duminică, 17 septembrie 2017

Ce-i cu demografia?

PAz shared Ovidiu Stoica's post.
 
Ca tot ne puneam odinioara problema demografiei, in Romania, in lumea la care aspiram...
Cassius Dio ne astepta cu raspunsul, migratia napastuitilor in Occident este incercarea elitei de a-si mentine puterea.


Neomarxistii ca neomarxistii, ei sunt angajati de fapt intr-un razboi impotriva realitatii insasi, a constrangerilor si frustrarilor pe care realitatea le impune, un razboi pe care desigur il vor pierde, si ne vor lua si pe noi in abis cu ei.....Dar cauzele, inclusiv cauzele aparitiei si succesului de public al ideologiei neomarxiste, s-ar putea sa fie mai profunde. 
In istorie avem consemnate fenomene similare, deci pe care nu le putem atribui ideologiei ci mai curand succesului coplesitor al societatii-statului respectiv, succes ce a dus apoi la decadenta si dezintegrare sociala...
De exemplu in Roma imediat post-republicana/imperiala timpurie. Avem discursul lui Octavian (consemnat de Dio Cassius) adresat atat elitelor romane cat si populatiei, discurs de o violenta verbala extrema, in care e descrisa si condamnata situatia demografica ce a aparut in Roma imperiala dupa ce romanii cucerisera cam tot ce era de cucerit si adusesera in peninsula italica bogatii imense : in Roma se instalase colapsul demografic si refuzul romanilor de a se mai casatori si a avea/creste copii ! 
Romanii au dat legi dure in perioada aceea, au facut celibatul practic o infractiune, dar nu au reusit sa rezolve problema demografica, rata scazuta a casatoriilor (si mare a divorturilor) asa ca au recurs la eliberarea sclavilor si transformarea lor in cetateni romani, precum si (mai traziu, Caracala) la extinderea dreptului de cetatenie la popoarele cucerite....
Idea pare sa fie ca prosperitatea, succesul economic si in materie de administratie a statului, duce la mutatii social-morale si la aparitia individualismului si hedonismului, la dezinteres fata de familie/casatorie si fata de viitor (viitoarea generatie). 
Cam asta e si povestea Occidentului post-belic : un succes enorm in crearea de bunastare materiala, siguranta si comfort, succes ce a dus apoi la aparitia generatiei "flower power, peace and free love" a anilor 1960, a dus la hedonism, decadenta, individualism si refuzul sacrificiului pentru viitor. Ideologia "progresivismului" e doar rationalizarea acestor mutatii si tendinte ce au cauze economice si administrative. Occidentul e victima propriului succes.
Part of a complete English translation of Dio. Site contains many Greek and Latin texts, translations and related material.


În 28 de ani România a pierdut peste 33% din populație, numărul de rezidenți scăzând de la 23 la 15 milioane. Ponderea românilor în populația mondială s-a înjumătățit, de la 0,4% la 0,2%. Anual mai pierdem peste 1% din populație prin emigrație și încă 0,5% prin scăderea naturală datorată diferenței dintre decesuri și nașteri. Emigranții sunt preponderent tineri cu copii sau care întemeiază familii în țările de destinație. Generațiile post-1990 sunt reduse numeric, reprezentând sub 60% din generația 1989. Aceste generații puțin numeroase sunt cele care au astăzi copii. Peste 10 ani, dacă se păstrează media de 1,3 copii/femeie, numărul anual de nașteri va coborî la 40% din nivelul pre-1989. Acest fenomen este cunoscut sub numele de spirala morții: atunci când rata fertilității scade sub pragul de reînnoire a populației de 2,1 copii/femeie pentru o perioadă lungă, declinul demografic începe să devină greu de inversat. În situația de față, chiar și numai pentru menținerea populației la nivelul actual, ar trebui ca rata fertilității să se dubleze, până la nivelul neverosimil de 2,6 copii/femeie...
………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Niciun comentariu: