vineri, 17 aprilie 2015

Si totusi, ce e de facut? - 13 ianuarie 2015



Si totusi, ce e de facut? – 13 ianuarie 2015
Stefan Kovacs
Și totuși- ce e de făcut ?
----------------------------
Pentru amatorii de scene tari- merită să caute ”Bătălia Algerului” regizat de Pontecorvo. Îmi aduc aminte de sentimentul de răceală, efectiv răceală pe care l-am avut când am vizionat filmul prima dată- pe vremea adolescenței. Teroristul algerian- Ali la Pointe (personaj foarte real) își conduce atentatele pe principiul maximizării eficienței. La fel fac și parașutiștii generalului Massu- torturând și lichidând respectivii teroriști. Sunt folosiți în luptă femeile și copiii- nu sunt iertați nici un fel de civili- fie ei musulmani sau francezi creștini.
Bătălia reală a Algerului este singura ocazie din perioada contemporană când o astfel de mișcare teroristă a fost înfrântă și pusă cu botul pe labe. În condițiile în care partea ”bună” (puteți alege dvs.în funcție de simpatiile politice) a călcat drepturile omului fără nici un fel de jenă. Mai trebuie menționat faptul că FLN-ul cu care se luptau francezii în anii 50 nu era o mișcare religioasă- ci laică- că nu Uniunea Sovietică a fost cea care i-a ajutat pe algerieni (ci Italia- de exemplu- pe bune) și că finalul a fost un pic cam tragic- în sensul că deși practic FLN-ul a fost lichidat ca mișcare în orașele mari- totuși De Gaulle și-a dat seama că nu va putea ține Algeria fără a ajunge paria lumii civilizate - așa că le-a acordat în 1962 independența. După care au început masacrele.
Bun, poate că Franța ar putea încerca- într-un caz limită- și o astfel de soluție. Împărțirea orașelor mari în quartale- cu câte o unitate militară răspunzătoare pentru fiecare quartal, restrângerea la maximum a drepturilor cetățenești, interogatorii de gradul 3. În condițiile în care majoritatea populației civile dezvoltă sentimente anti- integriste e posibil ca o astfel de mișcare să fie sprijinită de cetățeni- și să își poată face efectele. Pe de altă parte costurile morale ale unei astfel de mișcări ar fi devastatoare- și nu se prea vede nici un fel de De Gaulle care să acționeze ca un mediator și un salvator.
Ce soluții s-ar putea găsi- în civil ? Experiența relativ vastă- și pe o perioadă destul de lungă- arată că oamenii educați și cu burta plină nu se gândesc la revoluții. Europa- și nu Franța singură- ar trebui să conceapă- așa ca de secol XXI- un mecanism social care nu numai să le asigure cetățenilor săi o viață decentă- dar să-i și implice și să-i și responsabilizeze în acest demers. Evident că pentru alde Ahmed care n-are nici un fel de speranță că-și va găsi în viața viețișoarelor lui ceva decent de lucru- și care așteaptă în fiecare lună ajutorul social- statul de drept pute. Dar nu numai pentru Ahmed- și pentru Jean, Franz și Johan. În momentul în care în secolul XXI- ți se vorbește despre austeritate ca singura soluție- și tu nu ești ăla grasu, cu multe mașini și vilă pe Riviera care să câștige de pe urma austerității- deja e o problemă de sistem. Problemă pe care PPE-ul și PSE-ul refuză să o înțeleagă. Și atunci avem tot felul de tâmpenii- supra-drepturi pentru LGBT; recunoașterea statului palestinian- dar ceva extrem de concret care să dea cetățeanului European bunăstarea și demnitatea pe care o merită- nu există. Problema reală- aceea că nivelul de trai al majorității cetățenilor scade- va conduce, dacă nu este controlată și stăpânită la timp la niște manifestări care nu pot fi imaginate. În aceste condiții ar fi cazul ca respectiva clasă politică- fie că este stânga sau dreapta- să mai renunțe la mitul ineficient al supremației totale a pieței- și să intervină chiar masiv atunci când este cazul- în economie. Astfel încât să fie create locuri de muncă reale, protejate de către stat pentru cel puțin 5-10 ani- care să repună pe picioare o economie Europeană reală. Care să preia populația care la ora actuală trăiește pe un ajutor social- de orice fel de religie- și care să-i dea un sentiment de demnitate, importanță și apartenență. O astfel de intervenție- care ar închide Europa pentru marfă extrem de ieftină și care omoară muncitorul European- nu este nici comunistă și nici imposibilă. Poate fi însă singura soluție în momentul în care statul- așa cum este el azi- funcționează benefic doar pentru o mică minoritate de privilegiați.
O educație corespunzătoare este la fel de necesară. Corelată cu tendința de a îmbogăți pe cei puțini în detrimentul celor mulți- teoria vehiculată astăzi în unele medii că renunțarea la educația clasică ar fi benefică pentru ”creativitate” este pur și simplu o aiureală. Dacă decedații teroriști ar fi fost educați în mod corespunzător- predominant laic- în copilăîria și tinerețea lor- probabil că nu s-ar fi ajuns la un astfel de rezultat.
  Alexandru Botu S-a ajuns acolo unde nu mai este posibila o trecere neconvulsiva si nerevansarda spre o societate ca cea descrisa. Frica de ce s-ar putea intampla daca s-ar anunta si proceda precum se propune este imensa. Caci, perestroika este exemplu cel mai actual, dar si diferitele "revolutii" din diferite locuri din lume care au aratat ca trecerea spre "altceva' nu poate fi controlata.In schimb, se poate controla destul de usor, cu atatea complicitati si tradari, starea de fapt.

  Ionel Iani Velciov In ultimii ani motorul actiunilor teroriste a fost in general religios... Ma astept la un derapaj in directia in care motorul actiunilor teroriste sa fie bogatia sau lipsa ei ...
  Mihai Ion Turcu Exista istorii fata de care avem distanta necesara comprehensiunii. De ce,in ce fe au preluat barbarii Imperiu Roman, sau mai indepartat, atii si final romanii, Regatul Egiptean, fata de care Imperiu roman insusi era barbar, si ce au devnit aceste lumi civilizate apoi, insine in felu in care suntem, fiind un moment al acestei deveniri, necalar care pe o curba Gauss. Retin concluzia Momsen. imperiul Roman nu a cazut la frontiere ci la Roma, unde a secat creativitatea elitelor. A urmat evul mediu Frank, in rasarit cel otoman, episodu caifatuui arab in Spania, nu ce mai nefericit sub raportu civiizatiei. Mai putem observa productiile sociologiei privind raportului cenru-periferie si rolul granitei, noi fiind topic in granita. Europa postbelica, dupa reconstructie, pare incremenita in propriul proiect, cu tentatia fugii inapoi, doar ca acel inapoi nu mai exista, si Pax Americana da rateuri (in mic si imediat ,felul misiunii ambasadorului Ghitestein si pacutele vizite ale frumoasei Doamne Victoriei Nuland, si ceaiurile pe care e ofera ceor citati la ambasada SUA, alternate de cele ale Fondului Monetar International, despre care rautacios se spune ca a falimentat toate economiie pe care le-a asistat, sau asasinat). Desi tarziu, obervand imnul nostru national,si faptu ca singurul notsru progres in utimii 25 de ani, si s-ar crede in urmatorii, este independenta jutitiei si staul de drept, sau drepti, cu care, nu si din care, se poate trai, am putea incerca sa ne vedem de vitele noastre, pina se decid lucrurile, in asa fel incit sa avem ce paste, indiferent de decizie, la care decizie ar trebui sa fim mai implicati, deoarece ne afecteaza in mod direct..
  A.B  Am retinut concluzia:"... am putea incerca sa ne vedem de vitele noastre, pina se decid lucrurile, in asa fel incit sa avem ce paste, indiferent de decizie, la care decizie ar trebui sa fim mai implicati, deoarece ne afecteaza in mod direct.. "
  S.K  Dacă musulmanii ar fi fericiți acasă- și ar avea ce mânca- ar rămâne la ei acasă- nu ? Nimeni nu se aruncă în aer- sau nu omoară alți oameni- de nebun ce e - fără o motivație economică de bază- transformată în religie sau politic. Aștept cu interes să văd un prinț saudit se aruncă în aer din cauza lui Mohamed.
S.K  Acuma dacă e să fim răi am zice că sinucigașii- sau ucigașii integriști sunt zero absolut apropo de educație și cultură. Nu prea e chiar așa. Dacă nu mă înșel- acum 2 sau 3 ani părăsea acest univers spre Allah o doctoriță palestiniană- auto-detonatoare. Și iarăși dacă nu mă înțel- la câți bani au băgat ONU în ei- palestinienii din teritoriile ocupate ar trebui să trăiască în Paradis. În anii 80- și s-ar putea și acuma- palestinienii erau națiunea cea mai educată din lume- pentru că făceau cu tăți școli superioare pe banii ONU. Pe de altă parte șefii lor- cu OK-ul necesar din Arabia Saudită plus emirate- își țin oamenii în sărăcie și mizerie în mod premeditat- tocmai ca să aibă o populație de ucigași potențiali la îndemână. Altfel, de exemplu, cele câteva milioane- dacă o fi- de plaestinieni- și-ar putea găsi oricând un adăpost luxos la saudiți- dacă s-ar dori detensionarea situației.

Niciun comentariu: