luni, 25 septembrie 2017

Liber la exploatarea forestiera?

Liber la exploatarea forestiera? – 23 august 2017

 

Dinica Roman shared Elena Dulgheru's post.

 

Elena Dulgheru

August 20

O Ana Pauker a pădurilor României: din 2 august 2017, prin ordinul nr. 1078/2017 dat de ministresa mediului, exploatarile forestiere nu mai au nevoie de autorizatie de mediu de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

 

 

Decizie SOCANTA luata de vicepremierul Gratiela Gavrilescu: LIBER la EXPLOATAREA FORESTIERA

Decizie incredibila a unuia dintre vicepremierii lui Mihai Tudose . S-a dat un ordin de ministru prin care s-a eliminat autorizatia de mediu pentru…

BZI.RO

 

Dana Fantu Şocantă? De ce? Dacă aşa e ordinul, schimbăm şi noi ordinul. 
Să mulţumim guvernului din 2005 şi parlamentului din 2006 pentru că a lăsat la latitudinea ministrului stabilirea activităţilor pentru care este necesară autorizaţia de mediu. 
După o privire rapidă prin reglementări, da, aş zice că asta înseamnă că se dă liber la tăiat. 
Rămâne necesară autorizaţia de exploatare forestieră. Ideea e că, din câte înţeleg, pe onor ministerul mediului nu-l interesează impactul exploatărilor asupra mediului. 
Interesant că oengeurile pentru protecţia mediului pe care le urmăresc tac mâlc. Mă întreb de ce.
.

 

Dana Fantu Şi încă o observaţie: rămăsesem cu impresia (falsă, după cum îmi arată Ordinul) că în ariile naturale protejate exploatările vor fi complet interzise. Constat că dimpotrivă. Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate sau administratorii/custozii vor fi consultaţi, din curtoazie. No more comment.

 

Dana Fantu Revin: Acum in direct la telefon Ana Pauker. Ştiţi ce zice? Că este un pas spre debirocratizare :))
Un anume domn Păun de la un oenge confirmă ce scriam aseară, după prima lectură. Spune că Ordinul va fi atacat în instanţă. 
Bine. Ideea e că se confirmă că hârtiuţa i-a fost băgată pe sub uşă doamnei vice-prim-ministru. În caz că mai existau dubii privind statutul nostru de plantaţie de negri.

 

Prospectiv A-z .
Debirocratizare in contextul asta inseamna stana fara caini! Stiu, responsabilitatea sociala corporatista va re/compensa.

 

Dana Fantu Insist pe subiect, că e vital. Se trezesc, în sfârşit, organizaţiile de mediu. Iată un punct de vedere despre cum se va întâmpla de acum încolo: 
Dan Suciu, tocmai am citit in Codul Silvic, Capitolul 8 care se refera la exploatare.

Art 62.6 "Autorizatia de exploatare se elibereaza de ocolul silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice".

Art 65.2 "Titularii autorizatiilor de exploatare raspund pe toata durata exploatarii pentru prejudiciile produse in cuprinsul parchetului si drumurilor auto forestiere pe care circula."

Din acestea eu inteleg ca: 
- pentru fondurile forestiere publice oamenii care dau autorizatia de exploatare sunt Romsilva - adica tot oamenii care exploateaza => conflict de interese
- pentru fondurile forestiere private sunt ocolurile silvice private - niste operatori economici care nu au neaparat ecologia ca principal interes

Ca sa faca conflictul de interese si mai frapant, tot acest jucatori sunt responsabili si sa se asigure ca exploatarea se intampla conform regulilor. Si tot ei sunt obligati sa isi plateasca singuri daune in caz ca au cauzat prejudicii:

Atr 66.1 "In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor privind eventualele prejudicii din vina titularilor autorizatiilor de exploatare, [...] acestia depun la ocolul silvic, anticipat emiterii autorizatiei de exploatare, o cautiune de minimum 5% din valoarea contractului."

Inteleg ca prevederile amenajamentului traseaza niste recomandari de exploatare dar nu inteleg cine se asigura ca aceste recomandari sunt macar luate in seama in avizul de exploatare. Poti sa ma lamuresti te rog?

http://www.euroavocatura.ro/.../Codul_Silvic.../page/10...

 

 

Codul Silvic actualizat 2016. Legea 46/2008, republicata

CODUL SILVIC 2008 (Legea nr. 46/2008) - Republicat…

EUROAVOCATURA.RO

Niciun comentariu: