miercuri, 23 noiembrie 2016

Alegerile americane de la sfarsitul lumii

Alegerile americane de la sfarsitul lumii – 31 octombrie 2016
 
Draghi Puterity

"Aceste temeri, în parte justificate, generează însă niște răspunsuri halucinante. În loc ca România să încerce a înlocui strategia de securitate bazată pe o garanție unică obținută în schimbul alinierii absolute la politica garantului transatlantic, ni se propune păstrarea aceleiași strategii, în ciuda faptului că garantul a atins limita capacității sale de a menține status quo-ul global proiectat de el și în considerarea căruia l-am ales ca partener strategic.

...

Decât să ne rugăm pentru victoria candidatului providențial, făcându-i bezele pe la talk-show-uri, mai bine am adapta strategia noastră de securitate la noul context mondial, căci fiecare epocă istorică își are logica și soluțiile ei. Noi, vorba lordului Palmerston, nu avem aliați veșnici sau inamici veșnici; veșnic avem doar interese. În numele acestor interese, le-am putea da un mesaj simplu cetățenilor americani de origine română care votează în alegerile americane: cei cărora le-a plăcut modul în care au tratat România doamna Victoria Nuland și domnii Gitenstein și Klemm, să o susțină pe doamna Clinton; celor cărora nu le-a plăcut, să îl voteze pe domnul Donald Trump. Poate așa va avea șansa și un Președinte român să viziteze Salonul Oval în anii care vin.
"

 

 

Alegerile americane de la sfârșitul lumii - Adrian Severin

Așa zisele alegeri din România sunt o simplă farsă democratică într-un stat eșuat. Un stat care, în cel mai bun caz, se îndreaptă spre dictatură, iar în cel mai…

ADRIANSEVERIN.COM

 

Smaranda Dobrescu Ideea ca reprezentanti versati romani sa discute chiar in aceste zile cu cei doi candidati americani mi se pare excelenta. Daca se poate, unii diferiti de cei care merg la Bruxelles si isi iau doar notite..

 

Bochis Borşanu Alexandru Silviu Excelentă analiză! Atât referitoare la strategia noastră de apărare, bazată pe un singur pilon, care având alte interese - Vz. Yalta sau Malta - ne vinde fără scrupule. .... Apoi, Trump declara că va schimba politica USA de 150 de ani - care o ştim era permanent belicoasă - şi să sperăm că va fi de reciprocitate paşnică. ........ Este absolut şocant cum cetăţenii americani sunt manevraţi de guvernanţi, cum aceştia îşi crează "motivaţii obiective" pentru a provoca războaie, din care nu câştigă, iar poporul îi votează!

 

Smaranda Dobrescu S-a gasit, simetric altcineva sa-l sustina si pe Trump:
http://realtimepolitics.com/.../explosive-new-info-fbi.../

 

 

EXPLOSIVE New Info - FBI Director Comey ADMITS He's Helping Donald…

REALTIMEPOLITICS.COM

O scurta interpretare a CETA

O scurta interpretare a CETA – 27 octombrie 2016
 
Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.

 

Gheorghe Piperea

October 27 at 12:56pm

In urma cu cateva zile mi-a aparut cartea "Cap, castig eu, pajura, pierzi tu (Ia-ti un lag)". Vorbesc acolo de judecatile prescurtate (denumite de psihologi si "judecati euristice"), adica de acele decizii asa-zis constiente pe care le luam in situatiile de criza sau atunci cand functionam pe "pilot automat" bazandu-ne pe o singura (pseudo)certitudine. E ca atunci cand pe strada vedem un om cazut la pamant si, pentru ca, utilizand vederea periferica, "intelegem" ca nu e niciun pericol (sau ca, mai degraba, omul e beat), din moment ce toata lumea isi face de treaba, evitand sa se uite la omul cazut, nu intervenim, lasand omul sa moara. Sau ca atunci cand din sala se ridica unul care incepe sa aplaude si, treptat, ne simtim toti obligati sa ne ridicam si sa aplaudam, desi nu suntem chiar siguri ca spectacolul ne-a placut si nici daca am inteles ce a spus actorul, profesorul sau predicatorul.

Im pare rau sa o spun, dar ma tem ca am observat acest tip de judecata prescurtata la doi dintre cei mai importanti gestionari ai trebilor publice in Romania : presedintele Iohannis si premierul Ciolos.

Domnul Presedinte a anuntat un mare succes repurtat in semnarea acordului CETA cu Canada, pentru aceasta semnatura pusa pe CETA Romania obtinind o promisiune vaga de ridicare a vizelor de imigrare pentru romani (sincer, nu stiu ce o fi victorie sau infrangere in a sugera oamenilor sa isi ia talpasita din tara lor). Acordul CETA, negociat in secret de Canada cu UE timp de peste 7 ani, are mai mult de 1500 de pagini. De aceea, ma indoiesc ca, excluzandu-i pe cei doi-trei initiati care au participat la asa-zisa negociere a tratatului, a avut cineva din administratie timp sau curiozitate sa citeasca acest tratat. Cel mai grav este ca CETA inlatura aproape in totalitate mecanismele democratice ale unui stat suveran, in favoarea corporatiilor globale. Ca si tratatul cu SUA (TTIP), si CETA institutie un tribunal arbitral supranational unde corporatiile vor putea da in judecata statele pentru "expropriere", unde expropriere inseamna orice potentiala alterare a unui contract in care corporatia este creditor, indiferent daca acel contract e rezultatul unei fapte de coruptie, al unei practici anticoncurentiale sau al unui delict si indiferent daca acel contract ar ruina comunitati intregi sau ar aduce daune catastrofice mediului. Un singur lucru e important in CETA : asigurarea profitului corporatiei globale. Dar cel mai socant aspect este cel pe care astazi, in ziarul Bursa, l-a facut remarcat Calin Rechea : in CETA, acele legi interne care impun neutralitatea si non-discriminarea sunt considerate "bariere comerciale". Cum mai poti denumi un astfel de document international "tratat de liber schimb"? O fi libertate, dar nu si pentru catei. In plus, non-discriminarea, neutralitatea legii, sunt piloni ai democratiei. Sunt deranjanti? Da, sunt chiar bariere comerciale. Se pare ca acesti destepti ai lumii care mosmondesc asemenea documente au ajuns la concluzia ca statul nu trebuie sa fie prea democratic, ci sa fuzioneze cu corporatiile, iar asta se numeste, asa cum bine spune dl Rechea, fascism. De precizat ca in Canada acest tratat este foarte contestat, inclusiv la Curtea lor constitutionala. Ei bine, pentru dl Iohannis, care a prezentat asumarea de catre Romania a CETA drept un succes personal, aceste lucruri nu au contat. A contat doar (pseudo)certitudinea ca romanii, candva vor putea imigra liber in Canada. Ca tot nu prea mai pot ramane romanii prin UK, nu?

In ce-l priveste pe dl Ciolos, acesta a comis o judecata prescurtata si mai suparatoare. A decis, in ceasul al 12-lea, sa trimita legea conversiei (votata, apropo, de toti deputatii) la Curtea Constitutionala. Argumentatia, preluata nefiltrat de la BNR, este, ma scuzati, infantila. Spre exemplu, se sustine ca legea nu ar fi facuta pentru consumatori, ci pentru speculatori (cu varianta "speculanti"). Cica ar exista un numar de cca 200 de insi care s-ar fi imprumutat in CHF nu pentru nevoie personale, ci pentru afaceri sau speculatii. S-a luat chiar un exemplu al unui personaj devoalat cam nelegal de un sef al BNR, personaj care ar fi luat un credit de un milion de CHF pentru a cumpara actiuni la Transelectrica. Ce nu a observat dl Ciolos este ca OUG nr.50/2010, amendata de "legea conversiei" (care, in realitate, nu e o lege cap - coada, ci o lege de aprobare a unor amendamanete la OUG nr.50/2010), este un act normativ de protectie exclusiv a consumatorilor, nu si a profesionistilor, comerciantilor sau speculatorilor. Orice banca ar putea obtine respingerea de pe scaun a unei cereri de conversie a unui credit in CHF luat de un speculator pe simplul motiv ca acela nu e consumator. Culmea ironiei (daca cateva zeci de mii de debitori sufocati de creditele in CHF pot fi tinta unor ironii) este ca dl Ciolos sustine ca sesizarea CCR este in favoarea consumatorilor. Cu toate acestea, aceiasi consumatori sunt nevoiti sa astepte inca o luna sau chiar doua in plus pana la solutionarea sesizarii. Pana atunci, consumatorii nu au decat sa stranga din dinti, sa suporte biciul pe spinare in continuare si sa plateasca.

Cam astea sunt festele pe care ti le poate juca gandirea prescurtata. Sa nu iti iai un lag, sa nu te dai un pas in spate pentru a vedea padurea, neobstaculata de copacul din fata, sa nu treci prin filtrul propriei gandiri situatiile complicate la care asisti sau pe care trebuie sa le transezi, inseamna sa abandonezi rationalitatea. Pe scurt, sa nu gandesti. Iar cand aceste judecati prescurtate, euristice, se intalniesc la lideri de opinie, ele se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie. Lumea ajunge sa abandoneze ratiunea, ca si cand s-ar transforma in stoluri de grauri sau in bancuri de pesti care se misca in sincron. Pana cand sunt prinsi toti, deodata.

Am citat in cartea mai sus enuntata un foarte respectat ziarist american al secolului trecut : 
"Cand toata lumea gandeste la fel, nimeni nu se prea mai omoara cu ganditul". (Walter Lippman)

 

Preda Mihailescu "Cand toata lumea gandeste la fel, nimeni nu se prea mai omoara cu ganditul". - Frumos spus. Dar ce cinici sunt psihologii! In stiinta, judecata euristica este o judecata elementara, dar de bun simt sanatos, care pregateste un rezultat in since plauzibil, care este supus apoi gandirii criticii si tentativei de demonstratia proprii domeniului stiintifica in cauza. Deci departe de a fi un mecanism inselator si usor las, este un ajutor important in demersul gandirii - dar desigur, o euristica nu este confundata cu un rezultat probat.

 

Claudia Giurca Ca tot a venit vorba de temerile noastre sau asa cred eu, in cazul in care am pierde mult dupa acordul CETA( sa zicem la Rosia Montana s.a.) cum am putea iesi din aceasta situatie? Prin iesirea din UE? Dar daca deja am fi intr-un litigiu la un tribunal international (iar ma gandesc la Rosia Montana), am mai fi scapati de o iesire din UE? Ce promisiuni au primit in plus cei din Valonia, incat au semnat acordul?

 

Preda Mihailescu Greu de spus. In cel mai rau caz sabotajul masiv. Sa speram ca nu se ajunge acolo.

 

Prospectiv A-z .
"cum am putea iesi din aceasta situatie? Prin iesirea din UE? "

S-ar putea iesi mai putin dramatic: Prin exercitarea dreptului de VETO la nivel UE. Numai ca asemenea drept nu cred ca exista nici pe hartie pentru Romania (cauzele fiind undeva intre Nastase si Basescu, mult mai aproape de Basescu).

Iesirea din UE? Da, mai ales dupa BREXIT trebuie cantarita, dar nu neaparat din cauza Brexitului cat din cauze de bataie de joc. Ce se poate spune atunci este ca Romania chiar nu mai are vreo sansa in parametrii geografici pe care-i cunoastem si prea multi din noi ii luam ca lege a naturii... 

Mi-as dori ca romanii sa discutam matur despre aceste optiuni, nu sa alunecam una-doua in patima retoricii--de exemplu, a nationalului, a fricii, a fobiilor si filiilor.

 

Claudia Giurca Nu imi doresc iesirea din UE, din foarte multe motive, comune majoritatii romanilor. Dar, toti cei care cunoasteti, sunteti mai informati asupra acestor situatii, accentuatiile pentru a le descoperi si noi mai bine. Votul nostru, atunci cand il exercitam, este consonant cu ceea ce trebuie sa fie. Prin urmare, cum spunea si dl Preda Mihailescu, aici trebuie insistat, cei care ne reprezinta sa fie atentionati ca nu ne e indiferent ceea ce se intampla si, poate, se desprinde o atitudine comuna, majoritara, care ar trebui luata in serios.


Preda Mihailescu Sigur ca negocierea curajoasa este singura cale. Chiar iesing din UE nu se rezolva nimic, caci gasesc ei mijloace de santaj, pentru politicieni santajabili si coruptibili. De ce a negociat Ciolos vizele pentru Canada, si nu urmarirea in justitia a celor care ataca Rosia Montana, si asigurarea ca CETA nu va fi folosit pentru a impune cu forta dealuri inacceptabile.

 

Prospectiv A-z .
"Nu imi doresc iesirea din UE, din foarte multe motive"

Enumerati-le pe primele 15-20, doamna, va rog!

Problema cu votul, cam peste tot, este ca suntem liberi sa-l exercitam pe numele alese de altii--Trump si alti candidati ca acesta par a fi o exceptie.

Romanii, mai ales ca popor mediu, ar trebui sa vorbeasca pe o singura voce lumii; cum asta e o imposibilitate in democratia ultra-liberala din Romania, va fi mai greu, si in EUropa, si in afara ei.

 

Dinica Roman Cum ies polonezii din situatii
https://www.facebook.com/australiansettlersrebellion/videos/565749926942458/

 

Australian Settlers Rebellion

September 7 · 

Massive Right Wing Mega March in Poland!. The Polish send a clear message to their government. WE WANT ISLAM OUT and NO MORE MOSQUES.... NOW!!!

 

Claudia Giurca Am sa ma straduiesc sa enumar cateva motive pentru care imi doresc sa fiu in UE si, mai ales, pentru care m-am bucurat ca am intrat in UE. Consider ca doriti sa aflati cat mai multe pareri ale celor care traiesc in aceasta tara, cum simt si traiesc realitatea. In cazul meu, puteti sa folositi si urmatoarele date : 56 de ani, asistenta medicala, nu am fost si nu sunt membra de partid. In primul rand, dupa Revolutie si dupa anii in care inca speram ca viitorul Romaniei va fi sigur luminos (folosind caracterizari ale regimului trecut), am sperat ca UE va impune tarii noastre sa adopte legi bune, care la ei functionau si au condus la un standard de civilizatie bun. De fapt, recomandari care sa ne ajute sa obtinem un statut de tara democratica si apoi sa fim primiti in randul Uniunii. Eu nu uit ce bataie de joc era si atunci in politica noastra si in exercitarea autoritatii sau problemele justitiei. Asa ca, orice lege se prelua sau se insusea de catre tara noastra, era benefica. Pentru noi, oamenii simpli. Si in acest timp, in care romanii s-au exprimat pentru valorile europene si nord atlantice, in acest timp in care politicienii vrand-nevrand trebuiau sa urmareasca niste scopuri de integrare, cei care au administrat (politic sau habar n-am cum) tara, au facut-o mere-pere. Nu de cand suntem in UE, am ramas fara fabrici si santiere, am vandut resursele naturale ale Romaniei. Nu cred ca intrarea in UE si proiectele comune, au distrus CFR, mineritul, industria petrochimica s.a. Ci niste oameni necalificati, nedemni, asa cum se spune si in articolele prezentate.
Romanii care nu au facut politica, dar au stiut ca au o singura viata pentru a dovedi lor si, mai ales, familiilor ca le pasa de ce viata duc, au ajuns sa lucreze in toate domeniile in tari din Europa. Faptul ca am facut parte din uniune, a evitat mult ca romanii sa fie exploatati de traficantii de carne vie. Unii au lucrat tot in conditii foarte grele, pe bani putini, insa au putut sa o faca legal, avand si asigurare medicala si a pensiei. Romania s-a ridicat, dupa parerea mea, datorita influentei pe care a revarsat-o contactul cu o lume civilizata asupra noastra si truda romanilor din tara si din afara ei, pentru a trai in pas cu lumea, pentru a-si proteja familia, pentru a-si pastra o mica afacere sau de a-si tine un serviciu. Din punctul meu de vedere, politicienii nu si-au facut treaba. Chiar daca pare ca ei au obtinut aceste beneficii. Pentru ca au fost dusi de curentul aderarii si implementarii legilor, dar in ceea ce priveste gospodarirea tarii s-au aratat ineficienti, rau intentionati, corupti si hoti. Dar acolo unde ne-am dorit sa ajungem, nu este o lume statica. Si acolo sunt de ani presiuni ale globalizarii i se spune, dar, de fapt, ale Lacomiei, ale dorintei de a acapara tot, de teama de a nu pierde ceea ce ai obtinut. Cred ca si ceilalti europeni se confrunta cu problemele noastre. Si ei simt ca sunt reprezentati de conducatori tot mai slabi si necalificati. Problema nu cred ca este de a parasi UE, ci de schimbare a tuturor liderilor care ne conduc sau de constientizare a lor ca nu este o idee buna sa accepte dictatura unor corporatii fel de fel, sa-i instalezi parsiv deasupra lumii.
Cred ca am enumerat doar doua, dar cred ca sunt cele mai importante. Si cred ca de DNA, daca nu se poate vorbi de bine, sa nu se vorbeasca deloc. Trebuie sustinut ca idee (pe care unii o vad ca o ultima sansa) de insanatosire a societatii. Macar pentru descurajarea celor care sunt activi in politica si administratie.

 

Smaranda Dobrescu Polonezilor si celorlalte tari din Visegrad, D-nii Renzi si Tsipras le-au gasit solutia: Vor cere Comisiei sa nu le mai aloce fonduri structurale, adica sa-i penalizeze in afara literei Tratatului. Adevarat ca atat Italia cat si Grecia au o sarcina dezechilibrat de mare cu refugiatii in comparatie cu alte tari europene, in special cele din Est. M-as mira insa ca Visegradul sa dea indarat. De dat indarat mereu si la orice o vom face doar noi in actuala formula care participa la Consiliul european.

Mai fac si avocatii greseli profesionale

Mai fac si avocatii greseli profesionale – 28 octombrie 2016
 
Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.

 

Gheorghe Piperea

October 28 at 3:44pm

Cand o exceptie de neconstitutionalitate este respinsa ca inadmisibila, e culpa profesionala grava. A avocatului, desigur. Lucrarea juridica nu avea motive sa ajunga pe masa judecatorilor CCR, caci solutia in dosarul concret in care se ridicase exceptia nu depindea de (ne)constitutionalitatea dispozitiei legale atacate. Ca sa nu mai vorbim de atacarea legii in intregime - studentii de anul 1 invata ca o lege poate fi contestata la CCR in intregime numai inainte de promulgarea ei si numai de parlamentari, avocatul poporului, guvern si presedintele republicii. Nu poti sa ridici o astfel de exceptie fara sa te compromiti profesional. 
Cand astfel de exceptii sunt confirmate si consolidate de instanta de drept comun, greseala profesionala grava a avocatilor iradiaza la judecatorii spetei si aceasta este deja denegare de dreptate. 
Cum am putea stampila o armada de avocati, experti si juristi de banci care se sfatuiesc, se copiaza si se imbarbateaza reciproc la diverse consfatuiri "profesionale" sau seminarii pseudo-stiintifice si produc 700 exceptii de neconstitutionalitate programate deja a fi respinse ca inadmisibile? Am sa repet butada lui David Lippman : cand toata lumea gandeste la fel, nimeni nu se prea mai omoara cu ganditul. Dar am sa pun si o stampila acestei armade : antilope gnu. Fiintele astea nevinovate practica un sport periculos. Isi urmeaza neabatut liderul, chiar daca acesta, ca un navleg sau habauc, se arunca, de sete, in apa plina de torenti si crocodili a savanei. 
Iar cand in peste 3000 de dosare, in intreaga tara, in scopul declarat de a torpila o lege a Statului roman (confirmata si de CCR intre timp), se cere suspendarea judecatii pana la calendele grecesti, asta, deja, este nesupunere civica. 
Toti cei care, in 2010, au fost nevoiti sa suporte masurile (fasciste) de austeritate Isarescu-Basescu-Boc, sa isi imagineze ce consecinte ar fi putut avea o actiune a lor de nesupunere civica fata de acele legi ale austeritatii (care, apropo, erau retroactive si anihilatorii de proprietate, taind drepturi certe, cum ar fi dreptul la salariu si dreptul la pensie, cu consecinta unui milion de falimente personale; dl Isarescu nu a scos o vorbulita despre retroactivitatea acestor legi si nici despre evidenta incalcare a proprietatii pe care o practicau; dar, ce sa-i faci, daca in fisa postului nu figureaza apararea stabilitatii preturilor, ci apararea intereselor economice ale bancilor si ale corporatiilor straine...). 
Sa zicem ca profesorii, medicii, politistii, militarii, pompierii, ar fi refuzat sa isi mai plateasca darile la stat, ratele la banci si facturile la utilitati sau ar fi refuzat sa mai vina la munca o vreme, ca act de nesupunere civica. Ce ar fi putut pati? 
Desigur, ar fi fost executati silit, amendati si chiar bagati la puscarie. 
Nimic nu li se va intampla banksterilor pentru nesupunerea lor civica. Mai mult, cheltuielile (complet inutile si nebunesti) cu torpilarea legii DIP, de cateva zeci de milioane de euro, se vor regasi in costurile impuse noua prin comisioane, speze si alte chestii sofisticate (iar voi, din comoditate sau nestiinta, ii veti lasa sa va spolieze). Si armada de avocati, experti si lobby-isti va ramane cu banii in buzunar, chit ca au pierdut lupta si, in plus, s-au si facut de bafta. 
Dar e ceva ce toate bancile - si nu numai banksterii - vor pierde pentru totdeauna. 
Increderea. 
Un client multumit poate aduce un sfert de client nou. 
Un client batjocorit, umilit, biciuit si pagubit inseamna alti zece care vor parasi sistemul bancar. Plus 3 generatii in familie care vor invata acasa ca bancile sunt mai rele decat camatarii. 
In definitiv, acei oameni care, pentru a se libera de jugul datoriei, au fost dispusi sa isi abandoneze casa in mainile mai-mult-decat-camatarului nu au facut-o cu inima larga, ci cu cea mai mare amaraciune. Dar pana si acest pahar de apa oferit de parlament unor oameni subjugati, biciuiti si istoviti le-a fost refuzat de niste suflete cainoase, mai rele ca pe vremea lui Horea, Closca si Crisan.

Nu ati raspuns ratiunii, baieti. Acum veti cunoaste frica.

 

Prospectiv A-z
"Toti cei care, in 2010, au fost nevoiti sa suporte masurile (fasciste) de austeritate Isarescu-Basescu-Boc" Cred ca aceasta este o caracterizare corecta a acelui regim. Cu singura observatie ca beneficiarii fascistilor sunt de aceeasi nationalitate; in cazul tripletei Isarescu-Basescu-Boc, beneficiarii au fost neromani.

"Sa nu idealizez pe martirii neamului romanesc din anii 40-50"

"Sa nu idealizez pe martirii neamului romanesc din anii 40-50" – 27 octombrie 2016
 
Dinica Roman shared Bogdan Duca's post.

 Dl. Bogdan Duca scrie: "Asta cu corupții e o temă hilară.
Dovadă faptul că cei care folosesc retorica asta sunt fanii unui președinte care și-a făcut avere din meditații (activitate la negru), trafic de copii și afaceri dovedite ilegale imobiliare.
Sunt fanii unei procuratoare plagiatoare și cu un trecut foarte neclar (dar plin de combinații, din ce se știe). Sunt votanții unor partide la fel de corupte ca și PSD-ul, dependente de rețele de interese cel puțin dubioase.
Dar e dreptul oamenilor să se prostească și singuri....
A crede în lupta anti-corupție este, în definitiv, un drept ce ține de libertatea religioasă. Așa cum credem noi în Dumnezeu, alții în big bang, sunt oameni liberi să creadă și în Batman, Kovesi, Superman, Iohannis, Ambasada SUA...."

Si continua: "Dacă Dumnezeu mă va ține până la vârsta pensionării, o să mă cert cu nepoții mei care vor crede că Adrian Năstase, Adrian Severin, Victor Ponta, Vasile Blaga, Teodosie Petrescu, au fost „martirii neamului românesc„. așa cum și pe mine m-a certat în discuțiile aprinse de la un parastas, un bătrân deștept, domnul Procopie- acum de 97 de ani, spunându-mi să nu idealizez pe „martirii neamului românesc„ din anii 40-50......"

 

Bogdan Duca

October 26 at 10:44pm

Dacă Dumnezeu mă va ține până la vârsta pensionării, o să mă cert cu nepoții mei care vor crede că Adrian Năstase, Adrian Severin, Victor Ponta, Vasile Blaga, Teodosie Petrescu, au fost „martirii neamului românesc„. așa cum și pe mine m-a certat în discuțiile aprinse de la un parastas, un bătrân deștept, domnul Procopie- acum de 97 de ani, spunându-mi să nu idealizez pe „martirii neamului românesc„ din anii 40-50......

 

Dinica Roman Dl. Adrian Severin raspunde: "Când veți ajunge la vârsta pensionării nu se știe ce o să știți și ce o să gândiți. Probabil că atunci veți avea alte informații și o altă minte. Cea de pe urmă."

 

Prospectiv A-z .
Cred ca in aceste luari de pozitie avem schita tragediei romanesti in derulare. Am scris adesea aici ca nu cred ca esecurile Romaniei post-1989 se pot datora doar actorilor romani individuali, ci ele trebuiesc intelese in contextul mai larg. Numai ca aceasta intelegere nu se va intampla in timp util daca nu este asumata in primul rand de premianti, care ar trebui sa produca marturii despre ce si cum. Altfel, noile generatii vor crede ca-s mai breze, raul se va perpetua/repeta.

Tema propusa de coprospectivul Bogdan Duca este una mai mare, care transcende numele proprii. Este vorba despre raportarea noastra la istorie si tendinta de hiperbolizare, exploatata aproape mecanic de *eliberatori* la fiecare cateva zeci de ani.

La alt nivel, observ emergenta unui nou val/generatie de lideri de opinie romani si inteleg inca odata ca destinul unei natii este in relatie cu demografia. Cei de acum au avantajul teoretic al *accesului* la care premiantii de odinioara nici nu puteau visa. Ei vor fi in fatza, indiferent ce s-ar intampla, iar procesul acesta putem spune ca a inceput odata cu instalarea Guvernului Ungureanu. Adica se muta responsabilitatea catre ei. Premiantii de odinioara ar trebui sa caute sa ajute cum pot mai bine si sa inteleaga ca imediat dupa 1989 la fel trebuie ca le apareau si ei celor pe care-i inlocuiau... Si revin, a incepe sa-i ajuti pe cei din prezent se face scriind istoria, asa cum a fost.

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z  Este vorba despre raportarea noastra la istorie si tendinta de hiperbolizare, exploatata aproape mecanic de *eliberatori* la fiecare cateva zeci de ani." - I se mai poate spune si "comoditatea de a crede intr-un 'bine' facil, fie si cu pretul de a-l pastra intemnitata in inchipuire". A trecutului, a "occidentului", uneori a credintei insasi... dar intemnitata, la siguranta, caci inaccesibila, unchallenged, ca sa ne exprimam modern!


Gheorghe Burz Moise Guran, jurnalist: "Există o generație care va continua să voteze cu PSD și să se uite la Antena 3 până la moarte"!

 

Prospectiv A-z .
La fel cum vor exista altii care sa voteze UDMR sau orice partid al lui Basescu etc.

 

Mihai Ion Turcu Avem in realitate cateva adevaruri. Romania post 1989 a fost devalizata. Oameni din politica si apropiati ai lor, s-au imbogatit, nu punand pe picioare o fabrica de rulmenti. Nu avem "stat de drept". Avem grupuri politice organizate care se alterneaza la putere , puteri care nu au prevenit devalizarea Romaniei dar personal, cei care conduc grupul, s-au procopsit. Vrem o "alta clasa politica" ceea ce tehnic este un deziderat irealizabil. Ideea ca justitia va face selectia este o fictiune. Justitia este o putere dar nu una politica, are ingradirile sale ca justitie.Vrem ca Justitia sa faca lumina in faptele revolutiei. O utopie. Justitia judeca persoane pe baza legii (care din ele) si de probe, nu judeca femomene sociale, in special nu "o revolutie" care este o rasturnare a ordinii de stat, pe care legea si justitia o apara. In conditiile unei constitutii liberal-democratice "o alta clasa politioca" , teoretic, poate rezulta prin efectul cumulat in timp al votului cetatenilor. Mai trebuie sa tinem cont si de directive venite de la "suzerani". In masura in care corpul social va evolua insusi si se va curata ( natural) de balastul mostenit, in speta de relativismul etic al unor oameni care au supravietuit prin compromis, putem spera, doar spera, ca vom avea o "clasa politica" mai....

 

George Pala https://www.youtube.com/watch?v=8jIw22XXSso cu accent pe min 2.10sec.Ori daca siguranta nationala s-a trezit trebuie imperativ sa vada filmul acesta ce nu e nou,1976,si sa se decida daca lucreaza pt ,,God,, sau pentru un stat suveran si national.Acordul CETA tocmai trece

 

 

Network 1976 "The World is a business" GOD Speech…

YOUTUBE.COM

 

Mihai Ion Turcu George Pala @ Da aceasta este tendinta, afacerea globala fiind privata. Sunt privatizate statele si natiunile ale caror interese sunt reduse la interesul caorva mari afaceri.

Se poate restabili suveranitatea nationala?

Se poate restabili suveranitatea nationala? – 23 septembrie 2016

 
 Prospectiv A-z

Politicieni romani de ieri si azi, nu inca si multi din cei de maine, converg catre ideea restabilirii suveranitatii Romaniei. Cine intelege de principiu conditionarile impuse de lipsa suveranitatii, poate relativ usor sa le dea dreptate. Chiar si cine nu le intelege, inca poate da dreptate ideii restabilirii suveranitatii, dintr-un sens defensiv si autonom.

Neprietenii ideii de suveranitate, in general si mai cu seama in Romania, vor arata, relativ usor in cazul Romaniei, cum in spatele suveranitatii s-au intamplat 'cele mai mari nenorociri.' Si asta nu de o zi sau doua, ci inca dinainte de 1990. Din spatele suveranitatii, ni se va spune, ne-a fost abuzata initial libertatea, iar cand am fost liberi, aceeasi suveranitate ar fi permis jupuirea de viu a poporului de toate cele...

De ce oare apelul suveranistilor ramane fara ecou? Ca nu vedem mediatizate decat actiunile anti-suveranistilor? Sau pentru ca politicienii nu mai sunt credibili, cei mai multi dintre ei fiind internationalistii de pana ieri si/sau autorii in/directi ai jupuirii fiintei nationale?

Intr-adevar, oricat ar lamenta un fost pierderea suveranitatii nationale, nu va fi crezut in absenta relevarii situatiei in care cei de buna credinta dintre ei au operat: suveranitate cel mult limitata. Numai ca a le revela romanilor detaliile exercitarii puterii inseamna ca adevarul si poporul iti sunt dragi... Nu-s prea multe exemple in sensul asta asa ca politicanului roman ii sunt mai dragi perspectivele sale si ale apropiatilor (de sange) decat ale *pulimii*/*Dorel-ilor*.

Un lucru mi-e clar. La dispretul conducatorilor romani fata de popor si starea sa jalnica, s-a raspuns cu o ura in crestere--exceptie fac 'telectualii ironici care joaca astfel la multe capete cu consum minim. Pacat, ideea suveranista are merit, desi nu-i usor de protejat de papagali. Sper ca suveranitatea sa fie un punct forte in programele multora, din ce in ce mai integri chiar daca din interiorul partidelor.(*)

__________________
(*) In sensul acesta, tot n-am inteles cum pesedeul si-a incredintat soarta unui Dragnea, om nestralucitor, cu zgarda la DNA. Cei dela pedenele nici macar nu mimeaza suveranitatea deocamdata, desi sondajele si consultantii vor putea schimba situatia asta in 2 timpi si 3... milioane.

 

Stefan Kovacs Ciudat e că totuși pe vremea suveranității s-au realizat cele mai multe- fie că vorbim de perioada interbelică fie de comunismul de după 1964. Alde altruismul plus alte alea ne aduc pe cap refugiații...

 

Smaranda Dobrescu Se cheama corectitudine politica, un concept din ce in ce mai larg. E ciudat ca din aplicarea acestui principiu in exces, cu un zel dus la extrem s-a transformat o gandire corecta, umanista, solidara, intr-o religie atot puternica. In final, la limita se va constata ca apararea universalismului pierde din vedere localul, ca sa nu zic nationalul, ca enerveaza..

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @In europa este realist sa vorbim de national, altceva decat de etnic, pentru ca Europa este o alcatuire din state natiune , autogene, prin razboaie, revolutii, militantism consecvent si vointa europenilor. Aceasta este o realitate fundamentala a Europei care nu se anuleaza pentru ca niste vizionari senili de aiuria s-au gandit sa schimbe realitatea potrivit viziunii lor. Demolarea programatica a statelor natiune genereaza rezistenta si potential prabusirea proiectului confederarii Europei, nu de dragul unei natiuni fata de celelalte, desi avem intersectii la fel de organice, ci pentru ca Europa ca intreg si civilizatie este in situatia de a strange randurile in conditii de concurenta dura cu mari puteri mondile si sa se apere de un posibil razboi, care de data aceasta nu va porni din Europa.

 

Smaranda Dobrescu A ramas un cliseu folosit si refolosit in limbajul politic: nationalismul. Suveranist este un termen nou, nascut in sanul UE care a limitat suveranitatea tarilor, cedata in scopul unei conduceri coerente, uniforme, centralizate. Poate ca e normal asa, ca Europa sa poata fi condusa. In momentul insa in care s-a adoptat compactul fiscal, vanzarea pamanturilor agricole, cotele de refugiati, reactia negativa a tarilor s-a numit nationalism, si inca unul extrem. Intrucat nationalismul extrem in trecut a evoluat in conflicte grave, cei care doresc sa-si dezvolte cum vor economia, sa primeasca sau nu forta de munca din alte tari sau sa-si faca singure bugetele s-au definit singure ca suveraniste. De exemplu, grupul Visegrad, Ungaria, Austria si altele dau semne clare de o oarece nesupunere . Presa noastra are un ton aspru la adresa lor, liderii nostri nu explica de ce e bine sau rau sa fii suveranist, in intregul statului sau ca partid.

 

Mihai Ion Turcu Inclusiv partidele au ajuns la concluzia ca trebuie sa se reformeze intern. Poate fi spert ca niste partide noi, care vorbesc despre national si vor avea audienta, vor oboiga si partidele mari sa recunoasca ca avem o problema nationala. Cndva cand era interzis sa te ocupi de masonerie ma trezisem sa fac un studiu despre prodromul iluminismului in Transilvania. N-am stiut ca unul din factorii contributori la incetatenirea iluminismului au fost organizatiile de factura masonica. Studiul n-a putut fi publicat pentru ca nu spunea undeva ca masoneria este subversiva si iluminismul este curent burghez etc. O multime din ai nostri, dupa 1989, pentru a se afla in relatie cu organizatii civile europene si americane s-au integrat in loji masonice, dar in maniera romaneasca. Masoneria este universalizta. Universalista este si biserica crestina, motiv pentru care papii in mod repetat au excomunicat masonii. Universalist a fost si marxismul militant, versus fascismele sau proclamat nationaliste.Nu ma pot retine de la a povesti o mica povestioara. Fiul unor prieteni, copil, urma sa participe la un bal mascat. Mama i-a propus o costumatie, cowboy cred. Copilul a refuzat motivand ca ar vrea alta costumatie " cumva mai printeasa". Elita noastra se doreste "cumva mai printeaza", ca "oameni ai muncii" au tot fost. Am vazut o promenada a unor "cavaleri de malta" (nu cei ai ordinului suveran ci a unei loji masonice americane omonime) nu m-am putut abtine de la a rade capreste, interior desigur. Fiind destul de bine informat privind masoneria, nu ma inscriu in randul celor care cred ca in masonerie domn este Lucifer, in care personal nu cred, dar zau .... Avem in literatura romana o schita "Farmasonul din Hralau" .

 

Smaranda Dobrescu Miscarile sau partidele de tip nou, sunt in general internationaliste. si probabil pornesc fie transformate din ong-uri finantate fie din manifestari ale strazii, dar aparatoare tenace a tot ce inseamna nou si nu traditional.Tinerii resping partidele si ideologiile clasice din principiu. Traditionalismul le este la fel de prafuit si constrangator. Poti sa le blamezi?

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Partidele noi au nevoie de finantatori si de sustinere externa pentrru nu au nici bani nici sustinere interna. De ONG-uri m-am plictisit ca si de templieri.

 

Smaranda Dobrescu Mihai Ion Turcu https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f4c/1/16/1f642.png:-)

 

Smaranda Dobrescu In urma cu cateva zile, dupa modelul PODEMOS si SYRIZA s-a infiintat platforma politica DEMOS. O minima cerinta de definire ar fi fost necesara pentru a atrage oamenii nemultumiti. Din pacate in platforma program, pe langa cateva elemente de stanga atragatoare lipsesc elemente de baza:
"Segmentul "antipartide" capătă consistență, generația de la '89 nu trebuie să lupte doar cu Nicușor Dan și USR.

Presa a ținut-o o vreme cu "Haideți, oameni noi, partide noi!". Între timp, editorialiștii țării ghicesc viitorul în zațul sereist de pe fundul României. Mă rog, între timp însuși noul a suferit mici modificări și câteva crize de lehamite.

Impozitarea progresivă, abandonarea haosului economic al mâinii de lucru ieftine, creșterea salariului minim, protecția efectivă a ariilor protejate, limitarea exportului de material lemnos brut, combaterea oricărei forme de discriminare sunt câteva din poziționările explicite ale Demos, prima platformă politică de stânga în care s-a pus și inteligență.

Demos este și cea mai articulată mișcare politică apărută în ultimii ani buni. O dată pentru că vine din stradă. Probabil o să și rămână o vreme în stradă, pentru că nu are sedii, nu are bani de campanie. Membrii ei sunt răgușiții din 2012, de la Roșia Montană sau de la Puie Monta.

Altă dată pentru că în jurul ei sunt oameni care, pe lângă activismul oengist sau cel stradal, vin cu o evidentă înțelegere și poziționare ideologică. Claudiu Crăciun, Sorin Cucerai, Camil Pârvu, Andrei Țăranu, Oana Băluță, Andreea Petruț, Mihai Burcea, Dan Bărbulescu, Lavinia Andrei, nume în care se combină aerul academic al științelor politice, activismul de mediu și portavocea."

O platforma politica fara o ideologie, fie ea si anarhie sau comunism?O platforma politica care nu se defineste geostrategic , piata comuna sau chiar neutra??

 

Mihai Ion Turcu Intrate in parlament (?) partidele noi cu minim 5% se vor alia cu partidele vechi devenind anexele lor "balama" sau se vor resorbi in acestea. Partidele mari trebuie sa se reformeze.

 

Smaranda Dobrescu Mihai Ion Turcu Daca e sa dam crezare actualelor sondaje, singurele balamale par a fi ALDE si PMP.Poate si partidul lui Marian Munteanu.USR, fara filiale in toata tara si cu un lider bizar, e greu de crezut ca va fi in Parlament. In rest, Demos ar fi bine sa se defineasca si sa nu aibe parte de evolutiile Podemos sau Syriza, iar Partidul Pirat de la Cluj desi mai puternic este doar local.Banuiesc ca sta sa apara inca un partid de acest tip. Sigur, este doar impresia mea..

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @ALDE si PMP nu sunt partide. Sa speram ca Munteanu va reusi sa constituie un partid.

 

Prospectiv A-z .
http://www.activenews.ro/.../Concursul-de-patriotism-o...

 

 

Concursul de patriotism, o mare mizerie. Roșca Stănescu: Organizațiile lui Soros…

ACTIVENEWS.RO

 

Prospectiv A-z .
Spatiul acesta se umple mai repede decat credeam... De fapt, cei vechi nu-s scosi din scena doar pentru show.

http://www.catavencii.ro/solidaritate-ca-mai-buna-decat.../

 

 

Solidaritate, că-i mai bună decât toate - Caţavencii

CATAVENCII.RO

 

Prospectiv A-z .
Abia acum?
https://www.facebook.com/Nastase.Adrian/posts/547041895479605