duminică, 5 aprilie 2015

Folia anticoruptiei in Romania de azi



Folia anticoruptiei in Romania de azi – 16 martie 2015
Smaranda Dobrescu
Cata convingere si cata dictare este in articolul din NYT despre coruptia din Romania? Adrian Severin, o analiza la zi a coruptiei noastre.
http://adrianseverin.com/eseu-despre-folia-anticoruptiei-…/…

1. „Mania anticorupției in România” este titlul unui articol publicat de prestigiosul New York Times (NYT) cu câteva zile în urmă. Cum era de așteptat el a provocat reacții aprinse atât pro cât și contra. Am...
adrianseverin.com
  Aurel Porumbescu As a general rule, it is important that the readers be given access to the original document: a reference, web link, or at least the exact title, (in English) and the author of the NYT article. Absent that, one is tempted to gloss over possibly important work. I personally happen to be fascinated by the issue of Romania "getting a bad rap" in the world. Can anyone provide that information?
  Mihai Ion Turcu Lucrurile trebuie sa revina in normalitatea institutionala consacrata. procurorul este egalul aparatorului in proces, si este responsabil fata de judecator, de procurorul general si ministrul justitiei, dar si fata de justitiabil, de modul in care conduce ancheta si formuleaza rechizitoriul. Trebuie sa inceteze sa mai fie magistrat. Dreptatea este impartita de judecator dupa lege. Domnul Georgescu n-ar fi trebuit sa ajunga vreodata in pozitia in care a ajuns si trebuia demis din momentul in care evident proceda abuziv .
  Smaranda Dobrescu Aurel, iata un link la articol. Din pacate nu e originalul ci traducerea in romana:
„The New York Times” publică un articol despre „mania anticorupţie a României” - http://bit.ly/1AJYwsp

Cotidianul „The New York Times” publică miercuri un...
digi24.ro

adevarul.ro
  Prospectiv A-z .
"Îmi amintesc foarte bine discuțiile purtate în anii 1990 referitoare la finanțarea de la bugetul statului a partidelor politice și a campaniilor electorale. Am susținut atunci că numai o finanțare îndestulătoare va asigura comunicarea suficientă cu electoratul, permițânu-i o alegere informată, și totodată va evita corupția. Mi s-a răspuns că opinia publică nu simpatizează cu ideea unor cheltuieli prea mari din banii publici pentru partide. Simpatizează ea, însă, cu corupția?!"

Foarte bine punctat! Poate ca vom avea si detaliile acestor discutii, candva, undva...

" 2.4. În al patrulea rând, cât timp democrația modernă este o formă de organizare a societății pe verticală presupunând respectul ierarhiei și încrederea în conducători, distrugerea acestor raporturi de încredere, prin umilirea liderilor în hazul “canaliei de uliți”, deschide drumul spre anarhie."

Nu stiu daca putem fi de acord despre modelul de mai sus. De ceva timp bun, ideea este aceea a netezirii acestei ierarhii verticale. Ca cei condusi nu-si iau in serios prerogativele cetatenesti e altceva. In Romania te apleci pentru un nenorocit de bilet, intarind/multiplicand ierarhia la fiecare interactie umana...

"În orice caz, continuarea actualului “circ” judiciar care se transformă într-o stare de teroare generală cu efectul unei fracturi naționale de proporții potențial letale."

Tragedia ororilor comunismului timpuriu in Romania se repeta ca farsa acum. Iesirea va fi, ca si atunci, prin national--adica impartasirea de cei mai multi a sentimentului ca romanilor li se intampla atatea pentru ca sunt romani, nu pentru ce (nu) fac.

"Să nu distrugem (etatizăm) capitalurile private acumulate ilegal atâta timp cât alte capitaluri naționale nu avem! (Cel puțin nu la un nivel suficient de semnificativ spre a susține o politică națională garantând suveranitatea statului român.) Înțelept este să le civilizăm; adică să îi motivăm pe titularii lor ca să le pună în slujba cetății și cetățenilor. Altiminteri vom arunca din covată copilul odată cu apa murdară."

Ca si sugestia mea anterioara catre national, presimt ca cele de mai sus ii vor atrage autorului o mare de... invective. Pe de alta parte, e si aceasta tot o sugestie care merita discutata.
  P.A-z .
Dl. Turcu scrie: "Lucrurile trebuie sa revina in normalitatea institutionala consacrata"

As intreba, care are fi etalonul de 'normalitate institutionala consacrata'?
  Mihai Ion Turcu In cultura politica si conceptul de stat modern exista un concept relativ uniform privind justitia, transpus in constitutii. Acela este normal.
  P.A-z  .
Deci discutam despre un referential teoretic, domnule Turcu. Bun si asa, numai ca sa stim dinainte.
  Octavian Lupu Spectacolul anticoruptiei este un produs de export. Doar in subsidiar el se adreseaza "gloatei" sau daca vreti "mahalalei inepte". Acest spectacol va lua sfarsit cand vor decide sponsorii sau ca sa folosim un termen de la Hollywood, "producatorii" show-ului. Urat cuvant gloata. Cu atat mai mult ca democratia a fost inventata pentru a implica si "gloata" in viata cetatii.
  Costel Gilca Eu nu ma pricep al dedesubturile politicii. Nu am conexiuni in lumea politica si am fugit intotdeauna de inregimentare, chiar si prieteneasca.
articolul este excelent (a cata oare este atat echilibru si adevar in ceea ce spune dl Severin?)!
Ce vad eu ca se intampla in Romania! Trebuie luat sistematiza iar problema de fond este cea economica, politicul fiind numai si numai un instrument pentru economic (inclusiv geopolitic).
asadar, cum vad eu.
erioada anilor 1990-1996 o timida incercare de trecere la economia de piata si o rezistenta puternica impotriva oricarei imixtiuni strainie in RO. Din pacate germenii intereselor economice in RO incep sa isi faca aparitia.
1996-2000 cu victoria neasteptata a lui Constantinescu incepe practic distrugerea/deschiderea economiei romanesti catre vulturii occidentali care se arunca asupra hoitului economic comunist. Privatizarea este un dezastru de dimensiuni colosale.
2000-2004 Iliesc recastiga puterea si in acord cu Nastase (sau invers sau cu securitatea) sunt impulsul cerintelor de privatizare incep sa dea ultimele ramasite ale cadavrului economic comunist acum in putrefactie, catre reprezentanti ai securitatii. Acum apar ceea ce eu numesc crearea polilor de rezistenta economica nationala. Apar baronii locali: la nivelul intregii tari si la nivelul tuturor ramurilor de activitate. Se privatizeaza insa resursele si multe elemente de macrostabilitate.
Baronii locali sunt creati/selectati de serviciile secrete.
Urmeaza perioada basescu in care nu imi este clar daca a facut un joc de glezne sau a contribuit la distrugerea acestor poli de rezistenta economica nationala.
Timp de 10 ani a dus aceasta politica dublata de cea de razbunare personala utilizand intrumentele juridice.
A creat DNA un instrument pur politic, nou care sub aparenta necesitatii unor organisme juriice deasupra altora in realitate a creat un organism in care puteau fi selectati toti oamenii pe anumite criterii psihologice pentru a putea sa fie cozi de topor.
In fruntea acestui DNA au fost pusi oameni controlabili de (americani(??) sau de grupuri de interese.
Pana acum am crezut ca Basescu controleaza justitia, desi in ultimii 2-3 ani am avut dubii cu privire la controlul lui (condamnarea si urmarirea lui Nastase m-au pus muult pe ganduri: cata ura poate sa aibe cineva ca sa condamni un fost tovaras, sa il tarasti in acel circ mediatic. EU ii vad doar pe americani in stare de asa ceva - romanul prin fibra lui genetica este destul de moale de la un nivel emotional in sus. Dar ..cine stie.
Vazand atacul furibund al DNA impotriav tuturor baronilor locali - elemente de rezietenat economica nationala - ma duce cu gandul ca in realitate Kovesi et CO sunt doar marionete triste in mana unor interese straine.
In contextul lupei pentru controlul geopolitic al romaniei, in lupta cu Rusia, este nevoie de lipsa oricarei rezistente nationale. Astfel, tot ce s-ar putea opune la un moment dat se doreste a fi lichidat.
Este ca o curatenie inaintea unui moment de maxima intensitate care ar fi un razboi cu Rusia.
Plus minus....cam asta cred eu ca se intampla in RO.
  Adrian Severin Democrația, dle Lupu, nu implică "gloata" ci "cetățenii". Gloata este aceea care l-a ales pe Baraba și l-a dat morții pe Isus. Nu orice grup de oameni este un popor. Nu oricine opțiune este un act electoral. Pe de altă parte, de această dată spectacolul anticorupției nu mai este un produs de export. El este un virus cu care suntem infectați spre a fi uciși. Într-un show actorii se prefac doar că mor. În acest show actorii mor cu adevărat.
  O.L  GLOÁTĂ, gloate, s. f. 1. Mulțime (pestriță) de oameni strânși la un loc; buluc, adunătură. 2. (În Evul Mediu) Masa poporului, compusă mai ales din țărani aserviți și din orășenimea săracă și mijlocie. 3. (În Evul Mediu) Unitate de infanterie alcătuită din țărani. – Din sl. glota. Asta apropos de distinctia pe care o faceti intre popor si gloata. Sigur putem discuta pe tema publicului tinta al spectacolului anticoruptie. Eu imi bazez convingerea (temporara) ca e un produs generat de afara (declaratia V. Nuland din primavara)si sustinut cu informatii din afara (informatiile oferite de FBI in legatura cu Microsoft), pentru a putea avea un control quasiabsolut asupra clasei politice in lumina conflictului ce sta sa se acutizeze.
  M.I.T   Oficialii SUA au fost expliciti in sensul ca o tara corupta nu poate fi stabila, SUA si NATO avand nevoie de un membru stabil in pozitia noastra geostrategica.
  Florin Miron „Gloata(adunătura) celor intangibili” sau mai bine zis sub acoperire, mizează pe cealaltă „gloată” menționată de domnul Octavian Lupu ce funcționează pe principiul dorelian: „lasă că merge și așa” sau „poate așa trebuie și nu știu”, se sacrifică niște pioni inutili oricum, personaje de can-can dîmbovițean, (aia merge la cumpărături în Paris - tu la vreun second de Cartier, ăla are ceasuri de cîteva sute de mii de euro, tu ți-ai amanetat ceasul la un bișnițar pentru a plăti întreținerea, celălalt a furat „caprele Irinucăi”, iar ție îți crapă capul de ciudă că n-a murit capra vecinului) Deh, gloata, prostimea ori vulgul în alte vremuri însemna pur și simplu „poporul ”(adică o majoritate lipsită de privilegii), la fel cum ordinar însemna „obișnuit”, vulgar însemna „popular”, dar acum totul s-a schimbat (oare?) Political correct - cetățean, ce naiba, trăim în democrație! Acest popor nu înțelege ceea ce se întîmplă, „gloata” -„talpa țării ” nu e educată politic,nu înțeleg implicațiile sau consecințele actului electoral, le dai un „show” de zile mari, să se bucure și ei săracii că s-a făcut „dreptate” în sfîrșit, după 25 de ani de așteptări, adică mai pe românește - la sfîntu așteaptă, pînă atunci speră și ei la o tălpică să nu rămînă desculți, însă ferească Dumnezeu să rămînă desculți!

Populist clamor against graft has turned necessary reform into prosecutorial zealotry.
nytimes.com|De Patrick Basham

Niciun comentariu: