vineri, 9 septembrie 2016

Cand ar fi razboiul favorabil?

Cand ar fi razboiul favorabil? – 6 august 2016


Dinica Roman shared Trish Y Roberts's post.

 

Trish Y Roberts to Chris Hedges

August 6

"The report, drafted by the RAND corporation, says that the best outcomes would come if the war were rather than in 2025 and fought with billion-dollar equipment.

The U.S. army commissioned the RAND Corporation to prepare a report on possible war with China, which advised spending billions on new military equipment and, should the need come, wage war now rather than later.

RELATED:
Amid Tensions, US Decides to Further Militarize South China Sea

"As its military advantage declines, the United States will be less confident that a war with China will conform to its plans," reads the report "War With China: Thinking Through the Unthinkable"—an expression borrowed from a RAND strategist that wrote on how to win a nuclear war against the Soviet Union.

The report, released last week, concludes that war with China would be long and inconclusive, meaning that the military should look into options other than immediate strikes such as expensive equipment like submarines. The U.S. is already planning to build almost US$130 billion of submarines and spends billions yearly on missile defense systems, another highly recommended investment.

Should the war be protracted, "nonmilitary factors—economic costs, internal political effects, and international reactions—could become more important." The solution: cutting off China from military equipment, while making sure it continues manufacturing "critical products."

The United States should also communicate with and utilize its allies in the region, but the report assumes that none would entangle themselves in fighting and that attacks would be contained in the two countries. President Barack Obama's "Pivot to Asia" policy has centered around "forging a broad-based military presence," aiming to maintain 60 percent of U.S. bases in the Pacific by 2020.

 

 

US Army Commisions Study on How to Win a War With China

The report, drafted by the RAND corporation, says that the best outcomes would come if the war were rather than in 2025 and fought with billion-dollar equipment.

TELESURTV.NET|BY TELESUR / NRC-DB

 

Mihai Ion Turcu Desigur un razboi tehnologic , posibil nucelar. USA a pierdut o serie de razboaie foarte tehnologice. Un razboi se castiga doar prin ocuparea statului inamic. China nu poate fi "ocupata", nici Rusia.Deci in ce trebuie sa constea "castigul" ca sa intelegem ce fel urmeaza sa fie acel razboi.

 

Preda Mihailescu Nu inteleg fraza "come if the war were rather than in 2025" - rather than WHAT? Asa cum este, ce se intelege este ca vor sa dea 8 ani de pregatire, in care sa se pompeze toti banii statului in armament spre profitul stim noi cui.

 

Draghi Puterity Nici eu nu inteleg, insa am interpretat in sensul ca pana in 2025 au sanse sa castige razboiul cu China.

Foarte interesanta si fraza: 

"The solution: cutting off China from military equipment, while making sure it continues manufacturing "critical products." "

Daca inteleg eu bine, SUA (sau cine?) depinde de China ca "workbench" in niste zone critice? La ce se refera? La IPhone? 

:D

Preda Mihailescu Astia sunt de mult in plin razboi economic, virtual si de alte forme. Si pentru noi prostii vor sa mai produca si sperieturi de tip razboi clasic - mai un ban pentru arme, mai niste soldati sa moara pentru nimic, ca din mosi stramosi. Ei dracie, da prosti ne mai cred.

 

Mihai Ion Turcu Au anumite informatii despre programul de inarmare al Chinei.Estimeaza ca la finele acelor programe inamicul (China) va fi mai greu de infrant, drept care optim ar fi un razboi inainte de finalizarea acelor programe. Acestea sunt studii de stat major pe variante de razboi ipotetic.Noi am avut o modificare secreta a intregului nostru sistem de aparare pentru eventualitatea unui atac concentric al Tratatului de la Varsovia din care faceam parte. Inamicul nostru probabil era URSS.Ideea ca un razboi este pentru unii o buna afacere este valabila, indiferent daca razboiul este castigat sau pierdut. Pregatirea si intrarea in razboi anma toata productia de armament si logistica, natiunea accepta sacrificii din ratiuni patriotice, se amana alegerile etc. O groapa mai neagra decat China in care s-ar putea aventura cineva este greu de imaginat.

Razboi cu China

Razboi cu China – 6 august 2016

 

Gheorghe Gradinaru Link cu raportul in intregime: http://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1140.html


 

 

War with China: Thinking Through the Unthinkable | RAND

RAND.ORG


Alexandru Cosmin Codreanu Izolarea tehnologica a Chinei (daca mai putem vorbi in 2016 de asa ceva) nu ar face decat sa stimuleze cercetarea si dezvoltarea Chinei in domeniul militar. Asa cum imi spunea un coleg indian, izolarea Indiei din cauza programului sau nuclear a fost cel mai bun lucru care i s-a intamplat tarii sale pentru a stimula dezoltarea tehnologica a Indiei.

Pentru ca tot am adus in discutie India, in buna traditie americana, in conflictul cu China se va incerca atragerea de parteneri strategici locali, care au deja resentimente la adresa Chinei. Foarte usor de identificat aici sunt Filipine si India care privesc cu atentiei vecinul tot mai potent tehnologic.

Raportul trebuie citit cu atentie, insa la o prima vedere pare o justificare a cresterii bugetului alocat "apararii".

 

Smaranda Dobrescu Si cum se va mai descurca BRICS-ul cu India inamicala Chinei?

 

Alexandru Cosmin Codreanu Interesanta intrebare. Principala problema a lui BRICS in acest moment este diferenta de potential a membrilor echipei. Pretul scazut (artificial) al petrolului afecteaza negativ economia Rusiei si o ridica foarte mult pe cea a Chinei.

In acest fel China este pe val, Rusia se scufunda lent financiar din cauza veniturilor reduse si a cheltuielilor de aparare crescute. Ceilalti jucatori raman deocamdata stabili.

India stie perfect ce ar insemna un conflict direct cu un vecin apropiat ca marime si tehnologie. Angrenarea Chinei in conflicte locale si o neutralitate a Indiei in raport cu prima nu ar conduce decat la o schimbare rapida de forte intre cei doi vecini. 

Trebuie remarcat ca Rusia va putea ajuta China numai cu acordul Indiei.

In aceasta ecuatie mai intervin Pakistanul, inamic nuclear al Indiei la Nord, si Japonia, care de un an a inceput sa investeasca pentru prima oara intr-un port-elicopter.

As paria deocamdata pe neutralitatea Indiei care este curtata acerb de Washigton. Incert ramane Pakistanul curtat de catre, America, Rusia si China, si Japonia care a inceput sa se inarmeze.

BRICS in aceasta situatie este secundar.

 

Smaranda Dobrescu India are un avantaj aparent nesemnificativ dar in realitate ii aduce destule beneficii. Are un guvernator al Bancii Centrale exceptional de intuitiv, specialist si corect in tratarea micilor investitori: Raghuram Rajan.

 

Preda Mihailescu Poate invata si ei ca nu toate merele sunt facute ca sa musti din ele ...

 

Mihai Ion Turcu Un razboi care se mondializeaza astazi insemneaza dezastru planetar, cert vor ramane in viata pe planeta mai putini oameni si mai multe resurse la dispozitie - este calculul cinic pe care nu se poate sa nu-l faca cineva.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @Mi-aduc aminte ca in anii 70-80 se vorbea de desvoltarea unei noi bombe, ii spuneau "cu neutroni" (ca si cand neutronii nu ar fi peste tot ... ) care distruge viata dar lasa materia intacta, spre deosebire de bombele atomice cunoscute. Nu stiu ce a mai devenit aceasta bomba cu neutroni, dar ce spuneti aduce aminte de asta ...

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @Problema suprapopularii este reala efect al civilizatiei si relativei paci mondiale, a fluxurilor comerciale etc. (Rapoarte FAO si altele). Solutia maltrhusiana este cunoscuta si nestetarsa din mintea celor sigur ca ei vor supravietui. Se mai stie si cate alimente se arunca si cate resursa consuma inutil societatea de consum.In esenta este propus lumii un model artificial perfect inutil inafara de faptul ca stimuleaza consumul si productia ca mijloc de sporire a capitalului.O simpla schimbare de model de societate civilizata ar rezolva buna parte a problemei.Daca ar exista bomba minune , care omoara doar oamenii, lasand vii organizmele si intregi bunurile, ar fi folosita pe scara larga. Banuiesc ca nu exista inca. Exista arme biologice (inmterzise), exista gaze de lupta (interzise), mine perfectionate (interzise) care fac mare prapad punctual sau zonal intre oameni. Armele nucleare trebuie considerate primitive.Ma opresc din a enumera cum se poate dezorganiza, ieftin, cu mijloacele existente, o societate si reduce numarul membrilor sai . Versus cat de redusa poate fi o populatie globala pentru a te imbogati din productii si vanzari ?

 

Prospectiv A-z .
Greseala Germaniei inainte de WWI a fost sa se lase tarata in razboi de prearanjamentele britanicilor. Nu cred ca elita chineza a sarit peste lectia asta! 

Cat despre indieni, cred ca ei s-au inoculat dupa sutele de ani de dominon britanic impotriva virusului occidentalizarii, nu-i vad facand un pas in contra interesului lor/de dragul vreunui aliat.

 

Prospectiv A-z .
http://www.rand.org/.../qa-an-unthinkable-war-between-the...

Capitalismul e in criza

Capitalismul e in criza – 6 august 2016


Dinica Roman
 

Capitalismul e (in) Criza. Restul sunt simptome.

 

 

On Contact: Capitalism in Crisis with Richard Wolff

In this week's episode of On Contact, Chris Hedges explores capitalism in crisis with Richard Wolff, professor of economics emeritus at the University of Mas...

 

Mihai Ion Turcu Fondul problemei, criza sistemului capitalist si neoliberalismul ca expresie a crizei sau cauza a ei, poate fi implicat in fundamlul Brexit fara sa-l explice. Brexitul are legatura directa cu organizarea politica si administrativa realizata si proiectata a UE. Britanicii, o natiune cu istorie si performanta, refuza perspectiva politica si conceptul de organizare proiectat la Bruxelles. Peste criza liberalismului ca filozofie sociala contemporana, care pune pe rim plan o absurditate sanctiicata, acumularea de capital financiar, care real este o fictiune, dar asigura superbia oligarhiei financiare, efectul fiind un dezastru social si politic, intervine specific pentru Europa, defectul organizarii Bruxellese in paradigma neoliberala careia statele Europei i se pot (inca) opune ca state natiune.

 

Prospectiv A-z .
Cand britanicii de rand au votat Brexitul, ei n-au stiut ca-si taie craca de sub picioare. Numai ca situatia devenise de nesuportat si au dat si ei vina pe prima miza de care au fost intrebati. Ca exercitiu de imaginatie in sensul asta, daca britanicii ar fi fost chemati la vot pentru aruncarea Parlamentului in Canalul Manecii, ar fi votat probabil pentru...

 

Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z  @Britanicii sunt o natiune veche, solida, incercata, cu mentalitate insulara si antecedent megaimperial, plus o multime de organizatii civice de tip protestant,sunt punctul de pornire al revolutiei industriale. Pot fi banuiti de a avea un bun simt al istoriei proprii si in general.

 

Prospectiv A-z . 
Evolutia evenimentelor a luat-o inaintea avertismentelor realistilor, ceea ce inseamna ca pesimistii au avut dreptate.

Interese energetice ale Poloniei

Interese energetice ale Poloniei – 6 august 2016


Smaranda Dobrescu
 

""Poland basically threw a wrench down the pipe, so to speak," said de Jong. "Gazprom is trying very hard to circumvent all these pesky transit states but they keep biting back. Some days you're the dog, some days you're the tree."

 

 

Poland Takes Aim at Putin's Pipe Dreams

Warsaw may have finally thrown a wrench into the Nord Stream 2 pipeline, Moscow's controversial plan to double down on its dominance of Europe's energy…

FOREIGNPOLICY.COM

 

Draghi Puterity Yeee! Ce fain! Devenim independenti de rusi si putem da drumul la fracking!

 

Smaranda Dobrescu Cuiva ii pica la fix treaba asta! E momentul sa se infiinteze partidul AF

 

Draghi Puterityhttp://www.europarl.europa.eu/.../EXPO_IDA(2016)570462_EN...

 

Smaranda Dobrescu Finalul este deschis la variante multiple:
"For EU importers, secure and continuous access to energy sources,
diversification and affordable prices should drive future choices. US
imports are not expected to be a game changer but they have the potential in the long run to contribute, together with other existing and potential energy sources, to strengthening the EU's energy security"


Draghi Puterity Apropo de pipeline-urile rusesti. Se blocheaza una, vine alta...

http://www.businessinsider.com/russia-and-turkey-plans...

 

 

EU officials fear plans for gas pipeline linking Turkey and Russia will strengthen…

BUSINESSINSIDER.COM

 

Smaranda Dobrescu E o diferenta de 4 zile intre cele doua articole. Primul e mai proaspat. Asta nu inseamna ca varianta finala nu poate fi a treia sau a n-a. Deocamdata probabil ca rusii asteapta propuneri si acuze ca sa-si faca jocul optim pentru ei si poate Turcia.

O noua categorie de asigurati

O noua categorie de asigurati – 5 august 2016

Draghi Puterity

O noua categorie de asigurati - "persoanele expuse politic"!

 

 

Statul terorist-DNAist în acțiune

Ca tot prostul, vreau să-mi plătesc birul anual numit asigurare obligatorie pentru casă. Zis și făcut. Doar că… mai trebuie să furnizez niște informații suplimentare. Bineînțeles, banii îi lu…

CONUMISHU.WORDPRESS.COM

 

 Prospectiv A-z .
Din incretiturile privatizarii statului. E numai inceputul!

 

Doina Nicolescu Am un cont in care imi primesc pensia. A trebuit sa iscalesc ca nu am rude in functii politice!

 

Draghi Puterity Incredibil! Ca daca ati avea, atunci ce s-ar intampla?

 

Smaranda Dobrescu 1. Asadar, la o adica, recuperarea furtului se face cu ajutorul rudelor.
2. Evitarea conflictului de interese in sensul ca pensionarul respectiv sa nu fie angajat de catre politician sau afini. Maniera mostenita din epoca stalinista in ambele variante.Din start, politicianul se prezuma a fi ori hot, ori mincinos, ori nu respecta legile statului.

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - O astfel de discriminare nu e anticonstitutionala? Care e the "big picture" aici? Sa nu mai existe de loc o clasa politica? Privatizam conducerea tarii?

 

Smaranda Dobrescu Constitutia vorbeste doar de limitarile exercitarii profesiunii de catre demnitarii din Parlament, cu exceptia orelor didactice din Invatamantul superior. Unele prevederi privind angajarea rudelor sunt prinse in legi aparute in 2005-2008 si aplicate retroactiv. Descurajarea clasei politice nu de a se mai aventura in ilegalitati, dar chiar de a-si indeplini datoriile uzuale s-a vazut si in procentul de o,oo% atragere de fonduri europene. Fenomenul inregistrat in timpul guvernului Ciolos cumuleaza lipsa de profesionalism a celor in drept sa verifice programele, dar si frica avansata a tuturor functionarilor publici, inclusiv secretari de stat si chiar ministri de a mai semna licitatii, impartirl de fonduri europene, acordarea de contracte de cercetare, etc. Rezultatul este pe de o parte implicarea in politica doar a celor bravi si inconstienti si pe de alta parte, distrugerea incet-incet a cercetarii romanesti si a atragerii de investitii europene. Cum se cheama asta? Tara pe tusa. Evident, nu doar respectiva declaratie despre care vorbim are acest rol, ci o asociere de multe alte idei concurente.

 

Draghi Puterity Inca de cand in mod cu totul surprinzator Iohannis si nu Ponta a iesit presedintele Romaniei banuiam ca e vorba de un cadou pe care SUA il face Germaniei (prin mijloace specifice) pentru a-i compensa acesteia o parte din pierderile pe care urma sa le aiba prin ruperea realtiilor comerciale cu Rusia. Ce nu intelegeam atunci, era mecanismul prin care Germania va transforma asta in bani. "Guvernul meu" (din care cel mai recent exemplu petarda macoveista numita Ghinea) si cele scrise de tine mai sus, Smaranda, cred ca imi ofera raspunsul...

Rasa superioara

Rasa superioara – 5 august 2016

 
Draghi Puterity
 

Rasa superioara...

"Decat sa fim iarasi ocupati de rusi, mai bine sa fim condusi de la Washington si Berlin de o rasa superioara care ne poate garanta anumite drepturi care urmeaza a fi precizate intr-un viitor nu foarte indepartat."

... si alte "marturisiri Freudiene" ale presedintelui.

 

 

Iohannis, replică dură: Nu suntem sclavii nimănui, chiar dacă stăpânii noștri ne tratează uneori astfel!

Respect! Dupa aproape 6 luni de tacere, timp in care a observat cu ingrijorare situatia interna si internationala, presedintele Klaus Iohannis da o replica dura…

PONTURIFIERBINTI.COM

 

Ioan Sorin Leoveanu Numai sclavii au stapini domnule Presedinte. Nu exista nici sclavi fara stapini si nici stapini fara sclavi. Am ajuns in sfirsit din comuna primitiva in scalavagism, ar mai fi feudalismul, capitalismul atroce, capitalismul social, capitalismul oligarhic si gata, fuguta inapoi la sclavagism. Poate ca ideologii religiosi pina acolo vad, incercati sa va dezvoltati si vom avea noi grije sa va aducem inapoi,...., sclavilor.

 

Smaranda Dobrescu Nu e cumva un site de poante ? Cum as putea intelege integrarea Marii Negre in NATO si asteptata sosire a unui guvernator la noi? Chestia cu rasa superioara nu o cred deloc, caci prea e voltairiana, si a avut iluminatul destul de tras din cauza ei. Poligenismul
http://www.france-pittoresque.com/spip.php?article12652

 

Ioan Sorin Leoveanu National socialistii cred chestia cu rasa superioara si cam tot ce le convine numai lor. Totul este sa ajunga la Raichsthagh.

 

Smaranda Dobrescu Nu cred, Domnule Leoveanu! E un banc al site-ului si al lui Draghi. Nu putea spune presedintele chiar asa:"-Romania este astazi un stat liber si independent care e in masura sa isi aleaga singur stapanii!"


Ioan Sorin Leoveanu Nici eu nu cred ca cineva a scris asa ceva stiind ca va fi citit de Presedinte, chiar nu pot sa cred. Dar la ce se intimpla in ultimul an, cred ca vom auzi curind coasa'n iarba, fiind si sezonul adecvat. Am devenit prea importanti acum pentru ca cineva sa-si permita sa iasa cu asa ceva prin lume. Nu da bine, va rog sa ma credeti.

 

Alexandru Botu Ce se mai distreaza Draghi Puterity!...Dar si noi.

 

Draghi Puterity Da, dar dincolo de distractie e si un sambure de adevar:

https://www.youtube.com/watch?v=opPtTxnbp08

 

 

AI AJUNS SLUGA AMERICANILOR!…

YOUTUBE.COM

 

Alexandru Botu Pai tocmai de aceea radem, ca stapanii ar trebui sa fie mai destepti cand isi aleg sclavii, iar istoria a dovedit mai mereu contrariu. Cei mai multi stapani nu numai ca au regretat amarnic....

 

Draghi Puterity Alexandru Botu - Da, parca si vad cum toti tinerii frumosi si liberi o sa sara in picioare si o sa spuna "Eu sunt Spartacus!".

 

Alexandru Botu Draghi Puterity, Si daca tinerii aceia vor spune: "Eu sunt Bachus!"?.

 

Smaranda Dobrescu Cred ca o vor spune inainte de inceperea spectacolului in arena. Mai inainte cred ca se vor gandi sa darame Parlamentul..


Preda Mihailescu A folosit el cuvintele "Decat sa fim iarasi ocupati de rusi, mai bine sa fim condusi de la Washington si Berlin de o rasa superioara care ne poate garanta anumite drepturi care urmeaza a fi precizate intr-un viitor nu foarte indepartat." - ar fi cam ... anacronic, ca sa spun asa. Iar in privinta sclaviei - pana si Bolivia, care a primit impusa pe cai de ... ceva, din America, o exploatare ilegala a padurilor, au reusit dupa numai doi ani sa anuleze acele drepturi si sa blocheze masacrul. Bolivia. Sa faca dl Johannis macar acest mic pas, si pe urma incepem sa discutam despre ce semne de sclavie ar fi cazul sa mai fie combatute. Concret.

 

Alexandru Botu Domnule Preda Mihailescu, articolul este un pamflet. Fireste, pamfletul "ataca" cu mijloace specifice chiar si unele intentii de fapte ori de conceptii.

Preda Mihailescu Alexandru Botu @ Hait - un pamflet! Cum se poate asa ceva? Noi nemtii nu cunoastem pumflet - cum este cu putinta? Probabil ca principiul sperantei m-a facut sa nu realizez ca nu este decat un pamflet :-(

 

Mihai Ion Turcu Trec ca fiind o persoana cu umor (sec sau negru). Nu apreciez pamfletul in cauza pentru ca poate fi luat ca discurs autentic.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Deci nu am fost singurul cu usoare dubii, din exact acelast motiv.

 

Mihai Ion Turcu A spune ce se pretinde ca ar fi spus ar fi fost sinucidre prin detonare.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Asta ma gandeam si eu... cam da!

 

Stefan Kovacs Am constatat cu groază că de câte ori vorbește dl. Johanis are un ton (pe bune) de gen "Elev Gigilescu, iarăși n-ai învățat lecția despre pârghii. Ce să fac eu cu tine ?". Și am o propunere sinceră și cinstită- ne-am făcut că trecem cu vederea și lucruri mai grave- să-i sugerăm să vorbească în limba germană- cu traducătorul aferent...

 

Draghi Puterity Nici germana nu o vorbeste bine.

 

Preda Mihailescu Draghi Puterity @ Tocmai ma intrebam si eu cum suna in Germana, nu l-am auzit niciodata ...

 

Draghi Puterity O mostra:

http://www.dw.com/.../iohannis-vertiefung-der.../a-18109826

 

 

Iohannis: "Vertiefung der rumänisch-deutschen Beziehungen" | Europa |…

DW.COM|BY DEUTSCHE WELLE (WWW.DW.COM)

 

Mihai Ion Turcu Domnule Profesor Stefan Kovacs, Iohannis este de meserie profesor de fizica si sas. Vorbeste romaneste foarte bine, stilul nu si-l poate schimba pentru ca este trecut de pubertate.


Stefan Kovacs Mihai Ion Turcu Știam. Ziceam de ton- care-mi reamintește mie de profesorii care mă urecheau...și de conținut- fără supărare- pentru că dacă e nativ german limba lui e germana. Am învățat să gândesc în limba engleză de vreo 24 de ani pentru că nu te poți descurca (părerea mea) făcând traducere simultană. Și totuși dacă mi s-ar cere un discurs care să nu fie "pilotat" aș avea probleme...


Preda Mihailescu Draghi Puterity @ Da, este ceva ciudat, necursiv in modul cum vorbeste - are un amestec de accent sasesc cu accent romanesc. Nu vorbesc de loc asa Sasii pe care i-am cunoscut in viata mea. Trebuie spus ca Germana poate sa fie pentru el ca o limba straina, ca si pentru Elvetieni. Vorbeste oare saseste? 

Pentru ca sa fim sinceri acuma, cel care ii ia interview la rândul sau are un accent cel putin la fel de neobisnuit...

 

Mihai Ion Turcu Stefan Kovacs@ Un traducator in direct din germana in romana are mari dificultati, nu intru in amanunte. Iohannis cand vorbeste romaneste gandeste romaneste. Specific este ca gandeste romaneste un sas. De regula Iohannis citeste un text pe care-l remite presei. Media noastra are bunul obicei de a distorsiona imediat ce tocmai a spus cineva. Aceasta metoda elimina posibilitatea. Textul apare si pe net. Textele, toate, sunt supravizate de echipa sa. Lectura este corecta, respecta riguros virgulele si accentueaza cuvintele cu valoare semantica cheie . Este foarte greu sa nu intelegi ce a avut de spus.


Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ Limba germana vorbita de noi in Romania este ramasa in urma fata de limba germana a exprimarii curente din Germania.Atat sasii cat si romanii am invatat o germana dupa carte si avem accent provincial.Germana in sine este o limba greoaie.O piesa de teatru germana este o greu digerabila. Daca citim Hegel si nu ne sinucidem insemneaza ca avem mare dragoste de viata.


Draghi Puterity Preda Mihailescu - vorbeste cu un accent ciudat, cu "rollender R" si cu un mod de pronuntie a vocalelor pe care eu il aud mai degraba de la ungurii vorbitori de germana. In plus face destul de multe greseli pe care un german nativ nu le-ar face:

- von Anfang an in loc de vom Anfang an
- ich war ab Frühjar viel unterwegs in loc seit Frühjahr
- Endresultat in loc de Endergebniss
- es gibt sehr sehr Vieles was verbessert werden kann in loc de es gibt sehr viel was verbessert 

s.a.m.d. 

Daca pe mine, care pana la 27 de ani nu am vorbit nici un cuvant in germana, ma zgarie la ureche cum vorbeste si ii descopar greseli, cum ii suna unui german nativ? In orice caz, e mai fluent si mai rapid in germana decat in romana.

 

Mihai Ion Turcu Draghi Puterity @ Un fluent si foarte bun vorbitor in limba romana culta, este Domnul Patapievici. Ne intereseaza ce spune sau cum vorbeste ? Prezumati ca este prost ? Nu este.Acasa la mama lui care era sora medicala si tata electrician vorbeau saseste, la o scoala germana in care toti erau sasi inafara de romani, nemteste si apoi a vorbit romaneste. Sotaia sa este romanca, de presupus ca in casa vorbesc romaneste. Ca formatie este fizician. In fizica nu se vorbeste, se comunica matematic.

 

Preda Mihailescu Draghi Puterity @ In regionalisme exista variatii ale declinarii. Produc efecte surprinzatoare. Noi spunem "Dä Butter" - adica Der Butter. Germanii die Butter, si inca multe exemple similare. Si Sasii au preluat multe de la Romani, la fel cum Elvetieni Germani dela cei Francezi, ceea ce face culoarea specifica - ar explica si Endresultat in loc de Endergebnis. Pe mine doar accentul ma nedumireste, caci in copilarie nu auzeam asa accent la Sasi. 

Dar replica dlui Turcu cred ca incheie in mod magistral discutia: ce este preferabil - sa vorbeasca prostii intr-o romana frumoasa, ca patapat, sau ... sa fie cum este el!

 

Draghi Puterity Daca tot l-ati adus in discutie pe Patapievici, domnule profesor, consider ca si Iohannis si Patapievici ("Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.") fac mult rau Romaniei. 

In rest, eu doar am constatat niste lucruri. Eu sunt inginer, insa una dintre pasiunile mele e fizica, asa ca imi permit o judecata de gust: pentru un fizician, Iohannis mi se pare mult prea "greu de cap".

 

Preda Mihailescu Draghi Puterity @ Despre Patapievici, propaganda inventeaza tot felul - pentru a deruta dela cam pacatoasa ascendenta din tata evreu colaborator al gestapo si kagaba, alternativ. Totusi, in prima lui perioada i se facea propaganda drept fizician. Dar nu prea pare sa ii mearga mintea in acest sens. Chiar citeam niste speculatii ale sale, copiate dupa un englez, punand viziunea cercurilor infernului la Dante, cu o sfera eventual 4-dimensionala. Cum o scalda Patapievici, sugereaza ca nu a frecventat nici un curs de geometrie... Deci am spune - greu de adevar, dl patapat.

 

Mihai Ion Turcu Draghi Puterity @ vi se pare sau stiti ? Eus sunt psiholog .

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ este doi noaptea, in plus buna cuvinta ma impiedica sa spun ce-mi vine privind pe Domnul Patapievici.

 

Draghi Puterity Mihai Ion Turcu - am afirmat ca ca voi face o judecata de gust in ceea ce il priveste, deci nu una de valoare. Mi-am asumat asadar o doza de subiectivism. 

Dar poate imi explicati dumneavoastra, domule profesor, episodul cu "Ghinion!" din timpul campaniei electorale. Poate fi considerata acea reactie ca fiind tipica unui om "sprintar la minte"?


Mihai Ion Turcu Draghi Puterity @ deontologia ma impiedica sa fac aprecieri de specialitate inafara de cadrul strict profesional si legal. Domnul Iohannis este Presedintele Romaniei, este ce noi am pus in aceasta pozitie. La fel Domnul T.Basescu, Domnul E.Constantines...See More

 

Mihai Ion Turcu Am uitat Domnul Nicolae Ceausescu, primul Presedinte al Romaniei.

 

Stefan Kovacs Mihai Ion Turcu Stimabilii Ceaușescu și Iliescu combinau aceeași plăcere și dezinvoltură pentru limba de lemn. Constantinescu a fost cel mai reținut și mai liber grăitor. Dl.Băsescu- marinar agresiv ieșit în port după scandal...