vineri, 6 mai 2016

Romania nu a fost niciodata independenta

Romania nu a fost niciodata independenta – 17 aprilie 2016

 
 
Smaranda Dobrescu
 

Parerea unui roman dintre Prut si Nistru despre independenta Romaniei:
"Chiar este un mit "independența" așa cum o promovează în acest moment propaganda rusă de limbă română care are ca țintă reală crearea unui curent anti-occidental printre români speculând mai multe concepte bine înrădăcinate în mentalul colectiv.
La fel de dăunătoare sunt și gălăgiile pro-occidentale care anulează conceptele de suveranitate și independență – cu cât sunt mai zgomotoși integraționiștii fără condiții, cu atât mai mult fac jocul propagandei ruse."

 

 

România nu a fost niciodată independentă. Republica Moldova cu atât mai puțin - KISHINIOV

"România este o colonie a Uniunii Europene" – cam așa sună una din tezele propagandei ruse recente în spațiul românesc. Și aparent există destule argumente întru susținerea acestei teze, doar că se pornește de la o premisă istoricistă falsă. Dacă acum suntem colonie, înseamnă că la un moment dat, în…

KISHINIOV.EU

 

Mihai Ion Turcu Este regula in pseudopolitologia politica sa amestece concepte din epoci diferite fara a le cunoaste continutul in epoca sau pentru a manipula.Conceptul de suveranitate-vasalitate medieval priveste o relatie contractuala solemna mutuala intre persoane. Intre Carol Robert si Basarab a existat un conflict suzeran-vasal, denuntat unilateral de Basarab fapt care a dus la razboi . Tot evulk mediu este plin de asemenea incidente. Nici istoriografia romaneasca nu spune ca final conflictul s-a aplanat. In epoca relatia de vasalitate era modalitatea de politica externa si alianta militara.Anglia dupa invazia normanda (Ducele Normandiei era vasal regelui Frantei) regii Angliei (Plantahenet) erau considerati vasali regelui Frantei etc. In Sfantul Imperiu Roman toti regii,principii, ducii etc, din cuprinsul intinului imperiu erau formal vasalii Sfantului Imparat Roman. Modern suveranitatea are alt continut, relatiile intre statate sunt relatii prin tratate intre state suverane.

 

Prospectiv A-z .
Si eu cred ca "este un mit 'independența,'" numai ca nu fac caz de asta caci asa cum am mai spus-o aici, nu prea avem exemple de tari independente. Toate depind intr-o masura sau alta de factori externi, dincolo de procesul democratic/politic intern.

Niciun comentariu: