luni, 21 martie 2016

Legatura dintre educatie si politica

Legatura intre educatie si politica – 4 martie 2016

Stefan Kovacs

Legătura între educație și politică...
-------------------------------------------------
România a avut nenorocul- atât în perioada interbelică cât și acum- să "conțină" o masă majoritară cu o educație relativ redusă- masă care a condus la situațiile concrete în care am ajuns- după 1989. Să ne înțelegem foarte bine- nu oamenii sunt de vină. De vină este sistemul care a urmărit- într-un mod focalizat și repetabil-să reducă pe cât a putut cultura noilor generații- plecând de la absurditatea cu drepturile elevului. Dacă un absolvent de liceu din anii 80 era alfabetizat funcțional și pregătit să se descurce în viață- nu se mai poate spune azi același lucru. Faptul că ai niște votanți needucați- interesați doar de ziua de mâine (fie că vorbim de cei care luau pungi cu diverse- fie de "tinerii frumoși" care știau doar "Jos Ponta"- sunt echivalenți apropo de educație) îți permite să mergi pe un sistem gen "Încercare- eroare" în care poți pune pe masă toate bazaconiile care-ți trec prin minte- vot uninominal/parlament cu 300 de oameni, legea câinilor de stână, propunerea parteneriatelor LGBT, etc.- dând după aceea vina pe "proștii" care te-au votat. Trebuie să facem remarca clară că nici PSD-ul și nici opoziția nu și-au pus vreodată, măcar formal- problema educării unui anumit public votant (și mă refer aici la educare și nu la fanatizare).
Bun. Interesant e că mai există o categorie targetată- cea a celor super-educați. Aceștia sunt făcuți să creadă că politica e o mizerie, că nu merită, că toate partidele sunt la fel, că există o minunată "resetare" a clasei politice de parcă respectiva clasă ar fi vreun calculator, etc. 
Și se poate face ce ? Nu se poate face nimic atâta vreme cât focusul educațional va fi orientat tot către aspecte nesemnificative.

 

Eugénia Paraschiv Discursul asupra educaţiei/alfabetizare versus politică/democraţie, mai bine spus argumentarea dvs îmi pare a nu depăşi forma şi aliniamentele neoliberale ale democraţiei capitalist-financiarizate de acum....

 

Stefan Kovacs Cu scuzele de rigoare (sunt un pic mai prost de felul meu) puteți să fiți un pic mai concretă ?


Eugénia Paraschiv Fárá scuze, mai jos am mai scris ceva, voi reveni....

 

Eugénia Paraschiv Aţi uitat de segmentarea "puterii" asupra categoriei super-educaţilor...tráiască luptele anti-urilor în hora pro-urilor!Sánátate şi virtute tuturor!

 

Stefan Kovacs Ideea mea e că "puterea" despre care vorbim are aceleași așteptări de la needucați și de la prea- educați- respectiv să stea în afara jocurilor pe care le face. Atâta vreme cât aceștia pot fi folosiți ca masă de manevră- a se vedea Noiembrie 2015- e bine. Atunci când încep să fie articulați și au cerințe specifice- deja nu mai e bine...


Eugénia Paraschiv Sub domnia cantitáţii prin devalorizarea tuturor valorilor în trena cifrelor, nu ne mai aparţin permutárile ori combinárile;indiferent dacă ele poartá numele de majoritáţi- minorităţi nu mai ţinem pasul cu modificările generate neuro-corporal-spiritualasupra noastră de dispozitivele/mecanismele Tehnici(sáracul Heidegger!) .De unde şi puterea asincronicului "exprimabil" prin necesitatea reformelor implicit ale educaţiei, sánătăţii, interesante sînt precauţiile psiho-sociale-religioase la adresa muncii-forţei de muncă etc..uite aşa naşte alfabetizarea profitul, sigur fárá obliterarea etimologiei .....

 

Eugénia Paraschiv Suntem noi puţini, cei întrebători/prospectivi, dar "proşti" în opticile puţinilor din funcŢii;şi, sînt foarte mulţi "deşTepţi", prin toate operaţiile logico-cognitive de inversiune ori conversiune;).....

 

Prospectiv A-z .
Recent se republica aici reactia lui 
Mircea Platon la initiativa *guvernului lui* de a 'modernzia' (a cata oara?!) invatamantul romanesc. Mircea, fiind expus rezultatelor invatamantului modernizat stie ce altii poate doar intuiesc: neoliberalismul te vrea prost! In felul asta, nu mai ridici probleme, ramai nauc si cumperi din ce in ce mai mult in rate. Adica status qvo, pe vecie!

Desigur, lucrurile nu se intampla pe vecie nici la casele mari. Iata de exemplu cum in SUA toti sunt acum in priza odata cu ascensiunea lui Trump, un plutocrat care capitalizeaza exact tarele educationale ale napastuitilor educatiei ras-modernizate pentru a se propulsa peste mecanismele de control ale sistemului. Daca se va propulsa sau nu, daca va fi cooptat sau nu, astea sunt detalii deja. Cert este ca un Trump foloseste ignoranta cultivata prin 'educatie' pentru a pune sub semnul intrebarii macar decorul ritualului democratic american--va dati seama ca tot esafodajul corectitudinii politice, la care s-a muncit asiduu pe zeci de ani, zboara ca puful unei papadii cu un Trump la Casa Alba?

