vineri, 25 august 2017

Romani de 18 ani despre viitor

Romani de 18 ani despre viitor
Un sistem care nu avantajează elevul sau studentul, ci profesori sub nota 5
Andreea Grigorescu, studentă în anul III la Universitatea din București
Cred că prioritatea României ar trebui să fie sistemul de învățământ. Momentan avem un sistem care nu avantajează elevul sau studentul. Am permis ca în învățământ să predea persoane care iau examenul de titularizare cu mai puțin de 5. În aceeași notă, există copii care termină o școală generală și un liceu fără să știe să citească. Cred că dacă lumea ar fi mai educată din primii ani ai vieții, lucrurile ar merge mult mai bine pentru țară și pentru cetățeni. Faptul că lucrurile astea au ajuns să fie ceva normal este și vina legislației care nu impune limite mai clare și care este învechită și neîmbunătățită de foarte mulți ani.
Vrem o țară de care să fim mândri!
Marina Dumitru, studentă anul III, Jurnalism
Din perspectiva unei tinere ce-și trăiește existența în era tehnologiei, pot spune că prioritățile României nu sunt doar ale României. Sunt ale fiecărui român în parte. Dacă vorbim despre creșterea economică, atunci vorbim despre dorința fiecărui român, indiferent de vârstă, de a avea un trai mai bun. Statul român ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea sistemului de învățământ în primul rând, deoarece numeroși copii, mai ales cei din zonele rurale, sunt analfabeți. Ceea ce mă intrigă este că, deși tehnologia este prezentă în ziua de astăzi în majoritatea gospodăriilor românilor și ar putea reprezenta un ajutor pentru evoluția acestora pe orice plan, cei mai mulți dintre ei aleg să o folosească pentru lucruri superficiale și să ignore ceea ce ar putea, fără doar sau poate, să le creeze un viitor mai bun. Chiar dacă accesul la informație este mult mai facil față de perioada comunistă, studiile arată că gradul de analfabetism este mai ridicat în ziua de astăzi decât acum treizeci de ani. Statul ar trebui să investească mai mult în tineri și în educația acestora. Dacă România continuă să ofere viitorului tineri fără educație, țara va continua să fie condusă de partidul care oferă cele mai multe kilograme de ulei per locuitor.
Toate aceste lucruri ar fi mult mai ușor de obținut dacă corupția din România nu s-ar afla la asemenea cote. Dacă oamenii nu ar prefera să fure milioane de euro în schimbul câtorva ani de pușcărie și dacă prejudiciile aduse statului ar fi recuperate, probabil situația ar fi cu mult diferită, iar românii ar avea mai multă încredere în ceea ce înseamnă statul de drept și mai multă putere-n glas atunci când spun că sunt români. La fel ca mine sunt și alți elevi, studenți, alți tineri care își doresc același lucru: un viitor mai bun, într-o țară de care să fie mândri.
Când va fi România o prioritate pentru ea însăși?
Evelina Chirica, blogger, elevă în clasa a XII-a
Prioritatea României? E un subiect care-mi cere multe „caractere“, dar e destul de clar că prioritatea se știe: noi, tineretul. Dar în momentul acesta nu suntem. Deloc! Ar trebui să fim. De ce? Pentru că dacă doar un tânăr poate să muncească într-o stare de stres continuă, să-i pese de viitorul lui și al unei comunități, poate să ridice și România asta, să o crească, să o ajute să înflorească. Și noi, la rândul nostru, ar trebui să fim ajutați să facem asta.
Dar cum, când organizațiile reprezentative de elevi au ajuns să se certe cu ministerul pe subiectul manualelor care din clasa a XI-a nu se dădeau gratuit? Trebuia atât efort din partea elevilor pe acest subiect, când școala ar fi trebuit să le ofere?
Cum, când nu avem unde să repetăm pentru spectacolele de teatru, când clădirile culturale trebuiau de mult reabilitate? Când nu se finanțează unele activități de voluntariat și trebuie să le cerem părinților bani pentru a le face. Cum, când unele inițiative ne sunt blocate pe motive de trafic, liniște publică și așa mai departe? Sau până când mai trebuie să întâmpinăm atâtea obstacole pentru a pune pe picioare un proiect individual?
Educație și sănătate
Florentina Arcu, absolventă de jurnalism
Din punctul meu de vedere, într-o egală măsură, pe primul loc ar fi educaţia şi sănătatea. Aceste două priorităţi reprezintă un tot unitar. Nu se poate vorbi despre una fără cealaltă. Un om educat este un om sănătos din punct de vedere mental. Pe locul al doilea în clasamentul priorităţilor ar fi indepedenţa justiţiei, având cei trei „I“ – integritate, independență și imparțialitate. După care, dezvoltarea mediului de afaceri și atragerea investitorilor străini, repunerea industriei pe picioare și a sectorului agricol și, nu în ultimul rând, depolitizarea instituțiilor publice.
Despre creștere economică
Claudia Preda, studentă în anul II la Universitatea din București
Eu cred că, la fel ca orice țară, România dorește să își impună o imagine bună în fața celorlalte țări, în special cele din UE – astfel, cei care se află la conducerea României au o listă de priorități, în vârful căreia se află creșterea economică. Alte priorități pe care cred eu că le are România sunt: dezvoltarea tehnologică, un mai bun sistem de învățământ și cred că pe lista lor ar trebui să se afle și o varietate de locuri de muncă, cred că cei care se află la guvernare ar trebui să fie mai interesați de soarta românilor, în special a tinerilor, studenților, să le ofere condiții mai bune, pentru a nu-și mai dori să plece din țară pentru un trai mai bun.
Deschidere spre nou
Diana Smeu, elevă în clasa a XII-a
Am crezut întotdeauna că România are un foarte mare deficit în ceea ce privește deschiderea spre nou și acceptarea mai multor viziuni în același timp.
Cu alte cuvinte, românii sunt fixiști, de obicei, se mulțumesc cu un singur punct de vedere și le este greu să accepte și alte variante ale aceluiași adevăr. De aici se înțelege și o comoditate. A nu accepta ceva nou vine din frica de a ieși din zona de confort.
De aceea, sunt ferm convinsă că cea mai mare prioritate a României în momentul de față este să lucreze la mentalitatea celor de aici, să creeze contexte pentru ca ei să depășească niște limitări, niște opinii recunoscute ca fiind piatra de temelie a societății (cu exemplul elocvent: religia), care nu întotdeauna își găsesc o aplicare eficace și benefică. Trebuie găsit mai mult loc noutăților în structurile vieții noastre. Trebuie să facem loc empatiei și trebuie să ne exersăm puterea de acceptare a celor din jur, așa cum sunt.
Investiție în educație
Cosmin Grecia, elev în clasa a XII-a
România are foarte multe probleme, însă lipsa investiției în educație este cea mai apăsătoare. Sistemul actual de educație nu se pliază pe cerințele pieței muncii, iar o mare parte din elevii noștri nu reușesc să-și găsească drumul în viață.
Nu vrem calea străinătății
Ioana Secreată, blogger, elevă în clasa a XII-a
Vedem că cei mai mulți dintre noi alegem calea străinătății, ceea ce nu e în regulă pentru viitorul României. România ar trebui să ne dea motive puternice de a rămâne și a trăi aici ca nişte oameni normali.
Sentiment de mândrie națională
Alex Covaci, absolvent de liceu
În contextul social în care ne aflăm acum, apropiindu-ne de finalul celui de-al doilea deceniu al secolului XX, consider că, în încercarea de a defini abstracta sintagmă „prioritățile României“, putem începe cu îmbunătățirea imaginii acestei țări în lume, retrezirea sentimentului de mândrie națională în sufletele noastre și realizarea unor investiții sustenabile în viitorul acestui stat, astfel încât nivelul nostru de trai să ajungă la nivelul pe care cu toții ni-l dorim.
Infrastructură și investitori
Mihai Mărgăriță, inginer, tânăr absolvent
Să se axeze mai mult pe infrastructură, ca să atragă investitori străini, și, bineînțeles, această țară trebuie să investească în agricultură.
Respect față de vechile valori
Alexandru Constantin, inginer, tânăr absolvent
Cea mai importată este dezvoltarea infrastructurii de drumuri și autostrăzi, dar şi renovarea clădirilor care au o istorie „scrisă pe pereții lor“.
România trebuie să își respecte vechile valori, care i-au purtat numele prin toată lumea, cum ar fi echipe de fotbal, sportivi de performanță: Nadia Comăneci, Helmuth Duckadam și Ilie Năstase. Avem nevoie de fabrici, de locuri de muncă, de tineri ingineri, de doctori. România trebuie să investească în noua generație, în tineret.
Noua generaţie a ajuns la maturitate
cotidianul.ro
 
 
Prospectiv A-z
Ecouri din camera adultilor


Traiaseu Bășineseu
-18
...cui nu-i place...e o „țară liberă” !


Lili @ Traiaseu Bășineseu
+2
Da, o tara depopulata, o tara fara medici maine poimaine(sute de Comune NU au medici, cauta pe internet si te vei SPERIA ce intalnit e fenomenul!), o tara imbatranita si fara nici o perspectiva decat Teleormanizarea! Asta vrei? In 25 de ani, MAXIM, cu PSDul lui Dragnea la guvernare Romania va arata precm Teleormanul de azi: "Cum s-a schimbat România în 25 de ani. Teleormanul, un judeţ îmbătrânit, sărăcit şi depopulat. In cei 25 de ani care s-au scurs de la Revoluţia din '89, Teleormanul s-a schimbat odată cu România. Primul sfert de secol de după Revoluţie găseşte judeţul mai sărac, mult depopulat şi îmbătrânit. Primele semne ale depopulării judeţului au apărut odată cu închiderea fabricilor şi întreprinderilor funcţionale pe vremea comuniştilor. Odată cu pierderea locurilor de muncă, teleormănenii au început să migreze. Unii către capitală, alţii la ţară , reprofilându-se către munca câmpului, iar alţii în străinătate. Populaţia judeţului s-a redus cu 24% din 1992, până în prezent. Potrivit datelor recensământului din 1992, în Teleorman trăiau 483. 840 de persoane. În 2011, judeţul mai număra doar 360. 178 de locuitori. Cum au ajuns Turnu Măgurele şi Zimnicea zone defavorizate. După '90 cele mai importante fabrici din Turnu-Măgurele - Combinatul chimic Turnu SA, producătorul de motoare electrice Electroturris şi producătorul de textile Imperial au disponibilizat câteva mii de oameni. Se estimează că în perioada 1990-1995, 6000 de locuitori din Turnu Măgurele şi comunele apropiate, care lucrau la întreprinderile amintite mai sus, şi-au pierdut locurile de muncă. Rata şomajului a ajuns în anii 1999 la T. Măgurele 24%. Cauza prinicipală a constituit-o închiderea combinatul chimic Turnu SA, care avusese la începuturile anilor 90, 6.100 de salariaţi. Cum Combinatul asigura 1/2 din locurile de muncă din oraş, odată cu închiderea lui, 1/2 dintre salariaţii turneni au dispărut, motiv pentru care T. Măgurele a fost propus pentru statutul de zonă defavorizata.

Bubulina
+13
Ajutati-VA sa ramaneti in tara! Da, sistemul de invatamant e la pamant, multi profesori sunt mai neinstruiti decat elevii lor, programele sunt intocmite de diletanti, iar manualele sunt ca vai de lume. Dar elevii si studentii care vor sa studieze o pot face. Exista biblioteci, exista Internet nu numai pentru jocuri, muzica si facebook. Cine doreste sa se pregateasca intr-un anumit domeniu are de unde afla ce-l intereseaza. " Sistemul actual de educație nu se pliază pe cerințele pieței muncii "-total gresit! Invatamantul preuniversitar trebuie sa redevina scoala de cultura generala si trebuie sa cuprinda toate materiile. Specializare se face in scoli postliceale si in facultati. Si mai e ceva: se da vina doar pe sistemul de invatamant, nu si pe parinti, care ar trebui sa se ocupe de copii, macar in primele clase. Asa ca lasati feisbucul, topaiala in piete si cluburi si puneti mana pe carte! Ca nici in Vest nu gasiti de lucru cu diplome de la universitati dubioase, absolvite cu medii mici. Citesc, inclusiv in EvZ, despre angajatori care nu gasesc mana de lucru calificata. De unde s-o ia? Tinerii vor mult si repede, uitand masura lucrurilor.


Tim
+14
Pentru toate intrebarile de bun simt si sugestiile veinte de la niste tineri inca nepatati, statul are un singur raspuns in locul educatiei si sanatatii guvernantii spun armata , militie si SRI

Matei
+8
Strigatul corect ar fi « Ajutati-ne ca « acasa » sa ne fie in Romania ! ». Dar adresat cui ? Caci « intelighentia » actualelor administratii este aceea ce i-a vandut, pe generatii, pe romani. Cui ? Occidentului. Care i-a cumparat la « pachet en-gros » pentru a ii exploata « in detaliu ». Asa ca aceste strigate nu au de cine sa fie auzite, precum cele ale sclavilor vanduti odinioara in circumstante barbare. Deci, una din doua : ori re-apare un Al.I.Cuza (ce a semnat dezrobirea tziganilor), ori un nou « Spartacus » care sa naruiasca temeliile actualei societati gaunoase. In ambele cazuri insa este nevoie de oamni de caracter si nu de trepadusi. Oare or mai exista in Romania ?...

Florin Vlad Florescu
+3
Un banc despre emigrare, care ar trebui sa va aduca cu picioarele pe pamant. Ion moare si ajunge in rai. Harfe, cer senin, liniste, adiere de vant...plictiseala mare. Intr-o zi apare la avizier un anunt: excursie in iad. Ion se duce si el. Baruri, femei, muzica la maxim, bautura si distractie... Se intoarce din excursie si iar harfe, cer senin...plictiseala mare. Se duce la sf.Petru si-l intreaba daca se poate muta in iad. Acesta ii spune ca se poate muta dar daca se razgandeste nu mai poate veni inapoi. Ion este de acord si pleaca in iad. La intrare Scaraotchi il intreaba: unde vrei, la cazanul cu smoala sau la mlastina? Ion: pai, baruri, femei...Scaraotchi: hei, aia era doar pentru turisti! Sa traiti doar cativa ani in alta tara, sa fiti obligati sa va castigati painea si sa va descurcati mai bine ca in tara. Apoi sa va raspundeti singuri cum e mai bine. Doar nu va imaginati ca in alte parti umbla cainii cu covrigi in coada; peste tot trebuie sa te lupti, sa muncesti din greu ca sa poti razbi. O mama amarata, Romania, s-a chinuit sa va faca viata mai buna si s-a sacrificat ca sa va puna painea si cutitul in mana. Cand v-ati ajuns, va pute starea mamei si ii intoarceti spatele. Vreti afara! Halal generatie educata!

Radu Humor
+3

Dacă li se tot flutură pe sub nas posibilitatea unor câştiguri fabuloase peste graniţă, dat fiind şi spiritul aventurier al vârstei, tinerii români sunt ademeniţi foarte uşor să renunţe la România şi să se angajeze pe afară, mai ales că sunt racolaţi încă din ultimii ani de facultate de universităţi sau chiar de firme străine ! N-are nimeni timp să se gândească la trauma dezrădăcinării, la condiţia de imigrant de care nu scapă decât foarte rar şi doar nişte valori de la excepţional în sus, dar nici ăia cu totul ! Cineva spunea că simte o uşoară strângere de inimă când aude mulţi dintre părinţi lăudându-se cu copii plecaţi la muncă în străinătate, de multe ori banii aceia câştigaţi nu mai uşor decât în RO, ci dimpotrivă, dar mai mulţi, cel puţin deocamdată, neputând compensa diferite traume specifice dezrădăcinării : familii despărţite, copii abandonaţi, sau plecaţi pe drumul fărădelegii în lipsa unei supravegheri parentale ! Furtul acesta, iată nu numai de creiere, ci şi de forţă brută se va întoarce negreşit asupra unei societăţi nepăsătoare de soarta propriului popor, efectul pe termen lung fiind dezastruos ! Cu nimic mai puţin grav decât exportul de masă lemnoasă brută, pe bani puţini, este exportul de oameni, de la salahori, batante şi prostituate, până la medici, I.T.-işti , sau elevi şi studenţi de excepţie ! Până la urmă celor care au pus labele pe România nu poţi să le ceri să ia măsuri pentru oprirea acestui exod, oarecum forţat şi provocat de măsurile şi legile lor care numai binele ţării nu-l au în vedere, singura şansă rămâne ca de atâtea ori în Istoria noastră zbuciumată, familia ! De ce credeţi că vor s-o distrugă cu orice preţ , inclusiv a acestor monstruozităţi LGBT-iste , mergând până la căsătorii unisex şi adopţii de copiii pentru a-şi înnoi în timp garderoba sexuală !
 
 
Stefan Kovacs
Stefan Kovacs Cretini de la vârste tinere...a se vedea tâmpeniile domnișoarei de la Jurnalism din anul III- care ”trăiește în epoca tehnologiei” de parcă cine știe ce chestii ar face față de 1950...
 

șah militar

NATO, șah militar la Kremlin pe tabla geopolitică a Mării Negre...http://karadeniz-press.ro/navele-de-lupta-ale-nato-ancorea…/

Comments
Anna Zelinski
Anna Zelinski Vine Anatol Karpov.
 
 
Dinica Roman
Dinica Roman https://constantingheorghe.blogspot.se/.../imperii-puteri...
Americanii se mirau mai ieri de faptul că militari ucraineni n-au fost loiali Ucrainei, și de asta rușii au…
constantingheorghe.blogspot.com
 
 
Anna Zelinski
Anna Zelinski Nici americanii ca și angajații lor pe simbrie, habar nu au de istoria zbuciumată a unor provincii precum Crimeea. Evident că nu este vorba despre loialitate, teritoriul Crimeei se lipea de Ucraina precum ... nuca de perete. Locuitorii sunt tătari, turci și ruși, aparținea Rusiei după războiul ruso-turc (1736) și numai Dumnezeu știe ce a fost în mintea lui Hrușciov, ucainean de origine, că a înglobat Transnistria Moldovei care au rimat doar pt. alegerea lui Dodon și a dat în schimb Crimeea. Interesantă și ca experiență trăită personal, că Imperiile aduc experiențe amestecate: în Siretul natal și astăzi micuța autogară este măturată după plecarea fiecărui autobuz, iar pt. îmbarcare stăm în șir indian, în ordinea sosirii. Am trăit 20 de ani în Iași, unde în stație ne urcam unul peste celălalt fără probleme. Ba chiar odată, disperată la ora de vârf că nu voi putea urca, am strigat: fie-vă milă, oameni buni, Șeful meu a văzut tramvaiul doar la TV., nu știe ce înseamnă să nu ai mașină ...

in mlastina inaintasilor, cu cat s-ar agita mai tare, cu atat...

Dacă se mai simte și în forță și nu numai cu dreptatea de partea sa, dacă se consideră cumva mai bun decât dl Traian Băsescu, dl Dragnea n-are decât a ignora sau chiar a dezavua public somația Bruxelles-ului – de altfel, prima, deocamdată unica, din istorie în domeniul cu pricina! România n-are ce căuta în UE cu această mizeră anatemă, mai gravă și mai înjositoare decât MCV-ul, de care s-a lăudat dl Juncker pe la București că va elibera România!
După ce, venit la București, l-a pupat pe frunte pe dl Traian Băsescu în fața parlamentarilor și a camerelor de luat vederi – probabil în semn de mulțumire pentru contribuția acestuia la înregimentarea colonială a României în UE pe timpul mandatelor sale prezidențiale –, dl Jean Claude Juncker, preș...
m.cotidianul.ro

Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu CE nu poate sa ceara reducerea deficitului bugetului consolidat, pe o lege a bugetului pe care si-a dat acordul. In Compactul fiscal european, semnat de Basescu cu ochii inchisi se stipuleaza obligativitatea nedepasirii valorii de 3% din PIB a fiecarei tari europene si nu a deficitului structural de 1% din PIB. Ai nostri au doua posibilitati: Fie fac tapaj public european si intern si obtin revenirea la lege, fie merg pe burta si reduc personal bugetar si investitii si raporteaza: "da, sa traiti, s-a rezolvat". Nu , nici macar in viteza 7-a nu se permit asemenea lucruri. Poate in coloniile franceze!
 
 
Dinica Roman
Dinica Roman Dl. Serbanescu v-a fi descoperit de... cartile de istorie. De catre urmasii studiosi ai romanilor de azi.
 
 
Flavius Chircu
Prospectiv A-z .
Fiecare presedinte si prim-ministru a mai afundat un pic Romania, totul in numele *integrarii*, pe care noi am citit-o ca modernizare/emancipare/occidentalizare. Tudose/cei din ziua de azi, sunt deja in mlastina inaintasilor, cu cat s-ar agita mai tare, cu atat...

Domnul Ministru s-a intors de la Bruxelles cu un caftan reconfirmat!

Colegul nostru, Serban Cionoff, ne linisteste: cel putin pentru momentul actual: desi si-a manifestat public dorinta de a reveni pe fotoliul de ministru al Justitiei, intentia Monicai Macovei se amana.. D-l Toader face fata satisfacator cerintelor de reforma a justitiei, dupa parerea mai marelui CE...(!!)
Am așteptat și eu, ca tot românul!, să aflu cu ce rezultate s-a încheiat întâlnirea pe care a avut-o, ieri, la Bruxelles, ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu prim-vicepreședintele...
jurnalul.ro

Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Liviu Plesoianu:
Liviu Plesoianu:
Domnule ministru Tudorel Toader,
Iată, azi e o nouă zi în care m-am trezit plin de optimism și încrezător în respectul dumneavoastră fața de Parlamentul României...

Dacă v-ați găsit timp să discutați, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, presupun că veți avea timp să citiți și sesizarea pe care v-a expediat-o un parlamentar român (subsemnatul) în data de 25 iulie (cu privire la GRAVA afectare a imaginii DNA și a independenței justiției prin comportamentul procurorului-șef DNA, doamna Laura Codruța Kovesi). Situația este, fără doar și poate, extrem de GRAVĂ! Prejudiciul pe care doamna Kovesi, prin atitudinea sa, îl aduce DNA și justiției în genere este uriaș. Ca atare, Ministerul Justiției, pe care îl conduceți, are obligația de a clarifica această chestiune cu maximă celeritate. Dacă nu îi solicitați imperativ doamnei Kovesi să răspundă la întrebarea "Ați fost acasă la politicianul Gabriel Oprea în ziua turului II al alegerilor prezidențiale din (6 decembrie) 2009", înseamnă că acceptați, domnule ministru, ca asupra DNA și a Ministerului Public să planeze suspiciunea că și-ar desfășura activitatea sub influența politicului. Ceea ce este extrem de grav!
https://www.facebook.com/liviuplesoianu.oficial/photos/a.1456823171201424.1073741828.1413816785502063/1879220895628314/?type=3
Avicenna Secundo
Avicenna Secundo  Omul a avut o sansa. Ratata! Acum demonstreaza ca este un profesor limitat de universitate moldava. Ca a scris o carte doar cu cateva zeci de pagini, republicata de nevoia studentilor, ca nu a priceput nimic, ca are doua fete(Janus). Iar dizertatia lui despre Kovesi, sa fim seriosi, a fost banala si subtire care apoi prin rezolutia finala a compromis tot de dinainte. Ca vaca care dupa ce da vreo trei litri de lapte rastoarna oala. Am scris totdeauna: oameni buni, pensia trebuie respectata totdeauna ca ani. Unii insista. Apar bostinari, pasculesti, toadirei si multi, multi altii!
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu "Dar, până atunci, să fac eu însumi o corectură la cele afirmate până acum. Am scris, mai înainte că Laura Kovesi ,,refuză cu strășnicie’’ să dea curs invitației comisiei parlamentare? Scuze, am greșit și mă grăbesc să mă corectez. Citiți, vă rog, așa:,,Laura Kovesi refuză cu insolență să răspundă invitației transmise de comisia parlamentară’’."
http://jurnalul.ro/.../de-ce-nu-as-vrea-sa-fiu-asta-seara...
Cu câteva ceasuri în urmă, mai tânărul meu confrate, Liviu Pleșoianu, i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Justiției, Tudorel Toader. A făcut asta nu în calitate de jurnalist, ci...
jurnalul.ro
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Articol publicat azi in Jurnalul National de catre colegul Serban Cionoff, vechi si reputat jurnalist .
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Pe cat de amar si dezarmant articolul, pe atat de adevarat. Insasi neluarea in seama a vocii unui parlamentar care are zeci de mii de voturi ale populatiei de catre autoritati dovedeste ca acestea nu respecta Parlamentul si Constitutia. Reprezentativitatea, semn evident
al democratiei ramane o vorba goala. Ne-o facem noi, cu mana noastra, fara ajutor strain!

Teoria optimului economic


Gheorghe Piperea
Teoria optimului economic inseamna cerinta de a lasa ca toata lumea sa castige din jocul, achizitiile si strategiile care se fac; e un joc de suma non-nula. Castigul partajat este mai mic per capita, dar mai echilibrat si, deci, mai de durata; daca unii castiga prea mult, altii pierd mult sau chiar se ruineaza fata vina. Iar un debitor ruinat este un debitor insolvabil, deci un debitor lipsa.
Jocul de suma nula este, in schimb acele in care ceea ce castiga unul, pierde celalalt. Ca la poker. Treptat, unii, foarte putini, care au toti asii in maneca, ajung sa aiba totul, banii, resursele, puterea de a-i controla sau chiar pe aceea de a-i inrobi pe toti ceilalti. De aici rezulta un dezechilibru bun doar pentru constructia piramidei sociale a puterii si bogatiei materiale (care doar foarte rar e dublata de bogatia spirituala sau sufleteasca). Piramida fiind constructia sau figura geometrica cea mai durabila, cea mai rezistenta, s-ar parea ca jocul de suma nula si, deci, dezechilibrul economic, sunt eterne. Dar acest dezechilibru nu e ca in termodinamica, nu e o tendinta naturala eterna catre haos (entropia), e temporar, e ultragiant pentru fiinta morala si emotionala a omului, care tinde catre dreptate si libertate. Rezultatul opozitiei fata de tendinta catre dezechilibrul economic, nefericit, dar natural, logic, este anarhia. Resetarea de dupa explozia anarhiei poate fi o pace calma sau un razboi rece, dar si o societate distopica mai rea decat cea din Jocurile foamei sau din 1984. Sa fim atenti, deci, la semintele de azi, din timpul sfarsitului alchimie, pe care le plantam cu sau fara voie, caci ele vor fi granele de maine.
Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu But now states have yet again fallen in popular esteem, damaged by the crisis of Keynesian and communist economics since the 1970s, and by the rise of “60s” values, which prize individual self-expression and personal fulfilment over loyalty to nation states and other centralised institutions.

This individualism is particularly strong among the educated and the young, just as it was among the Bohemians of Victorian England. And it is no surprise that anarchism should have become important again on the left in recent years – from the “anti-globalisers” of the late 1990s, to the 2011 Occupy movement. Indeed Occupy’s principal theorist, David Graeber, is a Kropotkin enthusiast.

Anarchism’s challenges remain much the same as they were in Kropotkin’s day. How can a group so suspicious of established institutions build an effective movement for the long term? How can it win over a majority addicted to endless growth and ever higher living standards? And how can its ideal social order, founded on local participatory democracy, control the enormous concentrations of power in states and international markets?

Yet much has changed to anarchism’s advantage. A more educated society is becoming ever less deferential and possibly less materialistic. Meanwhile, the failures of both state socialism in 1989 and global capitalism in 2008, and their glaring inability to deal with environmental degradation, demand that we question the way we live as never before. Kropotkin is no messiah, but his writings force us to imagine a politics that might just help save the world.
https://www.theguardian.com/.../anarchism-could-help-save...
State socialism has failed, so has the market. We need to rediscover the anarchist thinker Peter Kropotkin
theguardian.com
 

Actorii lor si caii nostri...

Asa-i ca nu stiati ca:
"This year, far from the headlines, Germany and two of its European allies, the Czech Republic and Romania, quietly took a radical step down a path toward something that looks like an EU army while avoiding the messy politics associated with it: They announced the integration of their armed forces."
http://foreignpolicy.com/…/germany-is-quietly-building-a-e…/
Berlin is using a bland name to obscure a dramatic shift in its approach to defense: integrating brigades from smaller countries into the Bundeswehr.
foreignpolicy.com

Comments
Flavius Chircu
Prospectiv A-z
Actorii lor si caii nostri...
 
 
Fogarassy Paul
Fogarassy Paul ... über alles, über alles in der Welt! 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Da - parca am mai auzit, destul de curand. Cat timp mai sunt si Cehi acolo, ca va - aia nu sunt atat de zuvorkommendes Gehorsam.

Problema Romaniei este suma uriasa de bani care "zace" insuficient folosita in banci

"Problema Romaniei este suma uriasa de bani care "zace" insuficient folosita in banci (peste 40 miliarde USD ale populatiei si peste 20 miliarde USD ale companiilor) ; aceasta suma ar putea migra, partial desigur, catre bursa de valori, in masura in care companiile mari, puternice, ar avea proiecte de dezvoltare, care sa fie finantate sau in masura in care fonduri de investitii noi (chiar si initiate de catre stat) ar atrage banii "lenesi" din banci.
In loc de a finanta, prin bursa, dezvoltarea companiilor mari, guvernul intentioneaza sa decapitalizeze companiile cele mai mari de pe bursa, in vederea sustinerii unor cheltuieli nechibzuite si care oricum sunt finantabile din fondurile europene. De ce ar face asta? Sa fie logica celor care zidesc tablourile in pereti in loc sa le expuna pe pereti?"
Anul acesta, recent schimbatul ministru al Educatiei anunta, voios, inceputul celei de-a 23-a reforme a invatamantului in Romania. Acest nou val reformator ilustreaza cum nu se poate mai bine impetuozitatea…
ziare.com

Comments
Flavius Chircu
Prospectiv A-z .
Sunt foarte de acord cu concluzia d-lui Peiu, citata mai sus de GG, dar am o mare problema cu una din premizele autorului: "rolul Transelectrica sau Hidroelectrica nu este de a construi depozite de morcovi sau centre de colectare a laptelui, cum gre
sit cred economistii de anii '70 ai guvernului."

Am scris deja acum caiva ani buni ca centrele de colectare ar fi veriga esentiala pentru extragerea valorii potentialului agricol romanesc, veriga ce in caz ca nu-i creata de sectorul privat ar trebui sa fie cel putin pentru inceput creata de stat. Cred ca suntem de acord ca de aceasta ar beneficia populatia, producatorii si statul.

Un pic suspecta mi se pare indiferenta autorului despre motivele pentru care banii romanilor zac in banci. Poate dl. Gheorghe Piperea ne ajuta, insa suspectez ca bancile fiind super-profitabile din jupuirea depunatorilor cu tot felul de taxe si jupuirea celor care au luat imprumuturi cu dobanzi care sufoca cresterea pe credit nu sunt interesate deloc in investitii.
 
 
Draghi Puterity
Draghi Puterity Se da atacul la economiile populatiei?
 
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Multi economisti romani sustin varianta investirii la bursa a banilor economisiti de populatie in loc sa-i tina in banci, mai ales in perioade in care dobanda la depozite este infima. Investirea este in general vorbind solutia inmultirii banilor.Am un exemplu: Am cumparat un numar de actiuni la bvb in 2007, cand Rompetrol si alte societati listate erau rentabile. Nu am cumparat, nu am vandut nimic timp de 10 ani. In prezent valoarea actiunilor detinute este mai mica decat jumatate din valoarea initiala (aici intrau si 2-3 banci). Bursa este "mica" iar economia nu e in masura sa mareasca volumul tranzactiilor si inmultirea societatilor listate.
Sper ca proiectantii au facut calcule comparative ale riscului in cazul mai multor variante de FSDI.
 
 
Flavius Chircu
Prospectiv A-z
De fapt, dl Gheorghe Piperea abordase deja in Cotidianul problema banilor romanilor care baltesc prin bancile strainilor dela care statul roman se imprumuta pe dobanzi nu tocmai neglijabile pentru a sustine.... aceleasi banci straine.


http://www.cotidianul.ro/-strigoii-vor-muri-303826/
În timp ce în presa noastră BNR își trâmbițează îngrijorarea pentru o eventuală depășire a deficitului…
cotidianul.ro
 
 
Dinica Roman