joi, 19 noiembrie 2015

De ce atata liniste-n oras?

Smaranda Dobrescu – 18 noiembrie 2015

Adrian Severin

De ce atata liniste-n oras?

Asteptam cu emotie ieri seara demonstratiile "tinerilor frumosi si liberi". Ele nu s-au produs.

In mod normal, daca "schimbarea" i-a satisfacut pe "revolutionari" ei ar fi trebuit sa iasa in strada ca sa isi strige bucuria. Asa cum fac atunci cand echipa favorita de fotbal castiga vreun meci. Daca, dimpotriva, nu i-a satisfacut, atunci ar fi trebuit reluate protestele. Pana la victoria finala. Nu ar fi fost nici o problema intrucat vremea continua sa fie frumoasa iar jandarmii nu intervin impotriva demonstratiilor neautorizate. (Cel putin nu pana acum.)

Nici una din acestea nu s-a intamplat. De ce?

Poate pentru ca aceia care chiar au crezut ca revolutioneaza un regim putred si corupt, au inteles ca au fost manipulati si ca in realitate au pus umarul la inlocuirea unei democratii bolnave cu o dictatura sanatoasa, desigur perlata. Gresesc. Tocmai intelegerea faptului ca in jur totul se schimba pentru a nu se schimba nimic, ar trebui sa ii impinga la continuarea luptei. Asa am decis unii dintre noi acum douazeci si cinci de ani. Ne-au eliminat in cele din urma dar nu ne-au invins. Faptul este probat de imprejurarea ca inca se mai poate striga si ca unele aparente inca se mai pastreaza. (Vezi simulacrul de audieri si de vot din Parlament.)

Poate ca explicatia absentei demonstratiilor ieri sta in lipsa de interes a comanditarilor. Tintele au fost atinse. De ce sa se mai joace cu focul? Imediat dupa alegerile prezidentiale de acum un an demonstratiile isi aveau rostul, dincolo de un anumit defazaj in raport cu mersul neprevazut al evenimentelor, pentru ca se dorea ca intreaga putere asupra Romaniei – nu in Romania – sa ajunga intr-o singura mana. Acum pofta s-a implinit. Daca, Doamne fereste, "strada" ar fi avut ieri vreun puseu de personalitate, "Guvernul strazii" ar fi descoperit de indata ca in depozite se gasesc grenade cu gaze lacrimogene, tunuri de apa, bastoane si gloante de cauciuc. Gata cu coruptia! De acum doar lege si ordine.

In istoricul sau discurs de ieri – discurs la care subscriu 100%, cu unicul regret ca nu mai am accesul la o tribuna parlamentara de la care sa il sustin – singurul lider politic oficial al momentului, Calin Popescu-Tariceanu, isi exprima teama ca, dupa ce proiectele "justitia mea", "serviciile mele" si "guvernul meu" au fost realizate, la rand sa nu vina si "Parlamentul meu". Ingrijorarea dlui Tariceanu este tardiva si de aceea superflua. Dupa dezertarea partidelor politice (este drept, lipsite de capacitatea de a-si mai reface legatura de incredere de mult rupta cu cetatenii) si comportamentul las, miop si capitulard al Parlamentului, din ultimele zile, (culminand prin votul dat unui guvern de "tehnocrati" neprevazut de Constitutie si lipsit de legitimitate democratica), inclusiv aceasta tinta a fost atinsa. Actualul Parlament s-a intors la statutul fostei Mari Adunari Nationale.

Mai corect ar fi sa vorbim, deci, despre "Romania mea". A cui? Vom vedea. In nici un caz a noastra.

PS Inteleg ca ar urma proiectul "Transilvania mea". Pana la sfarsitul lunii vom avea iarasi "tineri frumosi si liberi" pe strada.

 

De ce sunt eu oare impinsa sa fiu consonanta cu un liberal pur-sange precum D-l Tariceanu?

Îmi placeComentează

Adrian Severin De ce Smaranda? Pt ca social-democratii au tacut iar partidul lor a dezertat de la datoria si valorile sale. De asemenea pt ca aici nu mai este vorba despre stanga sau dreapta ci despre patrie si democratie.

Smaranda Dobrescu Adrian, sper ca m-ai inteles exact, adica am subliniat anomalia de a fi ajuns sa fiu de acord doar cu pozitia lui Tariceanu. Ai dreptate: toata actiunea demarata in urma cu cateva saptamani s-a desfasurat nu ideologic ci pro o anumita schimbare fara sa fie justificata necesitatea schimbarii. De altfel eu am incadrat aceasta manevra in trendul european care nu mai vorbeste despre democratie, considerand ca un regim autoritar va fi mai eficient economic si castigator in favoarea elitelor economice.

Adrian Severin Eu te-am inteles perfect. Am jucat mingea ridicata de tine pt a-i face si pe altii sa inteleaga.

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - probabil asta a fost pacatul major a lui Victor Ponta - a realizat crestere economica fara a avea nevoie de austeritate sau un regim autoritar. Poate pentru unele tari din UE, indatorate pana la limita admisa, si avand in fatza exemplul Greciei, austeritatea si un regim autoritar sunt ultima scapare. Pentru tari aflate intr-o alta situatie insa nu, sau nu neaparat. Problema apare insa deoarece tarile care nu mai au resurse de crestere nu vor sa permita tarilor care le au sa se dezvolte, pentru a nu pierde cote de piatza, influentza, pe scurt - putere.

Poate domnul Severin va sugera din nou ca a fost doar o crestere economica pe hartie. M-am gandit si eu la asta. Chiar daca pornesc de la premisa ca Ponta a reusit sa ii fenteze cumva pe statisticienii de la Eurostat (si e nevoie de cunostintze matematice f. aprofundate pentru a reusi asa ceva, nu ajung doar niste rapoarte cu date false) sa nu uitam totusi ca traim in ceea ce se numeste "attention economy". In acest tip de economie, castigatorii sunt de regula actorii economici care reusesc sa ii convinga pe "investitori" (adica pe plutocratia speculantilor, posesoare de "bani virtuali" obtinuti in "economia virtuala" prin specula legala) ca merita sa investeasca in ei (adica sa isi "spele banii virtuali" transformandui in "bani reali", in economia reala). Ori ce ar putea sa ii convinga mai bine pe "investitori" sa investeasca in Romania, decat niste "note bune" la indicatorii economici date de catre cei pusi de ei sa faca evaluarea?

Ponta i-a transmis deja unui Ciolos, (care aparent vrea sa franeze cresterea economica a Romaniei) printr-o trimitere la un strateg a lui Clinton, - "It's the economy,... [stupid]!". Iar asta ar scrie pe pancarta cu care as iesi eu pe strada. Desi, probabil as fi si singur si neinteles de (institutia) strazii.

Smaranda Dobrescu Draghi, eu am facut niste analize in cadrul unui studiu a investitiilor, cresterii, profiturilor, etc pe o perioada de doi ani consecutivi: 2012 si 2013. Investitiile straine au atins atunci cota cea mai de jos iar capitalul romanesc nici nu aparea intrucat impozitul pe profit incasat la buget era de doar 28% din cel prognozat. Ponta nici nu putea sa foloseasca componenta investitionala pentru crestere, ci doar componenta consumului. Sigur, ca unele masuri luate de el nu i-au sustinut propria abordare, cum ar fi scaderea CAS la patroni, dar ma gandesc ca in caz contrar el nu ar mai fi ramas in pozitie de PM nici macar pana acum. Eu nu inteleg cum vrea noul PM sa faca investitii in infrastructura in primul rand din moment ce liberalii au anuntat ca nu se vor mai face din bani publici. Eu cred ca ne-ar trebui tuturor pentru a dobandi un limbaj comun, cateva lectii de economie clasica, y compris keynesiana, caci de crize nu am scapat. El stia cel mai bine cum sa dai de lucru somerilor in timpul crizelor.
In concluzie eu cred ca am avut o crestere reala dar datorata doar consumului. Ea va avea probabil acelasi trend si in urmatoarele luni datorita TVA-ului redus dar va trebui sustinuta de investitii, caci altfel nici locuri de munca nu vor fi, nici mariri de salarii . Pe pancarta mea atunci cand te voi insoti in strada va scrie: " Dragi romani, va rog, va implor, nu renuntati la democratie. Eu stiu cum e."

Adrian Severin Atentie dle Draghi! Nimeni nu a spus ca Ponta a mintit sau ca institutiile europene au gresit calculele statistice. Ceea ce am discutat este modalitatea de obtinere a performantei si de aici sustenabilitatea ei.

Elena Agachi La noi, intai au apărut, ca ciupercile, partidele, si mai apoi au vazut (sau nu!) daca au si ideologii. Acum au ramas tot partidele, tot fara ideologii si asta face ca un om de stanga sa se regaseasca in ideile unuia de dreapta. Macar sunt niste idei! Romanii nu-si permit luxul de a ideologiza. Nu poti purta o idee stand, mereu, cu coatele pe gard! emoticon grin

Olga Jora Domnul Tariceanu ar fi bine sa-si dea demisia de onoare din Parlament. Daca Parlamentul a devenit indezirabil cetatenilor romani se datoreaza si domniei sale. Eu, personal, nu pot uita ca am lucrat sub cel mai corupt sef , unul din acolitii lui si ai lui Cristi David, care a ramas pe functia de Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii, in ciuda unui scandal mediatic de rasunet.Ati auzit cumva despre Siviu George Didilescu cu scandalurile-i de amploare pe vremea prim-minesteriatului domniei sale? Dar era unul din tutarii lui. In rest ce pot spune, decat ca e greu sa dai dovada de onoare la nivel de politician avid de putere.

Smaranda Dobrescu Draga Olga, cred ca asa se intampla in politica: poti sa nu fii de acord cu x sau y din diverse motive, poate perfect motivate. Vine cateodata insa cate un moment in care intr-o anumita atitudine ajungi sa rezonezi cu acelasi x sau y in mod punctual.. E firesc.

Eugénia Paraschiv ultima redută partidele, vin ordurile/obscenitățile, adio democrație?

Smaranda Dobrescu Eugenia, eu as spune ca asa ar trebui sa fie partidele: o reduta de aparare a democratiei. Dupa ziua de ieri cand partidele au demonstrat dupa unii ratiune dupa altii inutilitate lasand usa larg deschisa diverselor incompetente, nu mai stiu daca mai exista vreo reduta...

Eugénia Paraschiv exact, au cucerit-o și asta aduce neliniștea...

Smaranda Dobrescu In lumea asta prea multe sunt de vanzare!

Eugénia Paraschiv așa-i, dar totuși nu putem pierde chiar totul....http://themindunleashed.org/.../nonconformity-and...

 

 

Nonconformity and Freethinking Now Considered Mental Illnesses

THEMINDUNLEASHED.ORG|DE THE MIND UNLEASHED

Smaranda Dobrescu Foarte oportun articolul, mizerabila incadrarea la boli a acestor apritudini/comportamente. Cred ca de comun acord cu cei care propaga obedienta si discursul comun ,psihiatrii s-au lasat manipulati si au eliminat nonconformismul din normalitate. Uniformele chinezesti din timpul lui Mao, la ele ma gandesc citind noile boli si ma mai gandesc la faptul ca hiper-creativitatea, adica cea care insoteste geniile reprezinta o boala psihica taxabila ca atare.

Eugénia Paraschiv în fața degenerării democrației și a lumii unipolare americane nu încape tăcerea....http://www.cunoastelumea.ro/america-duce-europa-in.../

 

 

America duce Europa în război! Declarațiile incendiare ale lui George…

CUNOASTELUMEA.RO

Smaranda Dobrescu Mesajul lui gica fridman e infricosator. el asuma ca ceilalti se vor aseza in pozitie pentru a fi mistuiti de calau. De prea multe ori a lansat anunturi catastrofale ca sa-l mai luam in serios.


Gabi Cretu Aici nu e vorba de stânga si dreapta, ci de democrați si nedemocrati. Partidele mari nu au eșuat atat prin inconsecventa/trădare doctrinara, cat prin înăbușirea, disolutia, vietii lor democratice, in interior si in relație cu cetatenii. Grupul de colegi care a votat impotriva ieri (ca Tariceanu a ținut discurs frumos dar avea maxim 37 de voturi, nu 115) sunt cei care încearcă sa mențină atmosfera democratica in partid; unii sunt mai radical de stânga, altii mai social-liberali, dar toti vor o decizie democratica si respectarea deciziilor adoptate in maniera democratica; sau macar se iau in serios!

Smaranda Dobrescu Gabi, acest nucleu trebuie valorificat! Altfel in masa toti politicienii de dupa `89 vor fi considerati o masa mizerabila de manevra, lipsita de personalitate si responsabilitate, supusi neconditionat si contrar Constitutiei pe care au jurat, mandatului imperativ.

Gabi Cretu Asa am interpretat si noi si cei din afara rezultatul de ieri. Acest 115 este un nucleu democratic bun. El este insa divers ideologic. Cred ca mai bine de jumătate sunt de la noi; vreo 30 au fost prezenți de la ALDE, vreo 10-15 sunt de la PND si PMP care s-au declarat in opoziție, desi habar nu am cum au votat in fapt. Cred ca mai sunt cateva chiar de la PNL dar putine...

Smaranda Dobrescu Uneori, cand lucrurile devin prea tulburi ar trebui sa primeze elementele primordiale ale existentei, ale libertatii. Ideologiile daca e cazul se vor reclarifica mai tarziu.. gandesc si eu...

Gabi Cretu Nu exista stanga si dreapta decat in democratii!!!