vineri, 27 mai 2016

Mai avem sindicate?

Mai avem sindicate? – 9 mai 2016


Smaranda Dobrescu

IN Romania, ca si in alte tari europene dialogul social si contractele colective au disparut sau exista doar cu numele. In concordanta cu ILO si Conventia pentru apararea drepturilor omului semnata de toate tarile in 1948, principiul fundamental al libertatii de asociere si dreptul la contracte colective reprezinta o reflectare a drepturilor omului. 
In prezent, in coordonarea Consiliului European al Sindicatelor, multe filiale lucreaza impreuna cu partide social democrate si guverne nationale penbtru a presa semnarea unui Protocol pentru Progres Social care sa reechilibreze drepturile in Europa prin renegocierea Tratatului. Aceasta actiune se asteapta sa dea un semnal puternic asupra faptului ca UE si-a pierdut contactul cu cetatenii sai. Oare sindicatele noastre or fi interesate? Nu de alta, dar raportul CE considera ca si asa in lipsa productivitatii asteptate, salariile noastre sunt prea mari!!!

 

Alexandru Botu Care sindicate? Vorbesc de partea constructiva a participarii la dialogul social. Parte care ar trebui sa nu astepte conjuncturi, ci sa determine intelegeri.

 

Mihai Ion Turcu Pentru a exista o piata dinamica a bunurilor esentiale si de larg consumsi servicii trebuie sa existe un raport optim salarii-preturi.Atata timp cat majoritatea nunurilor sunt importate si se vand la preturi UE sau peste, diproportia salarii -preturi ar trebui sa se resimta in vanzari. Faptul ca se resimte si nu prea, ascunde alte disproportii in bugetele familiale. Care ?

 

Smaranda Dobrescu Munca la negru, evaziunea, venituri neinregistrate, etc

 

Alexandru Botu Nivelul din venituri cheltuit pentru vietuire...

 

Smaranda Dobrescu Actiunea la nivel sindical european a demarat in special ca urmare a desfiintarii contractelor colective la nivelul tarilor care stipulau conditii minime de salarizare, securitate a muncii si programe de munca fara sa le lase la bunavointa angajatorilor. Asa s-a ajuns ca toate salariile se negociaza la nivelul patronului ajungandu-se in extrem de multe cazuri ca absolventi de studii universitare sa fie platiti in mediul privat cu samariul minim. In cazul multinationalelor, programul de munca nu mai este normat, iar noxele de la locul de munca nu sunt deranjate mai deloc.

 

Alexandru Botu Exista si exceptii, pe care le cunosc, spre deosebire de situatia declarata pe care o stiu din auzite. Ce sa cred?...

 

Smaranda Dobrescu Orice regula comporta exceptii. La ce exceptii te gandesti, Alexandru?

 

Alexandru Botu La cei care lucreaza in societati cu management pe proiecte si unde resursele necesare executiei unui proiect sunt cunoscute si gestionate de echipa de proiect.


Smaranda Dobrescu Si acestia au contracte de munca pe perioada determinata. Echipa stie insa ca cu cat vor fi mai putini, venitul ce le va reveni va fi mai mare. Mai des insa, astfel de proiecte vin suplimentar unor norme didactice sau altor norme de baza obtinute in baza altor contracte. Vizeaza in special cercetarea.

 

Alexandru Botu Vizeaza in principal mediile inalt calificate, care lucreaza la proiecte relativ complexe, chiar foarte complexe. Echipa stie de la inceput (un fel de negociere) ce ii revine daca indeplineste exemplar sarcinile. De ce ar comenta angajamentele asumate?...

 

Smaranda Dobrescu Evident ca nu au ce comenta. Postarea se referea la lucratori obisnuiti aflati la discretia patronilor si care nu au un text , o regula generala care sa-i apere. Adica o autoritate care sa reglementeze conditiile urmare unei negocieri sindicate-patronate. Regulile le dicteaza acum doar, doar, doar -PATRONUL! Lucratorul este obligat sa accepte orice in lipsa unui act reglementator la nivel de tara incheiat intre patronatele si sindicatele reprezentative.

 

Alexandru Botu Sigur ca am inteles despre ce este vorba si de aceea am zis ca liderii de sindicat sunt cei care cunosc cel mai bine situatiile diverse si ar trebui sa gaseasca solutii potrivite pentru negocieri nedisproportionate, posibile-desigur- atunci cand si daca acesti lideri se fac ca fac sindicalism.

 

Dinica Roman "One suggestion to solving the retirement crisis in America was changing the conversation "from retirement as an aspiration to lifelong work as an aspiration.""

https://theintercept.com/.../at-conference-of-elites-the.../

 

Smaranda Dobrescu Desigur! Asa cum unii sustin ca supra-reglementarea stranguleaza economia sau ca este inutil sa mai dam saracilor beneficii suplimentare caci si asa se pare ca primesc 30 mii $ anual!

Niciun comentariu: