal-democratic.

 

Smaranda Dobrescu De acord. Criza se poate rezolva prin contrazicerea lui Fukuyama si revederea programelor si ideologiilor in spiritul cerut de segmentele clasice sau mai noi de alegatori, fie prin acceptarea ideilor unor tineri de a intra in anarhie. Fiecare va raspunde conform posibilitatilor si intereselor proprii sau inoculate...

 

Mihai Ion Turcu Fukuyama a devenit foarte popular nu insemneaza ca ipoteza sa este lege. Stintic ipoteza sa n-a strabatut procesul de "falsificare". Personal cred ca proiectul uniupolar este utopic. Poate fi contrazis stiintific, Ca el este vointa unei oligarhii organizate este evident. Se pare ca proiectul se clatina si se va prabuzi inevitabil dar sub forma unei crize periculoase. Aceasta ar trebui reperata si evitata nu pentru a salva proiectul ci pentru a proteja lumea de crize majore.

 

Prospectiv A-z .
Criza nu poate fi evitata. Logica intreg sistemului face criza inevitabila--sistemul fiind piramidal. Se poate amana, ceea ce au facut pentru atata timp, cat s-au mai gasit fraieri sa fie aruncati la baza sau vreo schema de imbogatire instantanee prin speculatie imobiliara.

 

Prospectiv A-z .
Si Mitterrand a avut o perioada dificila din partea sistemului, la inceputul mandatului, ca si Hollande. Cand Franta a ales sa-l trimita acasa pe de Gaulle, in efect s-a terminat cu independenta ei.

Niciun comentariu: