marți, 4 august 2015

Esenta neoliberalismului

Esenta neoliberalismului – 2 august 2015
Smaranda Dobrescu

Globalizarea pietelor financiare, progresul tehnicilor de informatizare asigura azi o mobilitate fara precedent a capitalului si dau investitorilor ingrijorati de rentabilitatea afacerii lor pe termen scurt posibilitatea sa si-o compare de o maniera permanenta cu cea a celor mai mari companii si sa-si sanctioneze in consecinta propriile esecuri relative. De aici s-a nascut ideea flexibilizarii pietei muncii servita lucratorilor ca o mare cucerire a acestora, idee care s-a dovedit cea mai rapida si eficienta in scaderea salariilor, somaj si cresterea relativa temporara a profiturilor proprii. Asa cum miturile liberale ale cresterii fara limite, a cererii pietei fara limite au ramas la stadiul de mituri se va observa cat de curand si ca scaderea nelimitata a salariilor in scopul maririi productivitatii este tot un mit . Atat timp cat unicul motor al societatii este piata si nu adaptarea ei la nevoile si posibilitatile societatii, neoliberalismul va ramane o utopie trista.

L'essence du néolibéralisme, par Pierre Bourdieu (Le Monde diplomatique, mars 1998)

Le monde économique est-il vraiment, comme le veut le discours dominant, un ordre pur et parfait, déroulant implacablement la logique de ses (...)

monde-diplomatique.fr

  Preda Mihailescu "si nu adaptarea ei la nevoile si posibilitatile societatii, neoliberalismul va ramane o utopie trista." - De acord cu ideea, dar am prea mult atasament pentru Utopii, pentru a numi o mitraliera tot o utopie. Cred ca acest tip de liberalism de cazino are mai mult in comun cu mitraliera decat cu utopia.

 

  S.D  Va cam dau dreptate. Ideea nu si-a gasit cea mai buna formulare. Ca dovada ca stiu sa apreciez valoarea unei utopii sta micul studiu elaborat impreuna cu Prospectiv A-z, numit Utopia, o solutie de iesire din criza a social democratiei..
http://blog.prospectiv.org/.../utopia-o-solutie-de-iesire...

Grupul Prospectiv™ : Utopia, o soluţie de ieşire din criză a social democraţiei

blog.prospectiv.org|De Grupul Prospectiv

  P.M   https://www.youtube.com/watch?v=4eAA2uhFKwQ

 

Interviu Realitatea Tv - Prof Dr Florin Colceag

Antrenorul de genii, prof. dr. Florin...

youtube.com

P.M  Citisem la vremea aceea - nu am absolut nici un dubiu despre adevarata dumneavoastra gandire! Mai profit si eu de cate un ciot de exprimare, ca sa las un naduf, o confirmare mai degraba decat o polemica. Si acum am profitat pentru a semnala un film care mi-a placut, cu un personaj pe care il gasesc absolut fascinant. Si nu pentru ca este SI matematician!

S.D  Ei, da, profesorul este o persoana care stie valoarea unei utopii. Placerea unui om de stiinta, adaug eu si a unui cercetator sau ganditor este aceea de a cauta adevarul, nu neaparat si de a-l gasi.Cautarea se face prin traire urmata de detaliere, conceptualizare si in final transmitere. Uneori solutiile vin in somn sau in stare de semi trezie. Mutatis mutandis pot spune ca in zbuciumata mea cariera cele mai proaspete, mai simple si evidente solutii le- am gasit in noptile in care ma zvarcoleam alternand intre starea de somn si cea de veghe
Un mic amanunt care de la bun inceput m-a apropiat de profesor a fost acea fila xeroxata de la pian, semn ca stie sa pretuiasca o relaxare care nu e doar relaxare...

  Mihai Ion Turcu Daca ar fi o utopie platonica ar adauga doar in ca una la mai multele realizate prin gandire sistematica plecand de la premize false. Din pacate genereaza o criza sociala majora pentru care nu se concepe (inca) solutia.

Niciun comentariu: