POVESTEA VIEȚII CONTINUĂ...
Mă uit la Belarus, de câteva săptămâni încoace, ca la o rază de speranță. Ca la un miracol, pentru că raritățile de pe lumea asta se traduc și astfel. Pentru că, pe un mapamond aproape emasculat de fricile morții, țara Belarus nu pregetă a face notă discordantă. Nu o face la modul strident, nu se bate cu pumnul în piept, nu se supără pe celelalte țări că ele nu fac ca ea. Pur și simplu, Belarus a ales să nu abandoneze viața. Trăiește din plin, cum știe ea mai bine, și se bucură că trăiește.
Dacă vor să muncească, cetățenii din Belarus muncesc. Nimeni nu le-a închis fabricile, uzinele, ogoarele, șantierele, atelierele meșteșugărești, etc.
Dacă vor să învețe, copiii din Belarus învață. Nimeni nu le-a închis școlile, liceele, universitățile. Nimeni nu le-a îngrădit accesul la învățătură.
Dacă vor să se destindă, cetățenii din Belarus se destind. Merg în parcuri, la iarbă verde, la picnicuri, la plimbări în aer liber și la promenade pe străzile orașelor lor. Merg la spectacole și la teatru, pentru că sălile de spectacol sunt funcționale, merg pe stadioane, pentru că toate competițiile sportive își urmează cursul. Chiar azi s-au desfășurat trei meciuri în Visshaya Liga, primul eșalon fotbalistic bielorus, patru meciuri în Pershaya Liga (eșalonul secund) și zece partide în cea de a treia divizie. Mâine urmând a se disputa celelalte întâlniri contând pentru etapa a VI-a.
Dacă vor să mănânce în oraș, nimeni nu-i oprește pe cetățenii din Belarus să meargă la restaurant, să comande un ,,vologi” fierbinte sau o ,,vandlină” de porc, o ,,mochanka” cu de toate ori un ,,draniki” pufos la desert. Toate stropite din belșug cu vodka Zubrovka, Krambambulya și Kvas.
Dacă vor să se roage, cetățenii din Belarus merg la biserici și la lăcașurile lor de cult, ale căror uși nu au lacăte și zăvoare.
Când răcesc, au o gripă sezonieră, o viroză respiratorie sau un coronavirus (că tot e la modă), cetățenii din Belarus merg pur și simplu la foarte populara lor saună, baia de aburi constituind, cică, un adevărat stimul pentru aparatul circulator și respirator.
Când mor, pentru că nicăieri pe pământ nu s-a descoperit încă leacul nemuririi, răpuși de cancer, de pneumonie, de coronavirus (că tot e la modă), în accidente rutiere sau de bătrânețe, bielorușii sunt înmormântați creștinește, cu preoți și cu cortegiu funerar.
Când fac nunți sau botezuri, cetățenii din Belarus le fac în spiritul propriilor tradiții, cu muzicanți care cântă din balalăici și cu alaiul care îi însoțește pe miri și pe nou-născuți.
Uite-așa, pe malurile Niprului, Pripeatului și ale Nemanului, în Brest și în Vitebsk, în Grodno și în Minsk, în Gomel și în Moghilău, pe toată suprafața Belarusului, povestea vieții continuă...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu