marți, 3 mai 2016

Paradisul Panama si purgatoriul romanesc

Paradisul Panama si purgatoriul romanesc – 11 aprilie 2016



Prospectiv A-z
 

Adrian Nastase scrie:

Paradisul Panama si purgatoriul romanesc

Scandalul Panama confirma ceea ce am spus adesea: reprezentantii marilor puteri si ai marilor corporatii se comporta precum adolescentul care, pe o banca, in parc, in timp ce-i arata prietenei sale stelele, ii baga mana pe sub fusta. Exprimat mai elegant – in timp ce vorbesc despre valori, stat de drept, democratie, ei isi urmaresc, cu cinism si mercantil, propriile interese economice si politice in tarile noastre. Ma refer la tarile Europei de Est, la tarile „in tranzitie", la tarile care trebuiau sa foloseasca „terapia de soc", la tarile ce trebuiau „sa taie coada cainelui dintr-o lovitura". La tarile in care trebuia sa se inteleaga indemnul „small is beautiful". Lista, chiar cenzurata, a „dirigintilor" statului de drept care si-au ascuns afacerile in paradisuri fiscale este impresionantă. Si din acest motiv, unele dintre tarile rasaritene au inceput sa se trezeasca. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia isi redefinesc nu statutul international (membri NATO, UE) ci relationarea cu Bruxelles-ul sau Washington-ul.

Ce se intampla insa cu Romania? Suntem oare capabili sa intelegem ce s-a petrecut, la noi, cu marile procese economice in ultimii 25 de ani – structura capitalului, rolul statului in economie, privatizari, restituiri, investitii straine, utilizarea fondurilor europene? Putem „sa tragem linie", apoi sa tragem concluzii si sa definim o noua strategie economica, mai pragmatica si mai putin naiva? Nu am motive sa fiu optimist.

Pare ca a fost realizat obiectivul ultimilor ani, promovat – ambitios – de Traian Basescu – schimbarea clasei politice romanesti. Schimbarea de garnitura nu s-a putut realiza insa prin aducerea la conducerea partidelor a unor lideri din alte tari, din Africa, spre exemplu. Asa cum se intampla in echipele noastre de fotbal. Cu rezultatele pe care,de altfel, le vedem… Distrugerea structurilor de pregatire de cadre, a structurilor de cercetare, utizarea clientelei de partid, incapacitatea de a realiza coabitarea generatiilor in administratie si in politica determina tot mai multa incompetenta, lipsa de viziune si de curaj in decizii.Determina un statut subaltern in competitia internationala. Tinerii „frumosi si liberi" fac revolutii in timpul saptamânii si apoi pleaca in week end la Viena, Paris…

Este evident ca formula guvernului tehnocrat este o formula pentru tari in momente de confuzie politica, post-revolutionare. „Punct si de la capat" inseamna oare ca ne intoarcem la anul 1990? Formula asta ar mai putea sa insemne pregatirea unui mare „blat" dupa parlamentare, in care sa se formeze un guvern „de mare comoditate prezidentiala", o varianta fara ideologie si fara personalitate? Rezultatul nu ar fi decat o formula autocratica, fara ambitii si fara culoare.

Care este rolul DNA in acest peisaj? Trebuie sa recunosc, DNA actioneaza eficient pentru a compensa lipsa de actiune, in ultimul deceniu, a AVAS in monitorizarea clauzelor post-privatizare. Multi smecheri si-au batut joc de societatile privatizate. Cateva generatii de „miliardari de carton" si-au intins nepermis de mult afacerile, incercand sa realizeze adevarate imperii. Iar acestea s-au prabusit, in locul lor crescand mall-uri si hipermarketuri straine. Ceea ce trebuia sa fie capitalul national a fost, in mare masura, vacă de muls pentru unii romani si piată coloniala pentru straini. Alaturi de vechile „aspiratoare de bani" – masinile second hand, echipamentele electro-casnice, calculatoarele si telefoanele mobile. Pe de alta parte, care ar trebui sa fie acum rolul procurorilor? Las la o parte eventualul lor subiectivism politic sau resentimentele personale. Scandalul Panama, prabusirea unor banci in SUA, declansarea crizei economice in 2008-2009, ne arata ca statele importante isi urmaresc cu tenacitate interesele iar costurile se platesc la nivel global, inclusiv de catre noi. Lectiile de morala, de „bune practici", MCV-urile sunt forme de fezandat tari precum Romania iar lipsa de profil international a liderilor actuali nu va permite luarea unor pozitii de demnitate nationala. Si cum s-ar putea intampla lucrul acesta? Membrii guvernului actual sunt, in majoritate, intr-un an sabatic, in concediu de la Bruxelles. Ar putea face altceva decat sa mentina Romania pe pilot automat? Anunturi cu proiecte până in 2020, 2025 sunt doar amuzante.

Revenind la procurori (intr-un fel si la justitie), am crezut, intotdeauna, ca acestia trebuie sa apere „ratiunea de stat", interesele societatii romanesti si ale statului roman in contextul unei acerbe competitii globale. Nu interesele „divine" ale licuricilor staini. Ce s-a intamplat in ultimii ani? „Operatia anti-coruptie a reusit, pacientul a murit". In acest moment, nu mai exista firme romanesti cu anvergura internationala sau regionala. Nu mai exista firme romanesti capabile sa participe la licitatii nici macar in Lumea a Treia. Firmele mari de IT, firmele mari de constructii de infrastructura au disparut sau asteapta cu disperare contracte cu statul. De mai bine de zece ani, procurorii „si-au facut treaba". Rezultatul? A scazut nivelul coruptiei, s-a intarit caracterul romanilor prin utilizarea denunturilor, a crescut numarul locurilor de munca? Nu cred. Nervozitatea sociala s-a amplificat, a crescut violenta stradala, violenta de limbaj, sentimentul de invidie, de razbunare. Calitatea candidatilor la functii publice a scazut ( nu spunea Vasile Dancu ca prima masura pe care o va lua va fi reinfiintarea Institutului National de Administratie?), administratia este blocata in teama de a semna si cele mai neimportante hartii. Care vor fi consecintele daca se va continua in felul acesta?

Eu nu cred intr-o democratie fara partide. In campania pentru locale, pare ca vor castiga candidatii care se ascund cel mai bine. Nu e normal. Partidele nu mai au mesaje politice, candidatii par a fi selectati de DNA. Parlamentul nu mai are curajul sa legifereze iar atunci cand o face adopta, in intrecere socialista, doar măsuri populiste, imposibil de suportat intr-o tara cu tot mai putini salariati. Membrii sai sunt timorati si expusi oprobiului public. Cum vor arăta, in aceste conditii, viitoarele liste electorale? Pare ca expertiza juridica a disparut din Parlament iar membrii sai sunt in incapacitatea de a mai sustine un dialog cu membrii CSM sau cu reprezentantii justitiei.

Imi spun adesea ca ar trebui sa ma rezum la cartile mele, la cursurile mele si la viata de familie. Uneori simt insa ca trebuie sa scriu ce cred. Si cred ca nu e bine ce se intampla. Dar poate ca ma insel?!

 

 

Gavrila Ch Mai dragi colegi prospectivi, din dorinta devenita obsesiva de a play cool, ati uitat sa va exprimati de'o parte sau alta la ce spune acest mare fost politician roman; statul pe gard s-ar putea sa va accidenteze/citeste intepe.
Cat au pierdut romanii permitand mazilirea unui asemenea om de stat...

 

Prospectiv A-z .


Luminita Arhire scrie:

România , adolescentă îmbujorată, care abia ieșise "în societate", în lumea "bună", la primul ei bal , stătea pe bancă, umăr lângă umăr cu ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, care-i arăta rotirea magică a constelațiilor pe cer și-i spunea că s-a maturizat frumușel, că e o tânără ambițioasă și de toată isprava și poate să-și lase liniștită capul pe umărul lui : „Ești un exemplu foarte bun şi ne-ai arătat şi nouă, în Olanda, cum să ne ocupăm de expropriere şi de confiscare, de aceste probleme de confiscare. E vorba de proprietatea oamenilor, a contribuabililor. Aici am văzut că ai făcut un progres mare, acum dl Voiculescu a fost supus unui tratament de confiscare şi proprietatea sa va fi dată oamenilor…", asta în timp ce mâna îi aluneca ușor transpirată către tivul fustei, ținut de tânara sfioasă cu ambele mîini.

După ultraj, un martor ocular, domnul Gelu Diaconu, relatează:

"De exemplu, ambasadorul ăsta „periat" și lăudat de presa progresistă( ăla de pe bancă…ăla cu fata) a venit la mine în birou, însoțit de un om de afaceri din țara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presându-mă să dispun deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune (cca 20 milioane euro), pe care îl aveam în instrumentare. La câteva minute după ce a ieșit din biroul meu am anunțat instituțiile abilitate… Se înțelege că i-a strecurat fetei mâna sub fustă, nu-i așa? "

După așa o ofensă, România n-a mai mers cu libidinosul ăla la băncuță. Dar la următorul bal a ieșit iar în parc, tot pe întuneric, cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, care i-a arătat ce frumoasă e luna plină și i-a șoptit, plin de emoție pozitivă: „Trebuie să te felicit, Românie, pentru lupta împotriva corupţiei, pentru că această corupţie este furt din resursele publice care-ți sunt disponibile . Dacă acea corupţie nu ar fi apărut, acele resurse poate că ar fi mers în direcţia construirii mai rapide de autostrăzi. (…) Am văzut statisticile potrivit cărora numărul de kilometri de autostradă este în continuare foarte mic, comparativ cu alte ţări ale UE, inclusiv vecinii tăi"…și cu cât glasul îi era mai șoptit, spre gâtuit, tânăra simți cum o străbate un fior de repulsie, pentru că-i veni în minte brusc o știre mai veche dintr-un ziar central : "… Compania Bechtel, care ar fi trebuit să construiască în România Autostrada Transilvania, este acuzată într-o anchetă jurnalistică semnată de revista americană «Foreign Policy » că a plătit cu generozitate diplomaţi americani pentru a câştiga contracte bănoase în mai multe state din Europa de Est ".

E drept că pe-atunci se hârjonea cu alt ambasador american , dar ei i se părea că totuși ăsta de-acum își insinuează mâna pe sub fusta ei. Și-n timp ce fugea, roșie toată, ca să scape de pervers, își aminti c-a mai trăit totuși ceva asemănător, pe când era mai mititică și se plimba de mână cu Mark Gitenstein, tot ambasador SUA, care-a înghesuit-o într-un gang, și când ea s-a zbătut , i-a șuierat în ureche"…da′ nu te mai agita, dragă, și stai locului …fii mulțumită că nu te împușcă vreun lunetist de pe bloc, ca-n Siria…"

O vreme n-a mai ieșit cu nimeni și a început să poarte fuste mai lungi.
Nenorocirea a făcut însă să-l cunoască, la un dineu de afaceri , pe ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, care tot în parc, la băncuță,a condus-o pe înserat . Și-n timp ce priveau amândoi asfințitul, el i-a șoptit cu gingășie, la ureche:"… nu-ți cer să devii un paradis, însă corupția ta , dragă, are impact asupra frontierelor pe care ar trebui să le protejezi în calitate de membru Schengen…" Ca prin vis, pe când soarele se prefăcea într-o bilă roșcată , coborând printre copaci, România își aminti însă știrea care inundase toate ecranele televizoarelor, de dimineață: "…Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel…" cu o relatare sumară și a scandalului de corupție din 2005, tot la Volkswagen. Asta în timp ce o mână grăsuță bâjbâia de zor pe sub fusta ei, așa midi și sobră cum era .

Acum nu știe dacă mai vrea să iasă cu altcineva. Pentru că s-a gândit bine, și nu există decât trei explicații posibile pentru hărțuirea asta erotică neîntreruptă: ori e cea mai frumoasă din cartier, (asta e greu de crezut), ori e cea mai frivolă, (neverosimil pentru că ea și-a lungit fusta la timp), ori e cea mai fraieră …

 

Smaranda Dobrescu AN impartaseste parerile multor romani si de data asta reuseste sa vorbeasca chiar mai clar despre anormalitatea in care ne scaldam impartiti intre atatea atitudini lezante. AN spune: "Si din acest motiv, unele dintre tarile rasaritene au inceput sa se trezeasca. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia isi redefinesc nu statutul international (membri NATO, UE) ci relationarea cu Bruxelles-ul sau Washington-ul." 
De acord, de acord sub aspectul incercarii acestor tari sa-si imbunatateasca statutul in cadrul UE, in cazul crizei refugiatilor, etc. 
Iata insa si un alt punct de vedere al unui personaj european cunoscut aparator al Uniunii si valorilor sale care considera atitudinea Poloniei si Ungariei de neacceptat in cadrul UE. Chiar daca le gaseste circumstante atenuante. O analiza corecta si deplina ar fi, cred eu aceea in care tarile respective si toate cele aflate in situatii de cumpana sa-si puna intrebarea transant: UE mai este o solutie? Ca sa nu fiu ambigua, parerea mea este ca deocamdata UE este inca o solutie..
"Hungarians and Poles must be reminded that Russian President Vladimir Putin is actively attempting to divide and weaken the EU and NATO. If Europe is to face down aggression from the Kremlin, it is essential that Poland and Hungary adhere to these groups' fundamental values and principles.

But it is also necessary that the EU itself develop a more comprehensive mechanism for safeguarding the rule of law within the Union. The EU has mechanisms to regulate economic policies, safeguard the environment, and police the Single Market. But Europe has always been much more than an economic project; it is also a union of values, which no member can be allowed to repudiate without consequence."
https://www.socialeurope.eu/2016/04/europes-rule-law-crisis/

 

 

Europe's Rule-of-Law Crisis

Guy Verhofstadt (CC ALDE Communication) From the rubble of two world wars, European countries came…

SOCIALEUROPE.EU|BY GUY VERHOFSTADT

 

Gavrila Ch Toate bune si frumoase cand e vorba de democratie in vest; ce te faci cand romanii si-au exprimat vointa cu o majoritate coplesitoare pentru demoterea unui presedinte total corupt?; sau cand fostul prim ministru A. Nastase e condamnat pe baza unor falsuri evidente de pe Luna. Unde a fost herr Guy sa sara in apararea democratiei si a statului de drept.
Cat despre agitarea aceleasi fantose antiruse, seamana cam mult si bine cu un babau obosit si decredibilizat - intreaga campanie dezlantuita impotriva lui Putin vorbeste mai mult de disperarea cu care ideologi ca acest Guy observa vacuitatea pozitiei vestice in chestiuni ce tin de Ucraina, imigranti ilegali si criza economica ce nu se mai sfarseste. Romania a fost tot timpul umilita de nucleul tare dela Bruxelles in problema Infamului MCV, e drept cu ceva 'ajutor' din partea unor parlamentari romani ce si-au vandut si ultima farama de moralitate si spirit patriotic? As aprecia momentul cand un inalt demnitar roman le-ar sugera marilor inchizitori vestici sa gaseasca o alta intrebuintare pentru asemenea instrumente jurudice internationale/ma gandesc la cateva mult mai la indemana. Dar sa nu anticipam, astia sunt platiti sa gaseasca solutii la orice - chiar infierandu-l pe, ati ghicit, Putin.
Patetic cum asemenea filme se puteau vedea acum 50 ani, acum doar numele/actorii s-au schimbat ce cruda poate fi istoria...

 

Smaranda Dobrescu Daca in cadrul UE democratia ar fi functionat pe masura frumusetii valorilor imbratisate (doar teoretic), nici cele patru tari acuzate de GV nu ar fi ajuns la acest comportament, desi nu pot jura ca chiar in aceste conditii ar fi primit refugiati .Pe de alta parte, o Europa nesolidara nu-si are rostul asa cum cred ca o Uniune formata din tari de ranguri diferite este la fel de inutila. Prin aceasta prisma s-ar putea intelege atitudinea liberalului GV. Criza Uniunii are fatete multiple si se adanceste din ce in ce mai mult. Trendul de intarire a statelor nationale este in crestere in paralel cu diminuarea sustinerii fata de o unitate cu suveranitate suprastatala. Acest lucru se intampla insa pe seama radicalizarii spre extreme a curentelor politice corespunzatoare.

Niciun comentariu: