joi, 9 aprilie 2015

Calculatorul (n-)aduce viitorul ?Calculatorul (n-)aduce viitorul ? – 18 martie 2015

Stefan Kovacs
Calculatorul (n-)aduce viitorul ?
---------------------------------------
Acum vreo 25 de ani și 2 luni eram vreo 50 de fanatici care știam cât de cât cu ce se mănâncă calculatoarele și care ne-am adunat undeva la Politehnica din Polizu să înființăm Societatea Română de Informatică. Eram așa de idealiști și de naivi...
Prin 1991 dacă nu mă înțel- România a ieșit de sub incidența tratatului care ne interzicea să primim tehnologie de vârf- și au început importurile masive de calculatoare. S-au făcut niște bani foarte buni pe-atunci, firma Oderom aducea calculatoare PC 286 la 70.000 lei/bucată- adică cât mai era prețul unei Dacii la vremea aceea.
Am constatat în curând și cu groază că ””biroul fără hârtii” era de fapt ”biroul cu mai multe hârtii”. Dacă fără calculatoare făceai 1 cel mult 2 acte (bătute la mașina de scris) acum fără un draft și cel puțin 2 copii nu scapi.
Culmea că instituții precum Poșta Română- care și-a implementat o rețea de calculatoare (ceea ce era normal) mai folosesc și acum (m-am uitat în dreapta jos și scrie 2015) cel puțin 2 registre manuale de evidență- plus evidența pe calculator- a cărui menire pare să fie doar generarea de chitanțe. Existența unei mașini automate de francat- ca să nu mai stai la coadă să-ți cumperi timbre și să dai cu limba pe ele- e o dulce utopie.
Prin 2000 era la mare modă semnătura electronică. Care n-a fost implementată nici până azi- așa că noi încă mai avem ștampila rotundă. Necesară ? Participarea institutului meu la FP6- rețeaua de excelență S2S- s-a făcut pe baza semnăturii mele (eram încă șef de colectiv) pe contract. Nu s-a cerut nici o ștampilă și directorul de-atunci era gata să înebunească văzând cum ”n-a fost respectată autoritatea”. Azi programul Erasmus (tot al UE) cere nu numai ștampila unității ci și ștampila băncii- ceea ce arată că și ei regresează.
Să revenim la subiect. DIn 1990 și până acum în România s-au adus (adică importat pe ceva bănișori) de vreo 50...100 de ori mai multe calculatoare decât erau necesare. Cu o mică aproximație- cam 60...70% din utilizatorii de calculatoare din România le folosesc pentru editare de texte și câte un browserit pe Internet- ceea ce ar face suficient un calculator de tip PC 486 cu un WIndows cu browser de Internet. Șocant- nu ? Am fost într-o instituție germană- cu o bursă- unde oamenii aveau strict programele cu care lucrau instalate - și calculatoare pe care în aroganța mea le socoteam slabe- niște Simens Nixdorf 286. La vremea aceea drepturile intelectuale nu erau definite și puteai cumpăra programe piratate- pe dischetă- în centrul Bonn-ului la magazin (primul joc Sim City ca să fiu mai exact).
De la calculatoarele 386-486 și Windoes 3.1 ca mediu de tip GUI- nu s-a mai inventat nimic în informatică. În schimb s-a mers pe gustul publicului și s-au făcut bănuți frumoși. Comanda vocală pe calculator și transcrierea după dictare ? Nefuncționale nici măcar în proporție de 90%- ceea ce e un fel de 0%. Palm și Pocket PC ? Moarte și înlocuite cu tableta- mai proastă și mai lipsită de facilități. Software ? Păi tocmai aici a fost făcută măgăria. Pentru programele din anii 80-90 nu-ți cerea nici dracu licență. Fortran-ul, Cobol-ul, Basic și TurboBasic, Pascal și TurboPascal erau copiate, folosite, se dezvoltau aplicații, etc. După care, niște marketeeri șmecheri precum Microsoft-ul și-au spus ”De ce să se desfășoare totul gratis ?. Ia să mai câștigăm noi un bănuț”. Așa că în ziua de azi- dacă dorești să te chinui să programezi ceva foarte simplu- de exemplu un program care să apeleze o bază de date, să ia niște date pe care să le folosească și să pună rezultatele în altă bază de date- chestie pe care o făceai înainte cu sumare cunoștințe de Basic și de DBIV- de exemplu- acuma trebuie să fii Einstein 2. Programarea nu mai e pentru toți- iar programele specializate nici măcar atât.
Utilizatorului obișnuit i s-au creat cerințe false- spre zona de socializare deschisă spre consumul excesiv- (se cumpără like-uri) și spre media de calitate proastă- Angry Birds și alte alea. Touch screen- care în afară de faptul că se murdărește repede nu are nici o altă calitate- a devenit un must. Asistăm practic la o translatare forțată a acestui utilizator obișnuit- din zona utilului către ”Să colorăm frumos” . Și totul pentru un scop pur comercial .
Deocamdată calculatorul nu prea aduce viitorul. Informatizarea serviciilor medicale- o chestiune extrem de simplă- a fost transformată într-un haloimas de coșmar. Ideea existenței unei surse unice de date- atât pentru cetățean ca să-și plătească dările, să-și vizioneze fișa medicală sau să voteze electronic- cât și pentru stat- ca să afle date despre cetățean într-un format transparent (știm că SRI-ul le află și ne-transparent) - utopie. Facilități notabile asistate de calculator- nu prea. Dezvoltarea previzionată- spre consum și spre ”Internet of things” nu e un prea mare motiv de bucurie dacă nu ardeți de nerăbdare să conversați cu frigiderul propriu.
  Adrian Rusu Cel mai bun gadget pe care l-am avut si pe care il regret, a fost un Psion Revo, cu Symbian. L-am aruncat anul trecut, de altfel, chestie mecanica la capac. De atunci caut ceva similar .Nu se mai fabrica NIMIC la nivelul acesta. Si altceva: la ce fac eu, CAD si imagine de sinteza, viteza de randare a ramas aceeasi, de la W95, pana azi, desi frecventa procesorului a crescut ...nici nu mai stiu cat aveau....120Mhz, cred (pentium). . (am o imagine de test care se face in aceleasi 10min din 1996) Windows ocupa 100mb, iar programele, 20mb. E o enorma risipa de mijloace ptr interfata, nimic (sau puţin) ptr programe. Mergem intr-o directie "calculatorul ptr tonţi" si avem rezultatele in consecinta. La directia de impozite unde platesc, au calculatoare, dar nu si retea. Asa ca umbla cu dosarele in mana printre birouri, in vreme ce tu astepti la ghiseu.

  Smaranda Dobrescu Ca sa spun drept, nu ma lasa orgoliul meseriei sa nu fac o rectificare:: Laboratorul de cercetare unde lucram (chiar il conduceam) a elaborat si introdus in fabricatie in 1985 o statie locala inteligenta cu Z80 iar in 1986 un sistem de dezvoltare pe 16 biti cu I 8086. Pana atunci deja magistralele de metrou erau dispecerizate cu calculatoare romanesti facute de noi. Mai mult facusem si retele de senzori inteligenti cu controller de retea standardizat. Totusi s-a preferat importul din doua motive: Ieia Cluj nu avea capacitatea de a fabrica productii atat de mari iar componentele pe care le puteam folosi erau relativ slab integrate. Daca Microelectronica ar fi ramas in picioare am fi reusit sa facem fata cu IIRUC, FEA, Automatica , etc. S-a ravnit spatiul Microelectronicii, langa padurea Baneasa!
  Stefan Kovacs Doamna Dobrescu- s-au făcut calculatoare bune- inclusiv PC-uri. Primul PC pe care l-am avut a fost de la Felix- cu hard-disk din import- luat atunci cu aprobare de import de la Ministerul Comerțului- parcă- asta fiind în 1990. Am avut impresia că din colaborarea lor cu Packard Bell va ieși ceva- din păcate cred că n-a mers...
  Viorel Straoanu Bun venit in societatea de consum ! In liceu am avut un profesor de ,,economie politica ,, care numai economie socialista nu ne preda.Primeam note pe baza a cit de ,,desteapta" era o intrebare despre...capitalism.Discutiile libere-libere.Omu ori avea in secret ochii albastri,caci pleca in RFG ca la mama acasa ori n-avea frica de ,,ochiul si timpanul.Ei,dom'profesor la un moment dat ne-a spus ca in circa 8-10 ani vom fi si noi capitalisti ( s-a intimplat cum a spus ! ) si vom beneficia de o anumita bunastare dar cu un pret mult mai mare pe care-l platim pt bunastarea de atunci.Si ne-a mai spus cam asa:o sa vedeti lucruri a caror inutilitate este evidenta dar reclama pt promovarea lor va fi asa de agresiva si desantata incit oamenii le vor cumpara.Veti arunca magnetofoanele rusesti ( era la moda Majak ) care merg 30 de ani si pt care veti gasi piese de schimb,pentru Grundig care va merge doar 5 ani dupa care nu va mai merge si nu veti gasi piese de schimb decit foarte scumpe si veti cumpara unul nou care deja era proiectat cind l-ati cumparat pe primul.Niciodata pe piata nu va fi lansat cel mai bun produs,pt ca in capitalism trebuie sa vii mereu cu ceva nou care in primul rind sa coste mai mult.Sa scoti pe piata cel mai performant produs de care esti in stare inseamna sa intri in faliment.Chiar daca ai descoperit motorul care merge cu apa,nu-l promovezi decit treptat:intai merege cu 1 sfert apa,apoi la 5 ani distanta cu jumatea si tot asa.Un exemplu de 2 bani va ofer macar ca sa zimbiti :credeti ca Gillete nu s-au gindit de acum 10-15 ani la aparatele cu 5 lame?! S-au gindit dar daca le-ar fi scos pe piata ,ce mai scoteau acum vreun an,doi ?
  A.R  Îi zice ”obsolescenţă programata”, si UE vroia interzicerea ei, acum 2-3 ani..Pe de alta parte...pe de alte parti: 1. la calulatoare nu s-ar fi putut astepta 30 de ani, intre Z80 si E8400, ptr ca au crescuti in performante ”live”, pe masura ce se marea nr. de componente pe chipul de siliciu. 2. Existau produse ca Majak si la capitalisti...intamplator, eu mai folosesc la birou, un Teac 3400 fabricat prin ...nu mai stiu... pâna in 1980, (care va mai merge inca 30 ani)...dar e adevarat, ii dau drumul o data pe lună.
  S.K   Problema este că soft-ul a rămas același- ba s-a mai și prostit. Și calculatorul propriu-zis- și-a adăugat ceva memorie- dar ceea ce a venit în plus deja nu mai e controlabil. Eu- ca utiliator- nu mai am același control. Și apropo- că tot vorbim noi despre tot felul de afaceri- nu știu câte calculatoare sunt în România dar aș estima așa - ochiometric- la vreo 14 milioane. Dacă am spune că cel puțin 7 miloane din astea- nu se justifică- mă îngrozește gândul la ce am putea ajunge. Cele 7 milioane evident că sunt toate la stat- pentru că altfel n-am avea de ce să contabilizăm calculatoare luate cu banii personali- deși, dacă un calculator ar fi 2-3000 de Euro nu cred că și-ar permite câți își permit azi...
  Preda Mihailescu Softul se prosteste, desigur - pentru ca se complica, pentru ca se construieste in straturi si nimeni nu mai isi permite sa ia o conceptie de la zero. De ce ne aduc Koreenii aminte cu mandrie de anul in care s-a infuriat seful Samsung si a trebuie sa ia TOTUL de la capat cu smartphonurile lor? Pentru ca a fost un efort unic in bransa!!
  S.K  Soft-urile interesante- cum ar fi cele de dezvoltare pentru sisteme expert- au dispărut din zona publică. Costul lor la ora actuală e prohibitiv pentru o țară ca România.
  P.M  Nu am mai lucrat de mult in dezvoltare. La vremea mea exista mereu o scula si in GNU cu licenta free software foundation, si multe programe s-au lansat incet distribuind mai intai gratis. Sisteme experte recunosc ca nu am dezvoltat, nu stiu cu ce se pot ajuta ....
  S.K  Până la apariția WIndows - cel mai bun sistem de dezvoltare pentru sistemele expert era VP-Expert. Pentru epoca TurboPascal- era o minune de soft- lucra direct cu reguli de producție, avea interfață cu bazele de date- putea să scrie și să citească în mod direct...e folosit și azi în lșcolile americane pentru învățarea conceptelor. După Windows- n-a mai fost portat în Windows. Ca și alt soft de dezvoltare- Guru. Am vrut să cumpăr acum 4 ani Guru - aveam fondurile necesare (3000 USD din fondurile programului FP7)- am descoperit că respectiva companie n-a dat faliment, am făcut plata- și m-am trezit cu un program care n-a fost portat și rula în MS-Dos. Evident că am făcut scandal- pentru că nu se spunea nimic pe site de MS-DOS- și am obținut banii înapoi.
  P.M  Straniu! Si mai straniu ca nu exista nimic in Unix, caci acesta este sistemul softwareului liber! De ce nu le oferiti sa le portati softul din Dos in Windows in Romania?
  S.K  N-am făcut asta niciodată- și habar n-am dacă se poate. Pentru VP-Expert ar merita .Mai ales că are și statutul de free software- compania care l-a produs a dat faliment prin anii 90...
  P.M  Bof - exista mereu o prima data Desigur, trebui putina atentie si planificare, dar in principiu nu vad de ce sa nu se poata? Daca cunoasteti nevoia, si aveti o grupa de oameni cu care puteti face o desfoltare de standard actual, va calculati timpul si posibilitatile, si ii dati drumul. Pe urma trebuie cineva mai tanar sa se ocupe de punere pe net, si dvoastra de contacte si incercari de comercializare!
  S.K  Chiar n-am nici cea mai vagă idee cum se face. M-am jucat la viața mea- cu niște software de re-engineering- presupun că ar trebui să fie ceva înrudit. Altfel, dintr-o anumită perioadă -mai exact de la apariția OOP- am devenit comod și am cam luat de-a gata software-ul necesar- și specializat. Nevoia ar exista- pentru că sistemele expert sunt unul din cele mai importante sub-domenii din IA- actualul rector de la ASE- dl. prof. Năstase s-a ocupat de astfel de minuni- am colaborat și eu cu domnia sa o perioadă relativ scurtă- prin 1993-1994. Un generator de sisteme expert performant- sare undeva de 6000 de Euro. Practic- cu un astfel de generator îți poți transpune expertiza personală într-un soft fără să ai prea mare idee de programare.
  P.M   Am auzit de mult de sisteme expert, exact cum spuneti. Personal nu le-am acordat multa incredere, dar depinde cum sunt folosite. Daca exista o necesitate, poate merita. Este greu de evaluat cata munca ar implica, si asta este primul pas necesar desigur! Si apoi gasiti niste tineri seriosi si cointeresati ...
  Viorel Straoanu In Ramnicu Valcea e inflatie de tineri din acestia
P.M  Pai daca este inflatie, trebuie adunati si facut un ValceaSoft cu ei, rapid!

Intre sacru si "popa ala"Intre sacru si „popa ala” – 9 martie 2015
Între sacru și ”popa ăla”
--------------------------------
Oamenii au nevoie de Sacru- ca un fel de limită superioară unde și-ar dori să fie. Ne-ar place să avem calități de semi-zei sau de îngeri, ne-ar place să avem înțelepciunea și demnitatea Sfinților. Omul lipsit de Sacru e un animal al cărui singur semn de viață e că dă și el cu botul prin troacă uneori.
Pe de altă parte omul este o ființă finită și imperfectă. Omul greșește. Omul păcătuiește cu voie sau fără voie- dar păcătuiește.
A nu vedea Pădurea din Cauza Copacilor e cam similar cu a nu vedea Sacrul din cauza unor ființe finite. Toată propaganda din ultimul timp contra BOR și a Religiei în general se concetrează împotriva unor oameni care poate că au greșit. Din fericire Sacrul rămâne și mama științei ateee nu poate dovedi nici măcar plauzibil că Dumnezeu n-ar exista. Și pentru că tot acest exercițiu este un exercițiu de prost-gust, care vrea să relativizeze Sacrul- se ajunge la argumentul ”popa ăla”. Preotul din argument poate fi un păcătos- asta nu înseamnă că toți Preoții sau majoritatea acestora sunt niște păcătoși.
Oamenii deștepți tind către Sacru. Oamenii triști și lipsiți de educație sunt zădărâți de ”popa ăla”. Unde doriți să fiți ?
 Adrian Rusu În istorie, «mama ştiinţei» s-a preocupat mai mult să demonstreze ca Dumnezeu EXISTA.... Inexistenţa nu trebuie demonstrata, ptr ca se experimentează direct - e ca si cum te-ai apuca sa «demonstrezi» că omul respira.

  Stefan Kovacs Omul de știință normal nu are probleme cu Dumnezeu. Nu-i stă în cale Dumnezeu.
  Alexandru Botu Ba, chiar, Omul de stiinta actual se minuneaza cand incepe sa-l inteleaga pe Dumnezeu.
  Mihai Ion Turcu Nu se poate "demonstra" nici existenta nici neexistenta lui Dumnezeu. Dumnezeu este un obiect al creduintei.
  Alexandru Botu Einstein a demostrat existenta "prin lipsa existentei". Dumnezeu nu este obiectul credintei (ar fi ceva concret, identificabil, finit si marginit etc, pe masura cunoasterii omului), asta din cate stiu eu, este chiar Existenta (Eu sunt cel ce Sunt). Fiinta umana este singura care are un ideal absolut.
  Ionel Iani Velciov procentul de inscriere e de 90% ... la toamna va fi de sub 80% ... poate ca era mai bine invers ... in loc de progres vom avea regres ...
  Smaranda Dobrescu FB-ul e plin de aceste discutii pasionate despre utilitatea sau neutilitatea predarii religiei in scoli. Eu ma intreb daca noi, majoritatea prospectivilor am fi facut religie in scoala am fi fost azi mai buni, generosi, luminati, smeriti? Oare discutiile cu bunica sau orele de religie facute optional pe langa vreo biserica nu erau echivalente? Oare confesorul la care am trimis copiii sa invete ca cei in nevoie pot fi ajutati si mangaiati, sau pildele de moralitate din familie nu sunt actiuni echivalente? Un singur lucru ma determina sa am dubii: Copiii ai caror parinti prefera sa le ofere altfel de ore de invatamant, nu vor deveni oare proscrisi in ochii parintilor colegilor conformisti? Aici nu am raspuns.
  Mihai Ion Turcu Avem statistica, majoritatea parintilor au optat pentru frecventarea orelor de religie de catre ai lor. Desigur ceilalti copii devin "problema" si vor fi presati sa se razgandeasca. Este complicat sa asigurii studiile alternative. Daca deliberat ora de religie se plaseaza la mijlocul programului, si nu exista oferta alternativa, elevii respectivi vor sta prin curte. In plus religia fiind materie, cu notare si contributie la medie, nu se poate ca cei care nu opteaza pentru religie sa nu ai ba o nota la alta materie optionala . Se mai pune problema celor de alta religie sau confesiune decat ortodoxa (minoritari). Predarea actuala este confesionala, ortodoxa.
  S.D  Predarea actuala e greu de facut altfel decat in spiritul confesiunii majoritare din motivele tehnice pe care le-ati enuntat. Nu inseamna insa ca copiii apartinand altor confesiuninu nu sunt discriminati sau nu stau prin curte la orele respective. Se pare ca deocamdata, este inutil sa discutam (90% nu ne permite )
  A.B   Mic fiind, toti ma amenintau cu Dumnezeu, ceea ce nu-mi placea deloc. Dar pentru mine faptul de a fi fost daruit prin botez Domnului, prin voia si credinta parintilor a fost de ajuns sa accept si ceea ce nu mi-a placut. Credinta se invata in familie, nu in scoala. Lectii de religie, asa cum se fac si cele de educatie cetateneasca ori de circulatie pe drumuri pot sa se faca, acolo unde exista macar dascali meseriasi. Altfel, mai bine nu!
  M.I.T  Alexandru Botu, initierea religioasa nu se face nici de la amvon nici de la catedra, cum psihoterapie nu se face la televizor, ambele presupun o relatie personala.
  S.K  Nimeni nu vorbește despre ”inițiere religioasă”- care e normal să se facă în Biserică. Ideea- cel puțin după mine- este să dai copiilor un punct de reper normal într-o lume care deja devine anormală.
  Viorel Straoanu Sub cuvint de onoare o sa va povestesc ceva.Deci...bunica din partea mamei ,o femeie evlavioasa ,fara a fi habotnica,era prescornita.Adica facea prescuri ,din care se facea anafura ( sau nafura cum se spune pe la mine ).Ca sa faci prescuri trebuia sa fii vadana ( vaduva) de mult timp,sa fii evlavioasa si mai ales o femeie recunoscuta de comunitate ca fiind de o moralitate desavirsita.Procedura era cam asa:cineva cu un necaz,o suparare,cu o dorinta sau mai multe ori poate pur si simplu pt sufletul celor decedati,venea la bunica ,mai spre seara,cu faina si ulei rugind-o sa faca prescuri.Tot atunci lasa si un biletel pe care scria ce doleanta are,care este scopul prescurii pe care bunica avea sa o coaca si totodata lasa bunicii si plata acestei manopere:vreo gaina sau niste oua alaturi de o ,,litra" de rachiu ori niste banuti ,cit credea doritorul prescurii de cuviinta.Bunica framinta aluatul ,spunea rugaciuni legate de aceasta manopera,il lasa la dospit dupa care il ,,stampila" cu chistolnicul si apoi il baga la cuptor.Cind ma aflam si eu pe acolo ,imi spunea povestioare biblice si imi explica in general despre cele sfinte asa cum putea o femeie cu 4 clase sa faca ca sa priceapa un copchil care invata la scoala ca D-zeu nu exista.Intr-o buna zi m-am pus sa citesc biletelele cu doleante ale ,,clientilor" bunicii.Tin minte ca am dat peste unul in care o tanti Margareta,voia ca preotul satului la care ajungeau prescurile la sfintit sa se roage pt ,,reusirea" la examenul de treapta 1 de liceu a fiului ei.Eram eu destul de maricel dar tot am pus botul si ideea de pune pe bunica sa faca o prescura si pt mine incit sa iau note mari fara sa invat mi-a incoltit in minte.Am vrut sa fiu totusi sigur si-am intrebat pe bunica cum sta treaba.Aceasta a intuit cam unde bat si inca odata sub cuvint de onoarea va spun,mi-a raspuns cam asa: mama,eu fac prescura si ma rog sa ia baitul examenul,parintele sfinteste si el prescura si se roaga pt baiat.DAR daca baiatul nu pune burta pe carte nu intra la liceu.Punct.Pilda cu D-zeu care iti da dar nu iti baga in traista a fost cum nu se poate mai bine ilustrata si m-a marcat incit o tin minte.Am invatat si stiu destule lucruri si fara sa fi facut religie la scoala,modest cum sint afirm chiar ca sint mai pregatit decit o coana preuteasa careia i-a gasit primarul un loc de profesoara de religie in vreo scoala.
  S.K  Acuma fără să fiu nu știu cum- zic că o societate normală are nevoie de niște repere. Noi am fost crescuți oarecum cu reperul partidului unic. Generațiile tinere sunt crescute- și din păcate și educate- într-un spirit de egoism primitiv- unde important e doar ce vrea ”copilul” și din păcate și societatea (cea din țări mai dezvoltate ca noi) îl învață că contează doar persoana proprie- și pe restul să-i ia dracul...