vineri, 25 august 2017

Vintila, ca de obicei, are dreptate

Vintila, ca de obicei, are dreptate. Ca ne place, ca nu ne place, ca tine cu tefeleii, asta e altceva. Important e ca spune niste lucruri incomode, pe care ne chinuim sa le evitam, ingropindu-le in inconstient printr-o ipocrizie schizofrenica. Tefelei. Tefelei everywhere.
"Acum nu mai sunt boieri, nu mai sunt comuniști, dar sunt oameni ca noi doi, un fel de middle class, dacă vreţi, care le-a luat locul şi care spune: România nu ar merge înainte fără noi! Noi întreţinem România! Ăştia nu fac decât să consume resursele şi să ne împiedice să ne dezvoltăm!"
[...] "Au nevoia, firească în nişte limite, de a găsi un ţap ispăşitor. E mai greu să găseşti o explicaţie cumpătată. Să găseşti un ţap ispăşitor e însă mai uşor, e prima reacţie. După aia, te culci liniştit, ştii cine e de vină: ţăranii şi părinţii.
Părinții au devenit, recent, dublura la îndemână a țăranilor.
Mi s-a întâmplat şi în cercetări să întâlnesc tineri care consideră că părinții lor au huzurit, au avut slujbă și casă de la stat şi acum ei, tinerii, nu reușesc să strângă suficienți bani pentru o casă a lor, deși muncesc de dimineața până seara.
Nu aş vrea să răspund urât, dar nu vrei să huzureşti matale într-o garsonieră de bloc după ce ți s-a luat casa sau pământul şi să ai o slujbă asigurată de când termini liceul până la pensie, dar indiferent de ce ți-ai dori tu în viață, și să vezi cum e huzurul ăsta?"
INTERVIU. Românii îşi aplică un soi de auto-rasism –
pressone.ro

Comments
Anna Zelinski
Anna Zelinski Fatalism mioritic, dar și Balada Meșterul Manole este actuală (uneori, chiar la propriu). Există o inconsecvență care face să batem pasul pe loc. Despre cenzorul occidental și armonizarea lui cu tradiția? Ar trebui să fim japonezi.
 
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Interesant interviul si mai mult ca sigur ca aceasta carte-replica trebuie citita. Cateva remarci:
1. Titlul indica o replica la cartea lui Boia. In loc sa se dezvolte aceasta idee, se trage rapid concluzia ca se asterne pacea cu Boia indata ce Romania
-natiune a fost recunoscuta. Din acel moment idealizarea taranului trebuie sa se opreasca si sa ne apropiem de tarani cu un aparat fotografic care da imagini veridice, de cele mai multe ori chiar naturaliste. Autorul, pare realist, si chiar si este poate, dar in loc sa se desparta de Boia se desparte de generatia interbelica reprezentata de Mircea Vulcanescu.
"Pe scurt, toată povestea asta cu "prezenţa unei absenţe" se referă la persistența unui decalaj între imaginea pozitivă a Țăranului, care și-a avut rostul ei istoric, și realitatea percepută ca negativă a țăranilor. Acest decalaj este o parte importantă a întregii istorii a României."
Concluzia este trasa in numele clasei tinerilor corporatisti incapabili sa dezvolte tara si sa o puna pe calea progresului din cauza franei taranimii.Este de altfel aceasta observatie, motivul existentei celor doua Romanii.(??)
2. Idealurile miscarii franceze din 1968 sunt imprumutate de catre autor demonstrantilor Colectiv. Asta presupune o prezumtie inca neoficializata de rezultatele anchetei Colectiv. Exista spusele la fel de nedemonstrate ale lui Ponta privind cauzele schimbarii guvernului, complet opuse. Din amintiri, demonstrantii Colectiv cred ca se revoltau impotriva coruptiei
"Cât despre tinerii de corporaţii, să zic aşa – expresia nu îmi place deloc, dar asta este – și problema conflictului celor două Românii, această delimitare și chiar disprețul față de România rurală pot fi considerate, dacă nu mai justificate, cel puțin mai explicabile în cazul lor."
Dispretul fata de o clasa sociala defavorizata (si nu din cauza ei) ar trebui condamnat, in niciun caz justificat.
3. Din demonstratii reiese inca o sciziune si anume dintre cei considerati balcanici (inclusiv ortodocsi) si cei care fac eforturi sa fie vestici negand tot ce se intampla in partea mai putin civilizata a romanilor. Aici se poate intelege ca purtatorii spiritualitatii romanesti, balcanicii, taranii au ramas elementul retrograd in fata evolutiei si progresului tarii. As spune ca realitatea e mult mai colorata, in sensul ca asa cum exista ortodoxism la intelectuali luminati ai neamului, trecuti prin universitati si doctorate din vest, exista si sperjuri, corupti si mincinosi in elita vestica purtatoare de papioane.
4. Dihotomia indusa in societate nu este atat de puternica daca 95% dintre romani se declara credinciosi. rezulta ca doar 5% din populatie, tineri in general sustin libertati totale legate de familie, avort, etc. Acestea exista si se adauga.

In concluzie, reprezentantii istorici ai boierimii, ai vesticilor ce doresc progresul tarii impiedicat de balcanici , ai celor ce doresc despartirea neta a statului de BOR, a celor care nu au loc de tarani si parinti batrani in realizarea bunastarii personale poarta un nume: tefelisti.
Am incercat sa-i inteleg si eu precum autorul, dar ma impiedic printre altele de acuza adusa de acestia celeilalte categorii ca fiind " needucati si fara dinti"
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Nu cred ca se poate asterne "pace" cu necuvantatoarele, si nici cu Boia. Mi se pare ca este mai degraba vorba de o incercare de a consolida un teren alternativ de discutie fara a provoca si deci a se bloca in cercuri vicioase de deconstructei a desconstruitului. Lucrul este spus clar - dar si scurt ...

Scisiunea intre "Balcanici" si "Occidentalisti" nu o vad ca pe una sociologica, ci una de orientari. Caci sociologic tocmai ca altceva decat suntem nu putem fi. Complicat. Sociologia.

Si mai lipseste al treilea pol care a existat intotdeauna: Stepele. Carora li se mai spune si Rusia astazi. Suntem intre trei, nu intre doua poluri, polarizati, sau inradacinati.
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Nu caut nod in papura unui discurs moderat, asezat, corect in cea mai mare parte dupa parerea mea. Doar ca ma asteptam la altceva avand in vedere titlul cartii si intentia anuntata de a da o replica lui Boia. Din stiinta mea, Boia are cel putin 10-11 teze care toate pot fi demontate.Printre altele, dau un exemplu pe care nu-l dezvolt fiind evident vorba de o mistificare:" Românii, spre deosebire de celelalte ţări din regiune, s-au lăsat convertiţi la comunism fără să se opună. Au cooperat şi s-au adaptat obedienţi la regimul sovietic, în loc să-l înfrunte, ceea ce arată duplicitatea şi laşitatea acestui popor.", etc, etc

D-l Vintila Mihailescu abordeaza de fapt alte subiecte grave ale actualitatii care pentru ca trebuiau sa aibe un nume au fost adunate sub genericul "De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc" Pentru ca problemele exista nu pot spune ca nu trebuiau tratate. Chiar daca am o greutate pe suflet ca taranul este vazut prin prisma tinerilor corporatisti si nu ca pe o victima a conducerilor politice succesive si nu ii mai este pretuit aportul la pastrarea traditiei si a spiritualitatii romanesti, chiar daca el e vazut ca o frana a dezvoltarii tarii, problema exista si e bine sa fie discutata. Insatisfactia mea ramane insa legata, atat cat imi permite interviul fara ca citesc cartea de abandonarea replicilor necesare a fi date lui Boia. Poate la lectura cartii sa le regasesc.
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
"Gândiţi-vă că, prin dezindustrializare – deci un proces firesc pentru trecerea la o economie de piaţă –, s-au desfiinţat vreo 8 milioane de locuri de muncă."


Vintila Mihailescu apare ca un maestru al detaliului si nuantelor, ma intreb insa ce vede dansul firesc intre cele 2 (economie de piata si dezindustrializare). Daca n-ar fi experienta chineza de tranzitie la economia de piata, am putea accepta mai usor legatura dintre cele doua...
 
 
Anna Zelinski
Anna Zelinski Experiența chineză a vut în vedere lărgirea Pieței de desfacere, crearea unor legături comerciale noi. Dacă ne gîndim la Drumul Mătăsii ... Pe ei nu-i sperie distanțele și dacă ar fi inființat și baze militare acolo unde fac comerț, am realiza că și ei sunt un Imperiu.
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
Apropos de asta, toti VREM largirea pietelor de desfacere. Ce ne facem insa cand nu mai sunt fraieri pe care sa-i *largim*? Limitele modelului sunt atinse, una cate una, pana la dezastru.


Chinezii sau indienii inca nu dau dovada intelepciunii/superioritatii, ei repetand totusi multe din greselile occidentului la scala mai mare.
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu O ideea pe cat de presanta in luarea unor masuri in special in inlaturarea treptata a combustibilor fosili cat si in prezervarea habitatului natural pentru a nu distruge toate speciile de animale, pe atat de utila teoreticienilor care considera ca planeta nu face fata la populatia actuala. Previziunile pentru 2100 ating o cifra de 10 mld. populatie. Desi in extremis planeta ar putea hrani atata populatie, intr-un articol din NYT se avanseaza ideea ca ar fi mai bine sa nu se ajunga acolo.Solutia avansata ar fi controlul nasterilor. Cu destul cinism, cei care se ocupa de populatia viitorului secol observa ca sida, febra hemoragica, etc, datorita progreselor medicinii nu au dat rezultatul scontat. (wow!)
http://www.descopera.ro/.../8244963-populatia-planetei-va...
Populaţia lumii va ajunge la 9 miliarde de…
descopera.ro
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu De fapt postarea ne indemna sa facem niste analize de tip sociologic si antropologic a faliilor din societatea romaneasca si nu a vitezei cu care dispar resursele regenerabile ale pamantului :-).Aparent, doua probleme diferite. Dar, aprofundand putem considera ca factorul ignorat, taranul si agricultura sunt parte responsabila a rationalizarii destepte a resurselor. In acest moment, cei care incheie contracte prin care vand mii de hectare de padure si exploateaza pamantul in mod nesanatos, storcandu-l de elementele nutritive sunt singurii responsabili ai ambelor probleme..
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Experienta Chineza a avut multe: 1) O tara cu o masa demografica imensa, capabila sa spuna nu la sicanele "pietii", chiar daca era la inceput cam subdezvoltata. 2) O populatie care s-a adapt in proportii suficiente - 10-20% din un miliard si jumatate - la productie moderna, facand pur si simplu minuni. 3) O experienta de negociere care imbina o traditie milenara cu, banuiesc, invataturi din experientele negative cu puteri coloniale in secolul 19.

Noi am fi putut pur si simplu sa ramanem in relatii stranse cu China cum am fost inainte - si demaram.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Se poate - dar prognozele acestea de lunga durata, care in mod neutru ar putea fi indicative, din pacate sunt folosite la refuz pentru manipulare si amenintari. In mod similar pe noi ne ameninta ca pana in 2050 -- mai recent, pana in 2030 -- ne vor lipsi niste milioane de forte de munca, care sa ne plaeasca pensiile -- odata 50 odata mai mult -- si se vine imediat cu solutia: ii importam din afara Europei. Jocurile demografice nu sunte inocente.
 
 
What is the #1 U.S. interest in Venezuela? If the classified history of the U.S. State Department is a guide, oil. https://wikileaks.org/plusd/cables/1978CARACA11634_d.html…
Mircea Platon
Mircea Platon "prin dezindustrializare – deci un proces firesc pentru trecerea la o economie de piaţă". Cred ca vrea sa spuna ca, din moment ce industrializarea nu s-a facut ca urmare a unui proces de crestere economica organica cerut de piata, era normal ca anumite ramuri ale industriei sa se usuce (cand la fiecare 1000 de lei de otel produs la CUG cheltuiai 1600 de lei, e o problema). Lucrurile sunt, desigur, foarte complicate. Dar mie mi se pare de foarte mult bun-simt pozitia lui Vintila Mihailescu. E de clasica simplitate, ca sa zic asa. Adica de o inselatoare simplitate. Ma enerveaza prezenta in volum a unor cicisbei de-ai elitei precum Mirel Banica sau Cristian Ghinea, dar asta e alta poveste. Interviul lui Vintila Mihailescu spune exact ce trebuie spus.
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu "prin dezindustrializare – deci un proces firesc pentru trecerea la o economie de piaţă" - este exact fraza care mi s-a parut cea mai ciudata in tot interviul. Intuitia mea este ca se explica ca un understatement ironici Mihailescian, supravietuit din copilaria in care bunicul spunea adevaruri despre Stalinisme si alte comunisme, intr-un stil afabil si voit ermetic, cum vremurile o impuneau - dar nelasand libertatea de gandire si expresie sa vie invinse.

Lucrurile au devenit mai complicate, dar mie acest "proces firesc pentru trecerea la economia de piata" mi se pare o ironie camuflata pentru ca sa nu muste latrucii.
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
De acord cu tine Mircea despre valoarea spuselor lui Vintila Mihailescu in acest interviu, insa ce vezi tu firesc in dezindustrializarea romaneasca? Schita de exemplu data de tine poate justifica reduceri de personal (eficientizare, daca vrei), dar
nu dezindustrializare.

Si ca veni vorba, nu cred ca trebuie sa-ti amintesc tocmai tie, autorul foarte bunului studiu despre proptirea industriei vest-germane in pofida criteriilor pietei de catre stat, ca in experienta capitalista de succes, n-avem 'crestere economica organica cerut[a] de piata' niciunde.
 
 
Mircea Platon
Mircea Platon Nu, dezindustrializarea totala nu poate fi justificata. dar cred ca se referea la industria grea, mare, vizibila, aia care ne-a fost bagata pe gat in virtutea unui ”proiect de tara multilateral dezvoltat”. Si aici devine complicat totul.
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
Da si nu, Mircea. Industria grea romaneasca e o tzinta prea usoare in sine pentru a ne lasa sedusi.


Am sa te intreb punctual pe oteluri: A fost nevoie in Romania de fier-beton pentru autostrazi si locuintele dupa 1989? Raspunzand ca DA, opinez ca Galatiul si Resita, odata eficientizate, puteau sa continue sa mearga bine mersi pentru a acoperi nevoia interna cu acest material modest pentru producerea caruia n-aveai nevoie de know-how de ultima ora.

Dela vreun premiant al politicii romanesti din anii 1990 nu m-as astepta la mai bine, la maestrul detaliului care este Vintila Mihailescu m-as astepta in 2017 sa-si fi amendat o asemenea judecata.

In economia intreg interviului, acesta este un mic detaliu, care pana la urma dezvaluie cat mai avem de corectat in perceptia despre noi insine, pe langa aspectul biografic la care face referinta dl. Preda Mihailescu.

Pe romanul Vintila Mihailescu l-as dori aplicat si pe gasirea de solutii sau macar a procesului care va genera solutii/optiuni. Timpul se scurteaza, pentru toti si mai ales pentru romani.
 
 
Mircea Platon
Mircea Platon Pe langa Galati si Resita, am avut si CUG si IUG si altele. Poate aici vin si eu cu amanuntul biografic al unui oras, Iasi, in care un CUG s-a potrivit ca nuca in perete. Am inteles ca au fost niste calcule referitoare la piata mondiala care nu le-au iesit lui Ceausescu si celor din jurul sau (din varii motive). De aia zic ca povestea e complicata. Nu mi se pare normala nici pozitia lui Severin, care a ras tot impreuna cu Roman, dar nici nu cred ca toata industria romaneasca putea supravietui ca atare. Trebuia gasita o solutie de echilibru.
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
Calculele erau realtiv simple, daca nu simplistice. Simple in sensul ca aveai o flota si relatii directe cu furnizori si piete care ocoleau hegemonii. Simplistice pentru ca s-a vazut ca nu poti ocoli hegemonii decat daca macar unul dintre hegemoni tolereaza/acopera fronda unei tzari de dimensiunea Romaniei.
 
Mircea Platon Da, asta e una. Dar mai e si faptul ca voia sa intre pe piata cu produse de varf - gen xeroxuri - pe care nu puteam sa le facem mai bine ca japonezii sau nemtii. Si aveam o forta de munca inegala ca performanta, care facea imposibil "acordul global", fara de care nu puteai, de altfel, sa produci masinarii performante. Nu poti sa ai un mester foarte bun si cinci loaze si sa manufacturezi cu ei o masinarie complexa performanta.
 
 
Mircea Platon
Mircea Platon Am stat de vorba cu oamenii din productie si am aflat multe. Nu trebuia sa lichidam tot, dar trebuia sa lasam sa moara ramurile industriale care erau mai mult comandament politic decat necesitate reala a economiei.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Mircea Platon @ Selectia nefiind facuta din timp, au impins altii de la spate sa dispara tot. Discutii din acestea au fost intense si in "Neue Länder" - doar ca acolo BRD a stiut dintotdeauna ca va suporta si consecintele capitalismului salbatic, si a cugetat si masuri de echilibrare.

Se revine la termenul elementar al lui Taleb: to have skin in the game. Si pentru natiile pe care altii le imping bucuroase din barca, chiar si fara a cugeta asupta faptului ca o fac - misiunea majora care ramane, si poate fi urmarita este aceea de a activa sa convinga pe cei carora furculita si cutitul INCA nu li s-au indoit, de faptul ca "you believe you don't, but you f$$ing have lots of skin in my game".
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Mircea Platon @ Am inteles tot din Watts ca in perioada cruciala, o mare problema era si faptul ca Rusii ne distrugeau pietele din Africa si America de Sud, venind cu dumping masiv peste tot unde stiau ca incercasera ai nostri si castigasera contracte. Sa prea poate ca la un moment dat, in asemenea situatie, sa iti slate valva - mai ales ca stim ca individul era cam prea talentat multilatreal.
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
"trebuia sa lasam sa moara ramurile industriale care erau mai mult comandament politic decat necesitate reala a economiei."


Mircea, singurul comandament politic era cel al asigurarii unui loc de munca pentru toata lumea. Era o exagerare? La fel de mare ca exagerarea care trimite subsidii agriculturii industriale nord-americane si ale carei produse chimizate nu le mai cumpara nimeni, dar fara de care nu se poate castiga electoral midwestul.

Banuiesc ca atunci cand Romania/Ceausescu s-a bagat in acele ramuri industriale, era o actiune gen 'best practice'. Ideea este ca odata autarhizata, Romania n-a mai putut sa se cocoate pe lantul valorii adugate si a ramas ostatica investitiilor facute cu bani/know-how si binecuvantarea aceluiasi occident care o condamna indirect la autarhie. Ce vreau sa spun cu asta? Ca noi avem avantajul teoretic al reflectiei fata de cei din productie, nu doar ca cei din productie nu erau auziti de mai marii zilei de pna la 1990.

Acum, daca e sa avansam pe ideea ta, aceea a eliminarii unor ramuri industriale din motive obiective impuse de noua situatie, cred ca esti de acord ca se putea face si altfel decat sa le darame si inlocuiasca cu supermagazine/locuinte pe credit. In fond, centrul de discutie propus de mine este in jurul ideii despre desfiintarea la "vreo 8 milioane de locuri de muncă." Urmarile dezindustrializarii imi concentreaza atentia pe o astfel de judecata.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu  Crezi ca cineva a prevazut ceva cu privire la dezindustrializare? Ma indoiesc - au fost impinsi si au mers voiosi in idee "nu faceti fata, renuntati la fiare vechi", idee vanduta in toata Europa de Est, orbeste de fapt. De aceea remarca lui frate-meu "se pare ca asa se face", se interpreteaza de fapt prin "bai prostilor, dar din voi nici unul nu s-a gandit mai departe", caci cifrele vorbesc. Adica "se pare ca asa se face" confruntat cu locurile de munca a doua treimi din populatie, ... ar trebuie sa nasca gandul ca trebuia sa existe si alta solutie.
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
"Crezi ca cineva a prevazut ceva cu privire la dezindustrializare?" Da, promotorii occidentali. Astia au actionat cu sange rece, stiind tot timpul unde vor sa aduca tarile fostului lagar socialist. Ei aveau deja criza de supra-productie din anii 1
970, Estul socialist si industrializarea Chinei le-a amanat deznodamantul pana in 2008.

In afara de promotorii occidentali trebuie ca au prevazut si liderii chinezi, vaccinati la colonialism din experienta lor de sec XIX.

Aici nu vorbim de tarfele spiritului care au fost liderii securistoizi din URSS si tarile lagarului sovietic si care s-au privatizat si vandut Vestului know-how -ul lor in ceea ce priveste calarirea populatiilor Estului.
 
Mircea Platon
Mircea Platon @ Prospectiv A-z: Sigur ca nici nu incape vorba de inlocuiea industriei cu supermarketuri. Stii ca nu am sustinut niciodata asta. Dar nu inteleg de ce autarhizarea nu s-ar fi putut face cu mai multa industrie mica sau usoara, pentru care aveam mana de lucru eminent calificata. Ma rog, discutia e lunga...
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Este poate o distinctie factice - dar eu ma intrebam: Au fost cinici in sensul de apres-moi le deluge, adica au judecat smerchereste, cum pot sa isi majoreze avantajele, dupa teoria economica primitiva, presupunand parteneri de negociere egali in resurse si orizont. Si teoria nu prevedea ce se intampla cand celalalt se lasa jefuit pana la capat pentru ca el de fapt are incredere sau prost, sau indiferent.

Sau varianta a doua: in care au mers cu previziunea pana la capat, adica au vizualitzat tarile reduse la neputinta, si deci cumva - macar in cazul Europei - devenind un fel de obstacol si pentru ei - si totusi nu s-au putut struni, sa propuna o evolutie mai rationala si echilibrata?
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
Mircea, prospectivam caci altfel chiar nu vad vreo sansa...


Ce spui tu este foarte corect; Ceausescu n-a fost capabil pentru a acomoda nuante. Gandesc ca el a luat-o in nume personal si de aici a urmat tot ce a urmat. Pe de alta parte, observand capacitatea limitata pentru nuante din gandirea publica a elitei romanesti de acum, ma intreb daca spatiul problemei nu-l transcende pe Ceausescu.

Asa cum bine observa si Vintila Mihailescu, taranul roman este toba de bataie a timpurilor, desi Ceausescu ar fi putut bine mersi sa execute un jiu-jitsu agricol in conjunctie cu cel pe industrie mica/usoara in momentul autarhizarii. Sa fi fost insa prizonierul *principiilor*?

Preda, cand am scris " tarfele spiritului care au fost liderii securistoizi din URSS si tarile lagarului sovietic " m-am referit la atitudinea cinica, dublata de miopie, cu care s-a actionat din interior. Cei din exterior/Vestul erau pregatiti sa faca *TOTUL* pentru a se ajunge exact unde s-a ajuns astazi in EST.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Am inteles cine erau tarfele. Dar cand spui "sa faca *TOTUL* pentru a se ajunge exact unde s-a ajuns astazi in EST.", eu raman cu intrebarea: astia sunt business, politicieni, porcii si gurmanzii. Dar nu au fost oameni mai destepti care sa spuna: lasati-i sa traiasca si ii mulgeti mai mult!?
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
Draga Preda, din capitalismul pe care-l stiu si traiesc de zeci de ani, dupa caderea URSS, raspunsul este "Nu, occidentalii n-au urmarit decat ruinarea Estului." O greseala a premiantilor Estului, cred eu, a fost ca au crezut ca vor merge la furat c
u occidentalii... Desi, un cinic ar spune ca exact asta au facut, numai sa obiectul furtului a fost insusi Estul.

Au existat si alte voci, insa logica sistemului fara adversar/arbitru e una si implacabila. Amin.

P.S. In Romania ar trebui luata discutia un pas mai departe: De ce dezastrul e mai mare in Romania? Dar pentru asta ar trebui sa cooptam in conversatie sociologul, Vintila Mihailescu sau Mirel Palada.
Dinica Roman
Dinica Roman Pentru un stereo-portret...

http://ro.baricada.org/romania-altfel-astfel/
Vasile Ernu în dialog cu antropologul Vintilă Mihăilescu despre necesitatea ca românii să depășească…
ro.baricada.org
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
"Vasile Ernu: Bun şi ce ne facem, totuși? Cum ieşim din această capcană discursiv mitologică premodernă? Nu a sosit vremea să ne naştem şi noi ca subiect politic, social şi economic?


Vintila Mihailescu: Oricât de prezumțios poate suna, pentru mine cel puțin, miza acestei cărți este mai degrabă una civică decât intelectuală. Volumul nu încearcă să răspundă nemijlocit la această întrebare (această disperare?), dar sugerează un soi de precondiție: nu poți fi orice fel de subiect istoric – și cu atât mai puțin altfel de subiect – ci doar subiectul care este așa cum este, care este cumva. Pentru aceasta este nevoie de o cunoaștere strategică, iar aceasta a fost și a rămas treaba elitelor, oricât de democratizate ar fi ele în prezent. Pentru a (re)deveni un subiect politic, social și economic, ar trebui, deci, ca elitele (sau niște elite active) să iasă din confortul pervers al mitologizărilor justificative, să renunțe la lașitatea excepționalismelor-departe-de-realitate și să se confrunte și să afirme, în cunoștință de cauză, existența reală a acestui subiect istoric. Căci el există, inevitabil, chiar dacă într-o stare pasivă și confuzională: un soi de Monsieur Jourdain, care face proză fără să știe, drept care face o proză proastă. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, cumva tot este, putem să pipăim arghezian realitatea din jurul nostru și să urlăm este!, nu doar să mai deschidem o sticlă de Veuve Clicquot și să decretăm cu superioritate: mda, o fi, dar altfel decât mi-aș dori eu! Or, elitele noastre intelectuale se complac, în cea mai mare parte a lor, în altfelitatea domnului Boia, elitele politice nu guvernează, ci arendează, iar elitele economice își văd, pe cât posibil, de treburile lor personale (din fericire, căci astfel societatea reușește totuși să supraviețuiască). Dar tineretul e speranța țării! – vor spune unii. Da, de acord, dar deocamdată acest tineret a început să știe ceea ce nu vrea și ceea ce nu merge – ceea ce este, desigur, un prim pas important. Dar nu se face politică cu o țară-cum-ar-fi-trebuit-să-fie, ci cu una care așa-a-fost-să-fie. De la binevenita critică socială până la afirmare și asumare mai este, deci, încă un pas de făcut. Unul esențial!"

In felul lui, Vintila Mihailescu contribuie la solutie.
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Interviul lui Ernu l-am citit mai intai - este mai conturat si decent, mai putine intrebari naive si alunecoase.
 
 
Mircea Platon
Mircea Platon Il urmaresc pe Vintila Mihailescu de multa vreme si spune/scrie, mai mereu, lucruri in total raspar cu ce sustine "elita". Dar nu doar ca sunt in raspar, sunt si juste. Face analize bune stand pe un temei solid. Nu cred ca e cazul sa tratam un interviu ca si cum ar fi operele complete care cer neaparat o hermeneutica definitiv-harold-bloomiana.
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214920640675995&set=a.1162873518487.26386.1427336106&type=3
Gabriela Craciunescu "Pe-aici umbla şi el şi se-ntorcea mereu"
El fiind tata care mă mai lua şi pe mine uneori să îmi arate cu mândrie locurile de origine. Eram încântată de zonă, munţii cu grohotiş, pietriş, peşteri, păduri, mure, afine, zmeură, alune, flori şi iarbă înaltă, de fâneaţă. Ulterior, aveam să umblu prin multe regiuni muntoase, să urc pe creste abrupte, dar în niciun loc din lume nu am mai perceput magia munţilor Buzăului din zona satelor Bozioru-Fişici. Erau rocile, vegetaţia? Nu ştiu, dar locurile păreau aşa, un pic extraterestre.
Ultima dată când tata m-a dus acolo, nu am vrut să merg, parcă intrase un demon în mine: cârteam, vociferam, voiam să rămân în oraş, la şes, pe asfalturi, să văd ceva la televizor, naiba ştie ce era în mintea mea, probabil nimic, doar un duh rău îşi făcea de cap în capul meu.
Cînd am ajuns în Bălăneşti, a mai şi început să plouă, la fel şi eu plouam cu lacrimi afurisite, tefeliste - ca să folosesc un termen de acum. Aşa că înclin să zic că e în ADN-ul nostru ceva care ne face să ne manifestăm ca dracu, aşa cum se discută în articolul de unde am luat poza asta.
Imagine surprinsă în cătunul Cozieni, județul Buzău. Foto: Lucian Muntean.
Link articol: https://pressone.ro/suntem-o-ciudata-cultura-a-rusinii-in-…/

Niciun comentariu: