vineri, 25 august 2017

Aseara la A3 s-a discutat despre conflictul juridic cu Rosia Montana Gold Coproration

Ghita Bizonu' spunea
Hm … hm … hm
Aseara la A3 s-a discutat despre conflictul juridic cu Rosia Montana Gold Coproration. RMGC ne cere peste 4 mld de $$$$ despagubiri.
La prima vedere pare o prostie .. la a doua .. e nasol .
Eu am pierdut destule ore incercand sa pricep ceva si mai ales pe ce se bazeaza pretentiile RMGC.
In mod neplacut si dupa multa cautare am gasit .
Chestia este ca RMGC are licenta de exploatre a aurului!!!
Pe vremea cand era premier Victor Ponta a avut o pozitie cam schizoida: s-a declarat de acord cu proiectul de la Roşia Montană în calitate de premier, dar împotriva proiectului în calitate de deputat, explica că proiectul de la Roşia Montană este foarte controversat şi nu ar fi deranjat neapărat de respingerea proiectului, cât este de faptul că România se opune unor proiecte mari, de „frica drobului de sare”.
„Roşia Montană este o altă problemă. Este un proiect care stă prin diverse sertare ale guvernelor de vreo 14 ani. Eu am făcut o chestie pe care n-a mai făcut-o nimeni. Am luat proiectul şi l-am pus pe masă. Moment în care s-au văzut multe lucruri. Câteva dezinformări s-au spulberat. Câteva detalii s-au lămurit. S-au văzut şi lucruri politice. Recunosc că m-a afectat lipsa de solidaritate a lui Crin. A fost un subiect pe care l-am dezbătut. Am văzut cum s-a încercat deturnarea acestor proteste. Nu mă deranjează ideea că proiectul va fi respins, mă deranjează că în România nu facem proiecte mari de teama drobului de sare.” (https://www.antena3.ro/…/ponta-despre-rosia-montana-ma-dera… )
Insa, eu personal adica motivatie Bioznica, ce a motivat protestul putblic a fost mai ales ideea ca “lucurile sunt in desfasurare” si ca actiunile RMGC sunt doar publicitate si tentative de captatio benevolentiae (adica ca Frank Timis and comp ne luau de fraieri), ca RMGC ne “arunca praf in ochi” ca noi sa fim fraieri si sa le dam dreptul de exploatare.
De fapt RMGC avea dreptul de exploatare!
Licenţa a fost transferată de la Minvest către RMGC (înregistrată în registrul comerţului nr. J/01/443 din 30 noiembrie 1999, cod fiscal nr. R9762620) prin Actul adiţional nr. 3 şi Ordinul ANRM Nr. 310/9.10.2000, publicat în M.O. Partea I, Nr. 504/13.X.2000; art. 2 din Ordinul Nr. 310 spune: „Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului „Minvest” – S.A. va rămâne companie afiliată în condiţiile stabilite în licenţă.” – deşi nu există noţiunea de „companie afiliată” în Legea minelor. Conform înţelegerilor, Minvest prin Roşiamin a continuat exploatarea minei existente de mici dimensiuni (400.000 tone minereu anual), în carieră deschisă, cu aurul scos prin cianurare la Baia Mare, până în 2006, când mina a fost închisă ca nerentabilă, iar RMGC (Gabriel) a facut explorare pentru Proiect.
Licenţa 47 este deci pentru exploatarea veche, închisă în 2006. Conţinutul licenţei 47 este secret, dar este clar că în 1999 nu se ştiau prevederile proiectului RMGC, care s-au conturat abia în 2001. Totuşi, în toate materialele, RMGC şi Gabriel afirmă că au licenţa de exploatare pentru proiect, ceea ce este fals.
http://www.observatorulurban.ro/24-argumente-contra-proiect…
Deci licenta este la “secret” ….
Fraierii din Romania nu aveau habar de aceasta licenta .. si credeau ca protestele lor au o valoare .
Fals. Existenta licentei indreptateste actiunea RMGC care poate sa pretinda ca a fost impiedicata sa isi exercite drepturile sale “legale” .
Asa se explica si “schizofrenia” lui Ponta care avea o parere ca deputat si alta ca premier … ca deputata stia ca majoritatea electoratului este contra .. ca premier stia ca RMGC are licenta si deci dreptul de a exploata!
Ce nu se explica este “lasitatea” lui si altor politicieni – care in loc sa zica “ba ! Fraierilor ! In 1997-99 unu Berceanu, le-a transferat licenta !” au preferat sa taca .
2000 octombrie – Licenta de exploatare este transferata de la Minvest Deva catre RMGC. Cele doua hotarari de guvern pentru aprobarea, respectiv transferul licentei, sunt semnate de Radu Berceanu, pe atunci ministru al Economiei si Industriilor.
Parametrii licentei care contin informatii despre localizarea zacamantului si concentratia sa de metal sunt si astazi secrete, conform Legii privind regimul licentelor din domeniul exploatarii resurselor minerale. Conform actualei legi, aceste informatii sunt clasificate. Prin urmare ele sunt, cu voia legiuitorului roman, inaccesibile cetatenilor Romaniei, insa nu si unei firme private straine. (https://www.agero-stuttgart.de/…/No%20comment%20despre%20Ro…)
Ati retinut data? Octombrie 2000! Importat caci cel putin unu (Coja) zice ca autorele suntei dvoastra stimata gazda [Adrian Nastase] .. insa la cea mia superciala verificare „ Guvernul Adrian Năstase a condus România în perioada 28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004. “ Adica pe scurt vi s-a pus catoful fierbinte in mana si dvoastra cu caracteristica amabilitate nu ati protestat .
Si ceva mai taziu nici pupilul dvoastra. Poate va place zuHaus in locul altora ….
A da. Eu am cauta de vreo 5 ori ca sa gasesc amanuntul cu licenta. Si fata de multi altii eu citesc mai mult decat titlul si scociorasc cam ca un cocker.. Restul…
A da. In afacerea asta sunt multe incurcaturi .. de te doare capul numa cand citesti Observatorul Urban. Asa cam am dubii ca arbitrii isi vor bate capul.. Ei stiu doar ca un guvern a pagubit niste privati. Deci urmeraza a se stabili cat sunt despagubirile… Restul incurcaturilor se pare a fi legale caci altfel organili din Romania s-ar fi ocupat nu?!
A da. Mai avem cazul fratilor Micula. Cand si-au facut afacerea Romania nu era in UE si avea o lege a zonelor defavorizate care nu era in concordanta cu cele europene. Apoi am intrat in UE si a trebuit sa ne aliniem UE. Si fratii Micula ne-au tras in arbitraj. Pe arbitri nu i-a interesat UE si legislatia sa : + 200 de milioane de euro! Pentru ca România a încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia … (anterior aderarii Ropmaniei la UE)
Asa ca daca integeti – platica ne numim (asta daca Klaus Holzprazhe nu il cheama pe ambasador la o dosciutie :”ba ! arbitraju vostru risca sa ne lase fara banii de rachete Patriot. Asa ca alegeti – vrei sa imbogatiti cativa miliardari sau sa vindeti racheteel Patriot? “)
Premierul Victor Ponta a fost invitatul lui Radu Tudor, duminică seară, la emisiunea
antena3.ro
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Ghita Bizonu are dreptate. In 2000 in anul guvernarii Isarescu, erau in guvern cativa ministri mai versati, mai informati, mai orientati decat altii. Nu vorbesc de ministrul Radu Sarbu in mod special ci ma gandesc la cei doi pedisti abili, Basescu si Berceanu. (Nu, Videanu nu era!)
 
 
Paul Ro
Paul Ro Mamă, dar ce amabili sunt... şi Năstase şi Ponta. Or fi prieteni cu Bercovici !!!

Niciun comentariu: