duminică, 5 aprilie 2015

Catavencii: Generalii armatei oarbe



Catavencii: Generalii armatei oarbe – 10 martie 2015
Octavian Lupu
Nu ma incanta deloc ideea revenirii la serviciul militar obligatoriu dar ceea ce se intampla in jurul nostru ne arata ca trebuie sa privim din ce in ce mai putin lucrurile din perspectiva aliantelor si din ce in ce mai mult din perspectiva efortului propriu de aparare. <<Dincolo de absurdul unor comenzi, de mîncarea împuțită și de prostia unor plutonieri, esența serviciului militar obligatoriu stă într-o o datorie asumată, prin rotație, de toți. Are efect civilizator asupra tinerimii sătești și dezmeticește liceenii limfatizați ai orașelor de asfalt.
E doar un subiect de discuție, fiindcă, așa cum se știe, președinții Iliescu și Băsescu au făcut avansări la vîrful armatei mai mult decît toate celelalte țări NATO la un loc. Dacă, la o adică, trupa o rupe la fugă, putem copleși dușmanul direct cu generalii.>>
Generalii armatei moarte 10 March 2015 Doru Buşcu Cineva a avut ideea, acum un deceniu, să împuținăm armata. E greu de arătat cu degetul, fiindcă i se pierde urma în fotografia de grup făcută cu ocazia aderării României la NATO. Alianța ne cerea atunci o armată de profesioniști, bine echipată, conec…
catavencii.ro
  Stefan Kovacs Față de anul de referință 1950- de exemplu- suntem varză. Pe vremea climaxului din Războiul Rece existau adăposturi, cetățenii știau ce să facă în caz de atac aerian, erau prevăzute rezerve de hrană, etc. Noi prin anii 80 încă mai dădeam prin armată de astfel de relicve...oricum soldați care să țină frontul bombardați cu arme tactice nucleare- nu prea există. Și nici cu armament normal. A transforma generațiile care n-au făcut armata măcar în pifanii anilor 80 e o muncă de cel puțin 2 ani....

  Ionel Iani Velciov ... generatiile actuale nici sa se refugieze nu stiu bine, daramite sa lupte pe front, in spatele frontului sau sa sustina frontul ... Si sa fugi departe este o arta !
  Viorel Straoanu Bun asa.Adica fiul meu care a primit o mare ....de la tara si la 20 de ani a plecat in Italia unde e insurat si unde isi creste copilul nascut acolo,vine la 32 de ani in tara sa apere ce? Tara cui? Ca a lui nu-i decit cu numele. Si intr-o buna zi n-o sa mai fie nici cu numele.Sa vina carne de tun si sa apere proprietatile americane,germane sau austrice? Jumatate din asa zisa tara lui nu mai exista decit in mintea unora mai putin spre deloc informati.De dormit in santuri in frig , arsita sau in ploaie a invatat la italieni.Ca nu l-au astepatat cu flori si inca nici acum nu-i ofera. E doba de carte si stie 2 limbi straine.N-are nevoie sa-l invete un tembel de sergent care a lasat bita la stina si s-a angajat in armata sa se spele pe dinti si sa se trezeasca dimineata.Avem armata de profesinisti,avem armate obligate sa ne sara in ajutor prin tratate .Oricum razboaiele se poarta de la distanta,de la butoane.O sa-i trag un toc de ,,razboi" daca-l prind acasa cit e mare si voinic ca bradul.Sa mearga ,,pupilii" lui Casuneanu & co sa apere averile parintilor lor.Iar mocofanii care dorm in Parlament si se mai trezesc citeodata si o fac pe belicosii ,sa dea Legi sau ce-or mai da asa incit armata sa angajeze soldati,sa-i plateasca si sa-i trimita sa moara.
  Prospectiv A-z .
Domnule Straoanu, sunt pe alocuri de acord cel putin cu tonul daca nu in totalitate cu continutul celor scrise de dvs. Haideti sa continuam cu o intrebare ajutatoare:

Fiul are cetatenia italiana? Daca da, o sa aiba aia grija sa-l incalte pentru a-l pune intre patrimoniul cultural si inamic. Fiti fara grija. Daca nu, va avea probabil de ales intre deportare la viteza si naturalizare la viteza intr-o pauza dupa botezul focului.

Pe ce ma bazez cand spune aceste lucruri? Pe precedent si pe faptul ca Romania si Italia se conformeaza, deocamdata, unor logici de razboi colineare.

Noroc bun!
  P.A-z .
Da, sunt din ce in ce mai convins ca e nevoie de serviciu civil la alegere cu serviciul militar. Este singura sansa a din ce in ce mai multi romani sa devina un popor. Ca doar n-o sa aiba Hollywood-ul grija de asta!
  I.I.V  In prezent razboaiele nu sunt umanitare ci economice, asa ca cei de sus de la butoane nu vor alege varianta cu pierderi umane minime ci varianta ieftina, cu carne de tun... Posibil ca romanii din Italia sa se inroleze voluntari in batalioane internationale iar romanii din Franta in Legiunea Straina, bineinteles tot voluntari ... Bineinteles nu toti, cei buni tehnici vor lucra in industria de aparare de acolo, iar zidarii si faiantarii vor deveni buni specialisti infanteristi ...
  P.A-z .
Domnule Velciov, cand se vor ridica aburii Marii Abureli care a cuprins lumea post-Razboi Rece, o sa redescoperim cu toti FUNDAMENTALELE intr-o cursa a carei miza o sa fie supravietuirea. Toate post-teoriile, care circula acum ca noi descoperiri epocale, o sa valoreze exact cat o ceapa tzinuta in ger.

Pana la urma asta-i diferenta intre un mare popor/natie si aspiranti. Aspirantii tot gafaie sa prinda vreo fata morgana sau alta.

S-o dam acum putin mai tehnic. In momentul in care suprematia este sub semnul intrebarii, razboiul economic se transforma imediat in cel real. In plus, schemele cu bombardamentul dela distanta s-ar putea sa nu mai fie aplicabile cand aliantele pica si odata cu ele tzarile ca piesele dominoului.
  V.S  D-le Prospectiv A-z Aia cu ,,noroc bun " nu-mi place.Ultima oara cind s-a strigat Romania a fost data cu vreo douazeci de ani inapoi.Hai noroc si ce-a spus Gheorghe ! E o urare neaoasa de pe la mine.Nu pot da prea multe din casa ca deh, cooperativa ochiul si timpanul trage cu ochiul si asculta cu urechea.O sa va spun totusi ca nu ati luat in calcul apatrizii si faptul ca Mafia cu tot ce tine de ea,trafic de fiinte,droguri,disparitii de persoane ,acte false etc s-a nascut in Italia.Si o intrebare, retorica daca vreti :stiti vreun nume de soladat voluntar sau nu, american, care a luptat in Vietnam? Nu conteaza,ca s-a intors viu,in sicriu sau care a stat prizonier cu anii in jungla vietnameza...stiti vreun nume ? Pe al lui Cassius Clay il stiti cu siguranta si nu doresc nici pe departe sa va testez memoria si sa va intreb ce facut el in legatura cu ( si pe ) razboiul din Vietnam.
  P.A-z .
Ca exemple mai cunoscute, John Kerry si Al Gore au fost voluntari in Vietnam. Kerry a fost in lupte, Gore era cu presa. Au mai fost multi altii, cativa dintre ei ajunsi politicieni. Dupa cum multi au fost voluntari dupa prabusirea Gemenelor din 2001, asta dupa o perioada in care inrolarile ajunsesera la cote dezastruoase.

Oricum, Stalingradul n-a fost aparat (numai) cu voluntari.
  V.S  Stalingradul afost aparat cu tavalugul de carne umana,cu soldati care primeau o arma la 2 oameni si care daca nu se lasau impuscati de nemti erau impuscati de comisarii sovietici.N-o sa fiu de acord sa li se intimple asta copiilor nostri.
  P.A-z  .
  P.A-z  .
De acord cu dvs, domnule Straoanu. Ideea pe care a avansam este ca depinde de cine-i va incorpora.
  P.A-z  .
Am gandit putin mai mult la acest subiect si abordarea noastra. Cand oamenii cred ca au de ales despre chestii vitale, eu cred ca avem de-a face cu un simptom al sublimarii (exercitiului) puterii. Pana in 1990, puterea era exercitata mult mai aproape de receptor, oamenii aproape ca o simteau fizic. Daca va amintiti, pentru cei mai multi, mai toate actele de putere si violenta dupa 21 decembrie 1989 au fost la... televizor--'teroristii', uciderea lui Ceausescu, Primul Razboi din Irak, razboaiele din Jugoslavia etc. Asta in timp ce lumea era 'educata' ca nu se poate face mai bine decat sa furi in libertate. Era o libertate a vietzuitoarelor dintr-un mare tzarc virtual, care nu aveau acces la vize sau investitii, ci doar la autodistrugere. Puteau sa circule in Vest doar exemplele, restul trebuia sa fie educat sau sa-si faca misiunea anti-istorica de a distruge.

Ce incerc sa descriu mai sus este de fapt sublimarea puterii prin cedarea monopolului puterii si violentei dela nivelele unde cei mai multi oameni opereaza la nivele obscure si la... hegemoni. Un razboi real testeaza centrele sublimate de putere si dupa primele focuri puterea se recondenseaza la nivelele *traditionale*. Logica se schimba corespunzator.

P.S. Fara legatura directa cu ce s-a discutat pana acum, DNAul este un mecanism prin care puterea hegemonica incearca sa se impamanteneasca. Se devina reala la nivelele de unde se poate pune sula in coaste oricui. Multinationalele vor continua pe drumul astfel defrisat in 'jungla' locala.
  Mihai Ion Turcu Domnii amintiti au facut un mare rau. Carierele militare au cele mai multe trepte in timp mai scurt decat alte cariere , pentru fiecare se cer examene foarte severe. A face generali de complezenta inerveaza teribil militarii.Avem o pasare rara la comanda armatei, numit de Iohannis, singutul general cu experienta de razboi efectiva si recenta. restul sunt functionari.
  Cornelius Scipio https://www.youtube.com/watch?v=S6O34-Sk6to

A thought provoking 4 minutes on the true nature of war and fundamental question of why we fight, by the late...
youtube.com

Niciun comentariu: