marți, 4 august 2015

Grila de salarizare

Grila de salarizare – 30 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

In general o grila de salarizare a bugetarilor se face pornind de la doua date cunoscute: Salariul minim avut in vedere si raportul intre acesta si cel mai mare salariu de bugetar (de obicei al presedintelui) Raportul se discuta sau se discuta cu sindicatele. De obicei acestea sustineau un raport cat mai mic, daca se poate sa nu depaseasda 1/10. Cum insa salariul nostru minim este o gluma, cel maxim, al Presedintelui ar fi trebuit sa nu depaseasca in aceasta acceptiune o suma care nu era comparabila cu a niciunui alt presedinte european. De aceea ideea ca salariile demnitarilor trebuie stabilite in primul rand nu este un moft ci o cerinta a limitei superioare a grilei. Ponta si toti ceilalti animati de populismul solicitat cu indarjire de presa au ajuns la ideea roza ca aceste salarii trebuie sa apara odata cu toate celelalte. OK.Au urmat balbaielile de rigoare.
Iata insa ca Dragnea, a hotarat ca ordonanta de marire a salariilor demnitarilor sa nu mai fie valabila, actiunea urmand sa se rezolve odata cu tot sistemul, intrucat nicio formatiune politica nu o sustine. Bravo, Dragnea! Asta da un gest politic, chiar daca ilogic. Sa-si mai asume si opozitia si alte partide gesturile mai putin populare. Sa nu se mai faca doar imagine si populism pe ecrane spre satisfactia Danei Grecu!

  Gabi Cretu De ce ilogic?! E logic!

 

  Preda Mihailescu Pot sa va intreb un lucru? Cineva afirma mai curand ca in Romania ar fi sapte, si apoi s-a corectat - ba chiar opt miloane de intretinuti de stat (bugetari le spune?) Mi s-a parut cifra o fantasma, dar in necunostinta de cauza am spus doar ca mi-e greu sa cred. Care este realitatea?

  S.D  Eu stiu cifra de 1,1 milioane bugetari. Contracte de munca sunt cu totul in jur de 4,6 milioane. Probabil ca se referea la restul populatiei (asistati social, impropriu dar incetatenit ca un invectiv) care nu are o forma contractuala de munca: agricultori, pensionari,copii, someri, etc. Cei de varsta activa sunt in jur de 10 milioane.

 

  P.M  Am inteles bine oare: sunt 10 milioane de oameni de varsta activa care sunt dependenti de ajutor social? Sau include asta si agricultori, care primesc poate ajutor agricol?

  Constantin Gheorghe Ajutoare sociale primesc doar vreo 230.000 de oameni. Peste 4 milioane de români sunt încadrați la "auto-angajați" Adică aceia care trăiesc din agricultura de subzistență. Din ăștia mulți muncesc afară. E complicat.

  P.M  Banuiesc ca tocmai complicat fiind, lasa loc mult speculatiilor celor care se complac in "suntem ultimii oameni". Mmmda!

 S.D  Din cei de varsta activa (10 milioane) 4,6 lucreaza in tara cu contracte de munca de diferite feluri. Restul pana la 10 milioane sunt agricultori, din care doar 400-500 mii au un venit retribuit. Restul pana la 10 milioane fac agricultura de subzistenta. Urmeaza: copii pana la 18 ani cca 4,3 milioane, pensionari 5,5 milioane si someri cronici. Ajutoare sociale se primesc pe familie si nu depasesc 230 mii,cum spunea D-l Constantin. Acestia prin anchetele sociale s-a dovedit ca nu au un cuantum banesc suficient pentru un trai decent al intregii familii (venit minim garantat)

  P.M  Multumesc la toti pentru raspunsuri - individul a dat bir cu fugitii, dar macar sunt si eu orientat. Se poate reveni la discutia initiala, cer scuze ca am deturnat-o pe moment!

  P.M  Ah, iata si sursa acelor povesti, intr-adevar, asa spune "opt milioane de 'asistati social' " http://www.digi24.ro/.../Romania+asistatilor+social...

România asistaţilor social. Jumătate dintre familiile de români nu au...

digi24.ro

S.D  Materialul are si ceva adevarat dar din cauza aspectului sau resentimentar fata de cei saraci capata alte conotatii:
1. "România are prea puţini salariaţi faţă de numărul mare de oameni care trăiesc din mila statului." Nu exista categoria "din mila statului" Este adevarat ca marea problema este numarul mic de angajati dar nu raportati la restul populatiei ci la pensionari. Doar Intre lucratorii activi si pensionari exista un contract intergenerational de tip pay as you go. Pensionarii nu sunt intretinutii nimanui, caci acest contract i-a obligat pe actualii pensionari "sa intretina" la randul lor, cand erau activi, pensionarii din acea vreme. De aceea pensiile sunt atat de mici, caci raportul intre angajati si pensionari este subunitar si daca un lucxrator plateste 30% din salariul sau pentru pensionari, acestora din urma depasind numarul lucratorilor nu le revine o pensie de 30% din salariul mediu, ci mai putin.
2. Celelalte categorii lipsite de venituri prezente sunt copiii, somerii, persoanele cu handicap, familiile cu venituri care nu le asigura un trai decent. Somerii sunt o categorie care si-au asigurat acest risc. Raman in discutie copiii (factorul nostru demografic in criza) si cei care intradevar au nevoie de asistenta sociala: venitul minim garantat, persoanele cu handicap; in total nu mai mult de 1 milion. Doar Basescu indemna populatia la ura impotriva "asistatilor sociali"', fara sa aminteasca si cauza acestei situatii: Insuficiente locuri de munca, salarii extrem de mici,acum strict la mana patronilor dupa liberalizarea pietei muncii si in ultima instanta lipsa acuta a capitalului strain sau romanesc.
O discutie in spatiul public ampla, onesta, lipsita de constrangeri pe tema " de ce nu are Romania capital" ar putea descoperi motive care tin de cu totul alte determninari decat cele pe care articolul le prezinta drept cauze, cand ele sunt de fapt efecte ale multor cauze de natura interna si externa.

Costel Grig Sunt tot mai multe ... alte opinii; in special a celor din economia reala. http://m.evz.ro/nu-mai-vreau-ca-statul-sa-dea-pomana-din...

Nu mai vreau ca statul să dea pomană din banii mei şi să finanţeze lenea

Îi vezi aproape în fiecare cartier, de blocuri sau de case. Freacă toată ziua bordurile şi gardurile, cu berea în mănă. Habar nu ai din ce trăiesc şi nici nu ai timp să afli pentru că tu abia apuci să dormi suficient şi să ai o oră, două, pentru tine pe z...

m.evz.ro

 S.D  Cel care scrie articolul de mai sus are un impozit pe salariu de 16 %. Doar in Bulgaria ar fi avut mai putin. In oricare alta tara europeana ar fi dat mult mai mult din banii lui ca sa sustina lenea altora. Stiti ce prelevari din impozite sunt la noi pentru a functiona de bine de rau inexistentul stat social? Stiti cate prelevari sunt in statele europene dezvoltate? Propaganda acestui tanar neoliberali tine, poate doar la oamenii lui Boc,si ai lui M10. Nici macar la liberalii rataciti care nu mai vor relaxare fiscala.!

  C.G  Cel care scrie acest articol plateste 24% TVA si are o taxare a muncii de peste 40%. Obiectivele unei bune guvernari ar trebui sa fie reducerea constanta a cheltuielilor bugetare in conditiile pastrarii doar a serviciilor publice care nu pot fi satisfacute de sectorul privat. De ce in Singapore se poate ??

  S.D  Wow! Politica M10! :"Cei lenesi"adica cei care traiesc din venitul minim sunt platiti din cei 16 %. Celelalte contributii reprezinta asigurarea personala a individului impotriva riscului de somaj, imbatranire, imbolnavire, cazului de accident de munca. Pastrarea in grija statului doar a justitiei, apararii si sigurantei nationale, adica statul minim-minimorum e necesar intr-un stat strict militarizat in care parintii care nu au bani nu-si ingrijesc sanatatea lor si a copiilor sau nu-si dau copiii la scoala. Aberatie, credeti-ma!.
In Singapore s-a putut tocmai pentru ca potrivit modelului traditional asiatic folosit timp de 30 ani de regretatul Prim Ministru presupunea un regim autoritar bazat pe disciplina, cu un cu totul alt fel de democratie decat cea vestica.

  S.D  Din TVA sunt intretinute administratiile publice locale care fac posibila existenta retelelor de apa, canalizare, drumuri, si alte cheltuieli descentralizate.

P.M  In Germania, aceasta neintelegere a functionarii diverselor contributii din salariu este tratata de nesimtire publica. Platesti intre 40--50% din salariu, dar in asta intra si asigurare de somaj si de sanatate, vreo 20 merg la stat. Ceva educatie comparativa nu ar fi rea.

G.C  Bugetarii sunt acelasi lucru cu cei care primesc ajutor de la stat?! Cum adica?! Daca nu greșesc eu prea mult, marea majoritate a îngrijirii medicale, a educației, a siguranței cetățeanului, a serviciilor publice de tipul drumuri, cai ferate, etc., adica tot ceea ce serveste omului ca sa trăiască diferit de o tufa este prestat de oameni platiti din fonduri publice!!! Adica dintre cei un milion si... Chiar nu înțeleg de ce trebuie sa distribuim articole din EZV... emoticon frown Plus ca in Tara asta, in general, cu putine excepții, printre care gazda noastra, oamenii nu înțeleg ca TVA, CASS, etc., sunt taxe, impozite, contribuții, nu "banii lor". Ele se calculează in funcție de banii lor dar nu sunt banii lor!!!!

  G.C  cu excepția impozitului pe venit si proprietate, ca sa nu fiu înțeleasă greșit.

  C.G  Iata care este efectul ajutoarelor sociale destrabalate in jud. Vaslui ( de a carui stare nu ar trebui sa fiti ... straina) : http://stirileprotv.ro/.../par-eu-prost-dar-nu-asa...

 

"Par eu prost, dar nu asa destept". Romania paralela a asistatilor sociali...

stirileprotv.ro

P.M  Ei da - aici chiar sunt curios cum isi inchipuie geniile ne-coane sa rezolve problema. Oameni ca acestia exista peste tot - este lipsa de autoritarism care ii creaza? Pana una alta, eu sunt curios unde dispar, daca se urmeaza curi dure de gen neocoane. Banuiala mea este ca atunci nu se mai arata spre ei, ca sa nu traga lumea concluzii nefericite

  C.G  Gabi Cretu, stiti care este sentimentul unui "autoangajat" cand aduna toate impozitele, contributiile, taxele pe care le datoreaza ca angajat si ca angajator ? Dar cand constata cum sunt utilizate fondurile publice ??

  G.C  Stiu! Dar i se trage de la solidarizarea cu intereselor corporațiilor, cu care niciodata nu va avea nimic in comun. A preluat discursul si-i da inainte. Sa se uite la angajat, ca-i mult mai aproape de el, social, economic, politic, etc... Daca ii merge bine angajatului, ii merge si lui, ca are cui vinde si are si respect. Sa se implice pe bune in controlul folosirii banului public! Asta da! Dar daca iar cade in capcana cu săracii fura banul public il voi considera manipulabil prea usor si nu mai vorbesc cu el! Sa se uite ca bănci, la corporațiile din farmacie, la cele care ne vând armament!!! Dupa ce se lămurește, mai vorbim.

 

  P.M  Gabi Cretzu @ Buna radiografie a instinctului primar al omului de a se identifica in sectiuni sociale sau financiare cu care nu are absolut nimic in comun, dar care il flateaza la ego. Cred ca acest instinct este bine manipulat.

  G.C  Eu sunt chiar îngrijorată de efervescența cu care vrem să dărâmăm statul (sau să-l reducem la instrumentele de forță) punând pe seama lui tot răul. Cei tari nu au nevoie de el! Se descurcă singuri. Cei mai mărunți, printre care și scriitorii pe Facebook, tare mă tem că mai au... Când ceva nu merge bine trebuie ameliorat, nu distrus!!! Asta e o lecție greu de învățat... PS. Se lucrează mult la asta. Dar la unii e ușor. La români, individualismul și un fel de superioritate afișată de mulți, crează teren fertil...

  P.M  Romanii sunt latini, guralivi, frondeuri si ... in ultima instanta cu tendinte reduse la depasirea suprafetei dezbaterilor. Constiinta neconditionata a faptului ca statul este insasi emanatia relatiilor colective a fiecaruia, si nu poate de fel sa fie un obiect strain si exterior, este cumva apanajul natiilor germanice - poate, ca o forma elaborata a unei tendinte de oranduire in grupuri, primara, mult mai pronuntata decat la latini. Acestea fiind spuse, este ceva foarte valoros in aceasta identificare - partiala - cu statul, durch dick und dünn. Prin ea este reglajul fin cumva mai accesibil, decat in cazul in care statul este desbatut mereu verbal si formal, dar afectiv resimtit ca o entitate estranee.

  G.C  Există destule argumente că am avut un stat opresor, în mare parte a istoriei. Dar nu era vorba să instalăm un regim democratic și un stat de drept?! Că dacă nu, să nu ne mai batem gura degeaba...

  P.M  Pai ca asta este problema cu oul si gaina - cu experienta dictatoriala ca umbra in spate, sa se genereze totusi perceptia statului ca proiectie colectiva pozitiva, comuna. Probabil ca alt drum decat continua 'retrezire' si rechemare la realitate, nu exista. Si aceasta pe fondul in care avem portiuni importante din structurile de decizie ale statului care intr-adevar continua bine mersi, sub diverse metamorfoze cameleontice - atitudini oligarhice de folosire a statului. Sau gresesc?

  G.C  Cred ca trăim intr-un stat captiv. Ideologic, neoliberalismului financiar-bancar - corporatist. Acesta folosește structurile de forța (serviciile de informații, cu precădere) drept instrumente; instrumentele isi trag si ele partea... emoticon frown

  P.M  Banuiesc ca instrumentele sunt ... instrumentale in fabricarea de co-instrumente. Aservirea este de ne trecut cu vederea, dar atribuirea serviciilor de informatii ca instrument de penetrare preponderent este noua pentru mine. Se traduce asta prin faptul ca a avut loc o lupta pe viata si pe moarte, si serviciile penetrate au castigat? Si au schimbat in acelas timp sef de la est spre vest? Si ... si ... si? Complicat!

  C.G  Despre un impozit, contributie sau taxa este greu sa spui ca are un nivel mare sau mic luat izolat, in cifra absoluta. El trebuie privit comparativ (valabil pentru orice lucru). Ei bine , aici incepe adevarata problema. Obligatiile fiscale in RO sunt uriase deoarece nu se reflecta in servicii corespunzatoare datorita proastei guvernari. Un exemplu: in mod constant in RO "capitalista" media salariilor in sectorul bugetar este si a fost mai mare decat media salariilor in sectorul privat; acest lucru este un non-sens; se pliaza pe proverbul boii trag si caii mananca. Am pus ghilimele la "capitalism" deoarece lucru care ne lipseste in mod fundamental este chiar capitalismul autentic (vezi L. Croitoru), piata functionala (adica statul nu-si face rolul !).

C.G  Si atentie, statul nu suntem "noi"; asa cum functioneaza lucrurile in acest moment (lung de tranzitie) statul este captiv grupurilor de interese transpartinice; este afacerea lor !

Niciun comentariu: