vineri, 25 august 2017

Romani de 18 ani despre viitor

Romani de 18 ani despre viitor
Un sistem care nu avantajează elevul sau studentul, ci profesori sub nota 5
Andreea Grigorescu, studentă în anul III la Universitatea din București
Cred că prioritatea României ar trebui să fie sistemul de învățământ. Momentan avem un sistem care nu avantajează elevul sau studentul. Am permis ca în învățământ să predea persoane care iau examenul de titularizare cu mai puțin de 5. În aceeași notă, există copii care termină o școală generală și un liceu fără să știe să citească. Cred că dacă lumea ar fi mai educată din primii ani ai vieții, lucrurile ar merge mult mai bine pentru țară și pentru cetățeni. Faptul că lucrurile astea au ajuns să fie ceva normal este și vina legislației care nu impune limite mai clare și care este învechită și neîmbunătățită de foarte mulți ani.
Vrem o țară de care să fim mândri!
Marina Dumitru, studentă anul III, Jurnalism
Din perspectiva unei tinere ce-și trăiește existența în era tehnologiei, pot spune că prioritățile României nu sunt doar ale României. Sunt ale fiecărui român în parte. Dacă vorbim despre creșterea economică, atunci vorbim despre dorința fiecărui român, indiferent de vârstă, de a avea un trai mai bun. Statul român ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea sistemului de învățământ în primul rând, deoarece numeroși copii, mai ales cei din zonele rurale, sunt analfabeți. Ceea ce mă intrigă este că, deși tehnologia este prezentă în ziua de astăzi în majoritatea gospodăriilor românilor și ar putea reprezenta un ajutor pentru evoluția acestora pe orice plan, cei mai mulți dintre ei aleg să o folosească pentru lucruri superficiale și să ignore ceea ce ar putea, fără doar sau poate, să le creeze un viitor mai bun. Chiar dacă accesul la informație este mult mai facil față de perioada comunistă, studiile arată că gradul de analfabetism este mai ridicat în ziua de astăzi decât acum treizeci de ani. Statul ar trebui să investească mai mult în tineri și în educația acestora. Dacă România continuă să ofere viitorului tineri fără educație, țara va continua să fie condusă de partidul care oferă cele mai multe kilograme de ulei per locuitor.
Toate aceste lucruri ar fi mult mai ușor de obținut dacă corupția din România nu s-ar afla la asemenea cote. Dacă oamenii nu ar prefera să fure milioane de euro în schimbul câtorva ani de pușcărie și dacă prejudiciile aduse statului ar fi recuperate, probabil situația ar fi cu mult diferită, iar românii ar avea mai multă încredere în ceea ce înseamnă statul de drept și mai multă putere-n glas atunci când spun că sunt români. La fel ca mine sunt și alți elevi, studenți, alți tineri care își doresc același lucru: un viitor mai bun, într-o țară de care să fie mândri.
Când va fi România o prioritate pentru ea însăși?
Evelina Chirica, blogger, elevă în clasa a XII-a
Prioritatea României? E un subiect care-mi cere multe „caractere“, dar e destul de clar că prioritatea se știe: noi, tineretul. Dar în momentul acesta nu suntem. Deloc! Ar trebui să fim. De ce? Pentru că dacă doar un tânăr poate să muncească într-o stare de stres continuă, să-i pese de viitorul lui și al unei comunități, poate să ridice și România asta, să o crească, să o ajute să înflorească. Și noi, la rândul nostru, ar trebui să fim ajutați să facem asta.
Dar cum, când organizațiile reprezentative de elevi au ajuns să se certe cu ministerul pe subiectul manualelor care din clasa a XI-a nu se dădeau gratuit? Trebuia atât efort din partea elevilor pe acest subiect, când școala ar fi trebuit să le ofere?
Cum, când nu avem unde să repetăm pentru spectacolele de teatru, când clădirile culturale trebuiau de mult reabilitate? Când nu se finanțează unele activități de voluntariat și trebuie să le cerem părinților bani pentru a le face. Cum, când unele inițiative ne sunt blocate pe motive de trafic, liniște publică și așa mai departe? Sau până când mai trebuie să întâmpinăm atâtea obstacole pentru a pune pe picioare un proiect individual?
Educație și sănătate
Florentina Arcu, absolventă de jurnalism
Din punctul meu de vedere, într-o egală măsură, pe primul loc ar fi educaţia şi sănătatea. Aceste două priorităţi reprezintă un tot unitar. Nu se poate vorbi despre una fără cealaltă. Un om educat este un om sănătos din punct de vedere mental. Pe locul al doilea în clasamentul priorităţilor ar fi indepedenţa justiţiei, având cei trei „I“ – integritate, independență și imparțialitate. După care, dezvoltarea mediului de afaceri și atragerea investitorilor străini, repunerea industriei pe picioare și a sectorului agricol și, nu în ultimul rând, depolitizarea instituțiilor publice.
Despre creștere economică
Claudia Preda, studentă în anul II la Universitatea din București
Eu cred că, la fel ca orice țară, România dorește să își impună o imagine bună în fața celorlalte țări, în special cele din UE – astfel, cei care se află la conducerea României au o listă de priorități, în vârful căreia se află creșterea economică. Alte priorități pe care cred eu că le are România sunt: dezvoltarea tehnologică, un mai bun sistem de învățământ și cred că pe lista lor ar trebui să se afle și o varietate de locuri de muncă, cred că cei care se află la guvernare ar trebui să fie mai interesați de soarta românilor, în special a tinerilor, studenților, să le ofere condiții mai bune, pentru a nu-și mai dori să plece din țară pentru un trai mai bun.
Deschidere spre nou
Diana Smeu, elevă în clasa a XII-a
Am crezut întotdeauna că România are un foarte mare deficit în ceea ce privește deschiderea spre nou și acceptarea mai multor viziuni în același timp.
Cu alte cuvinte, românii sunt fixiști, de obicei, se mulțumesc cu un singur punct de vedere și le este greu să accepte și alte variante ale aceluiași adevăr. De aici se înțelege și o comoditate. A nu accepta ceva nou vine din frica de a ieși din zona de confort.
De aceea, sunt ferm convinsă că cea mai mare prioritate a României în momentul de față este să lucreze la mentalitatea celor de aici, să creeze contexte pentru ca ei să depășească niște limitări, niște opinii recunoscute ca fiind piatra de temelie a societății (cu exemplul elocvent: religia), care nu întotdeauna își găsesc o aplicare eficace și benefică. Trebuie găsit mai mult loc noutăților în structurile vieții noastre. Trebuie să facem loc empatiei și trebuie să ne exersăm puterea de acceptare a celor din jur, așa cum sunt.
Investiție în educație
Cosmin Grecia, elev în clasa a XII-a
România are foarte multe probleme, însă lipsa investiției în educație este cea mai apăsătoare. Sistemul actual de educație nu se pliază pe cerințele pieței muncii, iar o mare parte din elevii noștri nu reușesc să-și găsească drumul în viață.
Nu vrem calea străinătății
Ioana Secreată, blogger, elevă în clasa a XII-a
Vedem că cei mai mulți dintre noi alegem calea străinătății, ceea ce nu e în regulă pentru viitorul României. România ar trebui să ne dea motive puternice de a rămâne și a trăi aici ca nişte oameni normali.
Sentiment de mândrie națională
Alex Covaci, absolvent de liceu
În contextul social în care ne aflăm acum, apropiindu-ne de finalul celui de-al doilea deceniu al secolului XX, consider că, în încercarea de a defini abstracta sintagmă „prioritățile României“, putem începe cu îmbunătățirea imaginii acestei țări în lume, retrezirea sentimentului de mândrie națională în sufletele noastre și realizarea unor investiții sustenabile în viitorul acestui stat, astfel încât nivelul nostru de trai să ajungă la nivelul pe care cu toții ni-l dorim.
Infrastructură și investitori
Mihai Mărgăriță, inginer, tânăr absolvent
Să se axeze mai mult pe infrastructură, ca să atragă investitori străini, și, bineînțeles, această țară trebuie să investească în agricultură.
Respect față de vechile valori
Alexandru Constantin, inginer, tânăr absolvent
Cea mai importată este dezvoltarea infrastructurii de drumuri și autostrăzi, dar şi renovarea clădirilor care au o istorie „scrisă pe pereții lor“.
România trebuie să își respecte vechile valori, care i-au purtat numele prin toată lumea, cum ar fi echipe de fotbal, sportivi de performanță: Nadia Comăneci, Helmuth Duckadam și Ilie Năstase. Avem nevoie de fabrici, de locuri de muncă, de tineri ingineri, de doctori. România trebuie să investească în noua generație, în tineret.
Noua generaţie a ajuns la maturitate
cotidianul.ro
 
 
Prospectiv A-z
Ecouri din camera adultilor


Traiaseu Bășineseu
-18
...cui nu-i place...e o „țară liberă” !


Lili @ Traiaseu Bășineseu
+2
Da, o tara depopulata, o tara fara medici maine poimaine(sute de Comune NU au medici, cauta pe internet si te vei SPERIA ce intalnit e fenomenul!), o tara imbatranita si fara nici o perspectiva decat Teleormanizarea! Asta vrei? In 25 de ani, MAXIM, cu PSDul lui Dragnea la guvernare Romania va arata precm Teleormanul de azi: "Cum s-a schimbat România în 25 de ani. Teleormanul, un judeţ îmbătrânit, sărăcit şi depopulat. In cei 25 de ani care s-au scurs de la Revoluţia din '89, Teleormanul s-a schimbat odată cu România. Primul sfert de secol de după Revoluţie găseşte judeţul mai sărac, mult depopulat şi îmbătrânit. Primele semne ale depopulării judeţului au apărut odată cu închiderea fabricilor şi întreprinderilor funcţionale pe vremea comuniştilor. Odată cu pierderea locurilor de muncă, teleormănenii au început să migreze. Unii către capitală, alţii la ţară , reprofilându-se către munca câmpului, iar alţii în străinătate. Populaţia judeţului s-a redus cu 24% din 1992, până în prezent. Potrivit datelor recensământului din 1992, în Teleorman trăiau 483. 840 de persoane. În 2011, judeţul mai număra doar 360. 178 de locuitori. Cum au ajuns Turnu Măgurele şi Zimnicea zone defavorizate. După '90 cele mai importante fabrici din Turnu-Măgurele - Combinatul chimic Turnu SA, producătorul de motoare electrice Electroturris şi producătorul de textile Imperial au disponibilizat câteva mii de oameni. Se estimează că în perioada 1990-1995, 6000 de locuitori din Turnu Măgurele şi comunele apropiate, care lucrau la întreprinderile amintite mai sus, şi-au pierdut locurile de muncă. Rata şomajului a ajuns în anii 1999 la T. Măgurele 24%. Cauza prinicipală a constituit-o închiderea combinatul chimic Turnu SA, care avusese la începuturile anilor 90, 6.100 de salariaţi. Cum Combinatul asigura 1/2 din locurile de muncă din oraş, odată cu închiderea lui, 1/2 dintre salariaţii turneni au dispărut, motiv pentru care T. Măgurele a fost propus pentru statutul de zonă defavorizata.

Bubulina
+13
Ajutati-VA sa ramaneti in tara! Da, sistemul de invatamant e la pamant, multi profesori sunt mai neinstruiti decat elevii lor, programele sunt intocmite de diletanti, iar manualele sunt ca vai de lume. Dar elevii si studentii care vor sa studieze o pot face. Exista biblioteci, exista Internet nu numai pentru jocuri, muzica si facebook. Cine doreste sa se pregateasca intr-un anumit domeniu are de unde afla ce-l intereseaza. " Sistemul actual de educație nu se pliază pe cerințele pieței muncii "-total gresit! Invatamantul preuniversitar trebuie sa redevina scoala de cultura generala si trebuie sa cuprinda toate materiile. Specializare se face in scoli postliceale si in facultati. Si mai e ceva: se da vina doar pe sistemul de invatamant, nu si pe parinti, care ar trebui sa se ocupe de copii, macar in primele clase. Asa ca lasati feisbucul, topaiala in piete si cluburi si puneti mana pe carte! Ca nici in Vest nu gasiti de lucru cu diplome de la universitati dubioase, absolvite cu medii mici. Citesc, inclusiv in EvZ, despre angajatori care nu gasesc mana de lucru calificata. De unde s-o ia? Tinerii vor mult si repede, uitand masura lucrurilor.


Tim
+14
Pentru toate intrebarile de bun simt si sugestiile veinte de la niste tineri inca nepatati, statul are un singur raspuns in locul educatiei si sanatatii guvernantii spun armata , militie si SRI

Matei
+8
Strigatul corect ar fi « Ajutati-ne ca « acasa » sa ne fie in Romania ! ». Dar adresat cui ? Caci « intelighentia » actualelor administratii este aceea ce i-a vandut, pe generatii, pe romani. Cui ? Occidentului. Care i-a cumparat la « pachet en-gros » pentru a ii exploata « in detaliu ». Asa ca aceste strigate nu au de cine sa fie auzite, precum cele ale sclavilor vanduti odinioara in circumstante barbare. Deci, una din doua : ori re-apare un Al.I.Cuza (ce a semnat dezrobirea tziganilor), ori un nou « Spartacus » care sa naruiasca temeliile actualei societati gaunoase. In ambele cazuri insa este nevoie de oamni de caracter si nu de trepadusi. Oare or mai exista in Romania ?...

Florin Vlad Florescu
+3
Un banc despre emigrare, care ar trebui sa va aduca cu picioarele pe pamant. Ion moare si ajunge in rai. Harfe, cer senin, liniste, adiere de vant...plictiseala mare. Intr-o zi apare la avizier un anunt: excursie in iad. Ion se duce si el. Baruri, femei, muzica la maxim, bautura si distractie... Se intoarce din excursie si iar harfe, cer senin...plictiseala mare. Se duce la sf.Petru si-l intreaba daca se poate muta in iad. Acesta ii spune ca se poate muta dar daca se razgandeste nu mai poate veni inapoi. Ion este de acord si pleaca in iad. La intrare Scaraotchi il intreaba: unde vrei, la cazanul cu smoala sau la mlastina? Ion: pai, baruri, femei...Scaraotchi: hei, aia era doar pentru turisti! Sa traiti doar cativa ani in alta tara, sa fiti obligati sa va castigati painea si sa va descurcati mai bine ca in tara. Apoi sa va raspundeti singuri cum e mai bine. Doar nu va imaginati ca in alte parti umbla cainii cu covrigi in coada; peste tot trebuie sa te lupti, sa muncesti din greu ca sa poti razbi. O mama amarata, Romania, s-a chinuit sa va faca viata mai buna si s-a sacrificat ca sa va puna painea si cutitul in mana. Cand v-ati ajuns, va pute starea mamei si ii intoarceti spatele. Vreti afara! Halal generatie educata!

Radu Humor
+3

Dacă li se tot flutură pe sub nas posibilitatea unor câştiguri fabuloase peste graniţă, dat fiind şi spiritul aventurier al vârstei, tinerii români sunt ademeniţi foarte uşor să renunţe la România şi să se angajeze pe afară, mai ales că sunt racolaţi încă din ultimii ani de facultate de universităţi sau chiar de firme străine ! N-are nimeni timp să se gândească la trauma dezrădăcinării, la condiţia de imigrant de care nu scapă decât foarte rar şi doar nişte valori de la excepţional în sus, dar nici ăia cu totul ! Cineva spunea că simte o uşoară strângere de inimă când aude mulţi dintre părinţi lăudându-se cu copii plecaţi la muncă în străinătate, de multe ori banii aceia câştigaţi nu mai uşor decât în RO, ci dimpotrivă, dar mai mulţi, cel puţin deocamdată, neputând compensa diferite traume specifice dezrădăcinării : familii despărţite, copii abandonaţi, sau plecaţi pe drumul fărădelegii în lipsa unei supravegheri parentale ! Furtul acesta, iată nu numai de creiere, ci şi de forţă brută se va întoarce negreşit asupra unei societăţi nepăsătoare de soarta propriului popor, efectul pe termen lung fiind dezastruos ! Cu nimic mai puţin grav decât exportul de masă lemnoasă brută, pe bani puţini, este exportul de oameni, de la salahori, batante şi prostituate, până la medici, I.T.-işti , sau elevi şi studenţi de excepţie ! Până la urmă celor care au pus labele pe România nu poţi să le ceri să ia măsuri pentru oprirea acestui exod, oarecum forţat şi provocat de măsurile şi legile lor care numai binele ţării nu-l au în vedere, singura şansă rămâne ca de atâtea ori în Istoria noastră zbuciumată, familia ! De ce credeţi că vor s-o distrugă cu orice preţ , inclusiv a acestor monstruozităţi LGBT-iste , mergând până la căsătorii unisex şi adopţii de copiii pentru a-şi înnoi în timp garderoba sexuală !
 
 
Stefan Kovacs
Stefan Kovacs Cretini de la vârste tinere...a se vedea tâmpeniile domnișoarei de la Jurnalism din anul III- care ”trăiește în epoca tehnologiei” de parcă cine știe ce chestii ar face față de 1950...
 

Niciun comentariu: