vineri, 25 august 2017

Să revenim cu picerele pe pământ, tovarăși.

August 12 at 5:50am
Stefan Kovacs
Să revenim cu picerele pe pământ, tovarăși. Robotizare, imprimante 3D, Inteligență Artificială . Cucu. Atâta vreme cât nu se inventează o sursă mai ieftină de energie, o sursă mai ieftină și durabilă de mâncare, o sursă mai ieftină și inepuizabilă de materii de bază textile....toată șmecheria asta cu societatea bazată pe cunoaștere și marile progrese care nu există sunt făcute ca să se dez-localizeze facilități locale către țările unde muncitorii sunt plătiți cu orez la boabă.
Hai să ne imaginăm, pentru o clipă, pe micul John W.John la ferma lui din Dakota de Centru, autonom până în pânzele albe. Îi trebuie o sursă de energie ? Îi trebuie. Hai să ne imaginăm- iarăși- că ar avea o sursă de energie pe panouri solare și morișcă de vânt. În primul rând ar trebui să se priceapă să o monteze și să o întrețină.În al doilea rând am serioase îndoieli că o astfel de sursă ecologică și neconvențională poate să țină funcționalitățile normale ale unei case- bașca și faimoasa imprimantă 3D cu care John și face orice- de la cârnați și până la piese de schimb pentru mașină. Ca să-și facă orice- Johny ar trebui să aibă semi-produse pentru cârnați , semi-produse pentru textile, semi-produse pentru mașină (Sau Soylent Green din care face orice) - aceste semi-produse nu le poate obține el din buruienile de pe ogor- ci trebuie aduse de undeva.
Ce-și poate face Johny la ora actuală- fără contact uman direct- e să-și școlarizeze copiii daaar- se pierde exact acea parte din educație bazată pe socializarea în comunitate. Nasol. Autiștii sunt niște oameni normali pe lângă copiii lui Johny.
Telemedicina are și ea niște limite. Johny va putea să-și trateze copiii de răceală- nu va putea să-i opereze de apendicită.
Finalmente, în stilul marxismului dialectic, avem niște acumulări cantitative dar sula progres calitativ.
Comments
Smaranda Dobrescu  Dar nu a spus nimeni ca John va folosi el, in mod direct 'binefacerile AI". El va beneficia de VB (venitul de baza universal) care ii va permite sa-si cumpere si carnati, sa-si dea si copiii la scoala, dar carnati odata pe luna si copiii din doi in doi... In privinta telemedicinei, ea se face si azi, doar ca atat la sediul chirurgului cat si la sediul bolnavului e nevoie de dotari si chiar de cate un specialist mititel, care nu se stie daca beneficiaza de fonduri Obamacare. incertitudine ce planeaza si asupta lui John.
 
 
Stefan Kovacs
Stefan Kovacs Există ideea - inclusiv din partea unor specialiști IT- că omul viitorului va fi autonom, că-și va face cu ajutorul imprimantelor 3D ce dorește fără a mai apela la producători și magazine de desfacere, etc.
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu  Da, stiu. Exista si ideea frumoasa si nu stiu cat de utopica ca acea perioada nu foarte indepartata va aduce societatea postcapitalista, va fi lipsita de conflicte si plina de egalitate. Un vis!. Din pacate persista si scenariul cu guvernul mondial, cu controlul fiecarei respiratii a lui John, cu metisarea familiei sale, cu desfiintarea granitelor, cu cei sub 1% care conduc lumea.. Ma duc sa mai vad ce scrie Isaac Asimov, ca pe Attaly l-am terminat
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Stefan Kovacs M-am gandit: daca semi-produsele destinate lucrului imprimantei 3D nu contin amestecuri tip Monsanto, sau alte chimicale sofisticate, parca nu ar fi asa rau..
 
Stefan Kovacs
Stefan Kovacs Smaranda Dobrescu Acum ele pot conține orice- aici într-adevăr se realizează un ”progres” major în ceea ce privește așa numitul ersatz. Cu același suport poți face și o minunată mâncare vegană dar și nasturi de cămașă...
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Daca tot veni vorba de performantele AI, sa vedem cum se poate scapa de inegalitatile si bolile neolberalismului, ca sa pregatim temeinic aparitia informatizarii complete si a robotizarii pe masura. Anthony Signorelli si Manifestul sau anticapitalist:
http://blog.prospectiv.org/.../anthony-signorelli...
think-tank, peromaneste, discursiv, romania,…
blog.prospectiv.org
 
 
Smaranda Dobrescu

Smaranda Dobrescu Iata cum sunt valorizate in universitati, Domnule profesor Kovacs avantajele AI: (Nu ma indoiesc ca le cunoasteti, important este sa le puteti adapta intelegerii si apetitului studentilor nostri)
https://www.weforum.org/.../artificial-intelligence.../...
Artificial Intelligence (AI) is a technology whose time…
weforum.org


 

Niciun comentariu: