luni, 23 mai 2016

Serialul dezinfectantilor

Serialul dezinfectantilor – 8 mai 2016
 

Dinica Roman
 shared Ciprian Şiulea's post.

May 8 at 2:27am

 

Ciprian Şiulea

May 7 at 6:10pm

dezinfectanţii concentraţi atacă viruşii, dezinfectanţii diluaţi par să atace neuronii, şi de aici încă o mobilizare foarte tulbure, care se blochează în aceleaşi lozinci strict lipsite de orice sens sau utilitate, corupţia ucide, clasa politică e ticăloasă etc. cerinţele sînt şi mai tulburi ca la momentul Colectiv (nici ălea nu străluceau prin coerenţă şi sens), un protest de ieri de la Cluj se numea, ca la grădiniţă, "Haideţi să facem ceva!" dacă n-au reuşit să-şi dea seama înainte de eveniment ce trebuie făcut, m-aş mira să fi aflat în timpul lui. investigaţiile lui Tolontan sînt într-adevăr foarte bune, dar nici autorul nici cititorii lui nu par să ştie ce să facă cu ele. articolul mai vechi al lui Tolontan care demonstra clar că DNA e unul din principalii autori ai Colectiv-ului a rămas fără nici un fel de urmări sau ecouri, din toate părţile

lumea spumegă din nou de indignare cu dezinfectanţii, dar nimeni nu vorbeşte de bugetul penibil al sănătăţii din ultimele decenii, de regulă instalat ferm pe ultimul loc din Europa, sau de faptul că privatizarea sănătăţii e un proiect derulat de toate partidele pentru că aşa cer acele clase sociale care contează politic, pentru că nu toate contează politic. clasele prospere şi bine plasate îşi impun voinţa şi prin vot, şi pe lîngă vot, şi în România, şi în America, asta e situaţia cît se poate de clară. şi aceste clase acum în România vor sănătate privată, să nu se mai frece cu ţăranii şi să nu mai primească aceleaşi servicii ca toată lumea, deşi contribuie mai mult (să terminăm odată cu comunismul). dar tocmai de-aia faptul că tot ele sînt indignate nu are sens.

desigur, propagandistic vorbind indignarea asta are un sens, tocmai să grăbească privatizarea, o nouă tură de auto-victimizare şi impunere publică nu strică niciodată etc. numai că politic începe să devină mai ciudat. eu am înţeles tehnocraţia, sigur, şi ca un episod din lupta sfîntă împotriva PSD, dar şi ca scurtcircuitare a democraţiei ăleia şchioape, care nu îi servea suficient de rapid şi zîmbitor pe cetăţenii care contează. Iohannis şi noile partide antisistem cumva la fel. tocmai de aia e şi uşor să fii ipocrit şi să aduci la putere un Iohannis şi apoi să-l critici imediat, sînt soluţii interşanjabile, pericolul nu e mare. dar noua situaţie e periculoasă, pentru că furia populară (din nou, poporul care contează) începe să se ia mai în serios decît ar trebui pentru efectul de imagine şi, oricît de praf era vechea partidocraţie, noul sistem pare şi mai ineficient şi fragil. dacă partidele clasice nu revin la jocul lor de alternanţă inutilă dar stabilă şi se continuă pe linia de ronţăit soluţii politice ca pe seminţe, cea mai logică evoluţie ar fi ceva pe urmele Ungariei-Poloniei, ceva cu multă religie, etnie şi proprietate

 

Mihai Ion Turcu Imediat dupa 1990 am avut o relatie intensiva cu o clinica din Franta, spitalul de profil din oras fiind cel mai mare asezamant de profil din Romania (800 de paturi si un Laborator de Sanatate Mintala performant, initial pilot national). Concluzia colegilor francezi privind sistemul nostru sanitar a fost ca la banii de care dispunem sistemul estepeste asteptari performant. O "medicina saraca",spuneau, nu poate fi excelenta. Avem retea de clinici private. Aspectul hotelier si de ingrijire este excelent in aceste clinici. Nu acopera toate actele medicale si toate procedurile, acelea care cer foarte mari investitii fiind lipsa, cu exceptii acolo unde clinica a reusit sa reziste si a acumulat suficienti bani pentru achizitii de tehnica costisitoare. Cu asigurarea curenta plus bani, cine dispune de ei, poate sa fie tratet in aceste clinici. Functioneaza policlinici private si laboratoare de analize private. Servicii bune, prompte dar contra cost. Ele acopera un procent oarecare din serviciile medicale necesare. Grosul ramane in seama sistemului public, subfinantat si ca urmare a scumpirii galopante a medicamentelor si costului tehnicii din uzul medical.Mondial serviciile sanitare sunt scumpe, corespunzator costul asigurarilor este mare. Am beneficiat de o bursa de studii in SUA , acordata de guvernul SUA, bursa din care am platit tot ce a tinut de sederea in SUA, cel mai scump lucru platit a fost asigurarea de sanatate. Daca eliminam din discutie capusarea sistemului public de sanatate, care este tocmai subiectul in discutie, si managementul eventual defectuos, in principiu ramanem la a constata ca sistemul este subfinantat si populatia saraca. Saracia populatiei agraveaza starea sanitara prin faptul ca tot ce tine de profilaxia imbolnavirilor este precar sau lipsa fapt care confrunta sistemul public cu imbolnaviri grave prezentate in sistem tardiv, necesitand terapii scumpe cu sanse mai mici de recuperare. General logistica sanitara este depasita calitativ si ca posibilitate de acoperire a incidentei imbolnavirilor. Problema comporta calcule de randament pornind de la investitii si calcule de necesitate si randament, cu inevitabila constatare ca pe anasamblu un sitem bine organizat si finantat este mai rentabil pentru ca scade numarul imbonavirilor severe care costa mai mult si recupereaza mai putin plus ca o populatie mai sanatoasa este mai productiva. Ce mijloace financiare putem disponibiliza si in cat timp poate fi redresat sistemul, este alt calcul care ar arata exact in ce conditii putem astepta ce efecte.

 

Doina Nicolescu Sistemul privat de sanatate este o afacere care trebuie sa aduca profit investitorilor. Nu ma pot impaca cu ideea ca insanatosirea unui om este sursa de profit pentru alt om. Pentru mine este abominabil! Si daca omul este sarac trebuie sa moara! Oricum ganditi-va ca un privat nu va investi mult, deoarece asta ii va scadea profitul. De ce sa sustinem si in sanatate ideea ca statul este un prost manager? Chiar daca el nu e cel mai bun manager, macar da acces tuturor la ingrijiri de sanatate. Vedeti unde a dus acest slogan Romania!

 

Prospectiv A-z .
Am scris in repetate randuri aici ca porcaria din sistemul de sanatate romanesc a debutat cu gestul Liberalilor sub Tariceanu de a elimina controalele preturilor. Tot ei, in succesive administrari ale Ministerului Sanatatii, au continuat sa arunce sistemul medical romanesc in gaura neagra descrisa de parametrii de cost/preturi ai sistemului american.

 

Doina Nicolescu In campaniile electorale din SUA se tot promite imbunatatirea sistemului asigurarilor de sanatate, dar nu se va face nimic, fiindca cei care castiga din asta sunt puternici. Totusi sa ne gandim la Bismark, care om adevarat de dreapta a introdus sistemul actual de asigurare in sanatate, pe care FMI s-a straduit in Romania sa-l micsoreze la nivelul SUA.

 

Prospectiv A-z .
In SUA, vandutul de acum ne-a spus in 2008 TOT ce vroiam sa auzim. Ce a facut pe plan intern? A luat bushismul pe o treapta mai sus, nici mai mult, nici mai putin. Avea TOATA puterea in stat si si-a batut joc de un sistem de sanatate deja aflat in faliment.

Bismarck era un politician aparte, nici in Germania nu se mai nasc d'aia. Sau daca se nasc, are grija sistemul de ei sa n-ajunga prea departe in politica!

Niciun comentariu: