vineri, 27 mai 2016

Privatizarea serviciilor medicale

Privatizarea serviciilor medicale – 10 mai 2016

 

Stefan Kovacs

Uite că e un lucru pe care nu-l înțeleg- faza cu "privatizarea" serviciilor medicale. Avem o intrare- care înseamnă banii luați de la asigurați. Și avem o ieșire- care înseamnă servicii medicale oferite la ora actuală. Nu avem nici o plus-valoare- deci nu există "asigurați la negru" care să devină plătitori. Și-atunci ? Înseamnă că nu vor mai fi furnizate nici măcar serviciile actuale- pentru că altfel nu avem de unde să scoatem un profit pentru privați. Chestie care ar fi în mic guvernul Boc- plus niște alde Cocoș și compania care și-ar scoate banii doar reducând din cheltuielile actuale- ceea ce înseamnă salarii mai mici și cheltuieli de material mai mici. Pentru că nu văd eu managerul ăla minune care să descopere că 2/3 din angajații serviciului medical la această oră sunt inutili și că poate oferi servicii mai bune cu 1/3. Deci- de unde banii ? Salvări particulare există și la această oră- am apelat și eu la ele- și până la urmă te duc tot la spitalele de stat. Deci- cine și cum își fură căciula ? 
Hai să rezumăm pentru a ne face înțeleși:
1. servicii medicale private există și acum. Nu le-a împedicat nimeni să se dezvolte.Există și ambulanțe private- cel puțin 3 în București. 
2. un sistem privat de asigurări medicale- care să aibă de la cap la coadă medicii lor de familie, policlinicile, spitalele lor- mergând până la cât poate să ofere medicina modernă azi- nu există nici măcar în Vest- pentru că e foarte scump și foarte riscant de manageriat.Există asiguratori specializați- cum era Technische Krankasse- considerați asiguratori cu suport de stat și care până la urmă apelau tot la facilitățile de stat. Probabil (zic probabil pentru că n-am văzut) să existe niște sisteme pentru oamenii foarte bogați care să-i izoleze de "gloată".
4. Pentru a oferi servicii medicale mai bune decât la stat- asiguratorul privat are nevoie de un plus-venit. Nu există acest plus-venit- de unde îți faci banii ? La ora actuală toate intrările în sistem sunt asigurate- iar tu ca privat n-o să-ți faci o poliție să umble după muncitorii la negru pentru că ar fi stupid. Ce o să se întâmple- și s-a mai întâmplat și în alte țări deci putem vorbi din experiență- e că dacă privatul e cinstit- va asigura servicii medicale mai puține și va da afară masiv din sistem- iar dacă privatul e necinstit- va fugi cu banii depunătorilor (s-a întâmplat și în Germania și în SUA- din câte știu eu).

 

Smaranda Dobrescu Incerc un raspuns dupa stiinta si capul meu 
1.Corect, exista servicii private; nu exista sistem de asigurari private. Spre acest obiectiv se scurg ochii afaceristilor.
2. Orice sistem privat lucreaza in paralel cu sistemul public de sanatate. Medicii de familie, medicina primara sunt atat in sistemul public cat si in cel privat. Sistemul privat presupune asiguratori privati, diferiti de CNAS. Acestia primesc contributii de asigurari de sanatate optionale, in completarea celor datorate sistemului public. In cadrul acestor asigurari se vor oferi servicii medicale si hoteliere suplimentare fata de ce ofera sistemul public. Pachetele de servicii medicale din public se vor minimiza la maxim iar cele din privat vor fi cuprinzatoate pe diverse pachete mai ieftine sau mai scumpe, corespunzatoare tipului de asigurare. 
Cei care sunt fara contracte de munca sau fonduri, saracii, de fapt si cei mai expusi bolilor vor primi ca si pana acum ingrijiri de urgenta, adica primul ajutor, dupa care, valea!
3. Vor fi cazuri in care in spitale private, finantarea bolnavului va fi dubla: conform serviciilor din pachetul minim oferit de CNSAS si cele de la Casele private de asigurari. De unde castigul si interesul? Asigurarile de sanatate private, optionale le faci pentru acoperirea unui risc care poate sa nu apara niciodata. Sistemele de sanatate publice sau private sunt bazate pe solidaritate si nu pe echitate.


Stefan Kovacs Aveți perfectă dreptate- totuși întrebarea rămâne- de unde banii ? Pentru că un astfel de sistem devine rentabil fie atunci când are niște cotizații foarte mari- și dacă discutăm de oamenii bogați sau foarte bogați -care-și pot permite acum servicii medicale private- singurul lor câștig va fi că nu mai plătesc la stat- totuși această categorie este foarte mică- iar complexitatea intervențiilor medicale plus condițiile de cazare cred că ar depăși posibilitățile asiguratorului fie pentru un sistem care înglobează foarte multă lume- unde cei care cotizează sunt extrem de mulți iar acoperirea serviciilor se face în extrem de puține cazuri.

 

Smaranda Dobrescu Cred ca am raspuns mai sus la intrebare smile emoticonAsigurarile private sunt optionale si coexista cu platite sistemului public. Ele reprezinta valori diferite functie de complexitatea pachetului la care optezi in asigurare. Tu, contribuabil platitor lunar sau conform contractului individual de asigurare poti sa platesti o viata si daca te ajuta Cel de Sus sa nu ai nevoie niciodata de ingrijiri medicale. De aici vin banii. Se cheama asigurarea unor riscuri care pot sau nu sa aibe loc, nu precum batranetea si pensia, implacabile.

 

Stefan Kovacs Smaranda Dobrescu Mi se pare că un asigurator privat- dacă vrea să aibă succes în mod real- ar trebui să dispună de niște statistici nemaipomenite și pe un termen suficient de lung apropo de numărul de îmbolnăviri raportat la numărul de plătitori, costuri, etc. Eu personal n-am văzut astfel de statistici - dar poate că o exista...


Smaranda Dobrescu Cred ca asiguratorii in asteptare cunosc foarte bine dupa statistici incidenta bolilor in populatie pe grupe de varsta. Stiu sa calculeze riscul si stiu sa ceara la incheierea contractului de asigurare un examen medical complet. Cei cronici sau cu boli profesionale, vor fi taxati, vai mama lor! NU stiu ce se mai aude cu fondul acela de risc si accident platit de angajatori conform conditiilor proprii specifice. Acela va ramane public, in orice ipoteza.

Niciun comentariu: