luni, 21 martie 2016

Timpul revoltei

Timpul revoltei – 9 martie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Revolta generala impotriva establishmentul ultimilor ani atinge atat neoliberalii cat si formele stangii clasice, social democrate sau social-liberale. Discutam in aceasta primavara din ce in ce mai putin de doctrine, din ce in ce mai mult de inegalitati..
"L'épuisement d'un cycle idéologique incarné il y a vingt ans par la « troisième voie » de MM. William Clinton, Anthony Blair, Felipe González, Dominique Strauss-Kahn, Gerhard Schröder s'observe aussi aux Etats-Unis et dans la plupart des pays européens.

Cette déroute d'un social-libéralisme longtemps triomphant ne profite plus exclusivement à des forces situées encore plus à droite. Elle s'accompagne depuis peu de la renaissance d'un courant contestataire dont on prétendait les idées dépassées, archaïques, balayées par la mondialisation, la flexibilité, les nouvelles technologies (lire « Les démocrates américains envoûtés par la Silicon Valley »).

 

 

Le temps des colères

Par Serge Halimi (Le Monde diplomatique, mars 2016) // Sur fond de crise économique persistante dans la plupart des pays occidentaux, l'émergence de nouvelles forces contestataires témoigne d'une grande impatience politique. Elle…

MONDE-DIPLOMATIQUE.FR


Alexandru Botu Atata timp cat guvernarile sunt percepute din ce in ce mai mult ca actionand dincolo de interesele alegatorilor de ce-ar mai fi nevoie de ideologii sa imparta interese si dispute?

 

Smaranda Dobrescu Realitatea ne-a impins in acest punct.

 

Alexandru Botu Care realitate? Asa se numeste acum ceea ce nu se vede, dar se banuieste ca exista, pentru ca prea se intampla toate programat? Adica, cum ar spune Bula: Realitatea este virtualitatea care face imposibilul posibil.

 

Smaranda Dobrescu Articolul vorbeste despre aparitia a doi politicieni complet atipici, Sanders in SUA si Corbyn in GB care au schimbat optica alegatorilor intr-o masura suficient de mare incat acestia sa aprecieze si originalitatea mesajului si neincadrarea lui in limitele doctrinare cu care erau obisnuiti in ultimii 20 ani. Daca crezi ca asta nu e realism, atunci numeste-l in alt fel dar este o apreciere bazata pe refuzul vechilor promisiuni..

 

Alexandru Botu Eu nu cred ca "originalitatea" politicienilor atipici este intamplatoare, mai curand un fel de circ controlat, pentru ca cine trebuie sa castige sa fie prezentat ca providential si lumea sa mai faca un pas esential inspre...

 

Smaranda Dobrescu Asta e diferenta, Alexandru: eu nu mi-am pierdut inca orice speranta; Nu pot accepta ca lumea a ajuns sa fie doar o carte de joc aruncata in sila de cei cativa bilderbisti sau echivalenti pe o masa de joc masluita.....

 

Alexandru Botu Nici mie nu-mi place, dar celor care ii servesc pe aceia, le place, nu fac nazuri.

 

Prospectiv A-z .
Eu unul vreau sa cred ca Smaranda, dar realitatea imi da peste nas cu... Obama.

 

Smaranda Dobrescu De ce oare ne mai dam osteneala, ne consumam sa intelegem ce se intampla in jurul nostru daca credeti ca totul este aranjat cu minutiozitate si nimic nu mai depinde de vointa oamenilor? A celor ce-si dau mana, desigur, nu isi dau peste mana..

 

Prospectiv A-z  Smaranda Dobrescu Pentru a ne da o scuza sa nu gandim indeaproape la conditia omului.

Niciun comentariu: