sâmbătă, 18 aprilie 2015

Razboi si pace in secolul 21 - 5 februarie 2015



Razboi si pace in secolul 21 – 5 februarie 2015


Doua articole excelente despre lucru din culise la vindecare marii Schisme in contextul viu actual:

The Church prays for an end to the conflict in Ukraine.
ncregister.com

Top of Form
Bottom of Form

 Preda Mihailescu In al doilea interviu cu Moynigan, miscator si profund intalnim remarca din perspectiva catolica, cum ca Ortodoxia (in peroana bisericii ruse ...) din pacate spare sa se situeze mai mult pe o pozitie argumenteaza generos ideea ca Biserica Ortodoxa Romana a oferit in acel secol o ocazie traita a Comuniunii celor doiua Biserici, pornind din viata - si, Catolic fiind, regreta faptuil ca Roma atunci a ratat ocazia de a saluta aceasta experienta, preferand solutia Greco Catolica experimentata mai intai in Ucraina, care mergea de sus in jos, fara a folosi experientele vii ale Comuniunii traite.
fefe

Intr-o carte aparuta in urma cu 30 de ani, istoricul Jezuit Cesare Alzatti argumenteaza generos ideea ca Biserica Ortodoxa Romana a oferit in acel secol o ocazie traita a Comuniunii celor doiua Biserici, pornind din viata - si, Catolic fiind, regreta faptuil ca Roma atunci a ratat ocazia de a saluta aceasta experienta, preferand solutia Greco Catolica experimentata mai intai in Ucraina, care mergea de sus in jos, fara a folosi experientele vii ale Comuniunii traite.

In perioada postbelica am avut in persoanele celor trei mari titani duhovnicesti, Andrei Scrima, Iuliu Hossu si Vladimir Ghika exponenti ai celor trei Confesiuni inrudite - Ortodox,, Greco-Catolic si Catolic - care au contribuit magistral la munca de reapropiere in spiritul "Bisericii care respira prin cei doi plamani", cum se exprima Ion Paul II. Cum poate Biserica Romana astazi, cum putem noi in locul mic pe care il ocupam,propsectiv, contribui la faptul ca Ortodoxia Romaneasca sa continuie roul ei predestinat de apropiere si vindecare a Schismei, rol marcat istoric in cele doua momente mai sus expuse?

  Ionel Iani Velciov @ Preda Mihailescu, in partea dreapta sus exista butonul de delete daca sunt postari duble ....

  P.M  Ionel Iani Velciov @ Excelent, multumesc!

  Mihai Ion Turcu Fericitul Papa Ioan Paul II-ea a vizitat o tara ortodoxa la invitatia Patriarhului BOR, Romania. Primirea populara a fost caduroasa . In contravfizita Patriarhul BOR a slujit in Sf.Petru impreuna cu papa pina la momentul euharistiei (in care teologic bisericile se despart). BOR este dechisa spre Vatican, nu este deschisa spre catolicii romani, un condiment romaneasc. Unirea bisericilor bine intees ca nu se va face, toate incercarile
(uniunea Florentina notorie) au esuat. Nu trebuie sa se uneasca, trebuie doar sa coopereze.

P.M   Mihai Ion Turcu @ Vizita lui Ioan Paul II la Bucuresti a fost un moment de mare impact. Bisericile trebuie sa se cunoasca si sa se recunoasca ca prin mijlocirea lor sa se regaseasca si popoarele. Linia de demarcatie nescrisa, atat din casandrismele lui Huntington cat si din mintile unor intelectuali care banuiesc ca stiu ce este "vocatie Europeana", trece de-a lungul demarcatiei intre Ortodoxie si Catolicism. Motiv suficient pentru a lua in serios vechea melodie...

Niciun comentariu: