miercuri, 15 aprilie 2015

Invitatie la aprecieri privind soarta societatii romanesti - 25 aprilie 2014


Dragi Prospectivi,
Desi parte dintre colegii grupului sunt preocupati exclusiv de soarta lumii multipolare post-Ucraina sperand intr-o reasezare a lumii pe un centru al planetei deplasat binisor spre rasarit, permiteti-ne sa ne gandim pana atunci la cum s-ar putea trai mai bine in tara noastra, indiferent de imperiul care ne va inghiti. Va rog ca atare sa va prununtati chiar si critic fata de cele doua studii importante pentru societatea romaneasca elaborate de doi membri ai grupului prospectiv indicate de catre Un Prospectiv. Indiferenti pot fi decidentii, doar. Va multumesc!

  • Adrian Rusu Lu. As vrea să gândesc chestia. Au premier abord, (pentru ca problema ma preocupa, desi sunt un „capitalist”- de aproape trei parale, poate patru) intrebarea care-ti vine in minte este „cum poti sa concepi o constiinta fara principii?” (recte fara ideologie). pentru ca, daca lasam doar economicul sa regleze raporturile dintre noi, vom obtine ceea ce avem deja. Ar mai trebui câteva lucruri....Prima „stânga” se construia in jurul unei constiinte cu cel putin un principiu malplasat: „egalitatea” care trebuia sa functioneze DOAR in raport cu Legea, a fost mutata in domeniul economic, a devenit egalitarism. De ce ar accepta oamenii, acum, FARA ideologie, o „distributie echitabilă”?

  • Smaranda Dobrescu Adrian, nu cred ca se poate construi nimic fara principii, in arhitectura, in politica, in economie, in relatiile umane. Fara principii, in bataia vantului se darama chiar si ce pare solid initial. Stanga are si ea principii, chiar daca ele au suferit in timp ceva nuantari. Momentul 1959 a fost important pentru social democratia europeana caci a marcat despartirea de marxism, adica de" clasele antagonice" si de lupta lor. Tot atunci egalitarismul s-a transformat in egalitatea de sanse. Perene sunt principiile libertatii, solidaritatii, echitatii.Datorita conjuncturilor actuale de mentinere timp de cateva decenii a unei forme de capitalism salbatic, cel putin principiul echitatii si al solidaritatii nu au mai putut fi respectate. Conform acestora o societate ar trebui sa recurga la redistribuire ca sa micsoreze inegalitatile din societate, pastrand insa retribuirea functie de calitate si cantitate. Aceasta diminuare a inegalitatilor s-a facut dintotdeauna in principal printr-o taxare a veniturilor din munca si din capital in mod progresiv. Faptul ca in actuala perioada de polarizare extrema a lumii cartea lui Thomas Piketty privind inegalitatile si diminuarea lor, are atata succes reprezinta cea mai clara dovada ca lumea in ansamblu are nevoie acerba de aplicarea celor doua principii ale stangii: solidaritate si echitate.

  • Carmen Rodikaa Am sa citesc si apoi comentam

  • Carmen Rodikaa Asa, ca un prim comentariu (nu chiar) off topic - imi plac foarte mult dialogurile voastre... Mi-ar placea si mie sa particip, dar stiu ca neavand o baza in domeniul economic nu as avea cum sa aduc o contributie utila 

  • Smaranda Dobrescu Rodica, blogul este deschis celor care au ceva interesant si personal de spus in cadrul tematicii si tinutei generale.Oricand esti bine venita cu lucruri personale.

  • Gabi Cretu Permiteți-mi un scurt comentariu. De cand exista distinctia, Dreapta s-a condus întotdeauna dupa interese iar Stanga, dupa principii. Credeam ca e principalul criteriul de diferențiere, nu o concesie făcută uneia dintre parti... Din acest motiv, unii invoca multilateralismul sau dreptul internațional, iar altii interese geostrategice proprii, frica de a nu pierde un status quo favorabil, etc. (ma gandesc, ca ilustrare, la motivele nerecunoasterii Kosovo invocate de politicienii aparținând partidelor diferite ideologic, atat cât exista ideologii, la noi...)

  • Adrian Rusu Nu reusesc sa scriu (tabletele astea sunt iadul pe pamant). D-na Gabi Cretu: avem ACELEASI interese. De aceea ne si certam.Ambele parti isi plaseaza interesele in economic, fara ca niciuna (parte) sa poata furniza alte argumente decat cele ale fortei.Iar principii are si dreapta,daca e sanatoasa la cap. La noi nu are, ptr. ca nu e dreapta. Budenbrook AVEAU principii.

Niciun comentariu: