vineri, 4 septembrie 2015

Despre Nicolae Breban si (anti)comunistii de serviciu

Despre Nicolae Breban si (anti)comunistii de serviciu – 30 august 2015

Smaranda Dobrescu

Cele cateva scene redate sunt atat de adevarate incat parca acestea ar fi fotografiat un regim intreg si l-ar fi comprimat in cateva randuri.

Despre Nicolae Breban si (anti)comunistii de serviciu:
Mircea PLATON – Nicolae Breban şi „holocaustul industrial"

http://convorbiri-literare.ro/?p=4837

  Yvonne Frankenfeld Am citit aceasta cronica si mi s-a facut chef sa citesc aceste romane. Mai ales ca bunicul meu din partea tatalui a avut o soarta mult mai tragica la confiscarea paminturilor: nu a vrut sa-i lase pe cei care venisera sa-l jefuiasca de munca de o viata sa paseasca pe paminturile lui. Aceasta incercare a platit-o cu propria viata.

  Smaranda Dobrescu Vei fi castigata; vei descoperi atata atmosfera cunoscuta, atata ridicol amar, nedreptate, fanfaronada, impostura.. Banuiesc insa ca lectura trebuie facuta in doze mici, caci te va readuce in perioada aceea cu destula autenticitate..Parca abia ne-am despartit de ea..

Yvonne Frankenfeld Sunt convinsa ca ai dreptate, dar nu poti fugi si ignora vesnic un trecut cu repercursiuni in propria viata. Voi citi in doze mici, desi, daca ma va fascina s-ar putea sa nu las cartea din mina... Am inteles ca totul este foarte bine scris, cu atit mai mult...

Preda Mihailescu Excelent!

 

 

Ce impact va avea volatilitatea din pietele globale de actiuni asupra economiei globale

Ce impact va avea volatilitatea din pietele globale de actiuni asupra economiei globale – 28 august 2015

Smaranda Dobrescu

In aceste zile pe plan international au tot circulat zvonuri despre volatilitatea din pietele globale de actiuni si s-a tot discutat despre ce anume ar putea insemna acest lucru pentru economia globala. Este doar o corectie a pietelor bursiere din China care a determinat mutatii in investitiile din intreaga lume? Ori experienta din ultimele zile este un simptom al unei inrautatiri profunde a economiei? Publicatia Social Europa a icerut parerea in aceasta chestiune a mai multor economisti de frunte:

Gustav Horn of the IMK in Düsseldorf said:

The Chinese bubble burst. This of a wider global importance only in the sense that we are still not able to detect these kind of problems early enough to prevent a panic reaction.

Dean Baker of the CEPR in Washington DC:

The main story is a simple one of a bubble in China's market bursting. This raises legitimate questions about China's near-term growth path. If China's economy slows significantly it will be a problem for countries that are major exporters to China, but not for the U.S. and Europe. The impact there will be fairly limited. My guess is that financial markets elsewhere in the world largely recover from the hit of the last few days, although they had been somewhat high, so there may not be a full recovery.

Ann Pettifor of Prime Economics:

The 2007-9 global financial crises was caused by an economic model based on financial de-regulation and liberalization, privatization of taxpayer-financed assets, excessive private indebtedness and wage repression. That economic model has not undergone fundamental or even superficial change since then. The failure to reform or transform this flawed economic model is causal of today's crisis, as it was of the 2007-9 crisis.

China is no longer able to help central bankers keep western economies alive. The model has led to a a surfeit of private debt, to a deficiency of global demand. The collapse in commodity prices signals a debt-deflationary period of stagnation (or worse) ahead. Until politicians, central bankers, economists and officials recognize this reality, and take action to reform and transform the existing economic model, there will be no cure for volatility, deflation and market failure. Stephen King of HSBC has warned: "the global economy is a ship sailing the seas of volatility with no lifeboats."

So yes, I beg to differ with the equanimity with economists analysis this week's stock market volatility. Because of the failure to deal with the causes of financial crises and market failure this is not just a correction. The global economy is sailing into dangerous waters.

Dupa cum se remarca, nu exista un acord asupra semnificatiei evenimentelor recente.Dar chiar acest fapt in sine este un semnal pentru riscuri semnificative ale economiei globale.Noi am ridicat o astfel de economie globala incat nimeni nu pare sa fie capabil sa monitorizeze riscurile in mod corect si sa prevada daca tulburarile sunt mai degraba locale sau vor avea serioase efecte globale.Poate ca a sosit momentul sa degajam parti din retea si sa facem interconexiunile mai transparente. In folosul general.

  Delia Bogdan Nu am considerat niciodata globalizarea ca fiind ceva necesar sau binevenit pentru omenire. Un fenomen plecat din niste calcule strict economice, in folosul marelui capital, a ajuns sa influenteze viata oamenilor la nivel intim si a creat o stare de nesiguranta generala, de care ne puteam lipsi cat de bine! nefiind priceputa in chestiuni economice, s-ar putea sa gresesc, dar mi se pare cel putin ciudat, daca nu chiar nelinistitor, ca soarta noastra sa fie decisa "de la distanta", iar noi sa nu putem face nimic!

 

  Octavian Lupu Ceea ce i se intampla economiei mondiale este un proces similar celui care a determinat schimbarile climatice ireversibile. Amandoua procesele au la baza lacomia umana care intodeauna a batut ratiunea, intelepciunea. Pentru mine si pentru altii, fara a fi mari economisti si ganditori ceea ce se intampla acum nu constituie o surpriza decat in ceea ce priveste magnitudinea fenomenului si rapiditatea cu care se desfasoara procesele. Va marturisesc un gand egoist: am sperat intodeauna ca efectele schimbarilor climaterice si ale crizei economice globale se vor manifesta cu toata magnitudinea de abia dupa ce voi fi apucat sa beneficiez si eu vreo 10-15 ani de pensie. Cred ca am fost prea optimist.

Acord asupra Codului Fiscal

Acord asupra Codului Fiscal – 27 august 2015
Smaranda Dobrescu

La intalnirea de azi a liderilor politici s-a inregistrat un frumos, induiosator acord asupra Codului Fiscal. Masurile au ramas cele convenite saptamana trecuta, dar liderii Dragnea si Oprea au avut ocazia sa-si arate larga disponibilitate de negociere, in antiteza cu premierul. Buni baieti!!. Sunt de acord ca legile importante au nevoie de negociere. In cazul Codului Fiscal, fiecare parte daca e sa analizam a sustinut doctrinar tabara adversa: liberalii nu au mai dorit reducerea fiscalitatii in sensul radical, caci cei chemati sa fie prudenti, social democratii le-au sustinut teza cu succes.
Ceea ce ma face usor circumspecta este acest excedent bugetar obtinut dintr-o colectare mai buna (bravo lor!) si o reducere a TVA de cateva luni la unele produse, si nu datorita unei cresteri economice sanatoase. Ceea ce se poate afirma fara dubii este reducerea evaziunii fiscale, fapt deloc de neglijat.

Ce au decis liderii politici la întâlnirea pe tema Codului Fiscal

Liderii partidelor parlamentare s-au reunit, joi, la Parlament, pentru a discuta pe tema noului Cod fiscal, după amânarea surpriză de luni.

cotidianul.ro

Octavian Lupu Interesele nationale a celor doi lideri mentionati primeaza. emoticon smile

 

  Mihai Ion Turcu Ambele partide, PSD si PNL nou(?) sunt in restructurare si regandire de sine. Au avut un enorm succes ca USL pe care au reusit sa-l compromita- o actiune total neinteligenta si national contraproductiva. Se adauga KWI care real nu este om de partid dar iata, este in situatia institutionala de a interveni (prudent) in chestiuni importante.KWI este o piatra tare.Romania s-ar putea sa aiba nevoie de un guvern "de uniune nationala". Mai putina "lupta politica" pentru care nu este deloc momentul, va aduce voturi atat PSD cat si PNL. Electoratul este preocupat de chestiunile grave si refractar fata de politicianism. Ieri un muncitor in salopeta de firma, "vorbea singur" pe drum ( la telefon avand casca in ureche) si spunea: "....vezi, e nasol. Au cazut bursele, urmeaza razboi...."

  Smaranda Dobrescu "Contrainformatiile" ar putea azi sa circule in aceleasi conditii si sa anunte ca pietele isi revin incetisor dar sigur emoticon smile

 

  Octavian Lupu Muncitorul in salopeta stia esenta (probabil de la televizor): dintr-o criza de mare magnitudine pana acum s-a iesit fie prin inflatie fie prin razboi sau amandoua. <<– Razboi intre cine si cine?

– Se inventeaza, daca nu exista!>> fragment interviu I. Serbanescu la Oana Stancu, august 2011 Este o situatie din care nu se poate iesi "virgin", spunea cred acelasi I.Serbanescu

  Octavian Lupu Dl Schneker mai cosmopolit si mai pragmatic, vedea in cadrul aceluiasi interviu mentionat mai sus "the bright side of the road": 'EXISTA POSIBILITATEA CA PRIN RAZBOI SA SE AJUNGA LA… O NOUA ORDINE ECONOMICA, SOCIALA SI ENERGETICA'. Care va sa zica.

  Mihai Ion Turcu Ce vreau sa spun este ca oamenii activi se lupta sa supravietuiasca in conditii de criza si incertitudine, observand neputinciosi un stat, de la care ar spera protectie si proiect de constructie, dar care pare a se dezagrega, toate variantele de alegere pentru guvernare fiind epuizate, de unde sentinta "toti sunt la fel". Simptomatica pentru pierderea de incredere si speranta este emigrarea masiva a fortei de munca. Sa nu vorbim despre firescul ideii de a se pregati pentru a fi pasenti in strainatate a adolescentilor. Partidele trebuie sa revina in realitate , ceea ce pare a fi in sfarsit a fi fost inteles, fara ca aceasta sa garanteze o schimbare in timp util.

  Mihai Ion Turcu Domnul Schneker este cetatean american.

  Octavian Lupu D-le Turcu eu nu v-am criticat absolut de loc Sunt perfect de acord cu ceea ce spuneti. Am vrut doar sa subliniez faptul ca datorita bunului simt inascut si a experientei de viata autentice, "stupid people" percep mai corect uneori realitatile si directia in care se indreapta lucrurile. In 1968 cand si fostii detinuti politici ridicau imne de slava conducatorului iubit, eu, un tanar adolescent entuziast, neiesit inca din faza de pionier l-am auzit pe bunicul meu, om fara prea multa stiinta de carte (nu ca n-ar fi putut dar nu l-a prea interesat), l-am auzit deci spunand: "Octav, eu am sa mor. Dar tu ai sa apuci sa vezi in ce fundatura ne va duce cizmarul asta". Precizez ca bunicul meu, fiu de popa, nu era neaparat un fan al vechiului regim dar il considera un regim mai normal fara sa precizeze si argumentaia in acest sens. Bunica-mea de cate ori se intampla ceva semnificativ si care o contraria, obisnuia sa spuna: "Nu mai e ca in timpurile normale !"

Octavian Lupu Referitor la dl Schneker pentru ca sunteti om de stiinta si tineti la acuratetea informatiei: israelo-american.

Mihai Ion Turcu Este nesemnificativ faptul ca un om cu instructie elementara nu intelege sistemul de functionare al burselor, nici eu nu-l inteleg. Semnificativ este ingrijorarea cu referire la o posibila criza majora.Pe asemenea stare de spirit, plus iritarea generalizata, "fineturile" politicii interne este perceputa dupa formula "Tara arde si babele se piaptana".

  Smaranda Dobrescu D-l Schnecker care a fost intr-o vreme un fel de consilier de campanie al liberalilor sau al lui Antonescu, ar fi fost foarte inspirat sa fi plecat pe aceeasi functie pe langa Donald Trump.
Domnule Profesor Turcu poate ca sunteti mai pe faza decat mine: vedeti vreun semn ca partidele ar reveni la realitate? In 2000 presedintele Iliescu a facut impreuna cu Mediul Academic, sindicate, Ong-uri, reprezentanti ai partidelor o strategie, cred ca denumita "de la Snagov"" in care aparent toate partidele si-au dat mana impreuna cu societatea civila si au pupat piata independentei. A fost anul 2001 unul mai constructiv in politica? Atat timp cat cel mai bine politicienii cunosc ce ar dori votantii sa auda, ei vor fi atenti doar ca imaginea lor sa fie conforma cu cerintele. Atat, imaginea!
Permiteti-mi un exemplu personal: In campania din 2000 am fost la un post TV din Deva unde am fost intrebata daca in anul urmator se vor mari pensiile. Le-am raspuns sincer, ce stiam ca e realist si corect. Colegii au incetat apoi sa ma "foloseasca in campanie" emoticon smile

  Octavian Lupu Erati prea tanara, naiva si entuziasta, fapt ce v-a facut sa uitati ca nici macar lingurita nu e de ajuns. Trebuie polonic.

  Smaranda Dobrescu emoticon smile emoticon frown

O recenzie in Revista Economistul

O recenzie în Revista "Economistul" – 1 septembrie 2015

Adrian Severin

O recenzie în Revista "Economistul"

Sub semnătura doctorului în economie și jurnalistului Teodor Brateș, a apărut în revista "ECONOMISTUL" o amplă recenzie a recentei mele cărți "România: subiect sau obiect al geopoliticii?" O semnalez tuturor celor interesați.

Titlul recenziei este "Ambient editorial (și nu numai). O carte care destructurează 'conspirația tăcerii' ".

Rețin în mod deosebit observația autorului, sintetizată și în titlu, cu privire la "conspirația tăcerii" care a ocultat multe dintre realitățile la care mă refer în carte dar și propria mea activitate. Mulți nu au dorit să se știe ce fac și ce realizez. Motivul a fost nu doar simpla gelozie ci și faptul că neaparținând - în ciuda unor legende colportate nu tocmai fără cauze maligne - nici unui grup de interese și nici unei rețele de putere (națională sau transnațională), nu s-a dorit ca printr-o relație transparentă între mine și marele public (din țară și din străinătate) eventualele simpatii și sprijinul acestuia să îmi ofere puterea care îmi lipsea și să mă transforme într-un centru de influență cu adevărat independent în țară și cu adevărat românesc în afara ei. Nefiind arondat și nefiind controlat și controlabil trebuia să rămân slab; iar asta putea fi realizat prin interzicerea comunicării - directe sau indirecte - dintre mine și masa cetățenilor.

Recunosc că adesea am colaborat și eu la această ocultare. Înțelegând că merg pe sârmă fără plasă de siguranță, am acceptat jocul sperând că astfel voi fi lăsat cel puțin să duc până la capăt anumite proiecte puse sub semnul luptei pentru o Românie puternică, într-o Europă unită și într-o lume a păcii. De aceea m-am menținut în atenția publică numai atât cât era necesar pentru ca dispariția mea să nu treacă cu totul neobservată. Aceasta a fost mica mea strategie defensivă.

A sosit vremea, însă, să schimb această atitudine. Nu pentru că aș dori puterea. Nu o mai doresc. Vreau însă să restitui puterea încredințată mie - conștient sau nu - de poporul român, celui în numele căruia am exercitat-o. O voi restitui cu dobânda necesară pentru a-l face pe titularul originar al puterii mai puternic, pentru a spori puterea celor fără de putere. Ambiția mea actuală este aceea ca, după vorba evanghelistului, ajutându-i pe români să afle adevărul (despre ceea ce li s-a întâmplat în ultimul sfert de veac și li se întâmplă în prezent) să îi ajut să fie liberi.

Știu că asta înfurie oligarhiile corupte care domină România și lumea. Știu că este interzis să divulgi "muritorilor" secretele "zeilor". Știu că și asta are un preț. Sunt însă gata să îl plătesc. Altminteri sacrificiile mele trecute ar fi văduvite de sens.

Iată adresa la care găseste recenzia:
http://www.economistul.ro/ambient-editorial-si-nu-numai-o-…/

Economistul - săptămânalul comunităţii economico-financiare din România

Economistul - Săptămânalul comunității economico-financiare din România, ghid în evaluarea economiei României

www.economistul.ro

  Alexandra Rizea Am citit cu interes notaţiile Dvs. în legătură cu recenzia din "Economistul" şi vă împărtăşesc nu numai punctele de vedere, ci şi amărăciunea pe care mizeriile vieţii cotidiene o provoacă fiecărui om care doreşte să se sustragă manipulărilor de orice fel, mai ales faţă de ofensiva non-valorilor, a tuturor acelora care s-au coalizat împotriva tuturor cauzelor drepte, inclusiv a acelora pe care le slujiţi Dvs. Cât priveşte recenzia propriu-zisă, oricine o citeşte (cu bună credinţă, cu mintea eliberată de prejudecăţi induse tocmai prin manipulări profesioniste) nu poate ajunge decât la concluziile autorului. Poate că, prin astfel de demersuri, se va putea avansa, cât de cât, în direcţia cea bună.

  Draghi Puterity Felicitări pentru acest demers! Permiteți-mi va rog niste intrebari:

- sunt toti membrii retelelor nationale sau transnaționale constienti de apartenenta lor la aceste retele?
- mai exista in cadru structurilor de putere din Romania oameni care sunt dispusi sa va sustina?

Adrian Severin Răspund scurt: 1. În principiu ar trebui să fie conștienți. Altminteri ar însemna că sunt manipulați și exploatați în orb. Or, nimeni nu te manipulează ca să îți dea puterea ci doar ca să ți-o ia. Dacă nu ar fi conștienți, ar fi obiect al puterii, instrument iar nu subiect al puterii, decident. 2. Da, mai sunt. Cel puțin așa cred a ști. Nu știu exact câți. Probabil foarte puțini. Și foarte puțin dispuși să riște.

Ionita Mihnea E un demers onorant. Banuiesc ca ati evaluat sansele ca el sa produca efecte la nivel social. O lupta deschisa/declarata cu "sistemul" e practic imposibil de castigat "pe persoana fizica". Aveti in vedere o forma de organizare?

Adrian Severin Singura luptă pe care o duc în prezent cu sistemul este cea referitoare la procesele care mi-au fost înscenate. Mă credeți sau nu dar nu o fac în primul rând pentru mine ci pentru că nu pot admite ca lideri politici români să fie înlăturați printr-o cârdășie (conștientă sau nu) dintre cercuri străine de interese și trădători din țară. Cât de mult voi reuși de unul singur (căci am fost lăsat practic singur) voi vedea. De capitulat nu voi capitula.

În rest, cred că actuala clasă politică este compromisă (mai exact, legătura ei de încredere cu cetățenii) și că trebuie să aibă loc o schimbare profundă a acesteia. Schimbarea nu poate avea loc însă spontan. Noua generație de oameni politici este cea care trebuie să își găsească formulele organizatorice adecvate. Totodată nu poate veni din nimic și de nicăieri. Obiectivul meu, mult mai modest, este, deci, să ofer repere și informații pentru a încuraja procesul de reînnoire și pentru a face ca acțiunile potrivnice lui să nu reușească. Eu ridic un steag și aprind o candelă. Este misiunea altora să se adune în spatele acelui steag și să ia lumină de la acea candelă. Dacă vor avea nevoie de mine, voi fi acolo. Deocamdată mai mult de atât și dacă aș vrea nu am mijloacele și nici nu aș fi lăsat să o fac.

Henrieta Szabo raspunsul dat de Adrian Severin in urma cu peste un an intr-un dialog purtat pe pagina sa de FB , un eseu despre probleme de actualitate privind trecutul, prezentul si viitorul in politica si nu numai.... cuvinte si ganduri pline de esenta si substanta .... "cine nu își asumă trecutul nu are viitor. Aceasta cel puțin pentru că riscă să repete greșelile trecutului. Iar greșelile tale te omoară mai rău decât greșelile celorlalți.
Așa este! În viața politică poți muri de mai multe ori decât în viața biologică, în care nu mori decât o dată. O știu foarte bine din propria mea experiența. Credeți-mă, însă, că nu este de loc plăcut să mori. Dacă ne putem lupta cu ideea morții biologice este și pentru că se întâmpla o singură dată. "Dacă mori azi nu mai mori mâine" - spune Shakespeare prin gura lui Hamlet. Dacă am muri de mai multe ori cu atât mai mult ne-am teme de moarte. Este adevărat și că, tot de atâtea ori am spera mai mult în reînviere. Dar, pe de altă parte, energia necesară reînvierii este furată din energia rezervată dăruirii; dăruire fără de care politica nu are sens. Totodată, reînvierea, adică revenirea la viața, este tot o întoarcere, o reluare a trecutului. Or, nu poți conduce mașina și avansa numai cu ochii în oglinda retrovizoare. Să nu ne temem de trecut, deci. Asumarea trecutului este tocmai o formă de a scăpa de teama de trecut, de a omorâ moartea.
Ceea ce nu înseamnă și nu trebuie să însemne renunțarea la viitor. Nu trebuie să ne lăsam dominați de trecut, obsedati de trecut, conduși de trecut, controlați de trecut. Un om politic este mort numai atunci când este...mort (biologic); și nici atunci nu este sigur, căci sunt oameni politici care ne domină de dincolo de moartea biologică mai mult decât ne dominau pe când erau în viața. De aceea, asumarea trecutului care este mort, cu bunele și cu relele lui, inseamna moartea morții. Nu este vorba de îngroparea în trecut ci de a recula spre a sări mai bine. Să ne asumăm greșelile nu ca să ne punem cenușă în cap ci ca să scăpăm de povara lor spre a putea sări mai bine în viitor. Pe mine, ca și pe Dvs, numai viitorul mă interesează și cred că este singurul care merită să ne intereseze. Cât mai suntem în viața; adică suntem în luptă." - Adrian Severin

luni, 31 august 2015

Triplul esec al unei pseudofederatii asediate

Triplul eșec al unei pseudofederații asediate – 30 august 2015

Adrian Severin

Triplul eșec al unei pseudofederații asediate

De mai multă vreme am avertizat că, asemenea Imperiului roman de apus, UE, presupusa reîncarnare a acestuia (sau mai precis a Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană), se va prăbuși sub loviturile migrației "barbare" dacă nu va dezvolta o politică coerentă, ghidată de realism strategic iar nu de mesianism neoconservator, în afara frontierelor sale, dacă nu va adopta o politică pragmatică privind tratarea imigrației și azilului, la frontierele sale și dacă nu va aplica o politică robustă de coeziune socială, economică și teritorială, politică incluzând integrarea culturală, înăuntrul frontierelor sale. Toate acestea ar fi presupus edificarea UE ca adevărată federație a statelor-națiune membre funcționând ca democrație transnațională.

Astăzi, când este asaltată de "armatele desculțe ale disperării islamice", UE nu știe nici măcar care îi sunt frontierele din spatele cărora să se apere. Asemenea predecesorului său roman, Imperiul european de apus stă să moară.

În 2001, în calitate de Președinte al AP-OSCE, am organizat la Pena Longa, în Portugalia, prima conferință de toamnă a amintitei organizații, dedicată problemelor migrației. Faptul însuși indica fenomenul migrației - în măsura în care rămânea negestionat - ca pe o amenințare la adresa securității europene. (O Europă extinsă de la Vancouver la Vladivostok, care ar fi trebuit să vadă în respectiva amenințare sursa unei obligații de cooperare aprofundată paneuropeană.) În declarația adoptată cu acel prilej identificam, în afara periculoaselor tendințe demografice caracterizând lumea contemporană și Europa în cadrul ei, trei direcții principale de acțiune: fixarea populațiilor în statele lor de origine (adică în mediul care organizase politic comunități etno-culturale diverse) prin dirijarea adecvată a ajutorului pentru dezvoltare european; absorbirea forței de muncă excedentare din afara Europei pentru a compensa lipsa forței de muncă în Europa, în condițiile creerii mecanismelor pentru integrarea socio-culturală a imigranților în spațiul european; stoparea "fugii creierelor" ("brain drain") și realizarea unui sistem internațional care să permită inteligențelor educate rămânerea în serviciul țărilor de origine spre profit universal.

Atacul terorist din 11 septembrie executat de Al Queda împotriva SUA, în mod paradoxal, a pus în umbră conferința AP-OSCE când de fapt ar fi trebuit să o pună în lumină. În locul unei politici pașnice înțelepte combinând respectul diversității culturale cu coeziunea socială și dezvoltarea economică, s-a preferat un răspuns militar. Mai grav decât atât, acțiunea militară s-a desfășurat sub steagul "valorilor culturale occidentale", în numele unei autodeclarate superiorități și universalități ale acestora. UE a susținut atunci o asemenea abordare, după ce cu mult mai multă înțelepciune dar cu la fel de puțină eficiență se opusese intervenției armate a SUA în Irak (chipurile pentru neutralizarea armelor de distrugere în masă deținute de irakieni dar în realitate pentru schimbarea regimului politic irakian). Dezordinea subsecventă acestor intervenții a prefațat actuala invazie islamică împotriva UE. Lucrul era previzibil. Era doar o chestiune de timp.

Ulterior, ca europarlamentar și responsabil pentru politică externă în conducerea Grupului socialist din PE, am militat împotriva implicării UE în ceea ce avea să se numească ulterior "primăvara arabă"; primăvară transformată rapid într-un coșmar regional și global. Am fost singurul lider politic din PE reprezentând partidele grupului principal european care a adoptat o asemenea poziție împotriva curentului. Ceea ce mi-a adus multă ostilitate. Nu pentru că alții nu vedeau ceea ce vedeam eu ci pentru că nu era "politic corect" - adică nu era conform intereselor geopolitice și electorale ale profitorilor UE - să spui asemenea adevăruri. Astăzi retorica belicoasă de atunci din PE - din UE în general - s-a transformat într-o bâlbâială penibilă. Curând aceasta va face loc panicii.

"Primăvara arabă" a fost propulsată de narcisismul occidental (în special european) care a făcut UE și apoi SUA să creadă că pot domina mai ușor lumea arabo-musulmană în pericol de a deveni tot mai naționalistă (și tocmai prin aceasta antrenată într-un proces gradual de democratizare, este adevărat foarte lent), dacă vor înlătura pe cale revoluționară regimurile autoritare de acolo, făcând astfel loc democrației de tip euro-atlantic (sau poate, mai exact, pe gust euroatlantic - adică internaționalistă). Principiul urmat era acela că o lume organizată potrivit standardelor occidentale va promova o politică conformă intereselor occidentale, valorile și interesele occidentale fiind considerate universale. S-a pornit de la dogma că democrația aduce automat dezvoltarea (ceea ce nu a primit confirmarea istoriei), precum și de la ideea că democrația, asociată cu dezvoltarea, garantează pacea (de asemenea, discutabil) dar mai ales permite generalizarea liberalismului economic (mai exact a neoliberalismului) spre satisfacția actorilor globali. În locul autoritarismului laic, dincolo de păcatele lui promotor al unei ordini mondiale bazate pe interesul național și pe echilibrul puterilor, "primăvara arabă" a adus însă la conducere regimuri islamice fundamentaliste, care contestă legitimitatea sistemului occidental de valori, ambiționând să îl înlocuiască prin propriul lor sistem considerat de asemenea universal, unic și nenegociabil. Cum acestor regimuri le lipsește puterea militară pentru a se confrunta într-un război convențional cu Occidentul, ele recurg - din calcul sau din instinct, nu contează - la arma "culturală". Împotriva acesteia nici arma nucleară nu este eficientă. Cum poți trage cu tunul în sute de mii de civili, bărbați și femei neajutorați, care vin ca un țunami purtând în brațe copii și în suflet Coranul?!

O UE incapabilă să integreze câteva sute de mii de romi care trăiesc aici de secole și care nu găsește un răspuns mai bun acestei probleme decât discriminarea, expulzarea și ghetoizarea unei comunități etno-culturale mereu oropsită în țări ca România (lăsată nu tocmai fără gânduri ascunse în afara spațiului Schengen) nu are cum integra sute de mii (în curând milioane) de musulmani săraci și nu neapărat foarte educați, venind din haosul fundamentalist al Asiei și Africii. Aceasta indiferent dacă UE gândește generos sau egosit și indiferent dacă valul de imigranți este spontan și se mișcă sub presiunea disperării sau este organizat și se deplasează în virtutea unui plan de ocupație culturală a Europei, de distrugere din interior a puterii ei economice și politice. (Probabil este vorba de ambele.)

În fața acestei sfidări, protagoniștii - de fapt, profitorii UE - nu au altă reacție decât renaționalizarea frontierelor europene și limitarea libertății de mișcare în Europa, simultan cu exaltarea ipocrită a principiului solidarității înțeles ca obligație de împărțire a sarcinii de a-i găzdui pe imigranți, între săracii și bogații UE, între statele de prim rang (precum Germania) vinovate pentru lipsirea uniunii de capacitatea de a gestiona criza ca o adevărată federație, și statele de rang secund (precum România), vinovate cel mult pentru a fi acceptat servil propria lor marginalizare. În realitate aceasta va însemna creșterea disparităților dintre membrii UE din vest și din est, din nord și din sud. Cu atât mai mult cu cât, cu siguranță, protagoniștii / profitorii UE își vor finanța ospitalitatea din fonduri europene, în timp ce exploatații UE și-o vor finanța din fonduri naționale proprii.

Într-un atare context - din care nu pot fi excluse bolile democrației europene și șovinismul bunăstării care în anii din urmă a nutrit xenofobia și rasismul, suflând vânt în pânzele extremei politice a egoismelor naționale europene - revolta azilanților umiliți și discriminați, în întreaga Europă, este garantată. Această revoltă - ordonată din afară sau propulsată din sânul mulțimilor de dezrădăcinați - va avea o față etnică - deci cultural-identitară - și fără îndoială va bulversa temeliile identității culturale europene.

Iată jocul! Iată miza! Avem de a face cu o cruciadă în sens invers. O cruciadă în care europenii vor lupta pe propriul teritoriu și pe care foarte probabil o vor pierde. O vor pierde pentru că nu sunt cu adevărat o federație, pentru că nu sunt cu adevărat o putere politică. Această înfrângere marchează triplul eșec al UE în domeniile polticii externe, al imigrației și al coeziunii interne.

O asemenea cădere a UE reprezintă un dezastru pentru România. Ce ar putea face ea pentru a-l evita sau măcar a-i minimaliza consecințele? În primul rând, ar trebui să își procure o conducere politică adevărată. În al doilea rând, să își refacă solidaritatea națională și să aducă societatea și elitele sale în spatele unei agende politice comune. În al treilea rând, să spună "Nu" actualelor pseudo-soluții europene și să propună UE un proiect politic de urgență care să îmbine rezistența la frontierele externe ale uniunii cu o acțiune combinată economico-militară în țările de origine ale imigranților. (Aceasta ar mai implica încetarea războiului hibrid dintre Vest și Est, în favoarea câștigării rapide a războiului dintre Nord și Sud, urmată de un Plan Marshall oferit Sudului. De asemenea, ar însemna acceptarea faptului că musulman-democrația este posibilă dar că ea nu se poate realiza nici pe cale revoluționară, nici impusă din afară și nici după model occidental - care nu este universal.) În al patrulea rând, dacă Imperiul european de apus nu este capabil să se reformeze pentru a face față "invaziei barbare", ar trebui poate să se gândească la soluția unui Imperiu roman de răsărit, a unui alt Bizanț. O va face oare? O va lăsa oare DNA să o facă?

 Elena Breazu Cum stim ca pseudo- fals, mai putem avea sperante mari?

 

  TC Fatma Carman Aveti perfecta dreptate

  George Halarescu Cea mai bună soluție este grăbirea compromisului în Siria și Irak. Colaborarea cu Rusia și Iranul în combaterea Satului Islamic și începerea reconstrucției țărilor răvășite de război. Implementarea democrației în culturile islamice este o utopie. Valul de imigranți pornit nu poate fi oprit până când nu va fi eliminată cauza. În schimb, noi am putea avea un control mai strict asupra lor. Să-i preluam, să-i transportăm în condiții decente spre destinațiile pe care ei le doresc, pentru a putea fi monitorizați și pentru a elimina haosul. Cei cu acte și specializări angrenați în anumite activități pentru a contribui la propria întreținere și informați permanent despre situația de acasă - mai ales în condițiile începerii reconstrucției țărilor.

  Angelina Rosu ...asa e cand ne conduc pseudovalori,chiar si la nivelul globalismului european...socul va fi simtit tot de catre ei(pseudovalori),noi ,oamenii de rand suntem intr- o stare de amortire demult produsa...Din amortire se iese,din soc...mai ba!

  Delia Alexandra Pavel Despre SUA, nimic? N-au reusit sa bage ''democracy'' cu forta si acum stau la adapost, peste ocean, sugand resursele acestor tari? ONU, Consiliul de securitate sunt in vacanta??

  Smaranda Dobrescu "...să își refacă solidaritatea națională și să aducă societatea și elitele sale în spatele unei agende politice comune" As fi mirata, dar poate multumita ca aceasta necesitate exprimata de AS privind actiunile Romaniei sa fi stat la baza actualei tendinte exprimate de Dragnea, Oprea, salutata de Tariceanu de a se elabora o strategie comuna pe 20 ani acceptata larg de politicieni si societatea civila. Experienta ma face insa sa ma duc cu gandul ca se doreste doar realizarea discursiva a unei antiteze de conducere a tarii cu cea de dezbinare totala realizata de Basescu. La noi e perioada platii politelor, asa cum se intampla de ani de zile.

  Emil Voinea Buna intrebare . Oare o va lasa DNA-ul sa o faca ? Oare mai avem politiciei cabapili sa produca o schimbare ,politicieni cu demnitate .Poate cineva sa stapaneasca abuzurile acestei institutii. Vad ca DNA-ul a ajuns casa de productie . Se ocupa mai mult de propria imagine . Furaciunile mari ,sunt neinteresante pt. aceasta institutie. Au dat lovitura cu caprele si strutii lui Toni Grebla , cu tablourile din cavouri ale lui Valcov ,cu 2 zile in urma a prins un director de spital cu o spaga de 3.000 de lei (dar stirea pe sticla a fost de 30.000 si nu 3.000) , o directoare cu 2.000 si niste cozmetice. Dar lupta crancena ,pe care o duce DNA-ul ,este cu Doamna Rarinca .Vor sa o bage la mititica pe biata femeie ,ca sa salveze Muntele de moralitate . Aceasta invazie controlata , va implini visul american ,de a avea cat mai multi teroristi in Europa.

  Luminita Cretu Cred ca UE a fost sortita esecului de la inceput datorita lipsei unei coeziuni si a unei viziuni corecte

  Fogarassy Paul DNA nu exista, deci nu poutem vorbi despre vointa sa etc. DNA nu este decat proiectia unei puteri exterioare, care se manifesta in mod aparent legitim.

Alexandru Glavan Chiar mai poate fi "politicul" o solutie ? In parerea mea, uniunea europeana, reprezinta al 3'lea reich ! Promoveaza aceiasi idee de cucerire si obedienta ! Doar ca fara blitzkrieg !
Mai sunt de parere ca "politicul" ( a se citi cloaca de tradatori si teroristi de la putere din 1989 incoace), nu doresc sa jignesc pe nimeni domnule Severin dar asta consider eu ca este realitatea si ma bazez pe miile de decizii antiromanesti luate de'a lungul timpului si mai ales culminarea cu acest institut weasel (dihor pe romaneste), nu a fost capabil sau interesat sa intreprinda nici'o actiune pentru lansarea Romaniei pe un drum al eficientei si valorilor de orice fel ! Va rog sa precizati cine si ce a facut practic pentru tara ! Cum se reprezinta tara in parlamentul european ? Avem un cuvant de spus sau e doar asa de forma ?

 Adrian Severin Politicul reprezintă organizarea și exercitarea puterii. Fară politic nu se poate. Cine conduce statul dacă nu elementul politic. Clasa politică este altceva. Nici fară ea nu se poate însă. Nu există conducere fară conducători, acțiune politică fară oameni politici. Clasa politică românească este compromisă? Da, așa este. Ar trebui ea schimbată? Da, trebuie schimbată. Lucrul nu se poate face peste noapte. Discontinuitatea nu poate fi totală. Iată problema și nu știu cum poate fi rezolvată rapid. Până la rezolvare trebuie să abordăm celelalte probleme așa cum putem și cu ceea ce avem. A nu le aborda înseamna a le permite agravarea. Or, asta nu trebuie să se intâmple.

  Henrieta Szabo O noua analiza remarcabila scrisa cu multa luciditate de unul dintre cei mai avizati si valorosi oameni politici romani , recunoscut si apreciat in mediile politice internationale( mai putin in Romania…!!.), confirma o cunostere aprofundata a situatiei politice mondiale, capacitate de previziune si analiza pe care numai oamenii politici valorosi o pot avea. Inca din anul 2013 Adrian Severin a adus in discutie si nu numai, a propus masuri concrete, valabile, aplicabilepe care le-a inaintat factorilor decidenti din organismele internationale . Asadar dupa cum se poate observa, este vorba despre un material publicat in urma cu doi ani si pe pagina de FB Adrian Severin .O analiza cat se poate de reala dar mai ales actuala.....(extras din Scrisoare adresata Dnei Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate – 2 Septembrie 2013 , despre situatia din Siria )
Situatia din Siria: Scrisoare adresata Dnei Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate – 2 Septembrie 2013
...... „Așadar, sunt convins că, și vă cer și dumneavoastră, Doamnă Înalt Reprezentant, să acceptați punctul de vedere conform căruia o reacție internațională față de problema siriană trebuie să își aibă temelia exclusiv pe terenul securității (siriene, regionale și globale) și trebuie să fie independentă de orice conotații ideologice. Doar o astfel de bază obiectivă, care exclude acuzații unilaterale și care are ca scop asigurarea securității tuturor, ne poate ajuta să construim un consens general pentru o soluție pragmatică și pașnică; o soluție care poate fi și trebuie să fie atât justă, cât și fezabilă și durabilă.
Menționând acestea, sugerez ca Dumneavoastră să luați inițiativa de a propune ONU, o Rezoluție privind problema siriană care să fie adoptată de Consiliul de Securitate, preferabil sub patronajul comun al tuturor membrilor permanenți, după cum urmează.
Pornind de la incapacitatea deja demonstrată a guvernului sirian de a garanta controlul asupra activelor militare ale țării, Rezoluția trebuie să ceară Siriei să își transfere atât armele de distrugere în masă cât și utilajele esențiale pentru producerea lor, într-un depozit sigur, în unul sau mai multe state terțe, sub supravegherea ONU. Armele care nu pot fi transferate vor fi distruse pe loc de către autoritățile siriene sub supravegherea și cu susținerea ONU
În mod normal, membrii Consiliului de Securitate, precum și autoritățile oficiale siriene, cât și toți cei care li se opun cu bună credință dintr-o perspectivă democratică, ar trebui să accepte o astfel de Rezoluție și să lucreze împreună pentru a o implementa. În consecință, sunt încrezător că prin lansarea unei astfel de inițiative și prin promovarea ei pe calea negocierilor adecvate cu aliații și partenerii săi externi, UE va aduce o contribuție semnificativă la neutralizarea pericolului legat de armele siriene de distrugere în masă, evitând implicarea în aventuri militare inutile, care pe lângă pierderile umane și materiale pe care le vor provoca, vor înstrăina, frustra și dezbina atât lumea arabă, cât și alianțele europene și euro-atlantice."

  Marius Batagan Cu ce partid mergem mai departe ?

Alexandru Glavan Ok ! Sunt superi tari toti politicienii nostrii ! Cateodata impreuna cateodata separat ... CE AU FACUT EI PENTRU TARA ?!? inafara de vorbe si discursuri in care scuipa le altii sau se elogiaza ?!? Vreau sa citesc un raspuns clar "x'ulescu a dat ordin catre z sa se faca y" emoticon smile

Mikael Tincu Dar dvs. ce ati facut pentru tara?

 Henrieta Szabo Despre elita politica si oameni politici valorosi sau despre vremurile in care Romania avea un cuvant de spus in structurile europene la nivel inalt....in cartea lui Adrian Severin, "Pledoarie pentru adevar " aparuta in anul 2007, o analiza actuala si astazi "Organizatiile internationale in epoca globalizarii - Redescoperirea OSCE " si o poza tot din carte, in care Adrian Severin in calitate de Presedinte al AP OSCE este la prezidiul Conferintei AP OSCE asupra Migratiei (21 octombrie 2001) Portugalia

Mikael Tincu Europa de Vest, cu rezervele de aur ostatic in US, cu baze militare US, fara armata, cu o problema demografica poate sa fie cucerita de acesti cetateni musulmani mai usor decat pare la prima vedere.