marți, 22 martie 2016

Tinerii viseaza la o stanga anarhica?

Tinerii viseaza la o stanga anarhica? – 20 martie 2016
 
 
Smaranda Dobrescu
 

Am cautat sa inteleg situatia paradoxala prin care tinerii nostri prefera politica de dreapta in general, sustinuta de o clasa politica noua obtinuta prin spargerea "sistemului". Am facut o excursie mai lunga si complicata. Am pornit de la Partidul Piratilor, cu filiala si in Romania. 
"Este vorba despre o fabuloasa recunoastere din punct de vedere politic", a declarat, pentru AFP, Rick Falkvinge, in varsta de 37 de ani, intreprinzator in domeniul IT si cel care a fondat partidul, in ianuarie 2006 in Suedia.

"Aceste voturi nu vin de la 'establishment-ul' politic, de la partidele consacrate. Acest rezultat vine de jos, de la cetateni, si acest lucru este formidabil", a spus el.

"Vechii politicieni nu inteleg importanta libertatilor fundamentale pentru aceasta generatie. Le considera drept o problema izolata, a altora, ei traiesc departe de tastatura calculatorului, nu traiesc conectati", a acuzat Falkvinge.

"Ei ameninta modul de viata al unei generatii care a mers la urne pentru a se apara", crede el.

Acest partid nu este unul extremist, avertizeaza analistii suedezi. De altfel, reprezentantul Partidului Piratilor in PE se va aseza alaturi de liberali sau de ecologisti.

Reprezentantii Partidului Pirat din Romania sunt cei care au introdus cu ajutorul CCR posibilitatea infiintarii partidelor cu 3 membri, idee auzita initial la Monica Macovei.Acum vom avea in jur de 80-100 partide care se vor prezenta la vot. In aceasta pauza a excursiei mele a aparut problema doctrinelor in aceste conditii de concurenta si disipare a optiunilor electoratului. Si am gasit un interesant interviu-dialog a doi jurnalisti tineri, dotati, care au incercat sa aduca lumina asupra compartimentarilor actuale ideologice din societate:

 

 

ymterviu.048 – Sorin Cucerai: "Suntem guvernați de foști" | Comanescu.ro

Iulian Comanescu: Dragă Sorin, vreau să încep cu o întrebare un pic aleatorie. Motivul pentru care ți-am cerut acest ymterviu e că ai observații foarte precise…

COMANESCU.RO


Smaranda Dobrescu Va supun atentiei cateva teme ale dialogului care merita dezbatute:
1. așteptarea actuala de stânga se referă la democrație participativă, open source, si Wikileaks, și Snowden. O stângă anarhistă – în sensul tehnic al cuvântului. Nu anomică, anarhistă. De-asta nici stânga mainstream nu e pregătită să înțeleagă ce se-ntâmplă. O stângă ajutată mult de noile tehnologii – care fac caduce vechile modele de organizare. Ea e anarhistă in sensul "demolarii modelelor ierarhice".Tipul ăsta de democrație participativă propune un soi de meta-utopie (în limbajul lui Nozick) – un cadru în care sunt ascultate toate vocile. Asta e ceva foarte nou, regăsibil parțial doar în democrațiile antice. Stânga asta de tip nou nu pretinde că e întregul – ci doar că a găsit mecanisme noi prin care fiecare parte să fie recunoscută ca parte a întregului. Diferența e semnificativă. Stânga asta nouă e meta-partizană.
2. Partidele Pirat pierd teren fiindcă, de exemplu, nu recurg la alegeri primare deschise – în care cetățenii să aleagă liderii partidului și candidații oficiali.(model SUA). PP e o organizație tradițională – închisă și ierarhică – cu un mesaj netradițional. Și asta îi costă. Din punctul ăsta de vedere, PP pățește ca Tea Party. În interiorul partidului sunt aleși și respectați liderii cei mai radicali, care sunt respinși la alegeri de grosul alegătorilor.
3. Amaratii cu SRL-uri de sub 100 de mii pe an, mica inițiativă antreprenorială locală. reprezinta o forma a dreptei care se suprapune peste capitalismul producător de valoare, dar n-are expresie politică. Avem vreo trei-patru forțe politice care se-ncaieră pe statutul de "adevărată dreaptă", dar toate – și adaug o bucată mare de stângă – reprezintă capitalismul de stat clientelar, 
Dar mai e o problemă pe care încă n-o sesizează nimeni: faptul că toate partidele mainstream au fost deja la putere – atât singure, cât și în combinație cu celelalte. Nu mai există noutate și speranță. Prevăd, din cauza asta, o rată a participării la vot din ce în ce mai scăzută. Sistemul are o problemă.
4.Datoria noastra e să schimbăm sistemul. Doar asta ne-a mai rămas: să deschidem partidele, să deschidem piața politică, să schimbăm modelul organizațional. Sistemul oricum se va schimba, fiindcă dacă îți mai vine la alegeri doar electoratul dur – și nici ăla în întregime -, ai o problemă.Paradoxul e că, în situația de acum, singura atitudine civică cu sens e neparticiparea la vot. E singurul mod de a forța schimbarea.a nivel administrativ – nu la nivel politic – oamenii încep să discute revendicările celor de la Uniți salvăm, încep să schimbe norme și practici…

Mentionez ca participantii la dialog s-au declarat apartinand dreptei ce reprezinta pe micii intreprinzatori, in prezent nereprezentata.
Prima mea impresie: Despre democratia participativa de dorit a fi atinsa si despre necesitatea prezentarii limitate la vot a discutat in acea perioada D-l Paul Aligica in cadrul unor dezbateri privind democratia. Modelul american de alegeri interne ca si conceptul si open society sunt tot de inspiratie americana si ar trebui analizat serios in privinta compatibilitatii cu practica noastra. 
Tinerii jurnalisti sustin ca aceasta stanga se manifesta impotriva sistemului; pe de alta parte recenta manifestare a strazii care a schimbat guvernul Ponta si care dorea schimbarea sistemului era purtatoarea unor mesaje ale dreptei neoliberale, cu deosebire de tip Macovei.
Stanga "mainstream" careia ii apartin sustine micii producatori, clasa mijlocie in curs de formare. Gandirea diferita intre generatii ma face sa nu pot renunta la democratia reprezentativa de tip liberal. In concluzie, regret ca nu pot insoti aceasta stanga tanara. Nu inseamna ca nu ii doresc succes.

 

Prospectiv A-z .
"Prefer să-mi păstrez libertatea – inclusiv libertatea de a mă răzgândi. O carte e prea definitivă" Imi aduce aminte de Liber-schimbistii lui Cazimir Ionescu. Cred ca avem de-a face cu un om care cauta/isi imagineaza gauri in gardul Stangii pentru a-si baga... paiul.

Cu varsta cred ca poate sa inteleaga ca discutiile la nivelul alegatorului sunt doar zgomote in momentul in care schimbarile sunt determinate la nivel sistemic (in Vest, de criza economica, in Romania, de impuneri extranationale).

Cel care ii ia interviul spune: "Eu am și un proto-exemplu. Execuția lui Saddam din 2006. Cred că înregistrarea aia dată pe YouTube a schimbat cursul politicii." Cred ca acesta incurca efectul cu cauza! Pe de alta parte, e jenant ca un roman sa nu se refere ca protoexemplu de executie politica telecomandata la vreun caz romanesc. Chiar si Cazul Ceausescu a fost mass-meditizat la scara globala, un adevarat exercitiu de aratat pisica.

Revenind la Cucerai: "Sorin Cucerai: Influenți? Depinde. În Germania pierd teren. Și, după părerea mea, pierd teren fiindcă s-au organizat ca un partid tradițional." Asta-i mostra de demonstratie? Cine i-a pus diploma de filozof in mana?!

Iulian Comanescu: "Păi în ultima vreme mă obsedează Baudrillard". Aici m-am decuplat complet, tinerii din Romania sunt pe mainile cele mai bune s-o iroseasca prin desert! Colega Smaranda incepea cu: "Am cautat sa inteleg situatia paradoxala prin care tinerii nostri prefera politica de dreapta in general, sustinuta de o clasa politica noua obtinuta prin spargerea "sistemului"." Tinerii nostri prefera ce cred ei ca i-a facut ce sunt. 
Demografic, e timpul lor!

 

Smaranda Dobrescu "Situatia paradoxala" se referea la spusele celebre ale lui Tutea: „Pentru ca vorba ceea: daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, n-ai inima, daca dupa 30 de ani mai esti de stanga si nu esti conservator, esti cretin. Confundam, in tinerete, comunismul cu comunitarismul."

 

Prospectiv A-z .
Omul nou e altul, inclusiv la 30 de ani! emoticon wink

 

Mihai Ion Turcu Lucrez inca pentru tineri, nu pot spune "cu"tineri pentru ca pozitia de la catedra comporta un flux unilateral de comunicare. Studentii mei acuma sunt masteranzi. cei mai in varsta sunt mai activi, cei tineri sunt mai timizi. Ce ma ingrijoreaza este ezitarea de a gandi independnet, exact ce incerc sa stimulez( find trei sferturi din cariera psiholog si terapeut ). Nu cred ca sunt opaci ci derutati.

Niciun comentariu: