vineri, 6 mai 2016

O foarte populara dilema morala

O foarte populara dilema morala – 17 aprilie 2016


Draghi Puterity
 

Ca tot se apropie alegerile... (sa vedem cum vom fi manipulati wink emoticon )

"Some scholars have argued that deontological intuitions arise from "irrational" emotional responses. But we thought there might be another explanation: namely, the power of popularity. We proposed that if people who stick to moral rules are considered to be better social partners, that might explain why more people take a deontological view."

 

 

Greater good vs the fat man: A popular moral dilemma can tell you whether you're likable

Before you make your decision, you should know that your popularity could depend on it.

QZ.COM

 

 .
Prospectiv A-z Draghi, ma bucur ca vizual postarea ta trimite la reprezentarea mea a situatiei: TRIAJUL wink emoticon Restul sunt panouri publicitare pe care le vedem din vagoane.

 

Preda Mihailescu Astia sunt niste nebuni care inventeaza situatii artificiale, pentru a stressa pe oameni cu ele si a-i aduce in situatia de a tolera crima, in idea ca TREBUIE sa fie undeva o cauza mai inalta pentru care se ucide. Niste mocofani. Daca exista un gras de aruncat pe sine, exista si un biciclist pe-acolo, caruia ii iei doar bicicleta. Asa se nasc criminalii - prin spalare pe creier stiintifica!

 

Prospectiv A-z .
Foarte bine sesizat, Preda, acest Gedankenexperiment arata esecul pseudo-moralistilor relativisti de azi. Poate ca societatea va cade in cap cand nivelul general de complexitate pe ansamblu ajunge in mod REAL la asemenea situatii.


Preda Mihailescu Atunci vor fi toti inventatorii acestor dileme considerati de GRASI si aruncati primii pe sine. Si PE URMA, ne uitam dupa solutii, si gasim solutii!



Draghi Puterity Totusi, revenind la fragmentul postat de mine, ce credeti, care e sursa moralitatii? Acceptanta sociala (popularitatea), sau un "raspuns emotional irational"?

 

Prospectiv A-z .
Sursa moralei/moralitatii este pierduta in negura timpurilor. Cel mai aproape de noi, religia a fost identificata cu sursa. De cateva sute putine de ani, se incearca secularizarea moralei cu rezultatele care se observa fara un curs in sociologie.

Celor care insista pe o sursa, le-as recomanda perspectivele evolutioniste (J. Haidt etc.).

 

Smaranda Dobrescu Draghi, mi-ar placea sa spun ca as proceda dupa o lunga gandire sa aleg varianta salvarii unui numar mai mare de oameni. Nu o fac, caci indiferent de cat sunt de intersata de popularitate, instinctul e mai rapid decat judecata cu n variabile si l-as impinge pe primul, salvandu-l. Si apoi, in momente de genul astora nu te gandesti la moralitate si nici nu ai de unde sa stii ca sacrificandu-l pe primul ceilalti vor fi salvati.. Asta e varianta emotionala? Cei care au mai mult sange rece si salveaza facand calcule ar fi buni in meseria de spion smile emoticon Un bun test de sange rece.

 

Preda Mihailescu Cand cineva iti desvaluie intr-o situatie zice-se de cumpana, ce vrea el ca sa vezi - atunci eu din instinct mai inati il elimin pe cel care vrea in acest fel sa ma influenteze - poate il arunc pe sine smile emoticon - si pe urma vad mai departe.

 

Draghi Puterity Si religiei i se atribuie mai mult un rol de liant social. Se pare ca exista chiar si o "gena a religiei", iar asta inseamna ca din p.d.v. al evolutiei a fi religios reprezenta un avantaj. Poate nu neaparat pentru un individ, dar cu siguranta ca pentru o colectivitate. Poate si a fi moral, aduce un avantaj simila, din p.d.v. social.

 

Smaranda Dobrescu Se pare ca eu sunt cea mai putin morala dupa judecata prospectiva..

 

Draghi Puterity Varianta deontologica, Smaranda, e ca nu poti omora unul pentru a salva mai multi. Cealata varianta e una "pragmatica" (in articol numita "consequentialist" nu stiu sa o traduc corect). Se pare ca oamenii au mai mare incredere in deontologi decat in "consecventialisti". Daca avem si aici cu o predispozitie genetica (sau memetica?) inseamna ca din p.d.v. evolutionar a tine la principiile morale aduce un avantaj, iar daca ipoteza lor e adevarata, chiar si ca individ (vei fi ales sa conduci, daca mecanismul alegerii nu e viciat), nu numai ca si colectivitate.

 

Draghi Puterity Apropo, Smaranda, am pomenit the serialul "The Americans". E plin cu dileme de genul asta - pana unde poti merge cu sacrificarea unor indivizi pentru "binele general".

 

Smaranda Dobrescu Dar eu m-am incadrat in varianta deontologica si nu ati avut incredere in mine..

 

Smaranda Dobrescu Voi face rost de el. Am dat sfoara-n tara smile emoticon

 

Draghi Puterity Eu am incredere in tine, Smaranda smile emoticon

 

Smaranda Dobrescu Multumesc, Draghi!

 

Draghi Puterity Poti incepe aici, Smaranda wink emoticon

https://www.youtube.com/watch?v=G9CUOeJoISY

 

Smaranda Dobrescu Multumesc!!

 

Prospectiv A-z .
"pana unde poti merge cu sacrificarea unor indivizi pentru "binele general"" depinde cine intreaba, lideri sau palmasi...

 

Preda Mihailescu Draghi Puterity @Exista cel putin trei replici serioase, de ce sacrificiul unuia pentru multi NU poate fi acceptabil ca principiu.

1. Principiile morale sunt universale, dar nu poate sa existe o pondere universala a vietii unui om, care sa permita in mod serios jucarii din cele pe care si le permit pseudo-savantii din articol. De aceea problema nici nu se pune, fiind inca bune cele 10 porunci! 
2. Exista un potential ucigas in exersarea pe uscat a unor jocuri absurde de genul "arunci pe gras peste parapet". Pentru ca, avand in vedere ca ele oricum lucrand impotriva instinctului de conservare - foarte puternic - al omului, ele pot crea o predispozitie irationala, de tipul "in situatii extreme, trebuie sa stii pe cine sa accepti sa sacrifici, pentru a salva vieti". Nu cred ca este un focus sanatos. 3. Sacrificificiul nu poate fi decat liber consimtit, altfel este crima. Punct.

 

Preda Mihailescu Draghi Puterity @PS - Asta nu inseamna ca nu exista situatii extreme care pot eventual pune problema sacrificarii unora pentru binele mai multora. Nu insa prin analize pe modele ciunte putem sa ne intarim puterea de decizie si reactie in realitate. De aceea gasesc condamnabila aceasta forma de pseudo-stiinta. Schimbi un element din premize, si totul arata cu totul altfel - si atunci? Ce inveti pe oameni?

 

Draghi Puterity Am tot citit despre experimentul acesta si el are multe variante. Oamenii reactioneaza diferit daca li se pune problema "in principiu" sau daca ei chiar trebuie sa omaoare pe cineva cu mana lor.

Elementul nou aici e ca cineva ar putea reactiona mai moral dintr-o motivatie neasteptata - pentru a deveni mai popular. 

Daca vrem sa avem automobile care conduc singure trebuie sa ne preocupe si astfel de scenarii, pt. ca altfel ce le spunem la softisti, cum sa le programeze? Are voie masina mea sa ma omoare intr-o situatie extrema cand facand asta ar salva un autobuz plin cu copii. Da, stiu, legile lui Asimov pt. roboti, insa mai toate romanele lui discuta cazuri in care aceste legi isi arata limitele.

 

Smaranda Dobrescu Daca ti s-ar cere la firma ta sa construiesti roboti militari pentru "aparare" care in cele mai multe cazuri ataca ei fara gluma si fara esec, ce-ai face? Ma gandesc mai mult la revolutia 4 care va atinge cat de curand si acest aspect. A vedea sau nu victima, a o cunoaste sau nu, este irelevant. Esti un programator criminal? Asta e intradevar o problema grea.

 

Preda Mihailescu Este interesant ca exact exemplu cu masina programata l-am adus unui informatician, intr-un context similar de morala programata. Nu cred ca exista solutie morala. Solutia este sa decizi cand reiei controlul asupra masinii. Si este o solutie dificila, caci automatul reactioneaza mai bine decat omul in panica, care poate face erori de conducere. Dar masina poate face erori de decizie: exemplu era, decizi dupa numarul de calatori -dar descoperi ca de o parte sunt pensionari singuri, de cealalta parte o femeie insarcinata, sau ceva de genul acesta. Care orice exercitiu mental, este cu doua taisuri - este bun pentru ca indeamna sa ne imaginam situatii extreme, este rau pentru ca daca nu le imaginezi cu adevarat, pe viu - devii manipulat de modul in care este pusa problema, si riscul este de fixare a unor reactii pretins optimale, dar care impiedica intuitia care este cea care ajuta sa integrezi situatia de moment! De fapt este tipul de exercitiu pentru oameni care nuu prea isi folosesc intuitia si vor sa se pregateasca pentru orice situatie... Ca toate in viata, are parti bune, folosit cu masura!


Smaranda Dobrescu Si chiar daca ai o lista prioritara de escape, pe categorii care ar face ca masina sa mearga conform, ai oare dreptul sa hotarasti cine poate trai si cine nu? Ne substituim Creatorului?

 

Preda Mihailescu Ei asta vor. Este o miscare in "neuroscience" (Dr. Weber, la Frankfurt, din pacate membru al sfatuitorilor stiintifici ai Papei, pe vremea lui Benedict), care aduc argumente puerile pseudostiintifice, care ar nega liberul arbitru - pe principiul ca influxul neuronal al declansarii acului care ucide, nu are timp sa treaca prin creier. Exista oameni care discuta serios pe asemenea aberatii, chiar daca filozofii germani mai seriosi isi bat joc de ei.

 

Fogarassy Paul Problema macazului (care e veche) revine, odată cu dezvoltarea mașinilor cu pilot automat. Dacă pilotul automat întâlnește brusc pe carosabil un grup de copii și nu poate frâna în timp util va fi pus în situația de a decide moartea ocupantului mașinii (care ar putea fi chiar proprietarul sistemului) pentru a salva copiii.

Dacă tu vei scrie softul acestei mașini, vei ajunge la concluzia că trebuie să cuantifici valoarea fiecărui om, pentru ca atunci când vei decide moartea, aceasta să ducă la pierderea minimă. De exemplu, dacă în grupul de copii de mai sus sunt doar doi, vei decide moartea pasagerului ? dar dacă e un singur copil, iar pasagerul are 53 de ani ? dar dacă copilul este cam idiot ? dar dacă e orb ?

Problema macazului devine extrem de importantă și vrem-nu-vrem suntem puși în situația de a îl ucide (sau nu) pe grăsan ... frown emoticon

 

Draghi Puterity Mi-ai luat-o inainte cu "masina ucigasa"... Ai vazut "Christine"? grin emoticon

 

Fogarassy Paul Draghi Puterity Nu, nu am văzut. Caut. smile emoticon

 

Preda Mihailescu Mai se pune si alta intrebare - si aici inceteaza programele! Cand conduci singur, in mod firesc vei evita pe cei copii, si vei intra in coridorul mortii, in care tot felul de lucruri neprevazute se pot petrece - instinctele se pare ca devin amplificate 1 la 100, nu este exclus sa iti reuseasca performante de care masina programata static nu va fi in stare. Ciudat ca aceasta latura, cea mai importanta, nu se discuta. Ca sa nu mai vorbim de diferenta imensa intre a alege singur sa preferi riscul propriei vieti fata de riscul vietii unor copii - si de a accepta decizia unui program. Ceva este subred - si pana atunci, sa faca bine sa se abtina de la implementarea acestor roboti!

Lupta intre tabere

Lupta intre tabere.. – 18 aprilie 2016


Smaranda Dobrescu
 

via Constantin Gheorghe
traian băsescu, în marea sa înțelepciune, confirmă meciul despre care vorbeam: securiștii "naționaliști" și-o dau la gioale cu securiștii "internaționaliști". "Naționaliștii" au mutat cu Marian Munteanu, "internaționaliștii" răspund cu Nicu Șordan. Ambele tabere o au pe Kodruța drept înger exterminator. Da, să nu fim naivi! Oricine ar câștiga, NOI pierdem. Ne-o luăm deja grav! Și acum nu mai e ca pe vremea lui Ceaușescu. Atunci securiștii o duceau doar ceva mai bine decât grosul pulimii, și mai făceau și ei "bau!" către unii mai slabi de înger, după care încasau taxa de "emigrație".
În anul de grație 2016 miza este uriașă. V-am mai povestit despre cele 16 miliarde de euro pe care trebuie să le plătească ANRP pentru "despăgubiri". Sunt privatizările utilităților, alte peste zece miliarde de euro, pe puțin. Sunt concesiunile de resurse. Sunt privatizările sistemelor publice de sănătate și de educație. Sunt contractele de armament. Hă, hă, cât mai e de furat!
"Naționalismul" controlat de SRI este doar un calmant administrat unor dureri sociale. Nu se va întâmpla nimic. Ca de obicei. Iar traian băsescu nu face decât să surfeze și el pe un val de nemulțumire, pentru voturi. Altminteri este creatorul sistemului pe care acum îl înfierează, făcând complice cu ochiul spre el: "Hai, bă, băieți! Nu mă știți? Glumesc și eu, ce dracu!"

 

Eugénia Paraschiv Poate devenim primii la implementarea venitului minim de bazá necondiţionat într-un aşa haos, oare care-o fi ro(a)d(e)ul....?...

 

Smaranda Dobrescu Oricum, la noi nici nu exista aceasta preocupare, nici revolutie industriala 4 care sa informatizeze productia si societatea. Cine sa finanteze cercetarea? Ca doar nu companiile private cu obiective pe termen scurt! In ce priveste politica, serviciile angreneaza multime de actori a caror patima obtureaza alte aspecte de reala ingrijorare ale unei posibile agende publice.


Eugénia Paraschiv Triste vremuri, se aruncá omul-n proiecte, o subTilá şi practicá expropriere....

Militii antitiganesti in Romania?

Militii antitiganesti in Romania? – 17 aprilie 2016

 

Draghi Puterity

Prietenul romanilor, Keno Verseck, recidiveaza. Ce stiti despre "militiile antitiganesti din Romania" create, conform autorului, de "politicianul ultranationalist" Bogdan Diaconu?

 

 

Bürgerwehren in Osteuropa: Privatsheriffs machen Jagd auf Migranten - SPIEGEL ONLINE

In Osteuropa haben rechtsextreme Privatmilizen und Bürgerwehren regen Zulauf: Sie jagen Migranten und erhoffen sich gesellschaftliche Akzeptanz für Selbstjustiz.

SPIEGEL.DE|BY SPIEGEL ONLINE, HAMBURG, GERMANY

 

Smaranda Dobrescu Intr-o excursie rapida pe Google am gasit o stire despre intentia de scoatere in afara legii a Partidului Romania Unita a lui Bogdan Diaconu, la sesizarea unui cetatean, pe motivul ca PRU a organizat Patrula "Vlad Tepes" de tip paramilitar, interzisa de lege. Cred ca aceasta era mai degraba organizata impotriva maghiarilor decat a tiganilor. Iara ce am gasit:
"Liderul PRU, deputatul Bogdan Diaconu, a reacționat dur pe pagina sa de Facebook împotriva desființării partidului: "Dumitru Cornel Vâlcu, colaborator al lui Active Watch (ONG-ul susținut de Soros pentru întinarea valorilor românești), amenință că depune astăzi sesizare penală împotriva Partidului România Unită în vederea desființării noastre pe motiv că am înființat Patrula lui Vlad Țepeș. Ce credeți, s-au speriat Soros și vânzătorii de țară că România e de partea noastră și au dat comanda să fim scoși din competiția electorală? Ei nu-și dau seama că dacă se desființează Partidul România Unită la cererea slugilor lui Soros va fi revoluție în România?""
https://lupuldacicblogg.wordpress.com/.../exclusiv.../

 

 

EXCLUSIV. Plângere penală împotriva Patrulei lui Vlad Țepeș

LUPULDACICBLOGG.WORDPRESS.COM

 

Preda Mihailescu Un mic mincinos local? Am inteles ca Diaconu si el este controlat cum a fost Vadim Tudor. Dar sunt greu de verificat aceste stiri. Pe de lata parte, pare destul de bine stabilit faptul ca maghiarii au felurite organizatii paramilitare, chiar si in Romania. Una dintre ele prezenta si pe fatuca care recitia pe 15 Martie in mod patetic o poezie despre nem romanok. Ce spune Active Watch in acel caz? Cineva trebuie totusi sa ii intrebe, nu se poate sta cu bratele in san!

 

Smaranda Dobrescu La noi controlul e mult perfectionat fata de cel din Polonia sau Ungaria. 

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Perfectionat ... unilateral, din cate inteleg!

 

Prospectiv A-z .
Atat timp cat bau-baul minoritatilor este tinut in viata, sistemul isi creaza inca un motiv de interventie. Ma tot intreb, ce sanse obiective la emancipare exista pentru romani, in sistem. Desi cred ca acestea exista, romanii sunt prizonierii istoriei recente care pare sa oblitereze orice sansa.

 

Mihai Ion Turcu Carer imigranti ? Domnul acesta bate campii cu gratie, n-a fost in Romania, din fericire inca nu avem flux de migratie la granita noastra, au existat cateva tentative izolate a unor persoane de a trece granita blocate de graniceri. Cablurile de care vorbeste si se vad in filmulet, nici nu stim daca filmul este realizat in Romania, sunt niste fasii de plastic speciale, standard, folosite in loc de catuse de metal. Nu patruleaza nici-unfel de formatiuni "Vlad Tepes" impreuna cu granicerii, jandarmeria sau politia si nu vedem de ce ar patrula.

Doar pentru brain-drain suntem buni

Doar pentru brain-drain suntem buni – 17 aprilie 2016

Draghi Puterity
 
Dar pentru brain-drain suntem buni...


În cadrul acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, dreptul la liberă circulație al cetățenilor statelor partenere ar trebui să fie garantat reciproc.…

Preda Mihailescu Romania trebuie sa inceapa prin a da afara Monstanto atat american cat si canadian, si alte mizerii similare. Si pe urma discuta!

Prospectiv A-z .
Draghi, stiu ca e potentialul sa-mi ridic o lumea in cap, dar cred ca romanilor le e cel mai bine in Romania. Daca ar fi pregatiti sa faca acasa un sfert din ce li se va cere in Occident, toti ar fi mai castigati. Cat despre brain-drain, sa plateasca scolarizarea cei care nu profeseaza un numar minim de ani in Romania--obicei si al altor locuri unde invatamantul este public. Altfel, Romania ramane un rezervor demografic din care dulaii isi aleg in continuare meniul.

Draghi Puterity Mmvaaai, adica cu stagiatura, ca pe vremea lui Ceausescu? Nu e ilegal intre timp sa spui ca Ceausescu a facut ceva corect in Romania? wink emoticon

P.S. For the record, eu mi-am facut stagiatura in Romania.

Prospectiv A-z .
In America nu-i ilegal, dupa cum nu cred ca ar fi nici in Romania sa spui ca in timpul lui Ceausescu, la un moment dat sau altul, dintr-un motiv sau altul, s-au facut multe bune. Atat de multe si bune in comparatie cu ultimii 26 de ani incat...

Oricum, cei care traiesc in Romania trebuie sa-si asume integral istoria, cu cei dela Canal, Pauker, Dej, Ceausescu samd. Daca nu, inseamna ca nu inteleg nimic din ce li se intampla, iar eforturile noastre, prospective sau ce or mai fi, raman in zadar.

Draghi Puterity Prospectiv A-z - La asta ma referisem wink emoticon (nu te provoc, vreau doar sa arat cum somnul natiunii naste monstrii in legislatie)

http://adevarul.ro/.../cultul-ceausescu-fost.../index.html...See More



Prospectiv A-z .
Lasati orice speranta, voi care va obliterati istoria! 

Nu stiam de porcaria asta; cu atat mai mult istoricii ar trebui sa studieze subiectele interzise prin lege.

Pentru a intelege ceausismul, este necesar ca la fundatia edificiului sa asezi istoria capitalismului si relatiile centrului capitalist cu restul. Asta in plus de intelegerea dinamicii hegemonului generic. Dupa aceea, actiunile Romaniei capata alta senmificatie, dincolo de numele proprii.

Draghi Puterity Chiar asa, in virtutea jurisprudentei amintite, as putea fi incriminat daca as afirma ca Regina Angliei s-a plimbat in trasura prin Londra cu Nicolae Ceausescu? grin emoticon

http://conspiratiisimistere.info/.../nicolae-ceausescu.

Preda Mihailescu "cei care traiesc in Romania trebuie sa-si asume integral istoria, cu cei dela Canal, Pauker, Dej, Ceausescu samd. Daca nu, inseamna ca nu inteleg nimic din ce li se intampla," - Prospectiv A-z, vorbesti si dumneata, sa zboara cocostarcii. Cum naiba sa isi asume pe Pauker si Pitestii, cand de 26 de ani incoace cei la putere nu au alta teama mai mare, decat o judecata (care i-ar implica aproape direct), justa a perioadei de teroare. De la Basescu cu Volodescu, la Iliescu cu acelas Escu, prin Roman si Nastasescu, Bulescu si Florinescu - fac pe ei de frica la ideea ca cel mai mare genocid in Romania nu a avut loc in razboi, ori cat de cartonate cifre ar descoperi, ci in 20 de ani dupa razboi. Si atunci trebuie sa fi si tu putin mai concret cu ideea "asumarii". CINE sa asume? Cei carora li se pune pumnul in gura de 26 de ani?

Preda Mihailescu Si cultul lui Stalin si a prelungirilor sale in Romania, cum ramane?! Joahannis daca da asemenea legi, si nu este in stare sa apere demnitatea celor cazuti in gulag, merita un mic crocodil in gradina!

Prospectiv A-z .
Preda, cei de care pomenesti nu mai sunt la butoane, desi chiar ei ar fi trebuit sa demareze proiectul restitutiei istorice daca se stiau cu constiinta curata. 

Perversitatea locului face ca unii dintre ei au demarat si girat (chiar presidential) un proiect de restitutie a istoriei, care in mod ne/surpinzator il are la butoanele ideologice pe unul si acelasi Tismaneanu. Probabil ca si-au justificat in gand ca daca arunca o ciosvarta bestiei, ei vor fi lasati sa construiasca Romania multilateral... demolata.

Prelungirile lui Stalin in Romania de odinioara sunt izomorfe cu prelungirile neo-liberale/conservatoare de azi. Daca nu se merge la radacina fenomenului, inclusiv prin asumarea acestora, discutia degenereaza in... gainatz de cocostarc.

Ce am spus eu mai la deal are de-a face nu cu cei care alearga cu limba scoasa dupa un os de ros, ci pentru cei care la un nivel sau altul gandesc ca asa nu se mai poate si lucrurile pentru a fi asezate trebuie sa incepi de undeva.

Preda Mihailescu La radacina fenomenului este Tismaneanu cu gasca, Patapievici cu gasca, Boiangiul cu gasca, Iliescu cu gasca, ma tem ca si MRU cu gasca (despre care se spune ca la o vreme chiar anina pe Paukera pe peretele din camera sa de lucru oficiala), si ... inca gasti. Deci despre ce vorbim?

Prospectiv A-z .
Nu cred ca aceste nume proprii cu gastile lor sunt radacina fenomenului. Ei sunt doar rezultatele cuplarii Romaniei intr-un sistem, pe fondul naivitatii generale izvorata din expedierea istoriei in cateva sloganuri. Entitatile mentionate de tine, Preda, sunt constantele fiecarui loc si timp. Anticorpii sunt cei care lipsesc in Romania.

Preda Mihailescu Da, radacina radacinii inradacinata, este de fapt Eva si cu serpuletzul. Eu m-am oprit intr-adevar mai la suprafata. Gandirea! Anticorpii, pot sa se reinzdraveneasca, este problema de cantitate, nu existentiala. Uitarea - poate sa se dezamnezieze - nueste amnezie totala, si oamenii incep sa miste si sa recunoasca ce le suna a gol si ce le suna a posibil! Ispitele trebuiesc desamorsate, materialul cu care au lucrat spalatorii pe creier: speranta ca pica din cer muratura, ca romanul ar fi putut sa fie ... ca neamtul sau macar ca cehul, si daca nu este asa - de vina este cineva, acela in care trebuie tocmai dat la cap.

Marian Munteanu, rotita in lupta pentru controlul Romaniei

Marian Munteanu, rotita in lupta pentru controlul Romaniei – 17 aprilie 2016


Gheorghe Gradinaru
 

"Dacă privim cu o oarecare seninătate la toată această luptă și dacă evităm să ne înfierbântăm de zgomotul scandalului, ne rămâne doar varianta că este vorba de un calcul politic extrem de subtil, de rece și de cinic, care aparține nu atât unor forțe politice și grupuri de interese din țară, cât mai ales, forțelor politice și economice care se luptă pentru controlul asupra României. Marian Munteanu, cu voie sau fără voie, este principalul personaj al unui experiment de inginerie socială și de resetare a controlului asupra mulțimilor. Valul "anti-sistem" care amenință să inunde atât Uniunea Europeană, cât și SUA, revolta oamenilor din ceea ce se numește "lumea liberă" împotriva politicienilor și bogaților sistemului, dezamăgirea profundă pe care a provocat-o în oameni eșecul democrației de tip neoliberal și capitalist necesită o reacție din partea sistemului."

 

 

Candidatura lui Marian Munteanu - renaștere națională, conspirație antinațională sau oportunism...

Candidatura liderului Marian Munteanu, din partea PNL, la funcția de Primar al Capitalei, a declanșat un scandal teribil și a tulburat multe "cuiburi de viespi".…

ACTIVENEWS.RO

 

Smaranda Dobrescu In 1990 Marian Munteanu era simbolul spiritului revolutionar, al apararii democratiei si al luptei cu comunismul. A facut el oare vreun gest notabil, pentru a fi considerat azi un reprezentant al fascismului/legionarismului, un individ care se opune valorilor democratice? Oare el sau societatea romaneasca s-a schimbat in acest sfert de veac?
La lansarea formatiunii "Alianta Noastra"-trecuta de altfel neobservata, s-a sesizat cineva ca societatea civila isi adauga un corp strain regulilor sale?
In prezent atat adeptii Aliantei cat si simpatizantii PNL ca si ai societatii civile sorosiste sunt socati, scandalizati, fiecare din diverse motive. 
Aici mi se pare partea gresita a rationamentului lui Munteanu sau al celor care l-au initiat: de ce nu a candidat ca independent la Primaria capitalei, fara succes, evident dar pastrandu-si adeptii aproape si creandu-si vizibilitatea de care avea nevoie formatiunea lui cu tenta nationala?
In concluzie ma alatur urmatoarei idei a materialului de mai sus:
"Dacă Marian Munteanu rămâne candidatul PNL - probabil că nu va rămâne, logica "jocului" ne conduce spre această supoziție - și va câștiga alegerile, va fi obligat să renunțe, treptat, la valorile pe care le-a proclamat prin intermediul Platformei Civice Naționale "Alianța Noastră". Poate că în formă, le va păstra, dar pe fond, la nivelul acțiunilor concrete, va renunța să le promoveze, dată fiind presiunea exercitată de interesele camarilei PNL sau va demisiona, eșecul fiind, în fond, același. Dacă va pierde alegerile, se va spune că "cetățenii au reacționat împotriva legionarismului și fundamentalismului" etc."
Cu alte cuvinte candidatura din partea PNL este un gest inutil, menit sa intarzie formarea unei miscari de tip national, de dorit macar ca pondere la actiunile zgomotoase ale societatii civile de tip Soros.

 

Mihai Ion Turcu Ion Iliescu a repus in circulatie eticheta de "legionar". A circulat in 1990 o fotografie cu un baiat "infasurat in steagul verde legionar" proba vie si vizibila a continutului "legionar" al "Pietei Universitatii". Copilul era infsurat intr-o fata de masa verde luata dintr-un restaurant, textila care avea functia de a-l proteja de frig. Miscarea legionara n-a avut "steag verde" , umblau cu tricolorul si prapori de biserica.vedem ca si A. Florian este preocupat de legionari si de antisemitismul dintr-o tara fara everei. Ne incurcam in etichete stigmat. Domnul Munteanu nu este deloc sigur ca va fi Primar General, inca nu stim ce fel de program administrativ are pentru Bucuresti, cred ca nici nu are vreunul , a fost impins la inaintare de PNL in criza de candidat in speranta ca va reusi s-o eclipseze pe contracandidata promovata de PSD, evident in spatele lor se aduna scopuri politice ( Primarul General al Bucurestiului este a II-a persoana cea mai legitima prin numarul de voturi din Romania, dupa presedinte, votat direct, si virtual posibil candidat la presedintie. Pe modelul Iliescu si Basescu presedintelui i se atribuie puteri pe care constitutional nu le are , de unde importanta data de partide acestei functii.

 

Prospectiv A-z .
Cred ca intrebarea nerostita este: A fost Piata Univeristatii un Maidan romanesc avant la lettre? Daca da, a fost bun sau rau? 

Trecand la M.M., acest ultim lider studentilor comunisti de la Universitate, problema se pune: Cine si CAT l-a controlat?

P.S. Maidanul romanesc a fost 'rezolvat' de Iliescu cu Prima Mineriada...
P.P.S. O discutie foarte interesanta si aici, in general cu date:https://nastase.wordpress.com/.../dificultatea-de-a.../...

 

Prospectiv A-z .
Am mai citit din declaratiile recente ale lui MM. Cred ca cei obsedati sa-l aseze undeva, inainte de a-i considera candidatura, ar putea s-o faca in vecinatatea lui Calin Georgescu. Mesajele celor 2 mi se par rezonante.

 

Doina Nicolescu Buna analiza. Si Marian Munteanu pare ca nu-si da seama ca nu este pregatit pentru acest rol. Anul 2016 este mai complicat decat anul 1989.

Romania nu a fost niciodata independenta

Romania nu a fost niciodata independenta – 17 aprilie 2016

 
 
Smaranda Dobrescu
 

Parerea unui roman dintre Prut si Nistru despre independenta Romaniei:
"Chiar este un mit "independența" așa cum o promovează în acest moment propaganda rusă de limbă română care are ca țintă reală crearea unui curent anti-occidental printre români speculând mai multe concepte bine înrădăcinate în mentalul colectiv.
La fel de dăunătoare sunt și gălăgiile pro-occidentale care anulează conceptele de suveranitate și independență – cu cât sunt mai zgomotoși integraționiștii fără condiții, cu atât mai mult fac jocul propagandei ruse."

 

 

România nu a fost niciodată independentă. Republica Moldova cu atât mai puțin - KISHINIOV

"România este o colonie a Uniunii Europene" – cam așa sună una din tezele propagandei ruse recente în spațiul românesc. Și aparent există destule argumente întru susținerea acestei teze, doar că se pornește de la o premisă istoricistă falsă. Dacă acum suntem colonie, înseamnă că la un moment dat, în…

KISHINIOV.EU

 

Mihai Ion Turcu Este regula in pseudopolitologia politica sa amestece concepte din epoci diferite fara a le cunoaste continutul in epoca sau pentru a manipula.Conceptul de suveranitate-vasalitate medieval priveste o relatie contractuala solemna mutuala intre persoane. Intre Carol Robert si Basarab a existat un conflict suzeran-vasal, denuntat unilateral de Basarab fapt care a dus la razboi . Tot evulk mediu este plin de asemenea incidente. Nici istoriografia romaneasca nu spune ca final conflictul s-a aplanat. In epoca relatia de vasalitate era modalitatea de politica externa si alianta militara.Anglia dupa invazia normanda (Ducele Normandiei era vasal regelui Frantei) regii Angliei (Plantahenet) erau considerati vasali regelui Frantei etc. In Sfantul Imperiu Roman toti regii,principii, ducii etc, din cuprinsul intinului imperiu erau formal vasalii Sfantului Imparat Roman. Modern suveranitatea are alt continut, relatiile intre statate sunt relatii prin tratate intre state suverane.

 

Prospectiv A-z .
Si eu cred ca "este un mit 'independența,'" numai ca nu fac caz de asta caci asa cum am mai spus-o aici, nu prea avem exemple de tari independente. Toate depind intr-o masura sau alta de factori externi, dincolo de procesul democratic/politic intern.