miercuri, 22 iunie 2016

Cum interpreteaza tinerii frumosi alegerile locale

Cum interpreteaza alegerile locale tinerii frumosi – 6 iunie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Am incercat sa ma apropii si sa inteleg parerea unor tineri, fara indoiala frumosi si liberi privind abia incheiatele alegeri locale. Pana acum si probabil si de acum inainte ideea acestora-nu lipsita de oarece temei este ca actuala clasa politica a esuat desi a avut 25 ani sa performeze si sa confirme bune intentii.Odata cu legea MM s-au si creat destule partide mici, gata sa preia stafeta. Va redau doua pareri cu un oarecare grad de generalitate: 
1. Intr-un scenariu SF, daca ar exista un virus care sa termine persoanele peste 70 ani, lucrurile ar fi minunate. Pacat ca deocamdata se intampla doar in domeniul SF (fascism?)
2. Ieri s-a prabusit regimul politic al primei republici post comuniste urmare a neincrederii masive in politic. 
Exprimarile apartin dupa parerea mea celor care au aplaudat performanta lui Nicusor Dan. Ok, o recunosc,merita felicitari daca a facut-o fara interventie straina sau cea a unor institutii. Dar:
- Nu putem spune ca s-a prabusit regimul politic post revolutionar daca in toate orasele mari si in capitala PSD si PNL au preluat primariile.
- Nicusor Dan a castigat destula simpatie din partea acelorasi tineri datorita monedei batute in campanie pe independenta sa politica si nealinierea sa. Acesta s-a dovedit de fapt a fi reprezentantul partidului USB care se va uni cu Partidul USM cu care se vor prezenta la parlamentare. Oare accepta tinerii intransigenti in continuare politicul doar pentru ca acest politic nu reprezinta niciun curent existent sau echivalent in Europa sau in State? De fapt eu cred ca USR va prezenta o platforma de dreapta cu nuante americane. Poate gresesc. imi voi face mea culpa..


Platon Florin functie si contra-functie, lucrurile sunt in grafic :) Cred ca pana in toamna se poate mai bine decat acest Nicusor Dan M11

 

Smaranda Dobrescu Nu ma reprezinta nici PSD (desi...), nici PNL. Totusi, votul la Consiliile judetene, de fapt votul politic se prezinta in aceasta etapa a numararii voturilor la 44% pentru PSD si 33% pentru PNL.Asadar, concluzia ar fi ca amanam desfiintarea politicului, a ideologiilor. Mai inseamna si o intentie de vot in toamna... E adevarat ca pana atunci poate aparea si Marian Munteanu. Macar unul sa se declare si sa confirme ca apara valorile stangii!

 

Alexandru Botu Opinii da, concluzii nu. Cam asta cred eu acum, dupa ceea ce s-a intamplat, fara sa se prea intample. Iar "tineri, fara indoiala frumosi si liberi" sunt doar papusile cu care se joaca altii, foarte multi trecuti de varsta de 70 de ani. 
Politicul a ajuns singur intr-o fundatura (nu rezultatele o spun, ci prezenta la vot devenita nesemnificativa si nereprezentativa), prin renuntarea la ideologie, prin amestecarea hilara a conceptelor, prin abandonarea oricarei morale, folosirea oricaror mijloace, prin autotradare etc, adica prin predarea festivista la globalizare accelerata.

 

Smaranda Dobrescu O mica discutie s-ar putea face: Sunt de acord cu toate elementele care au scazut increderea in ideologii si folosirea oricaror mijloace oneste de transmitere a unui mesaj credibil si infaptuibil.Totusi, fata de ultimele alegeri parlamentare din 2012 cand prezenta la vot a fost de 41.72%, ieri s-a inregistrat o prezenta de 48,43%. Scor politic de 44, respectic 33% nu au mai vazut nici PSD nici PNL pana azi.Asta inseamna poate inertie, electorat captiv, neincredere in cei noi. Cum spuneam mai sus: Un candidat anti-establishment, cum s-a prezentat Nicusor Dan dobandind un frumos rezultat in Bucuresti, s-a si declarat inrolat politic in aceeasi zi. Cum poti avea incredere?Macar pe ceilalti stii de unde sa-i iei! (imi inchipui eu ca au rationat alegatorii)

 

Alexandru Botu Interesul pentru alegerile locale este peste cel pentru parlamentare, pentru ca alegatorii sunt afectiv legati de oameni, nu de liste. Se va vedea asta la toamna...

 

Smaranda Dobrescu Mai mult sau mai putin; primarul evident presupune luarea in discutie a calitatilor proprii si atat. Consiliile locale si mai ales cele judetene reprezinta optiunea politica a alegatorilor.

 

Alexandru Botu Nu intru in opozitie cu afirmatiile Dumneavoastra, dar stiu bine ca alegatorii, odata cu votul dat omului pe care-l cred potrivit ca primar, voteaza si pe consilierii "acestuia". La CJ aveti dreptate, dar CJ sunt doar vreo 40.

Smaranda Dobrescu Sandule, nici eu nu vreau sa ma cantonez in acest subiect, dar consilierii judeteni in numar proportional cu populatia judetului (cca 25-40) se adauga celor 40 sefi de consilii judetene.

 

Doina Nicolescu Tinerii frumosi si liberi sunt rezultatul politicii din invatamant (ore de religie 12 ani si nicio ora despre organizarea statala). Nici propaganda nu s-a facut de partide. Intrebati un tanar dece alege dreapta? In cel mai bun caz primiti raspunsul ca nu vor comunism. Dar unde mai exista comunism in 2016? Noi am urat comunismul pentru ca nu aveam voie sa gandim fiecare cu capul nostru. Acesti tineri resping aceasta libertate.

 

Mihai Ion Turcu Cele doua mari nu au fost compromise in fata electorilor de DNA, acesta pune doar etichete oficiale (discutabile), clientelismul si coruptaia este cunoscuta la nivelul electorilor. Cetatenii au inteles ca politica de cursa lunga se face de catre partridele, acestea sunt cele pe care le avem cu acestea defilam ( fara entuziasm).Un licar de speranta poate aparea legat de o personalitate (Traian Basescu -vai!) sau partide noi, nu fragmente ale celor vechi (?). Partidele mari nu au obiective politice adaptate unor segmente ale societatii. Se reprezinta pe ele nu pe cineva. Electorii sunt spectatori si , inafara de dihotomia teritoriala, sunt niste spectatori care persiodic dau note acestor "performari" si suporta apoi niste guvernari, indiferent care ar fi , nesatisfacatoare.

Ce-i incurca pe tinerii frumosi?

Ce-i incurca pe tinerii frumosi? – 5 iunie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Azi la sectia de votare, in spatele meu, doi tineri frumosi si liberi, vorbind incet si uitandu-se la mine: "tell her about Nicusor". Eu, jumatate intorcandu-ma: "forget about". S-au tras un pas in spate. 
Asta e de fapt parerea si partis-pris-ul tinerilor despre cei in varsta: sunt niste inadaptati, iesiti din realitate, ignoranti, numai buni de scos din circuitul democratic al votului.


Alexandru Botu Nu toti tinerii sunt "frumosi si liberi", dar de ce sa nu creada ca nu din vina sistemului sunt in margine, fara orizont, fara ambitii, fara solutii, cand pot fi usor facuti sa creada ca din cauza altora, in special a celor ce judeca lucrurile pe termen lung, pe baza unei triste si consolidate experiente? De n-ar fi acesti "incurca lume" s-ar realiza si ei instantaneu, ar putea transforma radical lumea, asa cred ca gandesc. Si nu-i condamn, caci s-a ajuns aici pentru ca noi nu am fost in stare sa impiedecam acest fapt. Sunt, insa, ingrijorat, caci ei sunt mai naivi si mai putin pregatiti decat noi, fata de nerabdatoarele hiene....

 

Platon Florin "forget about it" :)

 

Smaranda Dobrescu right!

 

Mihai Ion Turcu Ieri am condus un examen (masterat)facut sa le fie cat mai usor. Am hotarat ca este si ultimul meu act didactic. De regula studentii sunt harnicuti, studentele foarte, invata tot ce le-ai pus in mana. Daca-i pui in situatia de a face legaturi se blochiaza. Fie ca nu sunt in stare fie ca se tem sa le exprime.La o intrebare ceva mai suptila la care examinata se dovedea a fi blocata, un baiat, cred ca cel mai tanar din sala, a raspuns imediat. solicitand sa facqa si alta legatura cu domenii conexe n-a "performat". Ai fost studentul nostru ? ( unii sunt la acest masterat cu alte studii de baza decat psihologie. drept, sociologie, asistenta sociala, medicina). A confirmat ca da. Atuncea poti face legatura cu ... materii predate de mine. Nu am fost la cursuri Domnule Profesor, eram angajat, veneam doar la exemene.....

 

Smaranda Dobrescu Nu inteligenta le lipseste tinerilor studiosi, nici prezenta de spirit si nici umorul. Un exemplu care nu-ti permite sa te dezici de acesti tineri este chiar baiatul de care vorbeati. Lupta pentru existenta il limiteaza in dobandirea de cunostiinte. Probabil si cariera daca nu va recupera cumva, personal se va resimti.Ceea ce insa nu le lipseste este siguranta de sine, lipsa indoielilor. Poate ca asa sunt mai pregatiti pentru viata. Si daca le permite structura in urma unei experiente de viata vor recunoaste in sinea lor deceptiile si nedreptatile in rationamente aplicate altora.Ii iubesc pe toti tinerii care pot spune deschis: "nu stiu daca e bine" Adica pe cei pe care suficienta nu-i posteaza in pozitia de lider fara a avea o meserie in care sa fi confirmat.

 

Draghi Puterity "Spălarea la creier", in ciuda numelui, nu are legătura cu ceea ce îndeobste numim inteligenta. Ea actionează la nivel emotional. Doar dacă ajungem la tinerii frumosi si liber la acest nivel putem schimba ceva. Însă acolo concurenta e mare...

 

Platon Florin oricat de tragic ar suna, acesti tineri nu sunt targetul pt inducerea schimbarii. Vanitatea dreptatii. Sunt chiar toxici si folositi astfel. Ascensiunea lui Nicusor se produce la pachet cu scaderea participarii la vot ;)

 

Doina Nicolescu Tineretea se vindeca cu timpul! Chiar mai repede decat cred ei!

 

Smaranda Dobrescu Nu am intentionat prin aceasta postare sa subliniez odata in plus o prapastie din societate, daca nu as fi citit de curand reiterarea dorintei celor non-ideologii, pro-democratie participativa, de a inlatura diferite categorii sociale de la exprimare.Primii nominalizati, evident varstnicii. Din fericire, in discutiile de la Atelier doar rareori am simtit acest implacabil hiatus, nu neaparat printre membrii activi ai grupului. DE aceea consider ca dialogul chiar la noi nu este complet. Ii astept pe cei mai tineri membri ai grupului sa-si spuna parerile. Cred ca toti ii vom asculta cu toata seriozitatea.

Sunteti martorii disparitiei neoliberalismului

Sunteti martorii disparitiei neoliberalismului – 1 iunie 2016
 
 
Gheorghe Gradinaru
 

Neoliberalism hasn't delivered economic growth – it has only made a few people a lot better off. It causes epic crashes that leave behind human wreckage and cost billions to clean up, a finding with which most residents of food bank Britain would agree. And while George Osborne might justify austerity as "fixing the roof while the sun is shining", the fund team defines it as "curbing the size of the state … another aspect of the neoliberal agenda". And, they say, its costs "could be large – much larger than the benefit".

 

 

You're witnessing the death of neoliberalism – from within | Aditya Chakrabortty

IMF economists have published a remarkable paper admitting that the ideology was oversold

THEGUARDIAN.COM|BY ADITYA CHAKRABORTTY

 

Gheorghe Gradinaru https://www.theguardian.com/.../neoliberalism-ideology...

 

 

Neoliberalism – the ideology at the root of all our problems

THEGUARDIAN.COM|BY GEORGE MONBIOT

 

Smaranda Dobrescu "Like communism, neoliberalism is the God that failed. But the zombie doctrine staggers on, and one of the reasons is its anonymity. Or rather, a cluster of anonymities."

"Neoliberalism's triumph also reflects the failure of the left. When laissez-faire economics led to catastrophe in 1929, Keynes devised a comprehensive economic theory to replace it. When Keynesian demand management hit the buffers in the 70s, there was an alternative ready. But when neoliberalism fell apart in 2008 there was ... nothing. This is why the zombie walks. The left and centre have produced no new general framework of economic thought for 80 years."

Stanga e in situatia sa gandeasca o utopie si in cadrul ei sa gaseasca solutii, tot incercand sa-si atinga scopul, mereu mai aproape, niciodata atins in perfectiunea lui.

 

Smaranda Dobrescu Ar fi interesant de detaliat de catre FMI rolul bancilor. al hedge-funds-urilor si al instrumentelor derivative in esecul ideologiei. Globalizarea, la randu-i considerata element obiectiv a accelerat semnele caderii neoliberalismului . De ce oare atunci, in cunostiinta de cauza privind efectele austeritatii, FMI continua aceeasi politica cu Grecia? De ce Troika apara cu dintii austeritatea din Europa? Criteriile dupa care au ajuns la aceasta concluzie sunt vizibile cam peste tot in Europa: Limitarea cresterii, greutati in recuperarea pierderilor, deflatie, inegalitati sociale imposibil de acceptat. Asa arata falimentul! Cireasa, sau lumanarea mai bine spus ar fi TTIP-ul in vigoare

 

Mihai Ion Turcu "Boala lunga moarte sigura", intrebare ar fi cat de lunga ?

 

Prospectiv A-z .
Lumea uita repede lectiile istoriei si se avanta in orice directie din care se promite... prosperitate. Nu democratie, nu capitalism, nu neoliberalism, nu... Cel putin, nu neaparat caci acestea nu sunt bunuri in sine pentru cei mai multi care la aceste momente sunt stransi cu austeritatea. Dupa cum nici pentru promotorii interesati ai acestor notiuni. 

Mai cred ca apelul socialismului/comunismului, cat a fost si acesta, venea pe fondul perceptiei nedreptatii si credintei ca indreptarea, de exemplu, inegalitatilor ducea la o prosperitate temperata pentru mai multi care era mai avantajoasa si mai justa pentru majoritate.

In Romania, aceste notiuni au fost tratate la gramada, iar discursul romanesc sufera inca de supra-simplificarea bun-rau (capitalsm-comunism) etc. Mai grav, Romania este confruntata cu problema neocolonialismului (economic in primul rand), adica relationarea defectuoasa cu sistemul mondial...

 

Mihai Ion Turcu "Comunismul' instairat in Romania dupa pierderea razboiului si ocuparea tarii de catre sovietici a fost la fel de colonialism ca si neocolonialismul dictat de la Bruxelles fara sa pierdem un razboi. Ambele sunt percepute ca exogene , ambele au fost trambitate de nomenklatura comp[radora comunista si neoliberala actuala, ambele n-au generat atasament ideologic in corpul social, ambele au generat avantaje pentru parte din populatie si unele efecte pozitive in societate. Ambele au generat, genereaza, sentiment de nelibertate si in consecinta resentiment. Ambele vor fi acceptate ca inevitabile cu patentarea formulei "asa-i situatia si nu avem ce face" (in esenta fals), neincredere in conducatori suspecti de partasie cu opresorii (partial valabil), negenerare de elita politica autentica ci de ciocoime, ambele genereaza tendinta de ocolire a legii ( se descura fiecare cum poate), implicit devalorrizarea principiilor structuratoare, si general defetism ( ca oricum traim intr-o tara de KK). cu asumarea ideii ca suntem ca natie de kk daca nu putem avea altfel de conditie decat de kk. cu prevalenta derizoriului ca tema de confruntare, de la pisica vecinului de apartament la ce obranicii mai debiteaza v.v. Ponta si viitorul sau ca om de stat dupa ce va scapa de dosarele din raft si altele in alcatuire, pentru ca "Cine nu are dosare penale insemneaza ca nu este om politic" cum spunea deunazi. Mai palpaie situarea nationala care este "incorecta politic" dar posibil de activat, cu unele riscuri pentru ca poate deveni optuza.Autarhia ca solutie este utopica cum suveranitate se dizolva odata cu acceptarea subsidiaritatii ca Ersatz si pierderii in tromba a suportului ei material si faptic.

 

Prospectiv A-z .
In general, de acord, doar ca nu m-as lega in primul rand de VV Ponta la acest moment, domnule Turcu. Sa incepem cu cei dela putere!

Proiectul ceausist a fost unul de re/castigare al suveranitatii. Romania a fost impinsa inr-un grad de autarhie. Cred ca acolo trebuie pus reflectorul analitic. 

Dumneavoastra, d-le Turcu, scrieti ca autarhia este utopica si in general istoria va da dreptate. Intrebarea ramane: De ce unii o prefera integrarii/sistemului?! Cumva pentru ca imposibilitatea conectarii la randament mai mare frustreaza capacitatea de intelegere si reactie pana acolo? A se revedea/raspunde la sondajul din capul paginii si a se observa opiniile relativ impartite despre responsabilitate...

Mic interviu de toamna tarzie

Mic interviu de toamna tarzie – 28 mai 2016

Dinica Roman
 
de uichend
"AG: Merită să conservăm satul românesc în formele lui tradiționale, mai este asta o miză?
Claude Karnoouh: E o problemă umană. Ce se întâmplă cu cei care sunt disponibilizați, cei care sunt siliți să plece? Ce facem cu ei? Pe de altă parte, pentru conservarea unei părți a satului tradițional românesc, ar trebui o politică de urbanism, cu limitări drastice în construcții. Dar nimic nu se face în acest sens. Exemplul cel mai spectaculos e Maramureșul, cu 'inovațiile' sale de ciment, beton, inox și sticlă. Sunt multe grupuri de stânga în România. Ce fac ele? Cei radicali sunt nepăsători de soarta satului românesc. Cu cât mai repede dispare satul și țărănimea, cu atât mai iute se creează condițiile obiective ale unei revoluții sociale, ceea ce pentru mine sună a idealism de vis, cum ar zice Nietzsche. Sunt alte grupulețe de stânga care vor o politică mai socială la țară, sunt mai atente la suferința rurală, la deculturalizarea totală a satului românesc. Dar și aceștia sunt puțini. De fapt, cred că situația țăranilor nu este grija principală a intelighenției de stânga din România. Cât despre cea de dreapta nici măcar nu mai trebuie să pomenim. Cei de la dreapta vorbesc despre țărănime, despre oamenii de rând, folosind niște cuvinte de o grosolănie inadmisibilă."


Idei pentru minți deschise și pentru deschiderea minții

Smaranda Dobrescu "Sunt multe grupuri de stânga în România. Ce fac ele? Cei radicali sunt nepăsători de soarta satului românesc. Cu cât mai repede dispare satul și țărănimea, cu atât mai iute se creează condițiile obiective ale unei revoluții sociale, ceea ce pentru mine sună a idealism de vis, cum ar zice Nietzsche " Mi se pare a fi fraza care pune degetul pe rana. 
"Distrugerea clasei taranesti este ordinea lui Marx, ceea ce implică crearea clasei muncitorilor revoluționari. Clasa de muncitori s-a creat, revoluția se lasă încă așteptată. Am mai spus asta, condițiile obiective sunt una, condițiile subiective sunt altceva. "
Nu stiu in ce masura mai exista "clasa" de muncitori, avand in vedere schimbarile structurale din economie: intr-o ordine descrescatoare din 2012 aproximativa, salariatii din mediul urban sunt in educatie, sanatate, asistenta sociala, constructii,IT, comert, transport, hoteluri. Marile uzine, loc de aglomerare muncitoreasca, sindicalizate au disparut iar industria care a ramas este in continua descrestere. Industria metalurgica e cel mai evident exemplu.
Ce vreau sa spun? Daca clasa taraneasca este distrusa in tesutul sau structural, nici muncitorii nu stau mai bine. Disiparea in n societati comerciale mici impiedica comunicarea si impartasirea aspiratiilor. Aglomerarile mai mari, recte multinationalele nasc cohorte de corporatisti de dreapta care nici treaba nu au cu situatia taranimii.
Singurii care au un discurs corect la adresa satului traditional sunt nationalistii care insa au fost si sunt in continuare lipsiti de putere politica.

Mihai Ion Turcu Cand spunem "satul romanesc" devenim etnologici. problema se oune altfel: "Subzista baza economica a ruralului in Romania ?" Daca da vor exista sate daca nu nu.

Smaranda Dobrescu Cuvantul subzista este ruda primara cu agricultura de subzistenta, care nu-i lasa sa moara de foame pe taranii cei mai saraci.Asta nu le garanteaza nici pensie, nici asigurari de sanatate, uneori nici ajutoare sociale de tipul venitului minim garantat. Cei tineri de la tara sunt plecati in strainatate, ceea ce pe de o parte inseamna ca agricultura serioasa nu are cine face in afara mai marilor proprietari si arendasi romani sau straini si pe de alta parte inseamna bani intrati in tara cu care se mai carpesc cei batrani si copiii care au cel mai mult de suferit.Satul traditional va trai in spiritualitatea si datinele stramosilor atat timp cat mai sunt in viata cei batrani...

Mihai Ion Turcu Daca kk de stat roman ar avea politici agricole NATIONALE am avea si agricultura si sat, unul productiv , am avea si o partiala solutie pentru locurile de munca prin conservarea obiectului muncii, siguranta alimentara, venituri dein export si o clasa extinsa, nationala, de proprietari.

Preda Mihailescu Pai ecuatia este simpla: din anii '90 preocuparea cea mai importanta a Europei a fost sa nu se desvolte agricultura, sa faca in fel si chip ca sa nu ia masuri de incurajare - sa pretinda ca subventiile sunt contra regulamentelor EU. Si politicienii romani, intre spagi si presiuni, au lasat sa cada agricultura. Ca sa nu vorbim de investitiile masive care s-ar fi impus, pentru a reindruma taranii intr-o agricultura semi-colectiva, de tip ancestral romanesc, care singura putea face fata marilor presiuni. Si intretine masini, irigatii, etc.

Sa reamintim oare faptul ca acele state care interzic subventii au subventionat in ultimii 50 de ani agricultura proprii, cu sume de mii de miliarde, pentru a o face concurentiala.

Mihai Ion Turcu Au existat subvenitii pentru infiintarea de culturi dar si subventii pentru neculotivarea de terenuri (reglarea pietei agricole).

Preda Mihailescu MIT @ Insuficiente, quasi inexistente. Cand scoti agricultura potential cea mai roditoare din Europa, din colhozuri in economie de piata, nu ajung sa "existe" cateva subventii ratacite. Trebuie un program de stat pentru mentinerea viabila a infrastructurii, pentru incurajarea agirculturii, cu directii de desvoltare si durata in timp. 

Elvetia subventioneaza taranii de munte de la 70% in sus. Si nimeni nu o sanctioneaza.

Smaranda Dobrescu Prin anii `90 pentru noi toti era un titlu de onoare de o deosebita importanta redarea proprietatilor agricole confiscate de comunisti. Si s-a facut cu mari greutati, cu procese, cu enigma "pe vechile amplasamente" sau cu terenuri in compensatie. S-a trecut de la o agricultura intensiva, bazata pe infrastructura completa la n bucatele disparate de teren , care acum aproape jumatate nu sunt cultivate. Cum ar fi fost ca acele unitati mari agricole, care ne zgarie si acum urechea,GAC si GAS sa fi ramas intacte iar proprietarii sa dobandeasca doar titlkuri de proprietate si parte din recolta sau bani cuveniti? Nu am fi fost acum competitivi in Europa? Nu am fi putut sa ne ferim de invazia cumparatorilor straini care ne-au instrainat atata suprafata de teren? Mintea de pe urma si de fapt, vocea poporului..

Mihai Ion Turcu In buna traditie romaneasca suspectam o conspiratie universala antiromaneasca. Ce cu siguranta poate fi luat in considerare este ca faptul ruinarii agriculturii si economiei forestiere din Romania convine concurentilor nostri pe piata capitalista, concurenti mari si mici.Legiferarile dinainte de intrarea in UE , in scurtul interval de timp in care Romania n-a fost nici in spatiul sovietic nici in cel comunitar european, ar fi putut reglementa cu viziune situatia. Guvernarile post 1989 au fost la varf plantate cu ex nomenclaturisti, insisi preocupati sa se lepede de socialism si ce ar fi putut semana cu acesta, de unde retrocedarile aiuritoare si distrucerea industriilor din proprietatea statului, abandonarea proiectelor (irigatii) distrugerea sistemului bancar de stat etc. Suspectez ca unora le-a facut sadica placere sa lase "poporul" care a abolit regimul in care ei erau varf, in fundul gol.

Smaranda Dobrescu Cam asa gandesc si eu.. Din pacate, pe vremea aceea si eu m-am zbatut pentru retrocedari in toate domeniile. Acum ii spun lipsa de viziune. Atunci nici nu bagasem de seama ca statul a retrocedat sau compensat in bani proprietati gajate sau acoperite de datorii fata de vechiul stat sau fata de terti. Recuparare s-a facut la valoarea initiala acordata inflatiei. Daca ne gandim la perioada `90 decidentii i-am putea vedea printr-o alta lentila: vechi nomenclaturisti initiati, orientati pe interese personale, vechi nomenclaturisti resentimentari, razbunatori si inocenti, naivi, acordati dupa glasul strazii si fideli ideilor Revolutiei. Aici s-au plasat din pacate cei din opozitia anilor `90, partidele istorice. Printre actiunile acestora pe care azi le vad cu alti ochi au fost si necontenitele contacte ale lor cu Vestul, intalniri in care vorbeau despre lipsa de democratie din tara, de directii gresite, de fraude, etc. Asa era perceptia lor, dar tot asa, vestul odata in plus s-a convins ca aici la noi nu e un teren propice democratiei si ne-au lasat in plata Domnului. Acum, lucrurile s-au mai schimbat: noi cerem democratie liberala, dar urechile vestului au cam pierdut din acuitatea auditiva..




Smaranda Dobrescu E bine ca se cerceteaza. Acum 2 ani si mai bine cand Prospetciv A-z si cu mine scriam la ziar ca in conformitate cu Tratatui vanzarea pamanturilor trebuie facuta prin reciprocitate de actiune si pret, ca se poate obtine un moratoriu asupra vanzarilor, D-l Steriu , in PDL parca nici nu exista.Nu stiu ce s-ar putea face acum, caci vanzarile s-au facut catre straini in baza legii romanesti. La 1 ianuarie 2014 legea era deja valida.
Ca să fim bine înţeleşi, obiectivele de creşterea productivităţii şi atingerea reciprocităţii ţin de ideea că numai astfel există o şansă de constituire organică a unei clase de mijloc în spațiul rural, care trebuie formată în principal din fermieri mici și mijlocii, soluție sigură de revigorare a satului românesc. Pentru asta este nevoie de timp. Într-o situație identică s-au aflat alte țări precum Ungaria, Letonia, Lituania și Slovacia. Este drept că acestea au avut prin tratat posibilitatea ca după perioada de tranziție „ aceasta să poată fi prelungită doar o singură dată, pentru o perioadă de maximum trei ani", dar argumentele prezentate autorităților europene sunt aproape identice cu cele din realitatea românească, surprinse și în această prezentare. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că Polonia a obținut o perioadă tranzitorie de 12 ani și nici că România a susținut demersul acestor țări. Doar ca Romania nu si-a sustinut propriul interes.

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu ma refeream la subventiile din germania.

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Denivelarile, dezechilibrele care miros a nedreptati, cand actiunile constiente tind sa le mareasca in loc sa le atenueze, sunt ceva neplacut si in principiu inacceptabil - egal daca revendicarea si mentiunea lor suna a "conspiratie" sau "transpiratie". 

Europa a fost o subventionare vesela a agriculturii. Unii si-au subventionat-o singuri, altii au profitat intens de bani EU (Italia era faimoasa in anii '80), dar cand au intrat statele de est in joc, s-a schimbat macazul. Si asta este o magaria la marginea criminalitatii - in deplina cunostinta a tuturor scuzelor si alibiurilor, ca nu era indreptat impotriva, ca altele erau cauzle ca blah blah. Poate - dar realizarea consecintelor, care pentru agricultura proprie erau profitabile, nu a dus de fel la un impuls de justitie. Nu de conspiratie, ci de spirit al justitiei, pe cat se poate cu ceva memorie mai lunga de patru ani, vorbim!

Mihai Ion Turcu O anume aroganta a vesticilor, cronica, interesul, si miopia politica si economica, au jucat rol. Aroganta unora a dus la complexarea celorlalti, efect al izolarii in care s-a existat in "lagarul socialist". Efectul este ca n-am negociat si ne-am sacrificat interesele vitale, drept care suntem in pericol de a ne pierde coerenta nationala si libertatea. Avem elocventul proces de "integrare" a DDR in RFG, nici acuma incheiat. Jaful din DDR si tratarea esticilor ca germani de mana a II-a, incepand cu salarizarea. De ce este si trebuie sa fie in interes european UE suntem acuma si noi direct responsabili si direct interesati. Nu putem avea in vedere vre-un Romexit.

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Ramane invatarea negocierilor si a aliantelor. Si aliantele sunt nu numai politice, in aceeasi cloaca dela Bruxelles. Aliatele cele mai valoroase sunt cele orizontale, in interiorul societatilor - acolo deseori se intalnesc oameni, poate chiar mici organisme, care activeaza contra curentului!

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Aroganta miopie, etc. Se uita un detaliu esential: Momentul in ciclul economic! Criza a inceput in 1974, de atunci imprumuturile tuturor tarilor industrializate au crescut exponential, ca la carte, pronind de la practic 0. Exponentiala are in faza encipienta o crestere lenta - anii pana la 1990 au permis ca Italia, Spania, Grecia sa traiasca bine din bani EU, sa fie subventionate solid. Dupa 1990, mai greu - si asta nu numai din cauza numarului sporit de state, ci chiar al descresterii economice. Aroganta atunci a facut sa se schimbe perspectiva, si EU s-a transformat din alianta de intrajutorare - care functionase pana atunci - intr-o alianta de piata de desfacere in primul rand pentru Germania si tarile nordice. Desigur, prioritatile modificandu-se in acest fel, pentru noile tari nu cresterea era interesul dela Bruxelles. Si si-au imput in masura posibilitatilor telul, in functie de supunerea reprezentantilor diverselor state. In Romania au gasit cei mai hoti si mai lingai!

Prospectiv A-z .
Ce gasesc remarcabil in acest text este faptul ca un sociolog francez (Claude Karnoouh) spune ce colegii sai romani ignora, desi este vorba de aproape jumate din populatia Romaniei... 

Taranii sunt PRETUTINDENI viitorul. La scara mai mica, copiii...

Scrisoare deschisa adresata D-lui Klaus Johanis

Scrisoare deschisa adresata Domnului Klaus Johanis -1 iunie 2016

 
 
Gheorghe Gradinaru
 

"După care, încetul cu încetul, ceva s-a alterat. Sub influența unor presiuni de culise, unui macaz dirijându-vă spre o linie secundară. Ca și când un dren vă secătuia programat de energie și autoritate, după modelul celor care fură țiței din conductele magistrale. Forța de decizie și de acțiune fiindu-vă, ca atare, sistematic deturnată spre instituții conduse de numiți și nu de aleși.

Astfel ați fost, cu premeditare, îndepărtat de la regulile democratice, golit de consistență. Devenind tot mai ornamental, tot mai decorativ, tot mai folosit de instituțiile de forță dar nefolositor poporului. Pentru ca să ajungeți, astăzi, un personaj aproape caricatural."

 

 

Scrisoare deschisă adresată domnului Klaus Johannis, Președintele României

Scrisoare deschisă adresată domnului Klaus Johannis, Președintele României Contele de Saint Germain 31/05/2016 Scrisoare deschis

ă adresată domnului…

CONTELEDESAINTGERMAIN.RO

 

Mihai Ion Turcu Exista cineva sau ceva ales de romani, decand pot alege, care sa nu fie contestat in momentul urmator ? Sa luam istoria pagina cu pagina sa vedem la ce concluzii vom ajunge. Am putea spune ca absenta principiului transmiterea dinastica a coroanei strict porimogeniturii masculine ar putea fi incriminata. Transmiterea coroanei oricarui "os de domn" inclusiv in descendenta feminina , descendenta reala sau pretinsa, domnul fiind ales de catre boieri din aceasta categorie de indivizi, a generat permanenta fluctuatie , factiunile boieresti concurand intre ele (prin intrigi si tradari) pentru a dobandi pentru ele beneficiul de a se afla ba una ba alta in posesia sursei privilegiilor si daniilor, principele (nostru). Sin in Ungaria si in Polonia, puteri carora Principatele romane le-au fost vasale, si in Transilvania, regii respectiv principele erau alesi de catre "stari", pare a fi existat mai multa consecventa.Mergem la Teoria Generala a Sistemelor si derivat la teoria orgnizatiilor ca sistem si la tipurile crizelor in organizatii, ba chiar la teoria sistemica a psihicului uman, personalitatii si caracterului ca factor de stabilitate si previzibilitate a persoanei. Avem cativa domnitori , care au reusit sa domneasca decenii, observam ca au fost " degraba varsatori de sange " , ne place Vald Tepes,Ion Antonescu, incepem sa-l beatificam pe Nicolae Ceausescu, primul Presedinte al Romaniei, consideram pe Carol I un principe german, fondator al Romaniei moderne, si desigur l-am sfintit pe Constrantin Brancoveanu (care-si platea la Sublima Poarta statul pe tron,"Beyul de aur" practicand cea mai dura fiscalitate din istoria domniilor pamantene, decapitat ,nu pentru ca refuza sa se turceasca ci pentru relatii conspirative, insemnand "hiclenie", tradarea suzeranului sau, sultanul otoman, cu Rusia si Viena. Cam ce ne lipseste ? Incriminarea populatiei este un supterfugiu nedemn. Populatia nu avea cuvant, s-a exprimat prin doua magnifice rascoale in Transilvania, prima cu esec, urmarea fiind instituirea venicei servituti, ultima cu succes pentru ca a fost definitiv abolita vesnica servitute. Modern populatia este manipulata, putem observa ca populatia a facut cele mai mari progrese sub raport politic. incearca sa sprijine solutii de stabilitate ( USL), Iohannis. acuma vrea "alta clasa politica"( "Colectiv"). Ce dracu lipseste din ecuatie !?

 

Prospectiv A-z .
Nu cred sa fi fost vreun premiat post-1989 care sa fi tinut cont de concluzia textului semnat Contele de Saint Germain: "Când poporul îți întoarce spatele, vremelnicii aliați conjuncturali se transformă în pluton de execuție." De fapt, aceasta lectie trebuia sa fi modificat corespunzator ADNul politic romanesc odata cu uciderea lui Ceausescu.

 

Mihai Ion Turcu ceausescu si maicuseama Elena incepusera sa fie cu adevarat detestati. Ei, special Elenei i se imagina un sfarsit oribil " Sa locuiasca aici cu noi la bloc, sa stea si ea la coada pentru lapte!!!"Cam atata imagina genetica romanilor.

 

Prospectiv A-z .
Tocmai! Si tocmai de aceea intriga rezistenta premiantilor romani la lectiile din istoria imediata.

Ce noi dovezi despre coruptia lui Juncker vor urma?

Ce noi dovezi despre coruptia lui Junkers vor urma?  - 30 mai 2016



Draghi Puterity

Ce noi dovezi despre coruptia lui Junkers vor urma? ;)

 

 

Reacţia SUA si a statelor membre la iniţiativa preşedintelui CE de a merge în Rusia

Preşedintele Comisiei Europene a provocat nemulţumiri la Washington, într-o serie de state membre UE şi chiar printre membrii echipei sale atunci când a anunţat…

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Retragerea macar partiala a sanctiunilor ne-ar ajuta si pe noi si pe alte state mai putin dezvoltate. O dezghetare a relatiilor cat de mica UE-Rusia, ar mai rari declaratiile belicoase ale Rusiei fata de Romania si Polonia. Poate gresesc?

 

Alexandru Botu Nu, nu gresiti Doamna Smaranda Dobrescu. Prieteniile cele mai trainice de azi sunt cele bazate pe bani, nu pe ideologii.
"Russia must be treated decently," Mr Juncker said in Germany.
"We must make efforts towards a practical relationship with Russia. It is not sexy but that must be the case, we can't go on like this,"-extras din link-ul Domnului Gheorghe Gradinaru
-Nu este clar?

 

Gheorghe Gradinaru octombrie 2015 http://www.bbc.com/news/world-europe-34486157

 

 

EU must improve Russia ties, says Commission chief Juncker - BBC News

BBC.COM

 

Mihai Ion Turcu UE nu poate sa ignore Rusia, economic, politic si militar. Militar UE este prezent aparata de SUA. Rusia stie ca UE are nevoie de piata rusa si de gaz rusesc. Evident ca va propune UE solutii potrivite intereselor sale, si final se va negocia. In aceste negocieri noi, Intermarium, putem fi cedati politic Rusiei, cu siguranta daca formula UE va merge "pe doua viteze" ( o aiureala, ori este ori nu este) si final pe o restrangere la statele UE originare. SUA poate sa-si restranga prezenta in Europa. Au fost emise somatii in sensul ca UE este cazul sa-si asigure apararea (tocmai demolata in 1990).Rusia nu are nevoie sa atace militar Romania. Poate sa cumpere si s-o demoleze sau foloseasca ce prezinta interes pentru Rusia, dupacum am putut constata, proces care continua, in schimb am pierdut accesul pe piata rusa, pentru a fi demonstrata dedicatia noastra occidentala, ce am castigat este ca suntem piata de desfacere UE pentru produse agricole inclusiv si Austria a devenit economie energetica(??). Intr-o lume normala trebuie sa existe loc pentru negocieri.Riscul pentru noi este ca, in conditiile in care am cedat din suveranitate UE, sa se negocieze probleme pe care ca stat suveran nu le-am fi admis ca negociabile, peste capul nostru.

 

Smaranda Dobrescu Cel mai important mi se pare ca aceste negocieri, daca vor avea loc sa fie facute in corpore de catre CE tinand seama de toate tarile componente. Daca se ajunge la viteze diferite, ne amintim atat de documentul german de dupa razboi cat si de interviul proaspat al lui Talpes in care se discuta de Romania pana la Carpati si cea de dupa. Acestea doua fiind tratate diferit. Deocamdata Juncker nu poate discuta decat de imbunatatirea relatiilor economice cu Rusia, atat timp cat apararea geostrategica a Europei nu este in sarcina sa.

 

Costel Gilca Părerea mea: uniunii Bruxelles -Vladivostok, americanii au opus proiectul Washington - Bruxelles prin TTIP! 
Au pus o pana în Ucraina și au milităria frontierele estice.
Acum orice încercare europeana e privită ca o brese în zidul american!

 

Smaranda Dobrescu Ar fi de interes sa cunoastem discutiile Putin - Tsipras...

 

Smaranda Dobrescu http://www.activenews.ro/.../A-fost-Vladimir-Putin-uns...

 

 

A fost Vladimir Putin "uns" drept protector al ortodoxiei în Sfântul…

ACTIVENEWS.RO

 

Prospectiv A-z .
Sunt multe capete ce conlucreaza la un nou consens al i/luminatilor. Numai ca viatza e si accident.