vineri, 7 august 2015

Din nou despre Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială, fără mânie

Din nou despre Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială, fără mânie - Adrian Severin – 2 august 2015

Adrian Severin a publicat un articol pe WordPress.

Articolul meu "Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială - prima instituție a unei noi ordini naționale" a stârnit o serie de reacții care dovedesc neînțelegerea exactă a mesajului său profund. De aceea mă simt obligat la o serie de precizări. 1. Sunt ani de zile de când previn că atacurile permanente împotriva instituțiilor democratice din România (în special Parlamentul și pluripartitismul) și propaganda constantă pentru decredibilizarea democrației vor distruge capacitatea societății românești de a se guverna în sistem democratic - pentru popor, de către popor și prin popor. [ 1938 more words. ]

http://adrianseverin.com/dinnou-despre-comitetul-national-…/

Marta Nora Tarnea  Este un alt fel de spune că UE nu se va schimba decât după o perioadă de autoritarism și ieșirea în stradă a populațiilor! Sau ceea ce am spus încă din 2008, odată cu clara dominație a neoliberalilor/popularilor: am ajuns prea târziu în Europa!

  Nicolae Ionescu Trebuie sa stim cine a infintat acest comitet...

  George Serban Intoarcerea pasnica, prin vointa politica, de la autoritarism, de la dictatura, la democratie este, de-a lungul istoriei, exceptia si nu regula. Basescu, odata cu vandalizarea statului, a economiei, a creat un sistem autoritar cu un grav deficit de democratie. Plecarea lui nu inseamna reversibilitate, inseamna consolidarea unui autoritarism generat de angoasele unor guvernari inepte. Guvernantii par sa caute solutii pentru a-si conserva pozitiile, nu pentru a gasii solutii eficiente. Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala este o parte a strategiei de guvernare din afara guvernului. In opinia mea, format din experti ai "carierelor indelungate", nu ai "carierelor de succes".

  Marius Mina prima instituție a unei noi ordini mondiale , era mai pe target. A propos de trilaterala d-lui isarescu emoticon wink

  Ana Oniga Marius Mina ,dl Isarecu nu este guvernatorul B.N.R. este guvernatorul Romaniei.

M.M  Dl Isarescu este unul din principalii infractori care au contribuit la colonizarea si devalizarea Romaniei . Guvernator, la puscarie , poate. Alaturi de Basescu si ceilalti tradatori de tara, daca or avea vreo tara, pe undeva.. sau depind toti de FC Bilderberg

  Gabi Cretu De data asta, ma distanțez cu vreo cativa kilometri de analiza. In tara care a suportat si suporta inca cea mai nejustificata austeritate, unde salariile reprezinta doar 35% din PIB iar polarizarea socială cea mai mare din UE, sa vorbeasca cineva de punerea in pericol a echilibrului macro prin "mita socială" si politici populiste?! Nu-mi vine sa-mi cred ochilor. Nu cred, dar vad... Observațiile corecte nici nu mai au relevanta; punctul de ochire e eronat... emoticon frown

  G.S  Gabi Cretu, am remarcat si eu aceasta afirmatie, mai mult sau mai putin intemeiata, in istoria ultimilor 25 de ani, dar nu mi s-a parut esentiala fata de ideea principala, fata de mesajul analizei.

    Nu-i asa... Aceasta diferențiere e necesară. Altfel, am fi ca cei care confunda critica extremei drepte cu cea a radicalilor de stanga pentru motivul ca ambele privesc puterea existența... emoticon frown

Adrian Severin Dragă Gabi, chiar începusem să mă sperii că ești mereu de acord cu mine! Acum încep să mă liniștesc.

Dincolo de această glumă dă-mi voie să atrag atenția asupra riscului de a nu vedea pădurea din cauza copacilor, precum și asupra aceluia al alunecării în dogmatism. Asta se întâmplă atunci când nu ne punem problema transpunerii ideologiei în politici și când nu punem în legătură viziunea noastră asupra dreptății sociale cu funcționalitatea echilibrelor socio-economice, puritatea valorilor cu eficacitatatea puterii.

Apoi, oarecum tot în glumă, dă-mi voie să îți spun că într-un context democratic putem vorbi despre orice. Inclusiv de punerea în pericol a echilibrelor macroeconomice prin politici populiste. Oricum, așa cum bine observă George Șerban, aceasta nu este nici pe departe tema (principală) analizei mele și, acum vorbind serios, mă irită la maxim să văd cum ceea ce pun în discuție - crede-mă cu riscuri mai mari decât cele pe care ți le asumi tu - este ignorat spre a devia dezbaterea către teze importante, desigur, dar a căror dezbatere nu își găsește locul aici.

Înainte de a reveni la tema propusă de mine aș vrea totuși să fac câteva precizări referitoare la comentariul tău - care, inclusv în ceea ce are just, nu are legătură cu nimic din ceea ce am spus eu. Sunt de acord că macroechilibrele economice nu țin de foame. Sunt convins însă că dezechilibrele macroeconomice ruinează orice șansă pentru cei mai mulți de a se sătura. Sunt de acord că nu trebuie sacrificată coeziunea socială de dragul echilibrelor macroeconomice. Sunt tot atât de convins însă că nu trebuie sacrificate - cel puțin nu pe termen lung și nu fără o abordare sistemică - echilibrele macroeconomice de dragul satisfacerii unor nevoi de consum oricât de drepte ar fi revendicările în acest sens. Eu unul nu mă plasez în nici o extremă ci cred că ambele "extreme" trebuie atinse. Aceasta este măreția omului politic cu identitate ideologică. (Este o parafrază după Pascal.) Marea miză pentru noi azi este aceea de a realiza o convergență macroeconomică care să fie sustenabilă nu numai economic ci și social. Avem noi o democrație funcțională capabilă să asigure atingerea unei asemenea ținte? Iată întrebarea! Mă tem că nu. Cel puțin în ultimul deceniu, democrația noastră a produs numai guverne slabe când dificultatea problemelor de rezolvat și complexitatea intereselor în concurs reclamau guverne tari. (Această situație nu este caracteristică doar pentru noi dar faptul nu ne consolează.)

Chiar dacă înțeleg că nu este nevoie să vorbim despre asta, îmi iau inima în dinți și afirm că există politici populiste și "mită socială", precum și că echilibrele macroeconomice sunt necesare și pot fi stricate de elanurile populiste. Nu orice măsură care pare a pansa o nedreptate socială este o politică justă din punctul de vedere al unei ideologii de stânga. În primul rând, trebuie să evaluăm scopul măsurii. Vizează ea salvgardarea dreptății sociale sau obținerea unui avantaj electoral? Într-o democrație electoralistă, cum de multă vreme este cea românească, scopul este mai degrabă cel din urmă. Or, tocmai asta este esența sau latura subiectivă a mitei. Partea cea mai proastă este însă aceea că nu avem de a face nici măcar cu fapte bune săvârșite din motive rele. Dacă măsurile de îndreptare socială nu au sustenabilitate economică ele sunt la fel de devastatoare pe plan social ca și politicile macroeconomice care nu au sustenabilitate socială. Avem multe de îndreptat în plan social dar nu pompieristico-populist ci sistemic și rațional. Ideologia nu este totul. Avem nevoie și de politici. Or, în acest plan apar multe îndoieli. Am îndoieli că actuala creștere economică este consecința politicilor guvernului iar nu mai degrabă a inacțiunii lui. Am îndoieli că politicile de stimul economic - pe care eu le susțin împotriva austerității - sunt același lucru cu relaxarea haotică și electoralistă a consumului spre a acumula susținerea necesară rămânerii la putere a unor politicieni prea lași ori prea egoiști spre a lupta pentru democrație.

Cu asta mă întorc la textul meu. Ideea lui principală este aceea că lupta nu se dă între doi combatanți - democrația și dictatura - ci între trei - democrația, dictatura și anarhia statului mafiot. Cum democrația este în moarte clinică - și simptomele acesteia sunt numeroase - dictatura sfârșește în mod inevitabil prin a fi preferabilă anarhiei. Chiar și în lumina interesului supraviețuirii naționale, o Românie cu un guvern de mână forte este mai capabil să apere națiunea decât un stat eșuat în anarhie pseudo-democratică. De aceea, lupta democraților împotriva dictaturii care amenință să crească pe ruinele statului eșuat nu are de ce fi dusă direct. Mai întâi trebuie resuscitată democrația pentru ca de pe pozițiile ei să ne batem. Asta înseamnă să luptăm în mod concret, prin toate formele de mobilizare socială reală, pentru reabilitarea parlamentarismului și pluripartidismului, pentru controlul civil asupra instituțiilor de forță și pentru abolirea dictaturii procurorilor sau a statului de drept delegitimat democratic. Acesta mi se pare subiectul principal. Despre el mi-aș dori să vorbim. Și nu doar în termenii valorilor ci și în aceia ai acțiunii concrete. Dacă aceste probleme nu se rezolvă celelalte rămân în sfera discursului steril.

Ce șanse avem însă să resuscităm democrația când chiar azi un sondaj de opinie ne arată că DNA este pe locul întâi la încredere iar Parlamentul pe unul din ultimele locuri?! Dacă pot vedea români ieșind în stradă pentru salarii mai mari, nu îi văd ridicând baricade de pe care să ceară restituirea puterii confiscate Parlamentului. Și atunci despre ce dreptate socială mai vorbim și cum să combatem polarizarea socială? Poate doar printr-o dictatură luminată... Numai că într-o asemenea dictatură niciodată nu știi când se stinge lumina.

G.C Parca, parca ai mai luat putina...distanța! emoticon frown Unde ai auzit vreo dictatura de dreapta care sa fi redus polarizarea, apropo?! Sa o fi dus pana la limita supraviețuirii unei mari parti din populatie, sau chiar dincolo de limita, s-a mai vazut; des... Sau vine dictatura proletariatului si nu am observat niciunul dintre noi?! emoticon smile Iar la economie, chiar ma pricep; asa ca nu incep sa te contrazic, ca nu mai termin. Las postarea inițială (a ta) sa-si faca efectele, caci Poziționarea era corecta, zic si eu! emoticon smile

Conservatorii britanici fac calcule

Conservatorii britanici fac calcule – 5 august 2015
Smaranda Dobrescu

Conservatorii britanici analizeaza daca ridicarea salariului minim sau garantarea unui venit minim de subzistenta este solutia mai acoperitoare pentru populatie si buget:
"In 2008, about 5.5m working families in the UK received tax credits, including working and child credits, housing benefits, and local tax benefits. Austerity policies have reduced this number to 4.3m. Given that there were 11.4m working households in the UK in 2012, this means that an astonishing 38% did not receive a "living wage.""Or, to put it another way: the market-clearing wage was unable to provide a living income for 38% of working families. These are the "working poor".

http://www.theguardian.com/…/minimum-wage-versus-living-inc…

  Mihai Ion Turcu Cata vreme va exista un rezervor de munca ieftina si capitalul se va loca acolo unde piata muncii-l avantajeaza, muncitorii metropolitani vor fi sub presiune, in plus vor trebui sa faca fata conditiilor de plata ( impozite, taxe, servicii, marfuri) din metropola.

S.D  Ei vor lua in final nu acele masuri care sa satisfaca cel mai bine standardul de viata al lucratorului ci standardul de viata al lucratorului britanic. Cam o treime din totalul celor angajati se pare ca sunt imigranti de care cumva statul beneficiaza caci ei platesc contriburii printre altele si la pensii dar daca nu sunt europeni nu vor beneficia de pensie proportionala cu perioada de contributie.

  M.I.T  Am in vedere mutarea capitalului in tari cu standard de viata scazut si disponibilitate a muncitorilor de a munci neconditionat pentru salarii mici.

S.D  Asa va fi, din pacate..

Europa pe care nu ne-o mai dorim

Europa pe care nu ne-o mai dorim – 5 august 2015
Smaranda Dobrescu

L'Europe dont nous ne voulons plus (Le monde diplomatique, Serge Halimi, fragment)
Un mouvement jeune et plein d'énergie entendait transformer une nation et réveiller le Vieux Continent. L'Eurogroupe et le Fonds monétaire international (FMI) ont écrasé cette espérance.

Au-delà du choc que les événements grecs représentent pour certains des partisans du projet européen, trois enseignements s'en dégagent. D'abord, la nature de plus en plus autoritaire de l'Union à mesure que l'Allemagne y impose sans contrepoids ses volontés et ses obsessions. Ensuite, l'incapacité d'une communauté fondée sur une promesse de paix à tirer la moindre leçon de l'histoire, même récente, même violente, dès lors qu'il lui importe avant tout de sanctionner les mauvais payeurs, les fortes têtes. Et enfin, le défi que pose ce césarisme amnésique à ceux qui voyaient dans l'Europe le laboratoire d'un dépassement du cadre national et d'un renouveau démocratique.

Au départ, l'intégration européenne a prodigué à ses citoyens les avantages matériels collatéraux de l'affrontement Est-Ouest. Dès le lendemain de la guerre, le projet fut impulsé par les Etats-Unis, qui recherchaient un débouché pour leurs marchandises et un glacis contre l'expansion soviétique. Mais Washington avait alors compris que, si le monde qui se disait « libre » voulait concurrencer efficacement les républiques « démocratiques » membres du pacte de Varsovie, il devait conquérir les cœurs et les esprits en démontrant sa bonne volonté sociale. Depuis que cette corde de rappel stratégique n'existe plus, l'Europe se dirige comme le conseil d'administration d'une banque.

Certains acteurs de la guerre froide, comme l'Organisation du traité de l'Atlantique nord (OTAN), ont survécu à la chute du Mur en s'inventant d'autres monstres à détruire sur d'autres continents. Les institutions européennes ont elles aussi redéfini leur adversaire. La paix et la stabilité dont elles se gargarisent réclament dorénavant à leurs yeux la neutralisation politique des populations et la destruction des outils de souveraineté nationale dont celles-ci disposent encore. C'est l'intégration à marche forcée, la (...)

  Mihai Ion Turcu In mediul cultural sasesc circula autoironic o lista de ce are si nu are un "sas" . 1. Ce are un sas? - O pereche de cizme. Ce nu are un sas? - Doua perechi de cizeme.etc. In secolul XX, cetatenii Europei de vest si centrale ,inclusiv cei din jumatatea intrata sub dominatia politica a URSS , au reusit sa ajunga la o existenta decenta,.sa aiba fiecare "o pereche de cizme" pe care Europa o putea produce pentru fiecare "sas".De ce trebuie sa produca supranumerar cizme fapt fiind ca la un momnent dat fiecare poate purta doar o pereche ? Raspunsul este dat de economisti in logica capitalista. Sociologii pot completa logica economica cu tema "locurilor de munca", uramnd imediat problema de politica economica a pietelor, politica economica care substituie poolitica insasi, psihologii vor vorbi despre stimularea consumului prin inventarea de nevoi de care nu are cineva nevoie etc. Urmeaza discutia despre resurse, a razboaielor pentru resurse si piete si desigur concentrarea bogatiei la un pol cu expansiunea saraciei la altul consecinta fiind un climat de nelibertate generalizata in consecinta faptului ca sasul a fost facut sa creada ca are nevoie in fiecare zi de alta pereche de cizeme.

 

  S.D  iata un sir logic de deductii, completabil evident emoticon smile. De exemplu: daca sasul are destule perechi de cisme de ce nu este de acord cu scaderea TVA in asa fel incat toti sasii sa aibe mai multe perechi de cisme? Pentru ca sasul este adeptul stimularii consumului doar de catre cei care sunt deja stimulati emoticon smile

O.L  Mihai Sorescu a tinut in a doua jumatate anilor 60 o rubrica de critica cinematografica in revista "cinema". Se ocupa in principal de scenarii. Pentru a fi mai explicit a dat un exemplu de replica scrisa in spiritul celor aparute pe ecran: "Tovarasi in etapa actuala un galosh reprezinta o necesitate, iar doi galoshi reprezinta un lux". Cred ca acesta spiritul in care Klaus nu a semnat CF. Si atunci maselor li se impuneau sacrificii dar totusi in numele unui rai pe pamant care se numea comunism si pentru care, chiar daca exista un orizont de timp relativ precis, pe masura trecerii anilor acest orizont se indeparta. Si atunci ca si acum conducatorii aveau salarii si alte avantaje care le permiteau sa se concentreze la trebile tarii fara a fi obsedati de cati galoshi au in picioare.

  M.I.T  In mintea ordonata si asezata a sasului a avea doua perechi de cizme , inafara de absurditatea in sine, reprezenta o cheltuiala inutila si indecenta (filozofie protestanta weberniana).Un sistem de impozare intr-o lume stabila nu are nevoie de TVA. Impozitarea este o institutie cosubstantiala statului si are istorie multimilenara. O impozitare rationala trebuie sa asigure bugetul statului fara a saraci platitorul de impozite. Marea rascoala din Transilvania din secolul al XV-lea ("razboi taranesc") a pornit de la o inginerie fiscala a episcopului Transilvaniei Gheorghe Lepes. Episcopul n-a colectat cativa ani impozitul cuvenit bisericii, dupa care a pretins plata integrala dar in moneda noua, mai grea.Ce a rezultat a fost un dezastru, printre consecinte, iobagia perpetua a taranilor, ca sanctiune si celebra uniune fraterna a "celor trei natio privilegiate in Transilvania ca sistem politic constitutional.

  Draghi Puterity Ati prins ultima perla a Cristinei (Lagarde, shefa FMI)? "Trebuie sa gasim o solutie permanenta si de durata ("nachhaltig" pe germana) pentru datoriile Greciei". Gura pacatoasei adevar graieste...

  S.D  Adica grecii dupa cateva secole, timp in care nu vor mai avea putere sa mai ridice statui si sa faca filosofie, vor trudi pe gratis la plata datoriei... Asa se traduce.

  Draghi Puterity Yep...

  S.D  Vad ca nu e loc de prea multe perceptii, draga Draghi..!

  D.P ... Intre timp insa isi mai dau si bijuterile coranei la pretz de nimic speculantilor care au gramezi de "bani virtuali". Si iaca asa daca sistemul se extinde, si se va extinde, avutia reala va trece din posesia celor care au creat-o in posesia celor care au creat nimic din nimic. Virtualul devine real.

S.D  Pana nu vor trece si la bitcoini. Aud ca la Frankfurt, Munchen si in alte cateva locuri sunt magazine si restaurante care accepta iluzii de genul asta.

M.I.T  Octavian Lupu, cand Sibiu era capitala Universitatii Sasesti, oras regal ( o serie de mari privilegii) si era foarte bogat, functiona un normativ privind afisarea bogatiei ( spirit protestant burgez). Sotia mea si cu mine suntem nascuti in Sibiu, am parcurs 4 ani de scoala primara in limba germana, bunicii erau vorbitori de germana (liceu) si avem priteni apropiati sasi ( din fosta mare burghezie a orasului). La modestele dar veselele intruniri cu pritenii nostri sasi , in care fiecare aducea ceva de gustat ( toata adunarea era stabil saraca) se intampla ca cineva sa aduca o tava de placinta cu rabarbar ( o prajitura oribila, aluatul preparat cu untura o glazura de spuma de ou si gustul astrinegnt al rabarbarului. Aceasta placinta producea entuziasm general si o aruncare pe bucati cu repetitie. L-am intrebat pe unul din prietenii apropiati ( nepotul unui important fabricant) cum se explica entuziasmul generat de placinta in cauza ? A raspuns ca fiind o prajitura foarte ieftina poti manca cat doresti fara jena si fara a te preocupa de necesitatea unei contraoferte impovaratoare. Sasul putea avea doua perechi de cizme, nu se cuvenea sa aiba....

S.D  Preluata din copilarie si eu mai fac cateodata placinta cu rubarbar. Nu e rea caci nu are aluat gras si nici ou pe deasupra. E doar acrisoara si are gust de scortisoara. Nu m-am gandit , evident pana acum sa fac vreo analogie cu averea sasului masurata in utilitati, dar de obicei placinta mea e destinata celor care considera ca au mancat prea multe chestii rafinate si elaborate si a venit momentul austeritatii. Are oare intentia ceva comun cu modestia? emoticon smile

Liberalii cer un nou acord cu Troica

Liberalii cer un nou acord cu Troica – 4 august 2015
Smaranda Dobrescu

Nu pot crede ca s-a intamplat asa, dar se pare ca presedinta PNL, Alina Gorghiu chiar a comis-o: Ingrijorata ca actualul acord cu FMI va lua sfarsit in septembrie, cere guvernului in calitate de opozanta treaza, demararea negocierilor Guvernului cu Troica a unui nou imprumut pentru a ne putea mentine in parametrii europeni. Acest lucru il face intr-o perioada de crestere dar si de deflatie pe piata europeana . Gandesc ca nu a auzit inca de cele doua moduri prin care poti aduce o tara in situatia de colonie. Daca gandind ca liberalii vor veni la putere si nu vor sti ce sa faca cu ea, mai bine angajeaza consilieri romani sau straini decat sa indatoreze iar tara pe modelul Greciei. Daca nu au economisti sau oameni cu simtul realitatii nu ar fi rau deloc sa renunte la politica.

PNL cere Guvernului să demareze negocierile pentru prelungirea acordului cu FMI, CE şi BM

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că cere Executivului să prezinte stadiul negocierilor cu...

mediafax.ro

  November Nov Alina Gorghiu...o comite des! (Eu aş numi-o "preşedinta PDL") emoticon frown

 

  Preda Mihailescu Pai o fi avand si ea un ... pot de vin!

  Mihai Ion Turcu Politicienii sunt "specialisti in nimic" dar ca politicieni trebuie sa stie sa organizeze ffortele natiunii si sa le mentina directia spre o finalitate realista, de etapa, definita de unii care sunt specialisti ( o diviziune a muncii).

  Cristiana Faur Constiinta? Nu mai exista.

  M.I.T  Ba da, cu respectarea i sunt probleme dar si cu ce contine.

La Soci, gimnastica patriotica..

La Soci, gimnastica patriotica...-3 august 2015

Smaranda Dobrescu

Imnul Rusiei, intonat la fiecare 20 de minute

Imnul Rusiei este intonat la fiecare 20 de minute

cotidianul.ro

 Mihai Ion Turcu Este perfect. Cand vrei sa faci nesemnificativ sau nesuferit un lucru este bine sa-l repeti pina vei avea una din doua : indiferenta sau iritare furioasa.

 

  S.D  Un psihilog de mase nu le-ar fi stricat rusilor sa aibe aproape de casa.. emoticon smile

 

  Mihai Ion Turcu Nepsihologii tin cont de psihologi doar atuncea cand consilierea este convergenta cu propria intentie, ca argument de intarire. Mai tin cont cand s-au uincurcat atat de rau incit sunt complet zapaciti.

Preda Mihailescu Mai bine asa. Daca ar mai avea si un Bernays la public relations, nu stiu cui i-ar fi bine...

  Octavian Lupu Eu cred ca ceea ce se intampla pe plaja e totusi un experiment psihologic pus la cale de niste psihologi care ar necesita un tratament psihiatric. Toata idiotenia asta ma face sa cred ca desi sarmanul Porosenco striga cam o data la 3 zile "lupul", fara ca nimeni sa-l bage in seama, totusi "Federatia" pune ceva la cale.

marți, 4 august 2015

Esenta neoliberalismului

Esenta neoliberalismului – 2 august 2015
Smaranda Dobrescu

Globalizarea pietelor financiare, progresul tehnicilor de informatizare asigura azi o mobilitate fara precedent a capitalului si dau investitorilor ingrijorati de rentabilitatea afacerii lor pe termen scurt posibilitatea sa si-o compare de o maniera permanenta cu cea a celor mai mari companii si sa-si sanctioneze in consecinta propriile esecuri relative. De aici s-a nascut ideea flexibilizarii pietei muncii servita lucratorilor ca o mare cucerire a acestora, idee care s-a dovedit cea mai rapida si eficienta in scaderea salariilor, somaj si cresterea relativa temporara a profiturilor proprii. Asa cum miturile liberale ale cresterii fara limite, a cererii pietei fara limite au ramas la stadiul de mituri se va observa cat de curand si ca scaderea nelimitata a salariilor in scopul maririi productivitatii este tot un mit . Atat timp cat unicul motor al societatii este piata si nu adaptarea ei la nevoile si posibilitatile societatii, neoliberalismul va ramane o utopie trista.

L'essence du néolibéralisme, par Pierre Bourdieu (Le Monde diplomatique, mars 1998)

Le monde économique est-il vraiment, comme le veut le discours dominant, un ordre pur et parfait, déroulant implacablement la logique de ses (...)

monde-diplomatique.fr

  Preda Mihailescu "si nu adaptarea ei la nevoile si posibilitatile societatii, neoliberalismul va ramane o utopie trista." - De acord cu ideea, dar am prea mult atasament pentru Utopii, pentru a numi o mitraliera tot o utopie. Cred ca acest tip de liberalism de cazino are mai mult in comun cu mitraliera decat cu utopia.

 

  S.D  Va cam dau dreptate. Ideea nu si-a gasit cea mai buna formulare. Ca dovada ca stiu sa apreciez valoarea unei utopii sta micul studiu elaborat impreuna cu Prospectiv A-z, numit Utopia, o solutie de iesire din criza a social democratiei..
http://blog.prospectiv.org/.../utopia-o-solutie-de-iesire...

Grupul Prospectiv™ : Utopia, o soluţie de ieşire din criză a social democraţiei

blog.prospectiv.org|De Grupul Prospectiv

  P.M   https://www.youtube.com/watch?v=4eAA2uhFKwQ

 

Interviu Realitatea Tv - Prof Dr Florin Colceag

Antrenorul de genii, prof. dr. Florin...

youtube.com

P.M  Citisem la vremea aceea - nu am absolut nici un dubiu despre adevarata dumneavoastra gandire! Mai profit si eu de cate un ciot de exprimare, ca sa las un naduf, o confirmare mai degraba decat o polemica. Si acum am profitat pentru a semnala un film care mi-a placut, cu un personaj pe care il gasesc absolut fascinant. Si nu pentru ca este SI matematician!

S.D  Ei, da, profesorul este o persoana care stie valoarea unei utopii. Placerea unui om de stiinta, adaug eu si a unui cercetator sau ganditor este aceea de a cauta adevarul, nu neaparat si de a-l gasi.Cautarea se face prin traire urmata de detaliere, conceptualizare si in final transmitere. Uneori solutiile vin in somn sau in stare de semi trezie. Mutatis mutandis pot spune ca in zbuciumata mea cariera cele mai proaspete, mai simple si evidente solutii le- am gasit in noptile in care ma zvarcoleam alternand intre starea de somn si cea de veghe
Un mic amanunt care de la bun inceput m-a apropiat de profesor a fost acea fila xeroxata de la pian, semn ca stie sa pretuiasca o relaxare care nu e doar relaxare...

  Mihai Ion Turcu Daca ar fi o utopie platonica ar adauga doar in ca una la mai multele realizate prin gandire sistematica plecand de la premize false. Din pacate genereaza o criza sociala majora pentru care nu se concepe (inca) solutia.

Incotro merge Dragnea?

Incotro merge Dragnea? – 31 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

"La nivelul opiniei publice, există percepția covîrșitoare că în PSD a avut loc un soi de lovitură de partid, prin care lui Ponta i s-a tras preșul de sub picioare. Baronii și-au luat partidul înapoi, se spune, era Ponta s-a încheiat, Dragnea e noua stea."

Articolul exceleaza prin doua atitudini: lasa sa se inteleaga ca PSD are ganduri de pozitionare mai la centru lasand liber flancul stang romanesc si ca binecuniscutul "Cotidianul"' al lui Nistorescu, clar anti- Ponta gazduieste o analiza a realizarilor lui Ponta. Puzzle-ul il completam singuri...Piesa lipsa se cheama: "incotro merge Dragnea?"

http://www.cotidianul.ro/lovitura-de-partid-sau-a-doua-mar…/

  Octavian Lupu Dragnea va merge spre centru dreapta ca orice social democrat care se respectă. emoticon smile

 

 S.D  Se pare ca Ponta a dovedit prea multa sfiala in traseul sau spre dreapta.

 

  O.L  Ponta a incercat sa ramana pe centru stanga mai mult din bun simt, nu din convingere. In ceea ce-l priveste pe Dragnea mi-l pot imagina foarte usor ca, impreuna cu o parte din baroni, sa se ceara la PNL in functie de rezultatele congresului. In definitiv ce treaba mai au baronii cu stanga, exceptand desigur votul ciclic al alegatorilor.

S.D  Inca nu am o parere clara daca au de gand sa se apropie ideologic de dreapta sau sa transforme partidul intr-unul care pastreaza totusi " social" in titlu, cum ar fi "social liberal'. A doua varianta pare mai buna poate din punctul lor de vedere, caci exista inca un electorat captiv al stangii. Tot tris se cheama atata vreme cat nu schimba Codul Muncii lui Boc, nu revin la impozitarea progresiva si reduc CAS-ul la patroni, cu intentia de a-i scuti pe acestia integral de impozitul pe profit, in ideea cresterii productiei si a locurilor de munca. Ei stiu ca nu poate fi vorba nici de teorie, nici de bune intentii ci de perpetuarea bunelor relatii cu corporatiile.

Grila de salarizare

Grila de salarizare – 30 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

In general o grila de salarizare a bugetarilor se face pornind de la doua date cunoscute: Salariul minim avut in vedere si raportul intre acesta si cel mai mare salariu de bugetar (de obicei al presedintelui) Raportul se discuta sau se discuta cu sindicatele. De obicei acestea sustineau un raport cat mai mic, daca se poate sa nu depaseasda 1/10. Cum insa salariul nostru minim este o gluma, cel maxim, al Presedintelui ar fi trebuit sa nu depaseasca in aceasta acceptiune o suma care nu era comparabila cu a niciunui alt presedinte european. De aceea ideea ca salariile demnitarilor trebuie stabilite in primul rand nu este un moft ci o cerinta a limitei superioare a grilei. Ponta si toti ceilalti animati de populismul solicitat cu indarjire de presa au ajuns la ideea roza ca aceste salarii trebuie sa apara odata cu toate celelalte. OK.Au urmat balbaielile de rigoare.
Iata insa ca Dragnea, a hotarat ca ordonanta de marire a salariilor demnitarilor sa nu mai fie valabila, actiunea urmand sa se rezolve odata cu tot sistemul, intrucat nicio formatiune politica nu o sustine. Bravo, Dragnea! Asta da un gest politic, chiar daca ilogic. Sa-si mai asume si opozitia si alte partide gesturile mai putin populare. Sa nu se mai faca doar imagine si populism pe ecrane spre satisfactia Danei Grecu!

  Gabi Cretu De ce ilogic?! E logic!

 

  Preda Mihailescu Pot sa va intreb un lucru? Cineva afirma mai curand ca in Romania ar fi sapte, si apoi s-a corectat - ba chiar opt miloane de intretinuti de stat (bugetari le spune?) Mi s-a parut cifra o fantasma, dar in necunostinta de cauza am spus doar ca mi-e greu sa cred. Care este realitatea?

  S.D  Eu stiu cifra de 1,1 milioane bugetari. Contracte de munca sunt cu totul in jur de 4,6 milioane. Probabil ca se referea la restul populatiei (asistati social, impropriu dar incetatenit ca un invectiv) care nu are o forma contractuala de munca: agricultori, pensionari,copii, someri, etc. Cei de varsta activa sunt in jur de 10 milioane.

 

  P.M  Am inteles bine oare: sunt 10 milioane de oameni de varsta activa care sunt dependenti de ajutor social? Sau include asta si agricultori, care primesc poate ajutor agricol?

  Constantin Gheorghe Ajutoare sociale primesc doar vreo 230.000 de oameni. Peste 4 milioane de români sunt încadrați la "auto-angajați" Adică aceia care trăiesc din agricultura de subzistență. Din ăștia mulți muncesc afară. E complicat.

  P.M  Banuiesc ca tocmai complicat fiind, lasa loc mult speculatiilor celor care se complac in "suntem ultimii oameni". Mmmda!

 S.D  Din cei de varsta activa (10 milioane) 4,6 lucreaza in tara cu contracte de munca de diferite feluri. Restul pana la 10 milioane sunt agricultori, din care doar 400-500 mii au un venit retribuit. Restul pana la 10 milioane fac agricultura de subzistenta. Urmeaza: copii pana la 18 ani cca 4,3 milioane, pensionari 5,5 milioane si someri cronici. Ajutoare sociale se primesc pe familie si nu depasesc 230 mii,cum spunea D-l Constantin. Acestia prin anchetele sociale s-a dovedit ca nu au un cuantum banesc suficient pentru un trai decent al intregii familii (venit minim garantat)

  P.M  Multumesc la toti pentru raspunsuri - individul a dat bir cu fugitii, dar macar sunt si eu orientat. Se poate reveni la discutia initiala, cer scuze ca am deturnat-o pe moment!

  P.M  Ah, iata si sursa acelor povesti, intr-adevar, asa spune "opt milioane de 'asistati social' " http://www.digi24.ro/.../Romania+asistatilor+social...

România asistaţilor social. Jumătate dintre familiile de români nu au...

digi24.ro

S.D  Materialul are si ceva adevarat dar din cauza aspectului sau resentimentar fata de cei saraci capata alte conotatii:
1. "România are prea puţini salariaţi faţă de numărul mare de oameni care trăiesc din mila statului." Nu exista categoria "din mila statului" Este adevarat ca marea problema este numarul mic de angajati dar nu raportati la restul populatiei ci la pensionari. Doar Intre lucratorii activi si pensionari exista un contract intergenerational de tip pay as you go. Pensionarii nu sunt intretinutii nimanui, caci acest contract i-a obligat pe actualii pensionari "sa intretina" la randul lor, cand erau activi, pensionarii din acea vreme. De aceea pensiile sunt atat de mici, caci raportul intre angajati si pensionari este subunitar si daca un lucxrator plateste 30% din salariul sau pentru pensionari, acestora din urma depasind numarul lucratorilor nu le revine o pensie de 30% din salariul mediu, ci mai putin.
2. Celelalte categorii lipsite de venituri prezente sunt copiii, somerii, persoanele cu handicap, familiile cu venituri care nu le asigura un trai decent. Somerii sunt o categorie care si-au asigurat acest risc. Raman in discutie copiii (factorul nostru demografic in criza) si cei care intradevar au nevoie de asistenta sociala: venitul minim garantat, persoanele cu handicap; in total nu mai mult de 1 milion. Doar Basescu indemna populatia la ura impotriva "asistatilor sociali"', fara sa aminteasca si cauza acestei situatii: Insuficiente locuri de munca, salarii extrem de mici,acum strict la mana patronilor dupa liberalizarea pietei muncii si in ultima instanta lipsa acuta a capitalului strain sau romanesc.
O discutie in spatiul public ampla, onesta, lipsita de constrangeri pe tema " de ce nu are Romania capital" ar putea descoperi motive care tin de cu totul alte determninari decat cele pe care articolul le prezinta drept cauze, cand ele sunt de fapt efecte ale multor cauze de natura interna si externa.

Costel Grig Sunt tot mai multe ... alte opinii; in special a celor din economia reala. http://m.evz.ro/nu-mai-vreau-ca-statul-sa-dea-pomana-din...

Nu mai vreau ca statul să dea pomană din banii mei şi să finanţeze lenea

Îi vezi aproape în fiecare cartier, de blocuri sau de case. Freacă toată ziua bordurile şi gardurile, cu berea în mănă. Habar nu ai din ce trăiesc şi nici nu ai timp să afli pentru că tu abia apuci să dormi suficient şi să ai o oră, două, pentru tine pe z...

m.evz.ro

 S.D  Cel care scrie articolul de mai sus are un impozit pe salariu de 16 %. Doar in Bulgaria ar fi avut mai putin. In oricare alta tara europeana ar fi dat mult mai mult din banii lui ca sa sustina lenea altora. Stiti ce prelevari din impozite sunt la noi pentru a functiona de bine de rau inexistentul stat social? Stiti cate prelevari sunt in statele europene dezvoltate? Propaganda acestui tanar neoliberali tine, poate doar la oamenii lui Boc,si ai lui M10. Nici macar la liberalii rataciti care nu mai vor relaxare fiscala.!

  C.G  Cel care scrie acest articol plateste 24% TVA si are o taxare a muncii de peste 40%. Obiectivele unei bune guvernari ar trebui sa fie reducerea constanta a cheltuielilor bugetare in conditiile pastrarii doar a serviciilor publice care nu pot fi satisfacute de sectorul privat. De ce in Singapore se poate ??

  S.D  Wow! Politica M10! :"Cei lenesi"adica cei care traiesc din venitul minim sunt platiti din cei 16 %. Celelalte contributii reprezinta asigurarea personala a individului impotriva riscului de somaj, imbatranire, imbolnavire, cazului de accident de munca. Pastrarea in grija statului doar a justitiei, apararii si sigurantei nationale, adica statul minim-minimorum e necesar intr-un stat strict militarizat in care parintii care nu au bani nu-si ingrijesc sanatatea lor si a copiilor sau nu-si dau copiii la scoala. Aberatie, credeti-ma!.
In Singapore s-a putut tocmai pentru ca potrivit modelului traditional asiatic folosit timp de 30 ani de regretatul Prim Ministru presupunea un regim autoritar bazat pe disciplina, cu un cu totul alt fel de democratie decat cea vestica.

  S.D  Din TVA sunt intretinute administratiile publice locale care fac posibila existenta retelelor de apa, canalizare, drumuri, si alte cheltuieli descentralizate.

P.M  In Germania, aceasta neintelegere a functionarii diverselor contributii din salariu este tratata de nesimtire publica. Platesti intre 40--50% din salariu, dar in asta intra si asigurare de somaj si de sanatate, vreo 20 merg la stat. Ceva educatie comparativa nu ar fi rea.

G.C  Bugetarii sunt acelasi lucru cu cei care primesc ajutor de la stat?! Cum adica?! Daca nu greșesc eu prea mult, marea majoritate a îngrijirii medicale, a educației, a siguranței cetățeanului, a serviciilor publice de tipul drumuri, cai ferate, etc., adica tot ceea ce serveste omului ca sa trăiască diferit de o tufa este prestat de oameni platiti din fonduri publice!!! Adica dintre cei un milion si... Chiar nu înțeleg de ce trebuie sa distribuim articole din EZV... emoticon frown Plus ca in Tara asta, in general, cu putine excepții, printre care gazda noastra, oamenii nu înțeleg ca TVA, CASS, etc., sunt taxe, impozite, contribuții, nu "banii lor". Ele se calculează in funcție de banii lor dar nu sunt banii lor!!!!

  G.C  cu excepția impozitului pe venit si proprietate, ca sa nu fiu înțeleasă greșit.

  C.G  Iata care este efectul ajutoarelor sociale destrabalate in jud. Vaslui ( de a carui stare nu ar trebui sa fiti ... straina) : http://stirileprotv.ro/.../par-eu-prost-dar-nu-asa...

 

"Par eu prost, dar nu asa destept". Romania paralela a asistatilor sociali...

stirileprotv.ro

P.M  Ei da - aici chiar sunt curios cum isi inchipuie geniile ne-coane sa rezolve problema. Oameni ca acestia exista peste tot - este lipsa de autoritarism care ii creaza? Pana una alta, eu sunt curios unde dispar, daca se urmeaza curi dure de gen neocoane. Banuiala mea este ca atunci nu se mai arata spre ei, ca sa nu traga lumea concluzii nefericite

  C.G  Gabi Cretu, stiti care este sentimentul unui "autoangajat" cand aduna toate impozitele, contributiile, taxele pe care le datoreaza ca angajat si ca angajator ? Dar cand constata cum sunt utilizate fondurile publice ??

  G.C  Stiu! Dar i se trage de la solidarizarea cu intereselor corporațiilor, cu care niciodata nu va avea nimic in comun. A preluat discursul si-i da inainte. Sa se uite la angajat, ca-i mult mai aproape de el, social, economic, politic, etc... Daca ii merge bine angajatului, ii merge si lui, ca are cui vinde si are si respect. Sa se implice pe bune in controlul folosirii banului public! Asta da! Dar daca iar cade in capcana cu săracii fura banul public il voi considera manipulabil prea usor si nu mai vorbesc cu el! Sa se uite ca bănci, la corporațiile din farmacie, la cele care ne vând armament!!! Dupa ce se lămurește, mai vorbim.

 

  P.M  Gabi Cretzu @ Buna radiografie a instinctului primar al omului de a se identifica in sectiuni sociale sau financiare cu care nu are absolut nimic in comun, dar care il flateaza la ego. Cred ca acest instinct este bine manipulat.

  G.C  Eu sunt chiar îngrijorată de efervescența cu care vrem să dărâmăm statul (sau să-l reducem la instrumentele de forță) punând pe seama lui tot răul. Cei tari nu au nevoie de el! Se descurcă singuri. Cei mai mărunți, printre care și scriitorii pe Facebook, tare mă tem că mai au... Când ceva nu merge bine trebuie ameliorat, nu distrus!!! Asta e o lecție greu de învățat... PS. Se lucrează mult la asta. Dar la unii e ușor. La români, individualismul și un fel de superioritate afișată de mulți, crează teren fertil...

  P.M  Romanii sunt latini, guralivi, frondeuri si ... in ultima instanta cu tendinte reduse la depasirea suprafetei dezbaterilor. Constiinta neconditionata a faptului ca statul este insasi emanatia relatiilor colective a fiecaruia, si nu poate de fel sa fie un obiect strain si exterior, este cumva apanajul natiilor germanice - poate, ca o forma elaborata a unei tendinte de oranduire in grupuri, primara, mult mai pronuntata decat la latini. Acestea fiind spuse, este ceva foarte valoros in aceasta identificare - partiala - cu statul, durch dick und dünn. Prin ea este reglajul fin cumva mai accesibil, decat in cazul in care statul este desbatut mereu verbal si formal, dar afectiv resimtit ca o entitate estranee.

  G.C  Există destule argumente că am avut un stat opresor, în mare parte a istoriei. Dar nu era vorba să instalăm un regim democratic și un stat de drept?! Că dacă nu, să nu ne mai batem gura degeaba...

  P.M  Pai ca asta este problema cu oul si gaina - cu experienta dictatoriala ca umbra in spate, sa se genereze totusi perceptia statului ca proiectie colectiva pozitiva, comuna. Probabil ca alt drum decat continua 'retrezire' si rechemare la realitate, nu exista. Si aceasta pe fondul in care avem portiuni importante din structurile de decizie ale statului care intr-adevar continua bine mersi, sub diverse metamorfoze cameleontice - atitudini oligarhice de folosire a statului. Sau gresesc?

  G.C  Cred ca trăim intr-un stat captiv. Ideologic, neoliberalismului financiar-bancar - corporatist. Acesta folosește structurile de forța (serviciile de informații, cu precădere) drept instrumente; instrumentele isi trag si ele partea... emoticon frown

  P.M  Banuiesc ca instrumentele sunt ... instrumentale in fabricarea de co-instrumente. Aservirea este de ne trecut cu vederea, dar atribuirea serviciilor de informatii ca instrument de penetrare preponderent este noua pentru mine. Se traduce asta prin faptul ca a avut loc o lupta pe viata si pe moarte, si serviciile penetrate au castigat? Si au schimbat in acelas timp sef de la est spre vest? Si ... si ... si? Complicat!

  C.G  Despre un impozit, contributie sau taxa este greu sa spui ca are un nivel mare sau mic luat izolat, in cifra absoluta. El trebuie privit comparativ (valabil pentru orice lucru). Ei bine , aici incepe adevarata problema. Obligatiile fiscale in RO sunt uriase deoarece nu se reflecta in servicii corespunzatoare datorita proastei guvernari. Un exemplu: in mod constant in RO "capitalista" media salariilor in sectorul bugetar este si a fost mai mare decat media salariilor in sectorul privat; acest lucru este un non-sens; se pliaza pe proverbul boii trag si caii mananca. Am pus ghilimele la "capitalism" deoarece lucru care ne lipseste in mod fundamental este chiar capitalismul autentic (vezi L. Croitoru), piata functionala (adica statul nu-si face rolul !).

C.G  Si atentie, statul nu suntem "noi"; asa cum functioneaza lucrurile in acest moment (lung de tranzitie) statul este captiv grupurilor de interese transpartinice; este afacerea lor !