vineri, 10 martie 2017

O propunere de investire a banilor de catre romani

O propunere de investire a banilor de catre romani – 17 februarie 2017

 

Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.

Gheorghe Piperea

February 17 at 6:44pm

Am un depozit in dolari. Onorabila banca m-a anuntat ca dobanda anuala e de 0,01%. 
Am si niste depozite in euro. Dobanda e cca 0,6% pe an. 
In curand dobanda va deveni negativa. Adica noi, deponentii, o sa platim ca sa ne tinem banii "in siguranta", in banca. Vorba vine. Ca daca e niscaiva belea financiara pe capul bancii, depozitele respective ni se confisca. 
A se observa ca dobanzile comerciale practicate de aceleasi banci, inclusiv in raport cu Statul roman, sunt de 3-5% pe an sau chiar mai mult. La creditele de retail din 2007-2008 inca se mai practica dobanzi de 12%. Si lumea se mira ca sectorul bancar din Romania are o rata a profitului dubla fata de media europeana. 
Eu am o sugestie pentru dl Viorel Stefan. 
Bugetul pe 2017 e foarte ambitios. E nevoie de finantari de cca 15 mld euro pentru a fi pus in practica. In loc de inca un contract drastic (ca sa nu zic inrobitor, ca sa nu fiu iar acuzat de populism) cu FMI si de credite care sa dubleze iar profiturile bancilor, nu mai bine Statul roman ar imprumuta acesti bani de la populatie, cu dobanzi de 2-3% anual si pe termen de 10-15 ani, sub forma de titluri sau obligatiuni de stat (bonduri), care ar urma sa fie emise si listate la bursa?
Eu mi-as lichida rapid depozitele bancare pentru a le plasa in astfel de bonduri. Ar fi mai sigure si cu mult mai profitabile. Si ar fi si ceva patriotic. 
Ce ziceti dle Viorel Stefan?

 Smaranda Dobrescu In 2016 s-a inregistrat un reviriment al industriei, fapt remarcat si in activitatea bursei (bvb). Intrarile de bani s-au facut in fondurile din categoria "alte fonduri" – adica in acele fonduri care nu au stabilite niste reguli si limite foarte rigide in ceea ce priveste gradul si tipul de instrumente pe care se pot expune … iar in interiorul acestei categorii, cele mai mari cresteri de active au inregistrat fondurile orientate spre investitii in instrumente financiare cu venit fix (obligatiuni, titluri de stat, depozite, etc).

Asadar, premizele par a fi favorabile. Cum vede D-l Piperea investitiile la bursa? De catre Fondul gestionat de stat sau prin fonduri private? In interesul cumparatorilor de bonduri/obligatiuni este ca beneficiul sa depaseasca dobanda bancii la depozite. Comisionul fondurilor de investitii private nu ar putea oare compensa castigul investitional si ar sterge avantajul parasirii depozitelor bancare?

 

Anna Zelinski Japonia procedează în acest mod, împrumută de la populație.

 

Smaranda Dobrescu Si noi o facem de dupa revolutie Doar ca obligatiunile si bondurile aveau o perioada mult mai scurta de rambursare.

Niciun comentariu: