miercuri, 22 iunie 2016

Enjoy Capitalism?!

.......................................................................................................................................................

Enjoy Capitalism?! – 2 iunie 2016

 

Dan Alexandrescu shared Alexandria Librarii's video.
 

Enjoy CAPITALISM?!

 

Alexandria Librarii

"Capitalismul?! Nimic nu mai are nici o valoare, dar totul are un preț! Asta înseamnă că tot ceea ce are o valoare este redus la valoarea cuantificabilă, calculabilă, valoarea comercială." Alain De Benoist
http://alexandriapublishinghouse.ro/?s=Alain+de+Benoist

 

Smaranda Dobrescu Pare a fi vorba de o carta stralucita in intentia de a critica capitalismul exacerbat de criza din 2008. In acelasi timp Alain de Benoist nu se multumeste ca de obicei la a critica, ci imagineaza un viitor corespunzator :
" On peut néanmoins penser que l'évident épuisement du système parlementaire et représentatif poussera les citoyens à s'organiser selon des formes de démocratie leur permettant de mieux décider par eux-mêmes de ce qui les concerne. Vous savez que je ne partage pas la critique « droitière » classique de la démocratie comme « loi du nombre ». La démocratie se définit pour moi comme le système politique qui permet la participation de l'ensemble des citoyens aux affaires publiques. Cette notion de participation est centrale. Elle l'était déjà dans la Grèce antique. Dans cette optique, les élections ne sont qu'une technique parmi d'autres pour vérifier l'approbation ou le dissentiment. Je partage l'opinion de Rousseau, mais aussi de Carl Schmitt, selon laquelle une démocratie est d'autant moins démocratique qu'elle repose sur la représentation. La crise de la représentation, encore aggravée aujourd'hui par le fossé qui ne cesse de se creuser entre le peuple et la Nouvelle Classe politico-médiatique, pourrait par contraste faire apparaître l'intérêt de la démocratie de base, de la consultation directe et du principe de subsidiarité. "

Aici cred eu, rezida marea problema ce va desparti apele nu numai in Romania ci in multe alte tari. Faptul ca el este un ganditor de dreapta nationalist, ca este deschis oricarui azimut geografic pot fi atuuri la un moment dat, A renunta insa la democratia reprezentativa si a mentine parlamentele doar ca un ornament afirmativ fata de cerintele pietei, mi se pare deocamdata o iluzie. Cel putin cat inca mai exista martori care au participat la exprimarea "votului" in comunism..

 

Doina Nicolescu In Grecia antica au existat multe forme de guvernare. Numai Atena a avut o perioada de timp o democratie participativa. Si era doar un oras. Si nu chiar toti aveau drept la vot. Citind pe Tit Livius se vede ca si in Roma antica a existat o perioada o democratie participativa mai restransa! Dar nu in epoca de glorie.

 

Mihai Ion Turcu Clistene a voit sa fereasca republica ateniana de alunecarea in tiranie si a statuat ostracizarea. Pornind fie si de la un denunt anonim potrivit caruia un cetatean era suspectat de aspiratii "politic incorecte" era supus verdictului agorei care notand numele sau pe o scoica introdusa apoi in urna, putea determina exilarea numitului pe durata de 10 ani din Atena. Daca majoritatea votau pentru, era exilat, fara judecata, fara probatiune, fara aparare.Un oarecare, analfabet, l-ar fi rugat pe Clistene sa-i scrijeleze numele Clistene pe scoica. Dar de ce veri sa fie exilat Clistene, ar fi intrebat Clistene. Pentru ca m-am saturat sa tot aud ca este numit "cel drept". Democratie participativa directa.

Niciun comentariu: