vineri, 25 martie 2016

Fuziune la bursa?

Fuziune la bursa? – 16 martie 2016

 

Smaranda Dobrescu
 

Fuziune importanta! Ce urmari poate avea in economia reala, ce burse mari ar concura in lume?
Operatorii Burselor din Frankfurt (Deutsche Boerse) și Londra (London Stock Exchange Group – LSE) au anunțat marți în mod oficial că au ajuns la un acord de fuziune în urma căruia speră să realizeze economii de 450 milioane de euro (499 milioane de dolari), transmit DPA, Bloomberg și Reuters.
/

 

 

Fuziune între Deutsche Boerse și London Stock Exchange Group

Operatorii Burselor din Frankfurt (Deutsche Boerse) și Londra (London Stock Exchange Group – LSE) au anunțat marți în mod oficial că au ajuns la un acord de fuziune în urma căruia speră să re…

PAGINADEBANCI.RO

 

Draghi Puterity Brexit, he? 

 

Smaranda Dobrescu De adormit copiii...

 

Smaranda Dobrescu S-a descurcat Cameron fara sa modifice Tratatul, asa cu o simpla amenintare si tone de hartie scrisa cu teoria chibritului.

 

Draghi Puterity Totusi, de ce tace media mainstream germana la stirea asta?

 

Smaranda Dobrescu Eu am ascultat de dimineatala Radio Romania Actualitati dar am asteptat sa citesc si ceva in presa. Pare credibila stirea, mai ales ca nu e data doar de o sursa. Trebuie s-o intrebi pe amica ta Tante Angela.

 

Draghi Puterity Ea da cu pumnul in masa si face apeluri la "onoarea Europei" de care ii e rusine, membrii ai partidului ei ii striga ei sa ii fie rusine, si chestii de genul asta sunt capetele de afis de astazi. Nici macar in revistele economice Wirtschafts Woche sau in Handelsblatt nu am gasit stirea. Ba dimpotriva, Handelsblattul canta prohodul economiei Marii Britanii. Foarte ciudat. Am senzatia ca multa lume va fi la fel de surprinsa pe aici in zilele urmatoare.

 

Smaranda Dobrescu Sa cautam in jurnalele din GB?

 

Smaranda Dobrescu http://www.theguardian.com/.../london-stock-exchange...

 

 

London Stock Exchange and Deutsche Börse agree terms on…

THEGUARDIAN.COM|DE SEAN FARRELL

 

Draghi Puterity Acum caut pe google pe intervale orare. Initial se pare ca mai mult cele americane au raspandit stirea. Abia acum in ultimele zeci de minute pare sa apara stirea si in media Europeana (Corierre della Serra mi-a sarit in ochi)

 

Draghi Puterity "Ma una cosa è certa: l'intesa tra Francoforte, cuore finanziario dell'eurozona, e Londra, uno dei principali hub della finanza globale ma fuori dall'euro, lancia un segnale preciso in pieno dibattito sulla Brexit non solo alla Gran Bretagna ma a tutta l'Europa: in un mondo sempre più interconnesso, con liquidità scarsa, rendimenti bassi e nuove regole sul capitale, l'unione fa la forza, vince chi si allea per diventare più grande, tagliare i costi offrendo prezzi e condizioni più appetibili. Il rischio è che a dominare i mercati azionari siano americani e cinesi. La fusione permetterà di risparmiare 450 milioni di euro grazie alle sinergie, ma anche più efficienza con la combinazione delle piattaforme dei derivati."

http://www.corriere.it/.../borse-dall-unione-londra...
Vezi traducerea

 

 

Borse: dall'unione di Londra e Francoforte risparmi per 450…

CORRIERE.IT

 

Smaranda Dobrescu Presa engleza vorbeste ca au cazut de acord. pres noastra o da deja facuta.

 

Draghi Puterity Codename "Project Luna" emoticon grin 

Dar cica mai au multe piedici de trecut. 

http://www.politico.eu/.../london-stock-exchange.../

 

 

How Deutsche Börse and LSE plan to conquer the world

POLITICO.EU

 

Smaranda Dobrescu Da, dar si ei spun ca au anuntat in cursul diminetii de azi intentia comuna... Sa fie germanii inca sceptici ca vor avea 54%?

 

Draghi Puterity "But perhaps the most important argument was the one the German chief executive made to his company's employees. In a townhall on Wednesday morning, Kengeter issued a passionate call for the merits of the merger: if we don't do this, we will be bought by one of the fast-growing U.S. or Asian rivals that have expanded in Europe in recent years."

De cate ori am auzit eu povestea asta la diverse firme de hi-tech cu care am avut de a face! In final a fost asa ca pentru a nu fi cumparate de coreeni au fost vandute la americani (cu preferintze interesante spre anumite etnii) care la randul lor au mutat toata partea de R&D in India, iar in Germania au ramas cei care trebuie sa faca cumva sa mearga aiurelile primite de la indieni.

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - 54%, dar sediu la Londra. Oricum, din ce am mai citit eu lumea financiara germana, e de fapt cam engleza. Incepand cu Deutsche Bank. Care poate dupa fenta asta o sa se simta si ea mai bine..

.

Smaranda Dobrescu Asa ca stam ne mai uitam la disputele pe interceptari pana ne suna apa-n cap, si ne vom lamuri. Noapte buna, Draghi!

 

Draghi Puterity Noapte buna, Smaranda. Desi stirea asta m-a facut deosebit de treaz.

Prezentul Libiei

Prezentul Libiei – 10 martie 2016

 

Draghi Puterity
 

O scurta recapitulare privind situatia din Libia, si legatura ei cu prezentul:

"Hillary Clinton, who is bankrolled by heavy-duty neocons, holds chief responsibility for two calamities: the overthrow of Khadaffi and Syria's terrible civil war. Khadaffi had been restraining numerous North African jihadist groups. After his overthrow, they poured south into the Sahel and sub-Saharan regions, menacing western-dominated governments.

We also learn that Clinton's State Department green lighted over $150 billion of arms sales to 16 repressive nations that had donated large sums to the Clinton Foundation – a sort of government in exile for the Clinton clan."

http://ericmargolis.com/2016/03/hillary-haunted-by-libya/

P.S. Eric Margolis e de origine albaneza, altfel probabil ar fi amintit si de calamitatea din Serbia, care se pare ca tot doamnei Clinton i s-ar datora.

 

Draghi Puterity Meanwhile, despre Libia de dupa dictatatura lui Gadaffi:

http://www.aljazeera.com/.../cloneoftunisia-ben-gardane...

 

 

Tunisia closes border with Libya after fierce clashes

ALJAZEERA.COM

 

Prospectiv A-z .
Clintonii sunt fatza publica a ceea ce-i mai rau in Sistem. El n-a avut principii niciodata, fiind tipul arivistului zelos, ma intreb daca ea le-o fi avut pana Bill s-a manjit de putere in Arkansas...

 

Gavrila Ch se stie cum she leaned on bill to hit serbians harshly/dragostea ei de mama a fost puterea

 

Draghi Puterity Update, for the record:

"Critics have long questioned why violent intervention was necessary in Libya. Hillary Clinton's recently published emails confirm that it was less about protecting the people from a dictator than about money, banking, and preventing African economic sovereignty."

http://www.globalresearch.ca/exposing-the-libyan.../5514010
Vezi traducerea

 

Prospectiv A-z .
Brrrr! Aviz amatorilor?

 

Prospectiv A-z .
Dupa prima reactie, vezi mai sus, sa discutam un pic documentul (accesibil numai cautand citatia din articol la situl FOIA).

1) S-a ajuns la discutia despre rezervele in aur si argint ale Libiei ca rezultat al estimarii sanselor de succes ale inghetarii conturilor externe libiene, fara de care lui Muammar el-Qaddafi i s-ar fi limitat viabilitatea. E drept ca odata ajunsa la aceste rezerve, discutia a dat in ce ar fi facut libianul cu banii.

2) Interventia din Libia se pare ca a fost pilotata (initial, cel putin) de francezi.

3) E remarcabil cat de mult si bine se cunoaste situatia, la nevoie, acolo unde altii mai trimit scrisori deschise.

4) Care este problema cand citim un astfel de document? Ca am pus botul, ca acceptam raul ca firesc sau ca nu mergem cu entuziasm la furat?

 

Draghi Puterity 1. E vorba totusi de bogatii prea mari ca sa pot crede in motive idealiste sau ideologice. 

2. In Europa se stie ca Gadaffi a contribuit masiv cu bani la campania electorala a lui Sarkozy. Ma gandesc ca si asta a jucat un rol in eliminarea lui fizica. Treaba cu alternativa la francul francez (nu are Franta euro?) nu o prea inteleg. Interesant ca si Obama spunea recent ca distrugerea Libiei a fost o mizerie europeana. Initial crezusem ca i s-a cerut sa o spele pe madam Clinton cu asta, dar poate e totusi si ceva real in afirmatia lui. De urmarit...

4. Trebuie in primul rand sa stim. Stiind putem intelege, iar intelegand putem extrapola si astfel ne putem pregati mai bine pentru viitor. In rest, fiecare dupa caracterul lui.

 

Prospectiv A-z .
1/1) Nu e vorba de idealism/ideologie, ci de rolul bulioanelor in asumarea unei rezistente prelungite;

4/4) A se re/vedea discutia initiata de Stefan Kovacs despre rau.

O posibila explicatie a exodului

O posibila explicatie a exodului – 13 martie 2016

 

Draghi Puterity
 

Am dat peste o teorie interesant care ar putea explica ce e cu zecile de milioane de Sirieni invitati de Mamica in Europa. Conform acestei teorii, pe langa instrumentariul obisnuit utilizat de SUA pentru "regime change" (actiuni provocative menite sa determine guvernul tinta sa reactioneze brutal, incurajarea conflictelor intre grupuri si grupari etnice, blocarea legaturilor economice, s.a.m.d.) se pare ca se incearca aici o metoda noua: "depopularea strategica". Articolul se refera la niste comentarii a lui Assange pe baza unor documente Wikileaks, pe care inca nu le-am gasit.

http://derwaechter.net/wikileaks-strategische-entvoelkerung…

P.S. Oare cum ar arata o Sirie depopulata privita de pe Inaltimile Golanului?

 

 

Wikileaks: "Strategische Entvölkerung" ist die US-Strategie zum Sturz von Assad. -

Tweet Share 0 Reddit +1 Nach der Veröffentlichung der US Depeschen durch Wikileaks u.a. aus Syrien sollte es für jeden, der es denn zur Kenntnis nehmen…

DERWAECHTER.NET

 

Smaranda Dobrescu Depopulare in scopul rezolvarii resurselor naturale in pace?

 

Draghi Puterity Articolul sustine ca se doreste blocarea accesului Rusiei la Marea Mediterana, impiedicarea livrarii de gaze naturale ale Rusiei si Iranului catre Europa, si realizarea unui pipeline spre Europa dinspre statele din Golf.

Lucruri care ar avea sens daca in urma TTIP-ului SUA ar dori sa isi controleze foarte strans "colonia Europa", cred eu. De asemenea, si trezirea (preamatura) din hibernare a ursului devine dintr-o data mai usor de inteles. 

Tot in opinia mea, e posibil ca si altor state din zona li s-au promis noi teritorii, dupa depopularea Siriei. Asta ar explica unele lucruri, inclusiv legate de atitudinea Turciei.

 

Smaranda Dobrescu E de luat in seama. Dar ce facem ca procentul de refugiati din Siria reprezinta doar o mica parte fata de exodul cumulat al altor populatii?. Acest curent nu a fost luat in considerare ca prinzand trendul si invitatia ar putea deforma intentia initiala? O atare debandada in Europa se poate repercuta asupra intregii lumi..

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - Nu am spus ca planul a reusit. Invitatia lui Merkel era adresata explicit doar sirienilor. Ca in realitate nu sirienii au fost cei majoritari care au venit, e alta poveste. Ar trebui vazut cine si-a bagat coada si cine a mizat (corect) pe inertia extrem de mare a lui Merkel pentru a deturna planul initial. Mi se pare interesant in acest context ca in zilele acestea Obama ne povesteste ca Libia ar fi o problema generata de europeni. Interse ar avea insa mai multi si din est si din vest. 

Ce va urma, va fi urat urat, oricum o luam. Cel mai probabil partidul lui Merkel, mai ales dupa pierderile rasunatoare din trei landuri de azi (care s-ar putea paradoxal sa il aduca intr-o pozitie mai puternica, dar sa nu divaghez), va spune ca ei isi indeplinesc doar partea de deal stabilita initial (depopulararea Siriei) iar restul nu e problema lor. Turcii par a fi solutia zilei, unsa cu un amestec de miliarde si promisiuni de castiguri teritoriale sau/si rezolvare a problemei curde, si amenintata mai mult sau mai putin subtil de SUA. Surplusul ramas de ne-sirieni va fi repartizat cel mai probabil celor mai putin suverane state din UE.

 

Smaranda Dobrescu Ultima asumptie s-ar putea sa nu se aplice. Ma gandesc la oponenta populatiilor respective, la organizarea de referendumuri pe acest subiect, la imposibilitatea politicienilor sa forteze populatia si sa si-o antagonizeze.. Lucrurile vor fi urate, in orice caz.. Incepand cu Franta, Polonia,Cehia, Ungaria, Slovacia, etc...

 

Preda Mihailescu Draghi Puterity @ "Tot in opinia mea, e posibil ca si altor state din zona li s-au promis noi teritorii, dupa depopularea Siriei. Asta ar explica unele lucruri, inclusiv legate de atitudinea Turciei." - este interesant ca doctoranzi Sirieni cu care vorbesc aici, imi spun de mai multi ani ca ce se petrece la Nordul Siriei este o golire de populatie, care miroase a omogenizare etnica, pentru ocuparea prin Turcia. Se cam potriveste.

 

Prospectiv A-z .
Draghi, e o interpretare cutezatoare, dar judecand vectorii *emanciparii*, cred ca originea acestora ne e datoare cu explicatii. Cred ca asistam la o cursa contra-cronometru la probe simultane...

Lovitura de stat in Romania: lupta pentru putere a unor clanuri corupte

Lovitura de stat in Romania: lupta pentru putere a unor clanuri corupte – 14 martie 2016

Draghi Puterity
 
O scurta trecere in revista a articolelor scrise de Keno Verseck despre Romania (individul care il critica in Der Spiegel pe Johannis pt. retragerea ordinului lui Tökes).
- Lovitura de stat in Romania: lupta pentru putere a unor clanuri corupte


Der Name ist nur Tarnung: Bei den rumänischen Sozialdemokraten haben gewendete Kommunisten das Sagen, die sich beim Kampf um Macht und…
SPIEGEL.DE|DE SPIEGEL ONLINE, HAMBURG, GERMANY


Prospectiv A-z
Externele (alea oficiale si serviciile) si diaspora romanesti ce fac(em), dorm(im) la descantarile astuia?

Draghi Puterity In 2012, cand am sesizat o disonantza majora in politica editoriala a lui Der Spiegel privind Romania, eu am atras atentia asupra acestui individ unor prieteni din PSD. Dar probabil ca daca genul asta de informari nu vin de la institutii care se auto-alinta cu apelative de genul "Intelligence Comunity" nu sunt luate in serios.

Smaranda Dobrescu "După informaţiile despre Keno Verseck apărute în Cotidianul, Horaţiu Pepine, editor Deutsche Welle, ia luat apărarea jurnalistului pe platoforma Contributors, afirmând că unele erori din articolele acestuia pot fi scuzate, iar colaborarea cu ICR nu poate fi invocată pentru a susţine lipsa obiectivităţii."

Poate ca nu e edificatoare colaborarea cu ICR, dar ciudat tot ramane faptul ca din Maryland a pornit o actiune concertata si sincrona cu atacurile lui Basescu la adresa lui Johannis. Inclusiv tinerii aceia frumosi si liberi (Tudor Chirila de exemplu, s-au simtit brusc lezati de presedintele Iohannis. O fi aparut deja acel Messia ultraneoliberal cu program radical?

http://www.stiripesurse.ro/cine-este-jurnalistul-care-l-a...



Draghi Puterity Poate Johannis nu intelege ca chiar daca el a fost bombonica data Germaniei pentru a digera mai usor ruperea acesteia de Rusia, el trebuie sa asculte DOAR de stapanii lui americani ( din zona cabalei neoconservatoare ). 

Faptul ca un angajat platit de Congresul SUA simte nevoia sa ia apararea unui "independent" ex-DDR-ist, cred ca e destul de edificator. Treaba cu "eu scriu liber" a explicat-o foarte bine Chomsky, in Media Control: intotdeauna vei gasi pe cineva care sa scrie ce vrei tu din proprie initiativa. Ca e constiintza sau interesul care le ghideaza aceasta initiativa, pana la urma nu conteaza, tot ce trebuie sa faci e ca acesti oameni "sa aiba mai mult noroc in viatza" decat altii (Chomsky vorbea de filtre succesive, dar e doar un mecanism cu efecte similare). Desi in cazul celor doi, tare am impresia ca ei nu intra in categoria asta, a "scriitorilor liberi", ci sunt "scriitori cu misiune". Iar daca mergem pe linia "follow the money" si ne uitam la finantarea lui Rise Project, o alta gura de tun mediatic care trage pe Johannis, lucrurile primesc o oarecare coerenta. Probabil zonele de care aminteam sunt nemultumite ca noul lor asset e mai putin prolific decat vechiul lor asset, Basescu, in indeplinirea agendei lor.

Prospectiv A-z .
"cand am sesizat o disonantza majora in politica editoriala a lui Der Spiegel privind Romania, eu am atras atentia asupra acestui individ unor prieteni" Prietenii aceia nu se credeau dintr-o data mai grozavi decat inaintasii lor? In plus, ma intreb cata inteligenta mai obtine comunitatea respectiva in Romania in afara surselor deschise...

"el trebuie sa asculte DOAR de stapanii lui americani ( din zona cabalei neoconservatoare )" Chiar as fi curios sa detectam si zona de ne/ascultare. Pana acum am retinut doar pozitia Romaniei apropos *refugiatii*... Dupa cum detectez si o reactie relativ violenta a romanilor din mai multe straturi la ideea asta. Sa fie de fapt cerintele si/sau pericolul perceput de elitele romanesti mult mai mari?!

Draghi Puterity Prospectiv A-z Nu am nici eu inca o idee clara la ce comenzi NU a raspuns Reincarnatu', sau ce conflicte de comenzi ar putea exista. Stii parerea mea - conducerea Germaniei e in momentul actual un proxy al neoconsilor americani. Exista insa si alte zone germane care ar putea avea interese divergente. Eu nu stiu care sunt acelea. Poate le stie Forumul German. 

De accea, in ultima parte a mesajului am pus posibilitatea ca pur si simplu Basescu a fost un asset prea bun. Poate le lipseste initiativa lui Basescu. Altfel de ce se lucreaza atat de intens pentru revenirea lui?

Sau poate cine stie, diverse faux pas-uri ale preainteligentului si abilului nostru presedinte sunt interpretate gresit. Adica cand eu Obama vreau sa ii arat lui Bibi lungul nasului, ca oricum nu mai am nevoie de lobby-ul israelian pt. urmatoarele alegeri, si DNA-ul a pornit motoarele, vii tu si ii faci vizite?

Smaranda Dobrescu Ceva nu se leaga, Draghi. Doar daca accepti ca vizita era pregatita inca din viata anterioara.. 

Draghi Puterity Mda... desi doar pentru un muzeu, mirama-s sa se fi desfasurat atatea fortze pentru a-i minimiza "ghinionul" emoticon wink

P.S. Intuiesc ce vrea sa auda
Prospectiv A-z  de la mine. Ca exista o axa secreta Germania-Rusia. Cum am tot spus pe aici, eu nu am indicii ca ar exista asa ceva.
Prospectiv A-z .
Cred ca e mai mult decat umor in intrebarea Smarandei.

Prospectiv A-z .
"Intuiesc ce vrea sa auda
Prospectiv A-z de la mine. Ca exista o axa secreta Germania-Rusia. Cum am tot spus pe aici, eu nu am indicii ca ar exista asa ceva."

Daca ai fi stiut tu de ea, ar fi stiut si cei care o puneau cu botul pe labe. In plus, nu despre o asemenea axa este vorba in in/actiunile lui KWJ, el opereaza la alt nivel. 

Ca veni vorba, totusi, repet ce am spus aici intr-un fel sau altul: o asemenea alaturare NATURALA nu poate fi impiedicata decat prin cheltuiala de resurse. 

Revenind la KWJ, am sesizat dela inceput nervozitatea unora din proptelele zgomotoase ale lui Basescu la KWJ, ce nu stiu insa este ce atarna. Cu Ponta, de exemplu, as vrea sa cred ca a fost tergiversarea regionalizarii.

Cand se va sparge acest "bubble"?

Cand se va sparge acest „bubble"? 12 martie 2016


Draghi Puterity
 
Cand se va sparge acest "bubble"? Prognoza mea - 2016.


A new study from CardHub.com says credit card debt in the US has jumped by about $71 billion to $917.7 billion in 2015. The average American household with credit card debt now owes $7,879, which is the highest figure since the 2008…

 .
Prospectiv A-z Pe ce te bazezi, 
Draghi? 

Numerele citate trebuiesc analizate mult mai granular decat am eu date--autorii articolului citat nu par sa le aibe nici ei. De exemplu, peste 90% din cheltuielile curente ale familiei mele se duc pe credit card, numai ca la sfarsitul lunii platim TOTUL inapoi. Pentru a gandi despre vreun tipping point trebuie judecat cu numerele care sunt sugerate de unul din comentarii--revolving credit, adica acele credite rostogolite. Dupa aceea trebuie vazut cine ar fi afectat de neplata acestora si in ce masura--de multe ori, principalul s-a platiti d emult, acum atarna doar dobanzile compuse etc.

Draghi Puterity Nu pe numere, Prospectiv A-z,  ci pe trenduri si pe informatii aparent necorelate care imi dau o senzatie de deja-vu. 

De exemplu cel ca desi ocuparea fortei de munca in occident creste, veniturile ei reale scad. Pe disperarea cu care marii actori financiari (de ex ECB-ul) iau "masuri neconventionale". Spre exemplu Mario Draghi, care crescand "amenda" pe care o platesc cei care tin banii la ECB, in spetza asigurarile si fondurile de pensii, le obliga sau sa mearga in minus sau sa intre pe piatza speculei, lucru care va accentua ruperea economiei financiare (de fapt a speculei) de cea reala. Pe faptul ca bursa Chinei e in scadere de luni de zile, iar importurile chineze au scazut cu 15%. Pe faptul ca motoarelor economiei germane "li se arunca nisip in cutia de viteze". Pe faptul ca SUA le e tot mai greu sa isi "convinga" aliatii sa se imprumute de la speculanti ca sa cumpere titluri de stat americane. Pe faptul ca multe produse au preturi care nu au cum sa fie rezultatul unei economii reale. Pe faptul ca s-au facut "repetitii cu costume", de ex. in Cipru, despre cum ar putea arata un "bail-in". Pe faptul ca ultimul bastion al banilor cash, Germania, e pe cale sa cada. Pe faptul ca mai nimeni nu mai are incredere in banci si in valoarea banilor. 

Toate acestea, si multe altele pe care nu am rabdare sa le enumar acum, imi dau un puzzle, a carui imagine e intre timp destul de clara. Stiu si eu ca doar estimand calitativ niste trenduri nu poti sa faci preziceri concrete, insa cand ai un sistem fraudos, cum e acum economia finantista a la Wall Street, nici estimarile cantitative nu iti vor fi de mare folos. Uita-te la filmul "The big short" ca sa intelegi ce vreau sa spun, de la nivelul meu de novice in aceste chestiuni. Cand de ex. agentiile de rating si fel de fel de organisme care ar trebui sa iti spuna cum stau lucrurile in realitate te mint in fatza pentru ca e in interesul lor sa o faca, nu prea are nici un rost sa faci calcule exacte. GIGO - garbage in, garbage out. Asa ca pana la urma tot o abordare calitativa "de bun simtz" e mai aproape de realitate. In opinia mea, desigur.

Prospectiv A-z .
Draghi, asa este cu toate cele enumerate, dar articolul initial se uita la situatia cartilor de credit din State. 

Pentru a nu lasa o asemenea insiruire de fapte grave si adevarate sa se fasaie, nu crezi ca pe acestea le am si eu in vedere cand spun ce spun pe aici? Cand si cum se va dezintegra insailarea este ceea ce pun eu sub semnul intrebarii. Muntele de datorii se va rasturna cand un ciot destul de tare il va pune sub semnul intrebarii. Nu cred ca acest ciot sa fie cartile de credit din State.

Draghi Puterity Tot ce se poate, Prospectiv A-z, insa atunci articolul dezinformeaza cand face afirmatii de genul "The $71 billion debt ballooning last year is 24 percent higher than in 2014."? 

Daca nu, cum se justifica aceasta crestere? Nici inflatia + cresterea economica + cresterea gradului de ocupare a fortei de munca nu par sa sustina o astfel de cifra, daca pornim de la ipoteza ca totul e ca in exemplul tau, cand la sfarsitul lunii totul revine la normal.

Prospectiv A-z .
Foarte bune observatii. Raman totusi la parerea mea caci nu vad cum NUMAI astea pot imploda sistemul. Cresterea de care pomenesti poate fi descrisa in mare masura ca dobanda majorata aplicata celor care se afla intr-adevar in imposibilitate de plata. Aici ratele la carti de credit pot creste dupa 2-3 luni de neplata la peste 18%...

Eu ma uit si la altceva, Draghi, disponibilitatea creditului si la ce cost. Nu observ schimbari, cel putin la nivelul meu primesc mai multe oferte de credit la rate f. joase decat pot folosi.

Pe de alta parte, observ ca Wal-Mart inchide niste magazine si nici nu-i mai merge asa bine ca acum cca. 10 ani. Este foarte posibil ca 'jos' sa fie intr-adevar jale. Destul de marea jalea incat sa falimenteze sistemul dela carti de credit? Ma indoiesc.

Draghi Puterity Depinde daca sistemul se afla sau nu intr-o stare supracritica, 
Prospectiv A-z. Daca este, si enumerarea pe care ti-am facut-o ar putea sugera asa ceva, atunci ajunge si o picatura ca sa faca paharul sa se reverse. 

Am tot mai clar senzatia ca de o vreme incoace nu se mai lucreaza la evitarea unei crize, ci la o pozitionarea optima dupa criza. 

Si ar fi (fost?) atat de simplu... Nu trebuia decat sa reintre in vigoare legi de genul Glass-Steagal, care sa separe capitalul speculativ de cel destinat economiei reale. Atunci si masuri de tipul quantitavie easing ar fi putut avea succes (desigur daca Keynes stia ce spune, dar eu cred ca stia). Asa, ce se intampla de fapt e ca tot capitalul real se transforma in capital speculativ. Cum aratam mai sus, a venit randul asigurarilor si fondurilor de pensii. Pentru banci e clar, de ce sa isi mai bata capul ele sa dea credite la firme si cetateni, cand de banii astia pot credita statele sau specula pe imposibilitatea unor state de a-si rambursa creditele. Iar avand practic "fonduri nelimitate" au si puteri nelimitate. Vorbesc acum de UE. Daca la voi in US e altfel, poate ar fi de vazut totusi pentru ce anume poti sa primesti credite, la ce fac ei reclama? Nu cumva tot pentru a le investii in tot felul de "produse financiare"? Si cam cate dintre creditele astea ieftine sunt "success stories" in economia reala. Pentru ca tot cu asa ceva l-au fentat si pe Clinton. El le-a zis bancilor creditati-i pe saraci, iar bancile au zis OK, dar atunci ne dati liber total la specula. Si Clinton a retras amendamentul Glass-Steagal. Dupa care saracii care si-au luat case pe credit nu le-au mai putut plati, a urmat 2008, iar saracii au ramas fara case si bancile cu drepturile castigate si cu precedentul ca sunt "too big to fail".

Prospectiv A-z .
Ar fi multe de spus si cateva de corectat (de exemplu, in ceea ce-l priveste pe Clinton, un veritabil p. de c.).

"Cum aratam mai sus, a venit randul asigurarilor si fondurilor de pensii. " Aici cred ca te apropii de miezul problemei si mai ales observand problema in termenii speculatiei, indepartata de economia reala.

Ce ai zice, Draghi, daca super-tratatul se va parafa de toti, nu merge sistemul la nivelul urmator? Adica n-ar fi crearea hipersistemului miscarea de aruncare in viitor a problemelor? Daca trece, ce va insemna aia pentru noi? Daca nu, razbel?!

Draghi Puterity  Prospectiv A-z - Nivelul urmator fiind Guvernul Mondial? Da, ar putea veni, dar mai sunt de rezolvat cateva mici probleme: integrarea Rusiei nationaliste si a micutzul popor chinez, de exemplu. 

In rest, oricum se pare ca traim furand din bunastarea generatiilor viitoare. Faptul ca folosim petrolul ca si combustibil e un bun exemplu. Tu insa cred ca te referi la altceva, la evitarea unei implozii prin largirea "containerului" (poate am folosit doar un eufemism elegant pentru jaf). Un lucru insa mi se pare atat de evident incat uit mereu sa il mentionez: plutocratia occidentala nu va renuntza de buna voie la privilegiile ei. Cu Uniunea Sovietica am avut noroc ca s-a nimerit un idealist in fruntea unui sistem super-centralizat, si implozia a fost atenuata. Insa nici Trump si nici Clinton nu sunt Gorbaciov, si avem aici un balaur cu mai multe capete...

Prospectiv A-z .
Ai vrut cumva sa spui, Oficializarea Guvernului Mondial, 
Draghi? 

Rusia si China vor fi pe dinafara, iar daca planurile merg struna, in genunchi cerand favorul de a fi bagate in seama. Daca lucrurile vor fi asa sau nu e o alta poveste.

Nu, nici eu nu cred in sansele de schimbare a sistemului, iar asta nu are de-a face doar cu caracterul protagonistilor. Cred ca la centrul problemei sta complexitatea care ascunde excesul de porcarie.