luni, 25 septembrie 2017

Ce e reprezentativ la noi pentru straini?

Ce e reprezentativ la noi pentru straini? – 25 august 2017


Dinica Roman shared Bogdan Duca's post.

 

Bogdan Duca

August 25

Eu chiar nu înţeleg pe asta: îţi vine şef de stat, şi încă şeful de stat al unei ţări din care nu au mai rămas prea multe de lăudat, dar sigur i-au rămas fiţele neatinse şi....îl duci la Muzeul Satului?

Vine omul din Parisul marilor palate şi ...îi arăţi nişte bordeie şi căsuţe autentice de chirpici...

Nu trebuie să cunoşti mulţi francezi la viaţa ta ca să ai habar că oamenii ăia au un adevărat cult pentru eleganţă şi rafinament, chiar şi când sunt rupţi în dos. 
Iar dacă îi arăţi francezului (ca şi oricărui om normal) o colibă cu care te mândreşti aşa cum se mândreşte el cu castelele de pe Loara, te va privi cu ...o milă superioară. Ceea ce e şi firesc.

Dar e o boală a noastră, asta, să credem că îi vom convinge pe oaspeţii străini de superioritatea noastră cu... "tezaur folcloric".

 

Anna Zelinski Unde să-l fi dus? În cluburi, farmacii, bisericile noi (oricum este catolic) ...

 

Dana Fantu Aseară, când am citit despre acest interesant motiv de discuţie, am preferat să mă abţin de la comentarii https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:)

 

Anna Zelinski Ar multe de spus, nu este nici locul în Grup, dar făcând abstracție de scopul vizitei (și de atitudinea ... distinsului musafir), este un trist inventar. Președinții României democrate locuiesc în palatele construite de Gh.-Dej și Ceaușescu și trec prin istorie distrugând.

 

Dana Fantu Aşa este, nu este locul în grup. 
Pe mine m-a surprins interpretarea ,,politică" a vizitei la Muzeul Satului. Am fost curioasă şi am aruncat un ochi pe postarea iniţială. Una dintre sugestii era invitaţia la Ateneul Român la o audiţie Enescu. Ceea ce mi-a amintit că marea operă a lui Enescu a fost inspirată din ,,tezaurul folcloric" la care autorul se referă cu ironie. 
Şi mă opresc aici.

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10210359413727513

 

Bogdan Duca

August 25 · 

Cei care se ocupă cu vizita oficială a unui demnitar în România şi îi organizează vizitele devin, conştient sau nu, adevăraţii făuritori de brand ai României.

Scopul vizitelor de genul acesta este unul dublu: 
1. Impresionarea- obosirea plăcută- fezandarea demnitarului străin, pentru a facilita dialogurile bilaterale şi negocierile inevitabile.
2. Transmiterea unei imagini oficiale a României, suficient de puternică cât să impună.

Având în vedere acest dublu scop, vizitele oficiale trebuie să aibă o particularitate, o notă personală.
De exemplu, Hruşciov era un vânător pasionat. Deci, când venea în România, nu era dus să viziteze Muzeul de Geologie ci era ajutat să împuşte nişte urşi, mistreţi, cerbi, într-un cadru natural majestuos, cu petreceri vânătoreşti bine udate. 
După o astfel de partidă de vânătoare reuşită s-a obţinut retragerea trupelor sovietice din România, în 1958.

Brandul României era, pentru Hruşciov, o ţară cu frumuseţi naturale, cu vânat splendid, cu oameni care ştiu să petreacă şi, mai ales, să vâneze. Adică exact ce îi plăcea lui.

Nu avem norocul de a putea să organizăm vizite prelungi pentru diverşi demnitari străini. România e mai mult o escală pentru demnitarii străini, dar diplomaţia românească trebuie să înveţe să profite de fiecare astfel de eveniment.
Vine Macron pentru câteva ore în România? În aceste ore trebuie să îi "umpli" programul şi cu o componentă turistică? Automat trebuie să te gândeşti la câteva lucruri: 
- care e problema de imagine pe care o are România în Franţa?
- ce apreciază un francez standard? 
- ce gusturi particulare are familia Macron?

De aici începe, după mine, construcţia evenimentelor care trebuie să "umple" programul preşedintelui.
Deci, în faţa unei imagini a României de ţară săracă, mai puţin civilizată, ai cărei locuitori, când ajung în Franţa, tind să locuiască în tabere şi colibe (desigur, ţiganii, dar pentru francez nu e mare diferenţă), trebuie să prezinţi imaginea unei Românii demne, chic şi elegante.
Nu o faci, categoric, ducându-l pe Macron la un muzeu rural, ci opui acordeonului cu sticlă de plastic pentru mărunţiş din metroul parizian pe... George Enescu.
Desigur, Bucureştiul nu e un oraş cu o arhitectură frumoasă: categoric nu una care să impresioneze pe un francez sau italian (decât într-un sens exotic), dar o plimbare a preşedintelui prin centrul vechi al oraşului, plin de oameni de middle class care, spre deosebire de Franţa sa natală, stau şi îşi beau cafeaua (mai scumpă decât la Paris, uneori) fără teamă că sare vreunul în aer, oameni îmbrăcaţi bine şi spălaţi, va arăta şefului Franţei că românii sunt altceva decât stereotipurile cu care a venit de acasă.
Apoi îl bagi într-o biserică, chiar două, să înţeleagă că România nu e Franţa. 
Regizează-i o întâlnire "ad hoc" cu nişte români francofoni: profesori, ingineri, medici, că, slavă Domnului!, în România se mai ştie încă franceza.
Dă-i nişte vinuri româneşti care să concureze pe alea franţuzeşti. Pune-i în faţă un coniac Brâncoveanu, să vadă pre limba lui dacă facem sau nu faţă concurenţei...

Dar categoric nu îl duci într-un muzeu în care acesta să vadă cum românii se mândresc că până în secolul XX au locuit în bordeie, în care reacţia şi a unui francez sărac ar fi: "ce mică e casa!" şi nu "Wow! ce monument!"

Macron a venit să vândă. Şi bănuiesc că a vândut tot ceea ce avea de vândut. Problema României este că e prea săracă ca să fie doar cumpărător: ea trebuie să se vândă. Şi înainte de orice, să vândă o imagine demnă, de ţară europeană.

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/vasile.ernu/posts/10155137218704825

 

Vasile Ernu

August 25 · 

La Muzeul Satului a avut loc o întîlnire între dealeri de armament și aborigeni
____

Să reformulăm știrea de eri (după un gînd de Arthur Suciu):

" La Muzeul Satului a avut loc o întîlnire între dealeri de armament și mirodenii (supermarket) și aborigeni. Aborighenii au achiziționat armament și mirodenii de miliarde. Au semnat oricum totul în alb.

Dealerii în semn de respect le-au luat ouăle incondeiate aborigenilor. Se pare că de data aceasta aborigenii au ieșit mai ieftin față de vizita facută de șeful tribului dealerului boss de peste ocean".

Niciun comentariu: