vineri, 9 septembrie 2016

Razboi cu China

Razboi cu China – 6 august 2016

 

Gheorghe Gradinaru Link cu raportul in intregime: http://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1140.html


 

 

War with China: Thinking Through the Unthinkable | RAND

RAND.ORG


Alexandru Cosmin Codreanu Izolarea tehnologica a Chinei (daca mai putem vorbi in 2016 de asa ceva) nu ar face decat sa stimuleze cercetarea si dezvoltarea Chinei in domeniul militar. Asa cum imi spunea un coleg indian, izolarea Indiei din cauza programului sau nuclear a fost cel mai bun lucru care i s-a intamplat tarii sale pentru a stimula dezoltarea tehnologica a Indiei.

Pentru ca tot am adus in discutie India, in buna traditie americana, in conflictul cu China se va incerca atragerea de parteneri strategici locali, care au deja resentimente la adresa Chinei. Foarte usor de identificat aici sunt Filipine si India care privesc cu atentiei vecinul tot mai potent tehnologic.

Raportul trebuie citit cu atentie, insa la o prima vedere pare o justificare a cresterii bugetului alocat "apararii".

 

Smaranda Dobrescu Si cum se va mai descurca BRICS-ul cu India inamicala Chinei?

 

Alexandru Cosmin Codreanu Interesanta intrebare. Principala problema a lui BRICS in acest moment este diferenta de potential a membrilor echipei. Pretul scazut (artificial) al petrolului afecteaza negativ economia Rusiei si o ridica foarte mult pe cea a Chinei.

In acest fel China este pe val, Rusia se scufunda lent financiar din cauza veniturilor reduse si a cheltuielilor de aparare crescute. Ceilalti jucatori raman deocamdata stabili.

India stie perfect ce ar insemna un conflict direct cu un vecin apropiat ca marime si tehnologie. Angrenarea Chinei in conflicte locale si o neutralitate a Indiei in raport cu prima nu ar conduce decat la o schimbare rapida de forte intre cei doi vecini. 

Trebuie remarcat ca Rusia va putea ajuta China numai cu acordul Indiei.

In aceasta ecuatie mai intervin Pakistanul, inamic nuclear al Indiei la Nord, si Japonia, care de un an a inceput sa investeasca pentru prima oara intr-un port-elicopter.

As paria deocamdata pe neutralitatea Indiei care este curtata acerb de Washigton. Incert ramane Pakistanul curtat de catre, America, Rusia si China, si Japonia care a inceput sa se inarmeze.

BRICS in aceasta situatie este secundar.

 

Smaranda Dobrescu India are un avantaj aparent nesemnificativ dar in realitate ii aduce destule beneficii. Are un guvernator al Bancii Centrale exceptional de intuitiv, specialist si corect in tratarea micilor investitori: Raghuram Rajan.

 

Preda Mihailescu Poate invata si ei ca nu toate merele sunt facute ca sa musti din ele ...

 

Mihai Ion Turcu Un razboi care se mondializeaza astazi insemneaza dezastru planetar, cert vor ramane in viata pe planeta mai putini oameni si mai multe resurse la dispozitie - este calculul cinic pe care nu se poate sa nu-l faca cineva.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @Mi-aduc aminte ca in anii 70-80 se vorbea de desvoltarea unei noi bombe, ii spuneau "cu neutroni" (ca si cand neutronii nu ar fi peste tot ... ) care distruge viata dar lasa materia intacta, spre deosebire de bombele atomice cunoscute. Nu stiu ce a mai devenit aceasta bomba cu neutroni, dar ce spuneti aduce aminte de asta ...

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @Problema suprapopularii este reala efect al civilizatiei si relativei paci mondiale, a fluxurilor comerciale etc. (Rapoarte FAO si altele). Solutia maltrhusiana este cunoscuta si nestetarsa din mintea celor sigur ca ei vor supravietui. Se mai stie si cate alimente se arunca si cate resursa consuma inutil societatea de consum.In esenta este propus lumii un model artificial perfect inutil inafara de faptul ca stimuleaza consumul si productia ca mijloc de sporire a capitalului.O simpla schimbare de model de societate civilizata ar rezolva buna parte a problemei.Daca ar exista bomba minune , care omoara doar oamenii, lasand vii organizmele si intregi bunurile, ar fi folosita pe scara larga. Banuiesc ca nu exista inca. Exista arme biologice (inmterzise), exista gaze de lupta (interzise), mine perfectionate (interzise) care fac mare prapad punctual sau zonal intre oameni. Armele nucleare trebuie considerate primitive.Ma opresc din a enumera cum se poate dezorganiza, ieftin, cu mijloacele existente, o societate si reduce numarul membrilor sai . Versus cat de redusa poate fi o populatie globala pentru a te imbogati din productii si vanzari ?

 

Prospectiv A-z .
Greseala Germaniei inainte de WWI a fost sa se lase tarata in razboi de prearanjamentele britanicilor. Nu cred ca elita chineza a sarit peste lectia asta! 

Cat despre indieni, cred ca ei s-au inoculat dupa sutele de ani de dominon britanic impotriva virusului occidentalizarii, nu-i vad facand un pas in contra interesului lor/de dragul vreunui aliat.

 

Prospectiv A-z .
http://www.rand.org/.../qa-an-unthinkable-war-between-the...

Niciun comentariu: