vineri, 10 martie 2017

Banca Mondiala, gata sa-si ofere serviciile

Banca Mondiala, gata sa-si ofere serviciile – 18 ianuarie 2017


Andrei Iaver shared a link
.

http://www.mediafax.ro/…/banca-mondiala-interesata-de-struc…

 

 

Banca Mondială, interesată de structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii al României

Reprezentanţii Băncii Mondiale şi-au oferit „întreaga susţinere şi disponibilitate pentru colaborarea în structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii", se…

MEDIAFAX.RO

Like

Smaranda Dobrescu Cu alte cuvinte, Banca Mondiala vrea sa faca un program de dezvoltare a Romaniei. Programe cu BM de restructurare a economiei au fost destule in decadele 1990-2010. Rezultatele se vad. Prioritatile investitionale le cunoaste cel mai bine partea romana si experienta in investitii pe bursa sau in afara tarii am dobandit, cred suficienta incat sa ne descurcam bine, rau de capul nostru. BM a facut parte din troika care a avut idei cu imprumutul in 2009. Daca guvernul angajeaza 2-3 specialisti in investitii, care au analizat si economia romaneasca, lucrurile chiar vor putea inainta intr-o buna colaborare....

 

Andrei Iaver Cu scuzele de rigoare, domna Ministru, "Nu-i prost, ala care cere, prost este ala, care da!"

 

Dinica Roman @Andrei Iaver Poate ca ar trebui sa ne gandim de 2 ori daca aceasta formula se mai potriveste romanilor. Cand ti se face o oferta pe care n-o poti refuza (cu pistolul la tampla), nu-i prost ala de o accepta, e ticalos ala care o face. Ticalosul nu-i neaparat mai destept, doar iti indreapta un pistol catre tampla...

 

Andrei Iaver Aveti dreptate! Cuvintele si expresiile limbii romane au mai multe intelesuri! Probabil, asta este si farmecul latinitatii orientale. Punctul meu de vedere este ca aceste expresii sau zicale isi au originea in geografia in miscare, denumita Istorie, de catre Nicolae Iorga. "Pozitia geo-strategica", care a fost avantajul aderarii si integrarii in blocul politico-militar, NATO, in momentul de fata constituie o "amenintare" la adresa celuilat mare pol de putere politica si militara, Rusia si Uniunea Euro-asiatica. Astfel, traduc, la modul general, relatiile Romaniei cu lumea multipolara. In particular, revenind la tema de fond, anume, oferta Bancii Mondiale de asistenta in aplicarea masurilor economice pentru realizarea prosperitatii si bunastarii in Romania, subscriu in totalitate, comentariului competent si pertinent al doamnei Smaranda Dobrescu. Cu stima!


Preda Mihailescu Banuiesc ca "intreaga sustinere si disponibilitate" se traduce in limbaj comun prin "dorinta in a fi de la inceput in joc, pentru a sti cum pot sa profite mai bine, resp. sa sustrag partea lor din acest fond".

O propunere de investire a banilor de catre romani

O propunere de investire a banilor de catre romani – 17 februarie 2017

 

Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.

Gheorghe Piperea

February 17 at 6:44pm

Am un depozit in dolari. Onorabila banca m-a anuntat ca dobanda anuala e de 0,01%. 
Am si niste depozite in euro. Dobanda e cca 0,6% pe an. 
In curand dobanda va deveni negativa. Adica noi, deponentii, o sa platim ca sa ne tinem banii "in siguranta", in banca. Vorba vine. Ca daca e niscaiva belea financiara pe capul bancii, depozitele respective ni se confisca. 
A se observa ca dobanzile comerciale practicate de aceleasi banci, inclusiv in raport cu Statul roman, sunt de 3-5% pe an sau chiar mai mult. La creditele de retail din 2007-2008 inca se mai practica dobanzi de 12%. Si lumea se mira ca sectorul bancar din Romania are o rata a profitului dubla fata de media europeana. 
Eu am o sugestie pentru dl Viorel Stefan. 
Bugetul pe 2017 e foarte ambitios. E nevoie de finantari de cca 15 mld euro pentru a fi pus in practica. In loc de inca un contract drastic (ca sa nu zic inrobitor, ca sa nu fiu iar acuzat de populism) cu FMI si de credite care sa dubleze iar profiturile bancilor, nu mai bine Statul roman ar imprumuta acesti bani de la populatie, cu dobanzi de 2-3% anual si pe termen de 10-15 ani, sub forma de titluri sau obligatiuni de stat (bonduri), care ar urma sa fie emise si listate la bursa?
Eu mi-as lichida rapid depozitele bancare pentru a le plasa in astfel de bonduri. Ar fi mai sigure si cu mult mai profitabile. Si ar fi si ceva patriotic. 
Ce ziceti dle Viorel Stefan?

 Smaranda Dobrescu In 2016 s-a inregistrat un reviriment al industriei, fapt remarcat si in activitatea bursei (bvb). Intrarile de bani s-au facut in fondurile din categoria "alte fonduri" – adica in acele fonduri care nu au stabilite niste reguli si limite foarte rigide in ceea ce priveste gradul si tipul de instrumente pe care se pot expune … iar in interiorul acestei categorii, cele mai mari cresteri de active au inregistrat fondurile orientate spre investitii in instrumente financiare cu venit fix (obligatiuni, titluri de stat, depozite, etc).

Asadar, premizele par a fi favorabile. Cum vede D-l Piperea investitiile la bursa? De catre Fondul gestionat de stat sau prin fonduri private? In interesul cumparatorilor de bonduri/obligatiuni este ca beneficiul sa depaseasca dobanda bancii la depozite. Comisionul fondurilor de investitii private nu ar putea oare compensa castigul investitional si ar sterge avantajul parasirii depozitelor bancare?

 

Anna Zelinski Japonia procedează în acest mod, împrumută de la populație.

 

Smaranda Dobrescu Si noi o facem de dupa revolutie Doar ca obligatiunile si bondurile aveau o perioada mult mai scurta de rambursare.

Presedinta Uniunii Judecatorilor din Romania, despre Referendum

Presedinta Uniunii Judecatorilor din Romania, despre Referendum

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

"Într-o scrisoare deschisă, publicată de evz.ro, Dana Gârbovan este de părere că „din punct de vedere juridic, lupta împotriva corupției trebuie să fie una ce ține strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, există un cadru legislativ și instituții ce sunt dedicate luptei împotriva corupției. Să înțeleg că Președintele Iohannis dorește să întrebe poporul dacă vrea în continuarea respectarea și păstrarea acestui cadru legislativ? Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?"

 

 

Președintele Uniunii Judecătorilor din România: „Propun Președintelui un referendum în care să întrebe cetățenii dacă doresc să se clarifice implicarea…

ACTIVENEWS.RO


Constantin Balasoiu cred ca asta e textul initial
Dana Girbovan
January 24 at 2:08pm · 
Intentia Presedintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru "continuarea luptei împotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice" relativizeaza legea si discrediteaza lupta anticoruptie, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o arma in batalia politica.

Din punct de vedere juridic, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una ce tine strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, exista un cadru legislativ si institutii ce sunt dedicate luptei impotriva coruptiei. Sa inteleg ca Presedintele Iohannis doreste sa intrebe poporul daca vrea in continuarea respectarea si pastrarea acestui cadru legislativ? Adica intrebam poporul daca legile mai trebuie respectate in Romania?

Mai departe, conform unei hotarari a CCR, chiar daca referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu. Prin decizia 682/2012, Curtea a constatat ca "reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este în contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61"- pct.1.12 din decizie.

In anticiparea consecintelor referendumului, trebuie pornit de la premisa ca rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate raspunde la fel de bine DA sau NU.

Pentru ca daca este cert ca se va raspunde DA, ce rost are sa cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cat s-au cheltuit in 2012, o suma echivalenta cu bugetul anual alocat ICCJ?

Iar in ipoteza unui raspuns NU, cum va armoniza Presedintele vointa poporului de suprimare a luptei impotriva coruptiei cu obligativitatea respectarii legii?

Din pacate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decat sa arate ca lupta anti-coruptie a devenit un slogan, iar justitia continua sa fie folosita ca arma in bataliile politice.

Profit insa de interesul aratat de Presedinte Iohannis pentru apararea independentei justitiei si ii propun un referendum in care sa intrebe cetatenii daca doresc sa se clarifice implicarea serviciilor secrete in justitie ori lamurirea modului in care instantele de judecata au devenit "camp tactic" pentru SRI.

Iar pana cand un astfel de referendum va fi initiat, reiterez cererea adresata Presedintelui Iohannis de a face toate demersurile pentru a declasifica deciziile secrete CSAT prin care, intr-un mod ce contravine Constitutiei si legii, serviciilor de informatii, cu precadere SRI, li s-au dat competente extinse, care s-au materializat inclusiv prin acele "echipe mixte operative" formate din procurori si agenti SRI, a carui mod concret de actiune nu a fost inca lamurit.

 

Smaranda Dobrescu Ce logica curata are doamna asta! Oare de ce nu-i propune premierul sa preia ministerul? E dupa parerea mea printre putinii care s-ar descurca cu cei doi procurori sefi.

Ce descopera jurnalistii

Ce descopera jurnalistii – 17 februarie 2017

 

Dinica Roman shared Cristian Dogaru's post.

 

Cristian Dogaru

February 17 at 9:27am

Jos palaria pentru Marius Albin Marinescu!

Am vazut ca inca din 11 decembrie 2016 jurnalistul din Sibiu vorbea despre tunurile date de Julien pe ultima suta de metri a mandatului sau....Din 11 decembrie deci, inainte de alegeri!...Iar noi am inceput sa vorbim despre asta abia dupa emisiunea lui Gadea de aseara....Jos palaria pentru Marius Albin Marinescu, publicatia lui merita toata atentia noastra...

"Cu ocazia „Zilei Internationale de lupta impotriva Coruptiei" am pregatit un material amplu despre „Ultimul Tun" al „onestului" Dacian Ciolos / sau „Cumintenia Pamantului" de 400 ori mai mare in varianta militara – de la 11 milioane la 4 miliarde Euro! Ghinion pentru Romania! Primul Ministru Dacian Ciolos afirma foarte clar ca nu sunt bani pentru maririle de salarii in Sanatate si Educatie / mai spune ca nu pot fi eliminate cele 102 taxe din Legea propusa de PSD si votata de Parlament pentru ca e nevoie de bani la buget / nu poate fi marit salariul minim pe economie asa cum cer ( foarte corect) Sindicatele / nu pot fi ieftinite medicamentele pentru ca se opun firmele internationale si importatorii/ Si tot asa – nimic nu se poate pentru ca nu sunt bani!"

 

 

Ultimul „tun" al lui Cioloș, patru miliarde de euro dați cadou germanilor și olandezilor lui Iohannis, care l-au decorat recent - Justitiarul - revista de investigatii

JUSTITIARUL.RO


Dinica Roman http://www.justitiarul.ro/ultimul-tun-al-lui-ciolos.../

 

 

Ultimul „tun" al lui Cioloș, patru miliarde de euro dați cadou germanilor și…

JUSTITIARUL.RO

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/dena.../posts/999573866842093

 

Smaranda Dobrescu In 3 decembrie am discutat aici la grup subiectul:

Smaranda Dobrescu L-am ascultat aseara pe Ponta la emisiunea Subiectiv la A3.Nu o pot descarca din pacate caci imi cere sa ma abomez si oscilez deocamdata. Cine e abonat poate urmari emisiunea din ziua de 2 decembrie. In final Ponta a spus un lucru grav. Nu stiu cat e de real, dar nu suntem la emisiunea de bancuri, asa ca macar vi-l impartasesc: In urma cu cateva zile premierul Ciolos a perfectat cumpararea de blindate din Germania si de Corvette din Olanda. Suma totala e aproape de 6 mld.euro. Aceasta suma reprezinta dotarile prevazute pentru armata in decurs de 4 ani. Ponta era contrariat si de pretul mai mare decat din alte surse dar mai ales ca nu au fost cumparate aceste dotari de la americani care oricum ne-au atentionat ca securitatea costa.. Uite asa, premierul a scutit Parlamentul de deranj si a angajat romanii in alt imprumut semnificativ...

 

Dinica Roman http://www.politico.eu/.../jean-claude-juncker-eu.../...

 

 

Juncker: EU must resist US bullying on NATO spending

POLITICO.EU


Smaranda Dobrescu Atunci cine ne-a impus 2% pentru Aparare? Am vrut sa fim si noi odata primii la ceva?

Oportunitatea referendumurilor

Oportunitatea referendumurilor – 15 februarie 2017

 

Dinica Roman shared Bogdan Duca's post.

George W Bush s-a folosit de o chichita similara pentru a baga Americii pe gat infamul Patriot Act. Asa ca nu stiu daca-s de acord cu aprecierea oportunitatii in termenii lui Bogdan Duca...

 

Bogdan Duca

February 14 at 10:43pm

Eu cred că ieri Parlamentul a dat o lovitură de moarte domnului Iohannis.

Şi nu mă refer doar la faptul că i-a dat de treabă, aprobându-i referendumul. Acum va trebui să găsească o întrebare ca să nu se facă de rahat, ceea ce e foarte dificil când la Cotroceni ai mai mulţi consilieri decât neuroni....
Adevărata lovitură este aceea că domnul Iohannis va trebui să se zbată singur să îşi treacă referendumul. Pentru că nici PNL, nici USR nu sunt în formă să treacă la campanii electorale... Şi să te bazezi doar pe ratingul Realitatea şi Digi 24.....

 

Smaranda Dobrescu Presedintele iesind acum din gaselnita OUG 13, poate veni cu o tema dubioasa care sa-i permita in viitor orice libertate, chiar neuzuala care sa ne conduca nu se stie unde, in cadrul razboiului declarat. Solutia ar fi poate invalidarea prin neprezentare la vot. Daca isi retrage declaratia de razboi si dovedeste bune intentii fata de toti romanii, e de discutat.

 

Dinica Roman PRECIS!

 

Smaranda Dobrescu Liviu Plesoianu
February 13 at 4:33pm · 
NU am participat la acest vot! NU poți da niciun aviz câtă vreme nu cunoşti, concret, întrebarea! NU e normal să cheltuim 50 de MILIOANE de EURO pentru fițele lui Iohannis! 50.000.000 de EURO pentru o întrebare retorică şi PERVERS formulată (sunt convins de asta)? NU! Cu 50 de MILIOANE de EURO puteam salva zeci de copii grav bolnavi, puteam să le dăm o şansă la VIAȚĂ! ...Cred că avem o problemă. SIGUR avem o problemă!
P.S. Am marea rugăminte să nu încerce niciun coleg să mă convingă de contrariu! NU ar avea cum...

 

Rizea-manea Marius La cat ii functioneaza lui Neuronul ala stingher ,nu cred ca a vrut asta dar l-a luatr valul si acum sa se descurce ...Banii ne lipsesc dar el TOCMAI DIN ACEST MOTIV A VRUT SA FACA REFERENDUM ....SA MAI CHELTUIE DIN BANII SI ASA PUTINI ,STRANSI PENTRU ZILE NEGRE ,

 

Rizea-manea Marius STITI CA RESURSA ESTE FONDUL PENTRU SITUATII SPECIALE (CALAMITATI , DEZASTRE ,NENOROCIRI SI ALTELE DE-ASTEA) .


Amza Gheorghe Daca nu se prezintă nimeni la referendum dam dovada de civism pt ca 50 mil de euro ar putea fi folositi pt construirea de scoli si spitale.

 

Rizea-manea Marius Daca se face ,oricum se cheltuiesc ....

 

Smaranda Dobrescu Un aviz inutil pentru un referendum inutil
FEBRUARIE 15, 2017 ADRIAN NĂSTASE
Mi se pare amuzantă procedura consultării parlamentului pentru referendumul anuntat de presedintele Iohannis. Nu este, neapărat, vina sa. Dar ce sens are să ceri (sa dai) un aviz, care, oricum este consultativ, pe o hologramă. Adică, să te pronunti nu pe intrebarea ce va fi adresată in cadrul referendumului ci pe „tema" pe care o are in vedere presedintele. Un fel de cec in alb, până la urmă oricum inutil. Prin decret, presedintele Iohannis poate să formuleze, intr-un cadru foarte larg a ceea ce inseamnă, de exemplu, lupta impotriva coruptiei, o intrebare ce nu va mai putea fi cenzurată in niciun fel până la referendum pentru că invalidarea eventuală, ulterioară, de către CCR nu va putea anula efectele politice ale campaniei si ale votului respectiv. Ce părere ati avea de o formulare de genul :" Sunteti de acord cu introducerea pedepsei cu moartea pentru infractiunile de coruptie?" Existând si votul consultativ, anterior, al Parlamentului…

Eu cred că, in conditiile necunoasterii intrebării ce va fi adresată la referendum, votul in Parlament ar fi trebuit să fie de abtinere.

Asa cum scriam in urmă cu câteva zile, tema coruptiei, respectiv a luptei anti-coruptie, a fost extrem de suculentă, politic, in ultimii 15 ani. Alimentată si din exterior, ea a permis „fezandarea" politicienilor si a oamenilor de afaceri români, in timp ce – ce să vezi? -, lupta asta a dus la ocuparea spatiului economic national, aproape complet, de către capitalul străin. Tratamentul indicat de MCV-uri a reusit, din pacate, pacientul e in sala de renimare, fără prea mari sanse de supravietuire.

Sigur, „coruptia" poate avea diferite semnificatii, lupta impotriva ei căpătând diverse forme.

Precizam, intr-o postare anterioară, că Primul Plan national de prevenire a coruptiei a fost adoptat de guvernul pe care l-am condus in 2001. Au urmat Măsuri de accelerare a aplicării acestui Plan, in 2002. In anul următor, a fost adoptată Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Tot in 2003, a vut loc revizuirea Constitutiei, fiind eliminată, spre exemplu, imunitatea parlamentarilor pentru fapte penale.

In anii următori, au fost adoptate Planuri nationale anti-coruptie de către toate guvernele care au urmat. Pentru perioada 2005-2007, pentru perioada 2008-2010, 2010-2012, 2012-2015.

Ultimul Plan national anticoruptie a fost adotat, prin HG nr 583/2016, in august anul trecut, de către guvernul Ciolos si vizează perioada 2016-2020. Si nimeni nu a cerut anularea acestui act normativ. Ceea ce arată că nimeni nu este, de principiu, impotriva luptei anti-coruptie.

Si atunci care ar fi rostul referendumului lansat de presedintele Iohannis?

Sondaj in toiul demonstratiilor

Sondaj in toiul demonstratiilor – 15 februarie 2017

 

Constantin Balasoiu shared a link.

Daca maine ar fi alegeri, PSD ar fi creditat cu 31%, PNL, 17%, USR 7%, Alde 2%. Ceea ce inseamna ca toti sunt priviti ca responsabili de situatie, fiindca toti au pierdut. Dar PSD cel mai mult. Infrangerea lui e mai mare in acest caz.
Bun, privind tabloul am impresia ca batalia mediatica s-a dat pe acei romani non-partizani insemnati cu galben, care daca sunt inclinati spre ceva sau cineva intre pro/ anti-guvern, astia sunt romanii anti-guvern. Se vede clar cum se pozitioneaza in chestiuni ca cine e vinovat de criza, ce solutii, daca sustin initiativa presedintelui de referendum, ce tv urmaresc, daca au luat parte la manifestatii etc. Si trag concluzia mai departe ca nu-i vad dispusi (opozitia, presedintele, institutiile de forta gen DNA) sa iroseasca ce au reusit sa capitalizeze acum. Nu intamplator la Sibiu se fac de ex banderole albe cu rezist care sa fie purtate tot timpul, la Buc insigne (chiar acum am vazut o cutie plina cu asa ceva) etc
Bun, sondajul e facut intre 7-11 feb, cand intoxicarile si manifestatiile isi ating varful (10 feb), ramane sa mai vedem si altele in sapt viitoare

 

 

Sondaj independent după proteste: Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 31%, PNL 17%, USR 7%, ALDE 2%

REPUBLICA.RO

 

Draghi Puterity 31 + 17 + 7 + 2 = 57

Hai sa vedem ce procente avem daca vorbim de alegatori (care sunt cei care conteaza 100% la alegeri)...


Constantin Balasoiu PSD a pierdut, in nov inainte de alegeri era creditat cu 45% din intentii. Acum doar cu 31% https://youtu.be/pCFWmvmD0qg

 

 

Cum s-au modificat intentiile de vot in…

YOUTUBE.COM

 

Draghi Puterity Poate ca l-ar vota mai putini in mod absolut, insa intre votanti, singurii care conteaza la alegeri, PSD-ul iese mai bine decat in noiembrie.

 

Constantin Balasoiu pai asta e surpriza acestui sondaj, PSD conduce in continuare detasat

 

Luminita Branco http://www.argumentesifapte.ro/.../in-perioada-asta.../

 

 

Cine răspândește #fakenews ? - Argumente și fapte

ARGUMENTESIFAPTE.RO

 

Smaranda Dobrescu M-am uitat si eu> Raportarea numarului de voturi nu s-a facut la cei care au raspuns si au o optiune ci la un total in care sunt 41 % care nu vor sa raspunda sau sunt nehotarati. Sigur ca rezultatul este distorsionat pentru toate partidele si in primul rand pentru cel cu intentia cea mai mare de vot. Neprofesionist cel care a facut sondajul. Are dreptate Luminita, dupa parerea mea

 

Smaranda Dobrescu Si Draghi.

 

Constantin Balasoiu Intuitiv e corect. Priviti perioada in care e facut. De maxima intensitate. Info incep sa iasa la iveala si sa fie explicate dupa 10 feb. 
S a recurs la manipulari si intoxicari, eu insumi am reactionat, basca aceasta decizie ccr 405/ 2016 care pune in. lumina o data plus distorsiunile la care am fost supusi sapt astea de catre dna presedinte opozitie via o f persuasiva presa de afiliere. Dar aici cred ca avem de a face cu ceva de care se folosesc si ei. V am dat un ex mai sus cum ce fac ca sa capitalizeze ce au obtinut..

 

Smaranda Dobrescu Asa e. Aceasta manilpulare a presei care a preluat un sondaj facut de un neprofesionist este insa foarte daunatoare si parsiva. Inca din titlu se vede trisul. Sunt doar 57% optiuni de vot> Ceilalti cu cine voteaza? Deci totalul nu-i poate cuprinde decat pe cei cu optiuni. La astia te raportezi si atunci vezi ca nu doar PSD a crescut, dar si PNL. Pe seama PMP si USR.

 

Constantin Balasoiu Jurnalistul manipuleaza putin pe comentarii cand prezinta mai curand opiniile anti-guv, dar nu e ceva serios. Nu ne au prezentat tot ce au obtinut din cercetarea asta, dar cred ca asta e alta discutie. Nu, nu cred ca e o manipulare. Era de asteptat ca PSD sa iasa in pierdere si e intuitiv acceptabil ca non partizanii sa fie mai curand pro anti guvern decat cu cei pro guvern.


Smaranda Dobrescu Era de asteptat, poate, dar din cifrele date la intentia de vot nu reiese. Dimpotriva. Incearca te rog sa citesti articolul din Argumente si fapte. S-au exprimat doar 57%din cei interogati. Nu poti sa raportezi scorul la totalul interogatilor, ci la totalul intentiilor de vot. E foarte simplu. Daca nu e manipulare e o greseala. De aceea am si spus ca e un somdaj neprofesionist.

 

Constantin Balasoiu Smaranda Dobrescu nu am citit articolul din arg si fapte

 

Smaranda Dobrescu Constantin Balasoiu Ramanem in litigiu, atunci https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/fa5/1.5/16/1f642.png:-) https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f24/1.5/16/1f641.png:[)

 

Constantin Balasoiu :))

 

Constantin Balasoiu dl Kivu isi punea o probl diferita azi in legatura cu acelasi sondaj, nu avea oricum probl de metodologie. Altminteri corect, minus faptul ca PSD a scazut. Or in conditiile in care toti scad, castiga cei care scad cel mai putin. Ramanem in litigiu pana vad si art din Arg si fapte https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/ff8/1.5/16/1f61b.png:P
Mircea Kivu
9 hrs · 
Lumea se mira ca, in sondajul publicat ieri de ISSPOL, desi lumea protesteaza in strada, intentia de vot pentru PSD nu a scazut, ba mai degraba dimpotriva. Se uita insa ca intentia de vot e cu suma fixa: pentru ca un partid sa scada, trebuie ca altul sa creasca.
Stiti vreun partid care sa fi intreprins ceva relevant pentru a da motive unui votant PSD, sau cuiva care nu s-a dus la vot, sa-l voteze pe el?

 

Smaranda Dobrescu Constantin Balasoiu Kivu o spune edulcorat, noi mai direct. Draghi Puterity care a facut aceleasi studii ca si mine gandim la fel si avem rezultate identice. Asta nu inseamna ca nu putem gresi amandoi daca sunt unele date nepublicate care nu au fost luate in considerare.Macar sa putem interpreta corect tot ce se intampla in jur. Contez pe flerul si cunostiintele tale politice sa ne mai deslusesti una, alta

 

Constantin Balasoiu vedeti ca e 59% nu 57, partidul nehotaratilor reprezinta 41%
Bun, nu cred ca Sarbu a rezolvat nimic, fiindca in loc sa scada asa cum scad in sondaj, el i-a facut dimpotriva sa creasca. Poftim, PSD s-a facut de 52,5%, PNL de 28,8% etc. Si nu e normal. Anul trecut au facut fiecare mult mai putin. Dupa un asemnea cutremur te astepti ca partidele, aliantele etc, indiferent ale cui, sa scada, nu sa creasca in optiuni de vot. Scad doar Alde si PMP in tabloul lui, adica cel mai putin implicati. Nu e in regula
Cred ca mai sunt si alte probl cu ce spune el, mi-ar fi placut sa vad niste comentarii.

 

Smaranda Dobrescu Intrebarile nu au avut ca subiect toate partiduletele care nu au obtinut 5% in alegeri. Mai e si marja de eroare de peste 3% daca nu gresesc. Impreuna cu 6pp, scaderea PMP si ALDE, tot se obtin macar in plus la toate partidele nominalizate suma procentelor pierdute prin neintrarea in parlament a celor mici si a celor doua.. Asadar chiar daca scorul real nu e 52, respectiv 28, tot va fi mai mare decat cel avut in decembrie pentru PSD si PNL. Daca dorea sa-i iasa la fel putea sa vina la noi sa-i spunem ce intrebari trebuiau puse. desi, nu stiu ale cui interese le face. Pentru un sondaj onest, la dispozitie. Desi cred ca in tara asta sunt destui specialisti buni in sondaje. Cu interesele nu stim cum stau..

 

Rizea-manea Marius Smaranda Dobrescu Intotdeauna ostile ....

 

Rizea-manea Marius Constantin Balasoiu Nu le-as spune nehotarati ...mai mult indiferenti ....

 

Constantin Balasoiu nu sunt indiferenti, priviti mai jos. Si n-au cum sa creasca partidele, pe bune. Nu in perioda asta. 
Iar ideea aia de a restrange intentiile de vot la totalul intentiilor, e si metodologic si sociologic o eroare. Fiindca totalul tau e totalul celor care ti-au raspuns la chestionar, fara exceptie, iar sociologic fiindca asta e, nehotaratii au opinii politice. De fapt de aici rezulta ca sunt puternic inclinati spre cei anti-guvern

 

Smaranda Dobrescu Constantin Balasoiu Hai sa acceptam teoria ta , intuitiva ca dupa toata tevatura, PSD-ul ar fi trebuit sa scada, 
1. Ca sa scada e nevoie sa creasca alte partide insumand o crestere egala cu scaderea PSD. Cine a crescut si inca in asa masura?
2 Scorurile vechi (de ex. 45 % PSD se raportau nu la totalul listei ci la totalul voturilor exprimate. Orice sondaj care relativizeaza scoruri actuale la cele din alegeri trebuie sa se raporteze la totalul optiunilor exprimate (echivalent voturi exprimate)
Concluzia este ca daca PSD-ul nu va fi foarte repede decapitat si scos de la guvernare trebuie oricum sa dea dovada de ceva forta si hotarare in decizii. Altfel, pierde tot.

 

Constantin Balasoiu Dar nu trebuie sa comparati cu procentele din alegeri, asta e logica lui sarbu. PSD a pierdut fata de intentiile de vot de anul trecut, care sunt comparabile cu rezultatul alegerilor. Mai sus v am livrat un tutorial cu intentiile de vot. 
Si nu doar psd a scazut acum, ci toti. PSD mai mult. ceilalti mai putin. Au crescut sau castigat cei care au pierdut mai putin.


Smaranda Dobrescu INtentiile de vot de anul trecut au fost calculate cu aceeasi metodologie?II apartin lui sau altei case de sondaje?

 

Smaranda Dobrescu Cu tot respectul fata de autor, si convinsa de bunele sale intentii, nu pot accepta o alta interpretare decat cea pe care am dat-o la inceput. E parerea mea. Iti multumesc ca te-ai agitat atat. esti pe cale sa devii specialist in sondaje https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/fa5/1.5/16/1f642.png:-)

 

Constantin Balasoiu sondajul nu e unul de masurare a intentiilor de vot, ci si de masurare a acestor intentii. Altceva era daca era unul de masurare doar a intentiilor, fiindca atunci puteai sa degajezi nehotaratii. Or aici nu prea ai cum, fiindca nehotaratii astia iti raspund si la celelalte intrebari. 
Si oricum, indiferent ce total iti alegi, toti cresc/ scad in egala masura. Daca ii raportezi la totalul respondentilor, atunci scad toti, unii mai mult, altii mai putin; daca raportezi la totalul intentiilor, cresc toti, mai mult, mai putin. 
Asta e partea cea mai amuzanta. Sarbu i-a facut sa creasca dincolo de rezultatele pe care le aveau anul trecut. Ceea ce nu e in regula deloc. 
Bun, cred ca m-am agitat prea mult. Si risc sa devin specialist
Ganduri bune

 

Constantin Balasoiu ca sa nu mai spun ca tutorialul de mai sus e probabil sa prezinte niste rezultate obtinute exact in acelasi mod in care le-a obtinut si Sarbu, fiindca nu-i vad pe nehotarati acolo