miercuri, 15 aprilie 2015

MAUROVLAHICA, 18 ianuarie 2015


VIDEO Recveim pentru o etnie dispărută. Un documentar excepțional despre...
DANTANASA.RO
  • Nedeea Burca Absolut superb! Cat de multe sunt cele pe care nu le stim!

  • Preda Mihailescu Tesla ....

  • Nedeea Burca Da.... am citit undeva ca ar fi zis ca se considera roman.

  • Preda Mihailescu Cred ca a aparut si in formula As. Coanda l-a cunoscut la tatal sau in copilarie, spune ca se intelegeau pe romaneste, si el se reclama Aroman. Dar Coanda in relatarea sa face eroarea de a-l asimila la Timoceni, ceea ce este absurd. Se pare ca era din niste sate mai la Vest, de Muntenegru, cu densitate mare de Morovlahi. In formula As este o serie foarte frumoasa de studii si calatorii pe urmele 'noastre' in Europa. Intr-un episod, pe peninsula Istria, insula care se stie ca fusese locuita intensiv de morovlahi, la o manastire Franciscana, reporterii cer disperati sa caute in biblioteca daca nu se gasesc mentionati acestia. Dupa o prima incercare falita, calugarul mai are o idee, si intr-adevar vine cu niste surse care vorbesc de Morovlahi .... in secolul 6! Desigur lucru necunoscut de alde Boia si Piper. Si nici nu este clar daca asemenea umiliri ale tagmei pseudo istorice indeamna macar pe unii sa studieze mai serios acest neam!

  • Preda Mihailescu Se pare ca Aromanii erau in Bosnia foarte apreciati mercenari. Lucru care a lasat urme si legende ...

  • Preda Mihailescu Sunt si alte teorii despre termenul de Valah - ca avand surse mai vechi. Sursa germanica este la indemana. Exista o explicatie rationala a termenului de Vlah Negru sau Kara Ulah. Caci desigur nu erau mai negri decat altii. Dar am inteles ca la Turci alb si negru aveau si conotatii geografice, negru este occidentul. Morovlahii sunt deci vlahii de apus!


  • Prospectiv A-z .
    Se pare ca pe motiv ca istoria continua sa fie rescrisa de valurile succesive de nou veniti in EUROPA, matricea populatiei originale este ignorata sau cel mult ii sunt relevate cate o celula ici si colo (celti etc.). Pe teritoriul Romaniei a fost o 
    civilizatie locala inainte de venirea romanilor, a ramas o civilizatie locala dupla plecarea romanilor. Intrebarile ar fi: 1) Care le erau intinderile si 2) Care le erau caracteristicile? Pentru cei mai temerari, intrebarea ar mai fi: Care si ce mai mai suntem?

  • Preda Mihailescu Tracii cei mai numerosi alaturi de Indieni. Intrebari ar mai fi: care era relatia cu Grecii care au preluat diversi Zei de la ei. Care a fost trecerea dela imparatii români ai Romaniei Constantinopolitane, dela Constantin la Iustinian, la Elenii care au succedat controlul Levantului. Asta este crucea tranzitiei dela popor liber si dominant, la popor supus valurilor de migratii si cumva blestemat si de Greci. Problema pare ca era ca fiind calcati si cu impozite de migratori, Romanii nu mai plateau la Constantinopol intrand deseori in conflict cu capitala.

  • Nedeea Burca Conform lui Petre P Panaitescu, romanii sunt urmasii romanitatii orientale care se intindea in Nordul Peninsulei Balcanice si in Dacia. In evul mediu au atins Croatia, Marea Adriatica, Thessalia, Macedonia, ocupand si Balcanii. Aceasta ar fi fost intinderea maximala a poporului roman.

  • Preda Mihailescu Panaitescu pare insa sa uita de Romanii din Carpati si Tatra, Ucraina si Moravia. Se stie cum au disparut cei din Moravia (care inca mai au o regiune autonoma, dar au pierdut limba aproape de tot). Ei au ramas catolici in razboiul de 30 de ani, l-au invins pe Wallenberg la 1643 si au suferit in anul urmator o razbunare fioroasa, cu urme ...

  • Nedeea Burca De cei din Carpati nu, fiindca pomeneste de Dacia...

  • Preda Mihailescu Problema este intr-adevar faptul ca multi dintre invatatii nostrii sunt de-a dreptul speriati de intinderea romanilor si prefera sa o neglijeze pentru a ... nu intra in conflicte cu vecini. Citeam acum cateva zile de savanti ai limbii, care declara cuvantul stravechi "neam" ca prevenind din ungara. In timp ce specialisti la Budapesta, spun deschis ca vorba nyam se gaseste abea in anul 1800 si este evident de provenienta romana, alaturi de inca vreo 2000 cuvinte ale limbii. In asemenea situatii, te intrebi, pe cine sa te superi? Cat de vinovati sunt Maghiarii pentru lasitatea alor nostri? Este adevarat ca exista si cate un Köpeczi, ba chiar mai multi. Dar pentru blegenia noastra doar noi suntem de vina!

  • Nedeea Burca Eu nu cred sa existe cuvantul nyam in limba maghiara, domnule Mihailescu. La neam i se zice "nemzet". Cel putin asa stiu eu, sper sa nu gresesc.

  • Preda Mihailescu Eu nu stiu limba - am citit... sa googlaim ...

  • Prospectiv A-z .
    "care era relatia cu Grecii" cei antici se uitau la daci/traci ca la barbari; una peste alta cred ca erau schimburi/influente minime. Cu cei ai Constantinopolului nu stiu. Cu cei moderni relatia e influentata de turcizarea acestora.

  • Nedeea Burca Eu vorbesc putin ungureste si nu-mi suna deloc, a nimic.

  • Nedeea Burca Sa mai si zambim putin in seara asta. Zic eu :https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage...
    Romanians Folk Music Song Romania Songs Muzica...
    YOUTUBE.COM

  • Preda Mihailescu Iata explicatia unora, mai exista si altele E interesant ca nyam e un cuvant originar din romana (neam), insa la randul lui cuvantul romanesc provine din maghiara. Mai exact, nem=sex (organul, nu activitatea  ). In maghiara, ne explica OLorand, nem a evoluat tot catre ideea de popor, prin “nemz (a concepe) -> nemzet (neam, grup de oameni cu ceva in comun – la inceput nu etnia!) / nemzetség = grup de oameni inruditi (in general nobili, chiar cu rudenie indepartata) etc”.

  • Prospectiv A-z .
    Google: 

    emberek, nép

    nép

    nép

    nemzet, nép

  • Nedeea Burca Nu poate fi asa, domnule Mihailescu. Nem inseamna pur si simplu nu. Asta stiu sigur.

  • Preda Mihailescu Eu nu afirm nimic, decat ca aceasta interpretare aiuristica circula, preluata si de unguri si de romani. Aceiasi care spun ca oras tot din ungara ar veni, varos, si tot din acestea...

  • Prospectiv A-z .
    NEM =
    noun

    sex
    szex, nem, nemi aktus
    genus
    nemzetség, nem

    mai departe, GENUS=
    ge·nusˈjēnəs/nounBIOLOGY
    a principal taxonomic category that ranks above species and below family, and is denoted by a capitalized Latin name, e.g., Leo.
  • Preda Mihailescu Eu va cred, haide sa ii lasam pe astia. Daca intalniti din intamplare odata asocieri de genul acesta, va aduceti aminte. Daca nu, tant mieux. Eu termin filmul si va spun seara buna!

  • Nedeea Burca nem - nu
    nem lehet - e imposibil
    nem (fajta) - neam

    nem ajánlatos - nerecomandabil
    nem akarok hibázni - nu vreau să ratez
    nem aktív - inactiv
    nem áll meg - a nu se opri
    nem állandó lakos - flotant
    nem állhatta meg sírás nélkül - nu si-a putut retine lacrimile
    nem állítható kondenzátor - condensator fix
    nem állja meg, hogy ne … - nu-l rabdă inima să nu …
    nem állja meg, hogy ne beszélyen - nu mai poate să nu vorbească
    nem baj - nu-i nimic
    nem bánom - nu-mi pasă
    nem becsületes - necinstit
    nem behúzható/merev futómű - tren de aterizare neescamontabil/fix
    nem bír magával - nu se poate stăpâni
    nem bírja tovább - nu mai poate suporta
    nem bírnak a lábaim - nu mă tin picioarele
    nem bírok vele - nu mai răzbesc cu el
    nem bírom tovább - nu mai pot

  • Nedeea Burca In orice caz tema de meditatie: "1) Care le erau intinderile si 2) Care le erau caracteristicile? Pentru cei mai temerari, intrebarea ar mai fi: Care si ce mai mai suntem?" mi se pare nespus de interesanta. Si voi incerca sa revin. Poate voi gasi lucruri interesante.

  • Alexandru Botu Am urmarit cu mare atentie dezbaterea, nefinalizata, sper. In DEX online am gasit ca MAUROVLAHIA: denumire dată Moldovei medievale, mai ales în actele Patriarhiei din Constantinopol. Imi veti zice ca Maurovlahia nu-i acelasi lucru cu Maurovlahica. De acord doar partial, caci mai multi autori inteleg acelasi lucru si dau aceiasi acceptiune. Eu, totusi, nu pot intelege cum poate fi explicat si acest lucru, mai ales ca "negru" era legat de o anumita pozitionare geografica, diferita pentru cele doua teritorii numite la fel.

  • Alexandru Botu Revin. Am gasit ca Florin Constantiniu (In O istorie sincera a poporului roman) da cu totul o alta acceptiune cuvintului "negru", respectiv acesta precizand "o zona marginala sau subordonata", ceea ce pare a se potrvi mai bine situatiei.
    Si am mai gasit si website-ul: http://www.oieriivlahi.ro/.../romanii-din-dalmatia...

  • Nedeea Burca Extraordinar, domnule Botu! 

Niciun comentariu: