joi, 29 octombrie 2015

Iata o prima reactie la invazia "refugiatilor" (2)

Iata o prima reactie la invazia "refugiatilor" – 28 octombrie 2015

 

Adrian Severin
 

In Polonia alegerile generale au fost castigate de partidul ultraconservator si eurosceptic "Lege si Justitie". Acest partid a adunat suficiente mandate pentru a putea forma singur guvernul; fapt fara precedent in istoria postcomunista a Poloniei. Electoratul a exprimat o asemenea optiune retrograda intr-o tara cu performante economice remarcabile si cu o influenta politica innternationala respectabila. De ce? Iata o prima reactie la invazia "refugiatilor". Politica UE in aceasta problema, dominata de Germania, isi arata primele rezultate. Asa dupa cum prevazusem, asa zisii "refugiati" se dovedesc o "arma de distrugere in masa" apta a demola o constructie europena care altminteri ar fi putut oferi europenilor pace, bunastare, libertate si demnitate. Pacat!

 

Sorin Bele Sorin Cronica unui deces anuntat.Din pacate.

Tutuianu Ion Rusia nu-i străină de generarea acestui exod

Adrian Severin Multi nu sunt straini...

Dan Lascu „Opțiune retrogradă"? De când opoziția față de un sistem totalitar este retrogradă?

Adrian Severin Retrograda este o optiune care revine la solutii din trecut. Atat! Daca opunandu-ne unui sistem totalitar ne intoarcem la ceea ce a fost in loc sa mergem inainte inseamna ca suntem retrograzi. Problema este daca o asemenea optiune este adecvata sau inadecvata nevoilor si realitatii mijloacelor. Adaug ca de multe ori opozitia fata de un sistem totalitar poate fi purtatoarea unui totalitarism inca si mai profund.

Dan Lascu „Revenirea la soluții din trecut" este și revenirea la capitalism în momentul în care socialismul a avut probleme. Cazul Greciei și actuala criză a refugiaților (în special relocarea lor pe baza unor cote obligatorii) dovedesc fără tăgadă că actuala uniune europeană este o structură totalitară ce nu ține cont de dorințele legitime ale cetățenilor ei.

Adrian Severin Asa este. Intrebarea esentiala este daca negarea actualei formule deficitare de pseudo-federalism european se poate face mai bine prin renationalizarea UE sau prin democratizarea / federalizarea UE? Este o intrebare de un milion de Euro.

Dan Lascu Nu cred că vreunul dintre noi deține răspunsul (adevărul absolut). Dumneavoastră sunteți de părere că merită efortul de a o „repara". Eu consider că fiind o problemă ce ține chiar de „temelia" construcției, trebuie demolată pentru a reconstrui cu o „fundație" adecvată. Argumente există pentru ambele situații.

Dan Lascu Apropo, cunoașteți vreun stat federal democratic? În care să nu existe state „aristocrate" și „rude sărace"?
LE. Când sudul subdezvoltat a încercat să se separe sin Statele Unite ale Americii nordul industrializat a fost cel care s-a opus. De ce oare? emoticon wink

Adrian Severin Dvs cunoasteti un stat democratic? Va place mai mult democratia romaneasca decat cea europeana? Si daca nu, atunci inseamna ca este preferabila dictatura?

Draghi Puterity Dan Lascu - cunoașteți vreun stat federal democratic? 

Elvetia? Au chiar democratie participativa.

Ionela Ionescu optiunea este adaptata la realitati, nu este retrograda..popoarele sunt mai intelepte decat conducatorii lor vremelnici condusi de interese personale sau pur si simplu obtuzi.

Adrian Severin Optiunea este retrograda in masura in care cauta in solutiile trecutului raspunsuri pt problemele actuale. Numai pentru partidele revolutionare tot ceea ce era retrograd era rau. Altminteri termenul "retrograd" indica sensul miscarii iar nu calitatea ei morala. Cat despre popoare, si ele au interese caci si ele sunt formate din oameni. Nici intelepciunea popoarelor nu este garantata. Popoarele pot gresi. Mai ales cand sunt manipulabile. Pericolul unor asemenea greseli este enorm in era digitala cand "armele de manipulare in masa" au capatat puterea armelor de distrugere in masa.

Ionela Ionescu din observatiile mele popoarele nu au decat un singur interes comun si anume supravietuirea.

Adrian Severin Corect.

Draghi Puterity Care ar fi solutia pentru a dezamorsa "armele de manipulare in masa", domnule Severin?

Cenzura va duce la dictatura. Iar o "dictatura luminata" e sau o utopie, sau ceva extrem de efemer. In plus, progresul tehnic face destul de improbabila o cenzura eficienta. 

Ar putea reprezenta constientizarea efectului devastator al acestor arme primul pas pentru a avea acorduri internationale care sa interzica folosirea lor? S-ar putea ajunge la un echilibru printr-o "cursa a inarmarilor mediatice" (ceva de genul MAD pentru armele atomice)? Ar putea fi educatia solutia pentru a vaccina populatia cu anticorpi care sa ii permita sa distinga si sa combata manipularile mediatice? Ce alte solutii s-ar mai putea gasi?

Adrian Severin E mult de discutat pe aceasta tema extrem de importanta. Din pacate nu am timp acum sa intru in detalii. Cele cateva solutii sugerate de dvs sunt corecte. Eu insumi am propus in 2013 un acord international privind neproliferarea manipularii mediatice, similar ca idee cu acordurile de neproliferare a armamentului nuclear.

Educatia este, evident, o alta solutie. Din pacate comunicarea virtuala nu favorizeaza dezvoltarea dimensiunii cognitive a politicului, ci pe aceea a dimensiunii manipulative.

Ceea ce eu incerc sa fac este tocmai aceasta: sa ii ajut pe oameni sa judece politica aflandu-i argumentele secrete iar nu sa se faca doar cutia de rezonanta a minciunilor lansate de politicieni in lupta pentru putere.


Buni Doina Poate ca dupa ce au facut bucatele tarile din fostul lagăr socialist, apoi le-au facut colonii si piete de desfacere ,nici nu-i mai interesează constructia europeana ---altfel nu pot sa cred ca mintile lor "luminate" nu au putut prevedea urmările acestei politici.

Nicolae Comşa Nu prea cred în teoria asta. Accesul la informație este facilitat în Europa și acești emigranți nu reprezintă un procent exagerat ca număr demografic în CE. Marile invazii care au dus la distrugerea imperiilor au avut loc intre perioade de sute de ani. Dacă acesta este începutul, cu siguranță se vor găsi soluții. Polonia demonstrează ceea ce toți știm. Doar ca o pune negru pe alb. Tarile ex comuniste nu au o structura suficient de puternica democratică( democrația politica nu este accelas lucru cu piața liberă economică). După cum bine știm (istoria o confirma) în perioade de crize puternice prind putere laturile extremiste. Acest val care reclamă normalitatea pe fondul democrației corupte, o întâlnim în mai toate tarile cu tradiție ( movimento 5 stelle Italia, partidul lui Tsipras Syriza sau Germania). Pentru evitarea sau rezolvarea crizelor singura metoda este puternica investiție în învățământ și sănătate. De la Roma o zi buna!

Adrian Severin E mult de discutat. Lucrurile sunt mult mai complexe. Oricum Polonia nu este o tara in criza. (Desigur, depinde si de felul in care definim criza.) As remarca acum doar ca distrugerea imperiilor de catre invaziile migratoare a avut nevoie de sute de ani in epoci care nu cunoasteau comunicarea virtuala si in care "armele de manipulare in masa" nu existau sau nu aveau taria "armelor de distrugere in masa". Intr-un prim comentariu pe tema "refugiatilor" anticipam ca acest fenomen va da un impuls puternic si rapid tuturor miscarilor de extrema dreapta xenofobe si apropiate lor care de ani buni se ridica deja in Europa. Previziunea s-a confirmat deja, fara ca sa se fi atins punctul maxim. In Polonia avem un prim exemplu cu caracter electoral. In rest, de la Roma sa auzim numai de bine...

Nicolae Comşa Multă sănătate, că-i bună decât toate!

Dican Elena Comportamentul celor spre care noi am privit cu atata speranta determina astfel de rezultate...eu, o proeuropeana convinsa si o indragostita de lumea libera de peste ocean, am ajuns sa ma intreb daca "democratia" asta, pe care vor sa ne- o impuna noua si care mi- aduce aminte de lucruri urate din trecutul nostru, o fi si la ei sau incearca sa ne- o impuna doar noua, crezandu- ne prosti, fara cultura democratica?

Ionela Ionescu acest micut documentar a fost postat (se pare) de niste polonezi in 26 decembrie 2009, pe cand refugiatii sirieni nu existau, iata cateva mesaje , de la coada la cap dupa cum si arabii citesc de la dreapta la stanga: minutul 5:30 "Europa va vrea sa distribuie emigrantii si catre Europa Centrala impunand COTE membrilor din Europa de Est" .... minutul 1:06"Orasul Luton va fi ocupat de fortele islamice"(intr-adevar , in aceasta vara, a anului 2015, ultimii britanici bastinasi si-au facut valizele si au abandonat complet oraselul in mainile islamistilor pacii, orasul Luton este deja un simbol al viitorului care ne asteapta)... ...minutul 0:28 "peste o suta cincizeci de milioane de imigranti africani si asiatici prezenti in Europa"(astazi cica ar fi doar 54 de milioane, deci mai asteptam diferenta aritmetica)... repet, aceste fraze au fost "emanate" in anul ...2009... probabil de catre Nostradamus Revival, altfel cum ne putem explica asemenea predictii ? https://www.youtube.com/watch?v=H7KxMq1fcY4 iar aici este data postarii initiale a aceluiasi video: https://www.youtube.com/watch?v=0UYBA_mbRhc ...wikipedia zice ca razboiul civil in Siria a inceput in .....2011.... iar rezultatul alegerilor din Polonia ca si atitudinea lui Viktor Orban se incadreaza si ele in predictiile din film.

 

Europe in 2029

YOUTUBE.COM

Doina Bradeanu Este totul o regie ,iar refugiatii sint oameni ca noi, care se lupa sa supravietuiasca.

Iulian Petrescu

Panaitescu Luciana europenii au contribuit la actuala stare de lucruri di Orientul Mijlociu ,dupa cum a recunoscut si Tony Blair asa ca eu cred ca refugiatii de razboi trebuie ajutati. E datoria serviciilor secrete care au oameni platiti regeste sa separe refugiatii de teroristi sau migranti economici

Dan Alexandrescu "O asemenea optiune retrograda" - DE CE? Partidul Lege si Justitie este condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele lui Lech Kaczynski, fost presedinte al Poloniei care impreuna cu o buna parte din executivul polonez au avut parte de o "aterizare fortata" fatala. A fost cel care a negociat impecabil interesele Poloniei oriunde a fost cazul si fara sa-l intereseze de marile puteri europene. Si atunci, de ce considerati optiunea polonezilor ca fiind una retrograda? Anul trecut, au facut tot ce le-a stat in putinta sa-i opreasca din drumul spre o mare victorie si in alegerile regionale, rezultatul alegerilor, CU VOT ELECTRONIC, fiind dat dupa aproape 30 de zile si cu mare scandal.

Adrian Severin "Retrograd" este antonimul lui "progresist". Acestor termeni li se pot acorda conotatii axiologice numai in situatii concrete. Altmineri ei sunt neutri, adica liberi de orice calificare morala. Cel putin pentru mine "retrograd" nu inseamna obligatoriu "rau" iar "progresist" nu este obligatoriu "bun". In speta cred ca optiunea pt partidul dlui Kaczynski nu este adecvata pentru promovarea intereselor adevarate ale Poloniei profunde. Desigur, eu pot gresi. Istoria o va spune. Oricum eu nu votez in Polonia.

Dan Alexandrescu Cu cateva exceptii notabile, de-a lungul istoriei am tot ratat trendul sau am prins ultimul vagon al ultimului tren. Adevarat ca de fiecare data au fost unii sau altii care sa ne ascunda sau sa ne "explice" ei ce se intampla prin jurul nostru, prin lumea larga si mai ales ce ar fi bine sa facem. Rar s-a intamplat chiar sa fie bine pentru acest popor, prea rar.

Adrian Severin De acord. Sa ne comportam in fiecare zi in asa fel ca si cand de fapta noastra ar depinde binele sau (al poporului).

Egmond-Gabriel Dulman Or fi fost performante economice remarcabile de tipul celor de la noi, din astea care nu se simt niciodata in adevaratul sens al cuvantului. emoticon smile

Adrian Severin In Polonia au fost performante economice adevarate si chiar mai mult, determinate de politica guvernului iar nu rod al intamplarii norocoase. Problema acolo este ca repartitia roadelor succesului s-a facut de o maniera care a polarizat societatea pana la un nivel aproape de insuportabilitate.

Maria Gherghel Mulțumesc și vă felicit domnule Adrian Severin , pentru postările Dvs. pertinente ! MULȚUMESC !!!

Gabriela Makkai Si noi ar trebui sa avem un astfel de partid. Avem insa doar chibiți sceptici. Inclusiv moa.

Smaranda Dobrescu Politica economică a partidului este considerată de presa occidentală drept una apropiata de cea a premierului ungar Viktor Orban. Lege si Justiție dorește să taxeze mai mult supermarketurile și băncile (majoritatea cu capital străin) și să renaționalizeze unle bănci. Partidul dorește "reindustrializarea" și "repolonizarea" economiei, întărirea controlului asupra companiilor la care statul are participații parțiale. Potrivit Le Monde, impozitul pe venit ar urma să scadă de 19% la 15%.
La Bruxelles, partidul lui Jaroslaw Kaczynski va susține ca proprietățile agricole poloneze să nu poată fi cumpărate de străini. Noul guvern se va opune și reglementărilor draconice ale UE în materie de poluare, atât timp cât își propune să susțină dezvoltarea producției de energie pe baza rezervelor mari de cărbune. Guvernul se va opune unor noi cedări de suveranitate si va lupta împotriva cotelor obligatorii de refugiați.

Dan Alexandrescu Clar "o optiune retrograda" pentru polonezi?!

Smaranda Dobrescu In privinta acceptarii vanzarii sau a termenului de demarare a vanzarii pamanturilor agricole, tari precum Ungaria, Franta, Italia, acum Polonia s-au opus acestei masuri. Imi e si rusine sa-mi amintesc cate pamanturi am vandut noi pana acum strainilor, conformandu-ne regulii europene la prima strigare. Oare asta nu va afecta securitatea alimentara a romanilor cat de curand? Ii va putea cineva obliga pe marii proprietari straini sa nu scoata granele, fructele, etc din tara?

De fapt ce doream sa spun este ca acest partid a sustinut toate cele de mai sus in timpul campaniei, in supliment fata de reticenta fata de refugiati.

Adrian Severin Dragă Smaranda, când bătălia pentru putere în România a devenit mai importantă decât bătălia pentru o Românie europeană, atunci s-a pierdut totul. Nu liberalizarea comerțului cu terenuri este problema ci lipsa unei politici a statului privind exploatațiile agricole și securitatea alimentară a populației. Noi nu știm să guvernăm. De ce? Pentru că toți cei care au știut au fost îndepărtați de către cei care au vrut să aibă pentru că nu puteau să fie.

Smaranda Dobrescu Ai dreptate, Adrian! Din pacate s-au intalnit doua actiuni simultane negative, una venita dinspre Romania care a neglijat din dorinta de putere aspectele pozitive sau aducatoare de beneficii ale UE eventual prin renegocieri, si pe de alta parte, din sens invers, atitudinea UE care nu a tinut seama de cerintele populatiei europene. Eu cred ca reculul european fata de refugiati s-a adaugat la trendul eurosceptic in crestere existent in UE. Partidul castigator din Polonia nu a facut altceva decat sa contabilizeze toate aceste nemultumiri si a promis: "repolonizare", taxarea mai importanta a bancilor si supermarketurilor, , renationalizarea unor banci, reindustrializarea, intarirea companiilor unde statul are participatii, mentinerea exploatarilor de carbuni, , refuzul fata de noi cedari de suveranitate, rediscutarea vanzarii terenurilor agricole. 
Crezi ca in Romania cu un astfel de program (din pacate Basescu s-a prins primul) nu s-ar castiga voturi?

Si, a propos, unde a disparut filonul de stanga democrata atat de pretuit al lui Walesa in urma cu trei decenii? Polonezii nu mai au nevoie de stanga sau acest partid a preluat tot ce trebuie?

Adrian Severin Stanga poloneza a murit de mult. Walesa nu a fost stanga. A fost o dreapta populista. Cat despre ce a determinat succesul atat de mare al dreptei hiperpopuliste (caci doar magnitudinea este in discutie iar nu succesul), asta imi aduce aminte o vorba a fostului secret gen NATO, lordul Robertson: "cand mergi pe oua nu sari!" Dupa ce ca situatia in UE era cum era, "desteptii" au sarit si cu cotele de refugiati. Fara asta partidul lui Kaczynski nu ar fi putut forma singur guvernul. Asa insa nimic nu il mai franeaza. Ce va urma stim. Una a spus si alta va face...

Tutuianu Ion si cum să nu se prindă?

Tutuianu Ion Smaranda Dobrescu Ce ne mai place nouă românilor să ne dezvinovățim și să găsim țapi ispășitori in forurile europene dar toată politica deplorabilă este rezultatul tuturor politicienilor in 26 de ani care au avut doar proprii interese,. Nu Europa a dictat lui Năstase să fure și nici Elenei Udrea și nici lui Voiculescu.Poate că vina Europei constă in aceea că nu impune procurori străini care să ancheteze toti politicienii si atunci s-ar vedea că nu există stingă și dreaptă ci doar hoți

Cornel Valsan "...o constructie europena care altminteri ar fi putut oferi europenilor pace, bunastare, libertate si demnitate." Ce a impiedicat-o sa se manifeste asa? Nu cumva faptul ca unii si-au arogat pozitia de lideri si de stapini, altora revenindu-le cea de vasali? Nu cumva ideea largirii UE a avut in spate scopul ascuns de a-i ademeni pe noii veniti cu iluzorii avantaje, doar pentru ca vechii membri sa profite de resursele lor, de mina lor de lucru, ieftina si calificata si de potentialul lor ca piete de desfacere si consum? Adica ei cu avantajele, noi cu neajunsurile, frumos ambalate in promisiuni poleite si niciodata indeplinite? Consider ca si fara aceasta invazie incurajata dement de cei ce urmaresc numai avantaje, mimind solidaritatea si grija fata de om, functionarea armonioasa a UE era imposibila. Nimic din ce-ati enumerat D-voastra, adica pace, bunastare, libertate si sa nu mai vorbim de demnitate nici nu s-au implinit si nici nu cred ca erau programate a se implini pentru toti.

Egmond-Gabriel Dulman cu deosebirea ca domnului Severin ii pare sincer rau ca s-a ajuns in aceasta situatie, spre deosebire de alti lideri europeni, care au generat-o.

Cornel Valsan Egmond-Gabriel Dulman Nici o clipa nu am pus la indoiala buna credinta si intentie a d-lui Severin.

Adrian Severin Aveți un răspuns detaliat, dacă nu chiar complet, la întrebările dvs, dle Valsan, în recenta mea carte "România: subiect sau obiect al geopoliticii?"

Egmond-Gabriel Dulman Cornel Valsan nici nu am crezut asta. Ma gandeam ca in formularea domnului Severin, cea pe care ati citat-o, se simte amaraciunea....

Cornel Valsan Adrian Severin Multumesc! Voi incerca sa o gasesc si s-o citesc.

Ioan Pantazi Vă mulţumim, şi vă rugăm.... să aveţi grijă.... de mine, Domnule Severin. Scriu în versuri, ista is my crez, Sper la o remarcă, după ce postez.

Emil Voinea Pai este de mirare ? Daca unii vor sa fie lideri in cadrul UE si altii trebuie sa fie mana a doua ,ultraconservatorismul si euroscepticismul este rezultatul.

Silvia Dumitrescu Peste tot in lume este nevoie azi de "Lege si justitie ", de un stimulent pt renasterea sentimentului patriotic, d-le Severin, pt ca exista un evident pericol de pierdere a identitatilor popoarelor. Traim intr-o dezordine mondiala,iar aceasta dezordine nu poate duce la adevar, nici la pace si nici la bunastare, libertate si demnitate. Ordinea nu mai reprezinta o forta cum era odinioara si de aceea nici o ordine din lume nu se mai poate mentine astazi. Sunt economist si lucrez intr-un stat cu adevarat democrat. Vorbesc cu economisti din multe colturi ale lumii si toti suntem de acord ca statul minimal a existat doar in mintea lui Friedman.Curentul neoliberal a fost o doctrina falsa, o doctrina capcana. Batalia s-a dat intre doua mari centre de putere, politicienii si statul pe de o parte si economistii si marile companii pe de o alta parte,companii care fugeau de stat pt a nu plati taxe. A fost mai degraba un complot de tip piata impotriva statului, de slabire a acestuia de continut. A fost si mai este inca o lupta de degradare a conceptului de stat. Iar statul, a fost creat de cetateni ca sa protejeze interesele lor comune. In conditiile in care dai in el, in stat, atunci lovesti in capacitatea lui de a te ocroti si acest lucru impinge electoratul catre "optiunea retrograda"...

Adrian Severin Foarte interesanta discutia pe care o propuneti. Asa este. Istoria poate fi vazuta si ca lupta intre stat si capital. Cateodata insa statul si capitalul se coalizeaza impotriva cetateanului. Mi-e teama ca aceasta este faza in care ne gasim.

Silvia Dumitrescu Si acesta este un adevar, din pacate...

Alexis Zorbas ... politica Poloniei va fi dictata tot de afara... ati uitat ce se intampla in Grecia?? toti ii felicitau pe greci pt curajul si "lectia" (cum spuneau unii) data Europei si acum... danseaza dupa cum i se canta de catre Troica!!!

Marian Nicolae Militaru Foarte bine !
Si Romanii patrioti ar trebui sa se trezeasca !
Trebuie alungati 
Tradatorii si 
Cozile de topor, ce-si bat joc si umilesc 
Natia Romana !

Dorel Cernat sunt rusiii destepti si stie ..PUTIN ce face .........

Stefana Ciuca Păcat că cineva a vrut să vă șterpezească din imaginea de colo.Democrație cu carul.Vechea zicală comunistă osocialistă tot un drac---timpul trce leafa (și ce leafă)merge noi cu drag muncim.europarlamentar cu scopul de a nu fi tranșant cum erați.Ați ispășit o pedeapsă prea grea în comprațiile cu E:A D:S:Germaniei ori Mcrosoft-ul Amerăcan.N-a sărit însă nimeni să vorbească de activitatea ca ministru de externe.Bine că atîți europarlamentari de ai noștri stau și freacă menta în parlamentul European ori chiar nici nu dau pe a

Gabriela Makkai Mereu dorim un hot mai mititel...care , căpătând experiență , devine... moralist. La Adrian Severin, zic asa in necunstinta de cauză, s-a drminstrat nevinovăția. Nu a cerut șpagă, a ...

Adrian Severin Ei, dna Makkai... a ce...? Ziceti ceva! Tot asa, in necunostinta de cauza. Ca pt ceea ce spunem in necunostinta de cauza nu raspunde nimeni. Oricum pt cunostinta dvs va informez ca a fi hot inseamna a lua de la altul si a baga in buzunarul tau. Or, pana acum nimeni dintre aceia care ar trebui sa fie in cunostinta de cauza nu m-a acuzat de asa ceva. Puteti, deci, fi linistita. De la dvs - ca de altfel de la nici un roman - nu am furat nici un leu. Daca as fi facut-o as fi fost desigur la fel de bogat ca toti oamenii politici care mi-au cerut mie sa demisionez si care astazi nu demisioneaza pt ca sunt - nu-i asa? - doar bogati nu si vinovati.

Stefana Ciuca Colo .Democrații ori conservatorii--tot un drac--Timpul trece ,leafa(și ce leafă)noi cu drag chiulim ori dormim.

Stefana Ciuca Relansați-vă.Chiar de-ar fi adevărat ,ori ce om are drept la clemență.

Maria Elisabeta Dascalescu Refugiatii nu au venit asa ,fiindca ea apucat dorul de Europa.Sa nu mai vorbim de virusul aparut la Arad si in tarile de la granita de vest a Romaniei. Sa auzim de bine

Dany Rusu Asta trebuie si in Romania, sa nu mai vedem luptele si interesele partidelor din ro. Politicul trebuie sa inteleaga ca populatia Romaniei va da o palma celor care se joaca de-a guvernarea.

Henrieta Szabo ganduri, previziuni, solutii, concluzii despre constructia europeana in cartea lui Adrian Severin, recent aparuta - "Romania subiect sau obiect al geopoliticii? "..... " Nu exista solutii cu valabilitate eterna. Nu exista realizari care dupa o vreme sa nu se ceara amendate, completate, dezvoltate. O idee transformata in fapt, cu cat este mai importanta , mai "mareata", cu atat modifica mai mult intregul context, iar contextul modificat cere nasterea si intruparea altor viziuni. Planul Marsall a fost expresia unei viziuni luminate si cutezatoare. El a fost menit si totodata in masura sa transforme doar o jumatate de Europa. Dupa " reunificarea "Europei,la incetarea Razboiului Rece, ar fi fost nevoie de un alt Plan Marsall pentru ca primul sa produca toate efectele de care era capabil. Numai astfel geografia se putea reconcilia cu istoria europeana, spre binele intregii lumi. acest al doilea plan nu a venit si absenta lui pune in pericol realizarile celui dintai ."

Mircea Groza De ce?Pentru ca in Europa trebuie sa te porti ca europeni.Parlamentul europian nu a inteles.

Christian Nesson Este normala reactia tarilor din estul Europei, atata vreme cat populatia lor a fost discriminata ani de zile (si chiar si azi) iar hoardelor de invadatori extraeuropeni li se acorda depline drepturi fara obligatii...



 

 

 

 

miercuri, 28 octombrie 2015

Ce mai reprezinta rezultatul alegerilor?

Ce mai reprezinta rezultatul alegerilor? – 24 octombrie 2015
 
Smaranda Dobrescu
 

Daca presedintele Portugaliei refuza sa accepte formarea guvernului rezultat din alegeri, e drept cu o majoritate mica, numind o coalitie a stangii impreuna cu comunistii, se cheama ca nu respecta Constitutia si democratia portugheza in ce ar trebui ea sa aibe mai reprezentativ, votul popular. Daca comunistii sunt un partid legal constituit si inscris sa candideze in alegeri, atunci, volens, nolens, accepta ca ausrteritatea Bruxellului a favorizat succesul acestora si conformeaza-te! Altfel, UE se cheama ca a nascut ceva monstri...

 

 

Eurozone crosses Rubicon as Portugal's anti-euro Left banned from power

Constitutional crisis looms after anti-austerity Left is denied parliamentary prerogative to form a majority government

TELEGRAPH.CO.UK

Mihai Ion Turcu Politicienii vorbesc, electorii voteaza, un mijloc de comunicare laconic dar care spune ceva important de care trebuie tinut seama. Cand nu mai voteaza este grav....

Preda Mihailescu Rubiconul se pare ca a fost unul singur. Cam multe Rubiconuri in cazul administratiei EU.

Mihai Ion Turcu Cu UE trebuie sa fim indulgenti, proiectul este ambitios si dificil, nu poate fi "rotund" de azi pe maine. Nu trebuie slabita presiunea in asa fel incit domnii care ne conduc sa nu devina autosuficienta.

Alexandru Mîţă Ceva? NUMAI!

Rusia, cea greu de evaluat..

Rusia, cea greu de evaluat – 26 octombrie 2015

 

Smaranda Dobrescu

 

Perry Anderson, analist britanic cu vederi de stanga face o analiza larga si interesanta asupra evolutiei Rusiei in ultimii 25 ani.
"The local miscalculation was cynical, the global naïve. Putin's belief that he could build a Russian capitalism structurally interconnected with that of the West, but operationally independent of it—a predator among predators, yet a predator capable of defying them—was always an ingenuous delusion. By throwing Russia open to Western capital markets, as his neo-liberal economic team wished, in the hope of benefiting from and ultimately competing with them, he could not escape making it a prisoner of a system vastly more powerful than his own, at whose mercy it would be if it ever came to a conflict. In 2008–09 the Wall Street crash had already shown Russian vulnerability to fluctuations of Western credit, and the political implications."

 

 

INTELect si ARTa: INCOMMENSURATE RUSSIA

pentru cap si pentru inima, peromaneste sau in original, fara prescriptie peromanesteda click aici pentru cele folositoare mintzii si inimii, deopotriva

INTELART.BLOGSPOT.COM

Mircea Petrescu Draga Smaranda, ar trebui sa fie reamintite versurile lui Tiutcev scrie la inceputul secolului19, imi permit sa le insacriu aici in limba rusa :"umom Rossiiu ne poniat, ...v Rossiiu mojno tolko verit "...Desigur, complicat, este punctul de vedere al unui mare poet, care a fost si diplomat al imperiului si al tarii sale...Cu drag si cu mjare respect pentru uriasa munca ce o faci, spre intelegerea noastra...Mircea Petrescu.

Smaranda Dobrescu Eu va multumesc pentru foarte adecvatul citat.. Articolul, desi e lung este onest si explica multe din comportamentul rusilor, al vesticilor, despre incompabilitati, despre pacatoasa noastra geografie, ca o concluzie personala...

Mihai Ion Turcu Este o lume mult prea interconectata pentru ca autarhiile sa mai poata fi posibile. Convergentele rezulta, nu si indistinctia, dupacum nu mai poate sustine cineva ca exista un traseu "legic" care inexorabil conduce intr-un final anume. Complexitatile autoreglate mereu intre entropie si negentrope exclud linearitatea.

Smaranda Dobrescu Chiar privind diferitele puterii ca niste autarhii, tot as face diferenta intre Rusia, China ca aurtarhii si SUA, UE. Chiar popoarele asiatice au traditia ascultarii conducatorului intr-un mod ce inspira incredere si mai putina deliberare publica. Rusia, de exemplu foloseste "pachetul standard" format din tripleta ordine constitutionala, democratie liberala si piata libera, puse insa in practica de un regim si o administratie discretionara Chiar si oligarhii sunt de acord cu un stat puternic si un conducator pe masura (nu ating subiectul coruptiei).De aceea considera Perry Anderson ca Rusia este imposibil de evaluat si mai ales de prognozat actiunile sale. Finalul interactiunilor multiple intre statele lumii, entropia prezenta mai degraba decat revenirea la ordine exclud, intradevar linearitatea si prognozele sigure.

Mihai Ion Turcu Prognozele, fi ele sofisticate, nu pot include in demers "accidentul" intamplarea, uneori intamplarea schimba datele problemei. Pentru a mentine ordinea si previzibilitatea efortul este de excludere a contingentului, implicit o fortare a realitatii la rationalitatea parcursului proiectat.Liberalismul ar dori sa lase loc accidentului pentru a avea deschis spatiul posibilitatilor. Guvernarea mondiala liberala standardizeaza, restrange spre maxim jocul liber al evenimentelor, de unde rezulta contradictie in termeni.

Daca PSD ar avea o alta conducere..

Daca PSD ar avea o alta conducere.. – 26 octombrie 2015

Roxana Iordache
 

Ca să n-avem vorbe mai încolo, vă spun de pe-acum, dacă va candida independent la Parlament, Claudiu Iordache are votul meu. Sunt de dreapta de-adevăratelea, dar n-am ce vota, pentru că nu există dreapta, nici stânga, nici centru în România, numai o mafie transpartinică securistică. Am mai spus părerea mea şi repet, Claudiu Iordache şi Sorin Mester ar trebui să conducă PSD, alături de Smaranda Dobrescu şi Alexandru Athanasiu. Dar atunci ar fi partid, nu cloacă mafiotă.

 

Gabriela Mocanu Like pentru Claudiu Iordache și ceilalți însă nu sunt de acord cu sintagma cloaca mafiota.! Părerea mea!

Roxana Iordache Da' ce e? emoticon smile

Gabriela Mocanu Pai asa se poate spune despre toate partidele dar este păcat ca sunt destui oameni Onești... scuze pentru scris dar orice as face telefonul ia cuvântul ca oraș...ma refer la Onești.. 

.Adrian Banateanu Alexandru Athanasiu a avut intotdeauna simpatia mea

Marius Mitea Eu sunt de acord cu tot. In ceea ce priveste cine ar trebui sa conduca PPSD, nu sunt foarte interesat de asta....Dar pot, cred, subscrie din intelegerea necesitatii unei formatiuni social-democrate autentice.

Roxana Iordache Asta e ideea!

Gabriela Mocanu Dar și de o dreapta autentica..... off..unde sunt vremurile când aveam partide istorice..

Marius Mitea Absolut! Ca taranist din romanticii ani '90 nu am cum sa nu fiu de acord emoticon smile

Gabriela Mocanu Eu nu am fost în niciun partid însă am votat cu Ion Rațiu și PNL sau Pntcd pe toate fronturile pana când a dispărut pntcd și ulterior PNL... puteau sa fie de orice orientare. le am votat pentru ca erau partide istorice.

Stefan Urse pacat ca nu mai traieste dan iosif ! era lista completa a sustinatorilor lui iliescu, un intelectual fara studii si un muncitor necalificat !

Roxana Iordache Nu credeam că sunteţi superficial.

Stefan Urse Roxana Iordache multumesc ! nici eu !

Alt Dante PSD orice forma ar imbraca tot cloaca mafiota ar rezulta,nu au cum altfel.

Roxana Iordache Pe ce te bazezi? emoticon smile

Alt Dante Pentru ca oamenii tai nu vor ajunge niciodata sa conduca aceasta cloaca.Tot smenarii din teleoltenia vor invarti posturile in urmatorii 20 1ni.

Săvescu Maria Asta este o provocare. imi place. ai dat patru nume. Pentru inceput e bine. Daca va candida, eu il voi vota pe domnul Antonie Popescu. Voi vota din nou PNL, daca se elibereaza de PD-laci, de toti dar toti mafiotii, ca sunt oranjati ca sunt galbeni ca sunt albastrii si de alte culori si unsori rau mirositoare. Mafiotii afara, toti cei care acum tin captiva ideea de liberalism, doctrina, insemnele partidului, istoria lui, capitalul de incredere pe care l-am avut si il mai avem, cand ne gandim la PNL. Sa traim si sa vedem, desi mai e putin pana la anul, mai cred ca e posibila o minune. Desi acum stiu cu cine am votat in Timis, in liberalism mai cred, in liberalii actuali, nu prea.Daca voi trai si i-am promis lui Raul ca imi voi vedea cel putin un stranepot (iti dai seama cat timp mai arvunesc, parca ar fi posibil !) atunci la anul voi vota. Cu cine ? Om vide"! Asa sa ne ajute Dumnezeu !

Roxana Iordache Doamne-ajută! emoticon smile

Dorin Vataman Când îl înjuram pe Claudiu Iordaș, Dragnea nu exista ...

Roxana Iordache Da' de ce îl înjuraţi?

Dorin Vataman Printre altele și pentru trădarea revoluționarilor timișoreni și pentru că era fesenist

Roxana Iordache Cu ce i-a trădat? În momentul în care timişorenii i-au cerut, a demisionat din Parlament. Şi au rămas ...

Dorin Vataman Păi, dacă îmi aduc bine aminte sau măcar aproximativ, el a fost emisarul revoluționarilor timișoreni, trimis la București cu programul acestora, dar s-a predat cu arme și bagaje fesenului. Recunosc că e cam vag ... dar atât mi-a rămas pe cortex.

Codruta M Nedelcu Pai Claudiu Iordache nu incepuse sa zambeasca cam des pe langa Iliescu, pe la inceputurile anilor '90? emoticon devil

Stefan Urse el l-a legitimat ca reprezentant al intelectualilor revolutionari ! chiar daca era doar autodidact !

Roxana Iordache Codruta M Nedelcu, nu prea zâmbea.

Roxana Iordache Stefan Urse, da, Benjy Franklin a fost un prost. Noroc cu milioanele de colecţionari de diplome universitare, colegii noştri, intelectualii. emoticon smile

Stefan Urse Roxana Iordache recunosc studiile facute pana in '89 sau cele la stat, fara taxe ,dupa 90 !

Roxana Iordache Am întâlnit absolvenţi de facultăţi care nu citiseră nici o carte.

Valentin Argesanu Tu Roxana de cind te stiu a ai surprins adevatul si l-ai prontnta nelegat de nici un interes ca un ziarist adevarat.

Roxana Iordache Îţi mulţumesc din inimă, Vali, e unul dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au spus în viaţa mea.

Petre Baluta Si eu, dar o sa primeasca voturi cat tot partidul Chiorului.

Roxana Iordache Păi îi suprajunge ca să intre ca independent. emoticon smile

Runceanu Gheorghe Trebuie să vă dau dreptate , dar nici din ograda PSD-ului NU VĂD SĂ ÎNFLOREASCĂ !
Din păcate .

Alexandru Mafteiu Dupa cat bine a facut stanga poate o pauza de vreo 20 de ani n-ar strica.

Runceanu Gheorghe Sunteți blând Domnule Alexandru Mafteiu !

Hummel Viorel Mă, alătur de ideia expusă ,excelentă gândire ,oare ar avea succes ?

Mihnea Georgescu Profesorul Athanasiu este un Don, Daskalul meu de suflet...

Claudiu Iordache Sunt prea "iliescian", prea revoluționar, prea "compromis', prea dubios pentru ca un astfel de proiect sa prinda viața. Dar in primul rând nu aș accepta eu! Cu astfel de electorat nu mai este o onoare sa te bati pentru drepturile romanilor! Apreciez gandul bun!

Mihnea Georgescu Societatea de astazi ar avea nevoie de un nou "scrutin moral"...

George Petrescu Roxana Iordache,ce parere ai despre doamna Mona Musca?

Mica Dimitriu Rea

Sorin Mester Roxana Iordache, asocierea numelui meu alaturi de trioulSmaranda Dobrescu- Alexandru Athanasiu-Claudiu Iordache, frumoasa utopie, imi trezeste regretul de a nu avea in vedere un astfel de proiect. Multumesc, la randu-mi, pentru gandul bun!

Smaranda Dobrescu Draga Roxana, iti multumesc pentru constanta incredere in mine pe care ti-o manifesti de douazeci si cinci de ani.Si eu te asigur de pretuirea mea pentru impartialitatea, obiectivitatea, informatiile tale corecte de ziarist de marca si pentru convingerile tale.Motivele care m-au facut sa parasesc in urma cu 10 ani PSD nu par sa se fi schimbat, iar cei cu adevarat dedicati stangii si cu o cariera personala profesionala importanta in spate au fost inlaturati. Nu-i cunosc pe cei care nu au avut permisiunea sa se faca prea cunoscuti, dar sunt sigura ca se vor gasi printre acestia destui care sa nu aibe gene de baron in ADN. Traiesc cu convingerea ca nevoia imperioasa de stanga va naste mai devreme sau mai tarziu si liderii potriviti.