Intorcandu-ne la ale noastre in discutie, se ne pretuim dascalii de moda veche si sa evaluam propunerile de reforma/modernizare cu scepticismul ce se impune dupa atata reforma/modernizare care n-a reusit decat in pauperizarea gandului si faptei romanilor!

 

Dinica Roman http://www.sott.net/.../313177-The-cult-of-ignorance-in...

 

 

The cult of ignorance in the United States: Anti-intellectualism and the "dumbing…

SOTT.NET

 

Doina Nicolescu Cu noua programa de invatamant propusa de comisia guvernului tehnocrat, peste 20 de ani nu vom mai avea asemenea ganduri. Toti vor fii alfabetizati dupa reteta aplicata acum la indoctrinarea fundamentalismului islamici.

 

Prospectiv A-z .
Numai daca istoria merge in line dreapta, doamna Nicolescu. Dupa cum arata lucrurile acum, ne apropiem de un punct de inflexiune; stiu si ei asta si tocmai d'aia tureaza la maximum absurdul.

 

Doina Nicolescu Din partea opusa tacere. Legile fizicii ne spun ca forta mai mare castiga. Sper sa fie un punct de inflexiune.

 

Stefan Kovacs Va exista ceea ce se poate numi o "spoială" de cunoaștere- care va determina o permanentă insecuritate din partea individului în poziționarea lui în societate...

 

Preda Mihailescu Tureaza la maximul absurdul, pentru a grabi punctul de inflexiune - contrar planurilor lor liniare, desigur - dar poate si pentru ca acesta se vina insuficient pregatiti. Vom vedea!

 

Mihai Ion Turcu revin fara sa insist, educatia trebuie sa corespunda nevoilor de crestere si dezvoltare ale copilului si apoi adolescentului, acestea sunt bine studiate si definite. Ce se preconizeaza acuma nu corespunde. Pentru o tara cu probleme de supravietuire, o populatie corect (stiintific) educata este premiza pentru iesirea din criza de sistem. Camasa ne este mai apropate decat haina. Interesele neoconservatorilor sunt exact pericolul major caruia -i suntem expusi. Daca ne vor prosti trebuie sa facem dimpotriva, inafara de faptul ca tesimt mai bine nefiind prost.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Acesti caraghiosi (neoconi, sau si fara neo) sunt cei care din motive financiara ingenuncheaza invatamantul elementar american: cei dotati de acasa vor razbi, si in rest, ne putem cumpara pe cei mai valorosi educati in lumea intreaga, spun ei. 

Deci nu este nevoie de multa verticalitate din partea unui ministru al invatamantului - "noi ne educam bine tineretul, caci veti avea si voi nevoie de tineri bine pregatiti, cum ati tot primit de pe aceste meleaguri", pot ei orican replica oricarei presiuni conifere.

 

Prospectiv A-z .
Uite ca si Presedintele se implica in educatie:... ''Proiectul meu de ţară – România educată – are implicaţii şi asupra temei Holocaustului. Educaţia reprezintă primul pas pentru o mai bună înţelegere a Holocaustului şi pentru reconcilierea cu trecutul. (...). Respingerea antisemitismului, a xenofobiei, a urii rasiale, a discriminării şi intoleranţei începe cu o cunoaştere solidă a realităţilor istorice care au condus la astfel de atrocităţi. Toleranţa şi respectul pentru semeni se sădeşte de la vârste fragede, iar şcoala are un rol fundamental în acest caz. Luând în considerare aceste lucruri, în calitate de Preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu la Bucureşti. Sunt pe deplin hotărât să sprijin înfiinţarea în România a unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului. Voi discuta cu Guvernul să avem un plan concret cât de curând'', a spus Iohannis.


http://www.cotidianul.ro/ce-muzeu-vrea-iohannis-sa-mai.../

 

 

Ce muzeu vrea Iohannis să mai înființeze în România

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Dar despre reforma in educatie a lui Ciolos oare ce parere are, daca nu in calitatea sa de presedinte, macar in cea de profesor de fizica, obiect care nu prea serveste cauzele utilitariste ale noului invatamant avut in vedere?

 

Eugénia Paraschiv Bravo, má bat tare de t(n)o(!u)t lecturile lui Howard GardNer. O, Doamne, întregul cărţilor lui are o cu totul altă bătaie decát o are văzul meu orb....mă distrez şi eu naiva cu tupeul meu de studentă rebelă i-am scris pe vremea cînd manageria proiectul Harvard Zero ProGrect, da' la cît de proastă-s n-am primit ráspuns.Acum váď cá-i în centrul modei scrisorile elitelor democratice în dialog cu poporul, fain!Hai Caragiale şi dá-le-o anonimá....))))))))))))

 

Prospectiv A-z .
Zero Project à la Numero Zero

 

Eugénia Paraschiv o, da.....ziceri dezise/ zimțuiesc zeturi /zum z(b)um urmele....emoticon smile

 

Delia Bogdan Educatia (chiar asa reformata de 25 de ani incoace), inca reprezinta marele atu al copiilor si tinerilor nostri. Ea, inca, este o reduta de aparare a generatiilor viitoare in fata asaltului inculturii, asalt care se resimte deja suficient. Daca cedam si de aceasta data, riscam nu doar soarta copiilor nostri ci, insasi esenta a ceea ce reprezentam noi in educatia si cultura mondiala. Nu putem sa permitem a ne pierde si acest ultim avantaj.

Niciun comentariu: