miercuri, 15 aprilie 2015

Despre metoda din cercetarea lui Larry Watts 16 ianuarie 2015

In acest text, Watts schiteaza 2 lucruri:
1) Contextul metodologic pentru cercetatorul/evaluatorul in stiintele sociale;
2) Contextul istoric al 'turistilor straini dar prieteni' intr-o geografie incercata ca aceea din care face parte si Romania.
Se observa ca abaterile dela metodologie conduc direct la concluzii gresite in ceea ce poate fi considerat studiul de caz al turistilor in Romania, veniti din tzarile surori socialiste, in preajma evenimentelor din decembrie 1989.
Trag nadejde ca cercetatorul american va continua aceasta naveta intre conceptual si particular cu scopul de a lumina nu doar trecutul romanesc, ci si cauzele rezistentei oneste la concluziile sale.
Confuzia continuă să planeze asupra multor evenimente şi detalii ale Revoluţiei Române din decembrie 1989. Atât de mult încât fiecare nouă revelaţie din arhive...
ADEVARUL.RO

  • Nedeea Burca Este cu adevarat important ceea ce face L.W. M-as bucura sa poata schimba perceptia americanilor asupra Romaniei. Din pacate, la noi, cei din mediul cultural oficial vor face tot ce la va sta in putinta pentru a-i discredita cartile si mesajul. Mi se pare uluitor felul in care oamenii astia, care au in aparenta un discurs atat de prooccidental, ne imping, in realitate, inspre zona de influenta a Rusiei. Din pricina distorsiunilor de tot felul aparute in relatia cu America, opinia publica romaneasca priveste cu mai multa incredere inspre Rusia, pentru prima oara in istoria noastra. Si nu e deloc bine.

  • Prospectiv A-z .
    "M-as bucura sa poata schimba perceptia americanilor asupra Romaniei." Tot americanii au o vorba: First things first! Mai intai, romanii ar trebui convinsi, dupa aceea romanii americani, iar la urma abia le-ar veni randul americanilor. 


    Uitandu-ma la comentariile dela 'Adevarul' pentru acest articol, observ cu mare tristete ca romani scriu asemenea chestii:

    "vv ubuntu 
    Seriously, Larry who ?!.. just read the article and peed my pants. Yikes, pure manure.."

    Mi se poate raspunde, si as fi inclinat sa cred, ca personaje compozite ca acest 'vv ubuntu' doar impersoneaza romani, dar cum se face ca numai un roman, in persoana co-prospectivului Preda Mihailescu, ia atitudine? 

    "Din pacate, la noi, cei din mediul cultural oficial vor face tot ce la va sta in putinta pentru a-i discredita cartile si mesajul." Sigur, stim ca gloria basismului a constat tocmai din discreditarea pe toate dimensiunile a romanismului, insa se confunda prea des minoritatea anti-romaneasca din Romania (de exemplu, cei cca. 2% din electorat din spatele Monicai Macovei) cu mediul cultural [si] oficial. Romanii neoficiali, culturali sau nu, ar trebui sa-si mai indrepte spinarile si ridice glasul asaincat voci singulare ca ale lui Watts sau Mihailescu sa nu sune in pustie!

  • Nedeea Burca Desigur ca ai dreptate. In principiu. Hai sa le luam pe rand: Nu poti cere romanului obisnuit sa citeasca cartoaiele lui Larry Watts. Daca si le poate cumpara este deja un lux. Timpul este de asemenea un lux. Un om care merge opt ore la serviciu si se lupta pentru a supravietui nu are timp fizic pentru a citi niste carti atat de mari si, la urma-urmei, grele. Nici nu are cunostinte suficiente pentru a putea judeca singur. Sunt convinsa ca aceia care fac comentarii de felul celui pe care l-ai reprodus se afla pur si simplu in timpul serviciului.  A muta discutia la subsolul articolelor de ziar este, de altfel, o tactica extrem de eficienta pentru persiflatorii lui Watts. Ei fac ca oameni de tipul d-lui Preda Mihailescu sa-si iroseasca ideile si sa-si piarda vremea. Cu totul altfel ar fi daca dansul ar putea sa-si spuna punctul de vedere in "Historia", ori in "Dilema", ori mai stiu eu pe unde altundeva. Dar nici macar in "Cultura" nu va putea s-o faca vreodata.  Acum: or fi 2% din electorat votantii Monicai Macovei, dar oare cat la suta din electoratul oamenilor din mediul cultural il reprezinta? Mult mai mult, zic eu. Or, acestia fac cu adevarat jocurile. Ei scriu articole de opinie in gazete si ei arata directia. Ei explica ceea ce e bun si ceea ce nu e bun. Ceilalti trebuie sa ii creada pe cuvant. Sectorul cultural de la noi este extrem de puternic ideologizat, am spus asta mereu. Nu ai ce cauta in "lumea lor" daca ei nu te recunosc ca fiind de-al lor. Poti sa ai altminteri si stea in frunte! Valabil chiar si pentru cei care se situeaza pe pozitii adverse. In realitate, complicitati diverse inlesnesc deindata o strangere a randurilor, atunci cand "cauza" o cere. Ai vazut ce s-a intamplat la votul pentru Johannis : oameni despre care ai fi crezut ca n-au nimic in comun si ca sunt adversari au reactionat la unison, ca la chemarea unui flaut fermecat. Ma refer, fireste, la intelectualitatea mainstream. Ei, se pare ca undeva s-a decis ca Watts trebuie combatut. Daca presa culturala oficiala are acest punt de vedere, omul simplu va repeta ceea ce a auzit sau a citit prin presa care ii inspira lui incredere. Si nu cred ca aiurea lucrurile se petrec foarte diferit. In rest, ce sa-ti mai spun: "romanii culturali neoficiali" isi indreapta degeaba spinarile si vorbesc in van, fiindca nu ii aude absolut nimeni.

  • Preda Mihailescu Nedeea Burca @ Poate o sa va surprinda ce voi spune: oricum va fi, sigur ca s-a decis "undeva", dar sa incetam sa ne imaginam ca ar exista un undeva atat de departe de noi, ca si cand ar fi din alte lume. Tot oameni sunt, tot aer respira si toaleta o folosesc! Asa! Si cat timp romani inca influenti nu au curajul, ceea ce toti pot face cu privrea catre martirii care au rezistat in conditii fizice de opresiune sub comunisti - este sa isi invigoreze sufletul si sa se roage sincer Domnului ca sa deschida cai spre afirmarea adevarului despre acest neam, spre pecetluirea duhovniceasca a inimilor celor evident nu numai straini si dusmani, dar rataciti mental si sufleteste, care se angajeaza in atacuri samavolnice de genul cunoscut. Impotriva mesajului lui Larry, atacand persoana - dar nu numai atat... Cand nu mai poti altceva, pui toata puterea in rugaciune, si pe urma te intorci si la fapte. O spirala!

  • Nedeea Burca Romanii influenti nu au curaj fiindca doresc sa ramana influenti, domnule Preda Mihailescu. Iar cei care nu sunt influenti, vorbesc degeaba. 

  • Preda Mihailescu Si inca un lucru - este adevarat ca aparent in atmosfera inveninata de postaci profesionisti este o pierdere de vreme. Sunt insa doua sau trei teme importante. Prima, acolo se gasesc periodic si oameni valorosi: e.g. domnul Turcu, dar nu numai. Doi, pe mine ma revolta faptul ca spatiul public al celor mai importante ziare romanesti sunt - si asta o spun linistit, dupa un an de experienta si urmarire, comparare cu alte spatii publice Europene - niste spatii aproape de incubator pentru provocari abjecte antiromanesti de toate felurile. Cine nu gaseste ca tara sau poporul roman sunt tarate, are sa suporte atacuri personale necontenite. Pe cand indivizi ca acest actual ubuntu, mai inainte viorel visan, mai inainte haralamb zdraila si multe altele. In ce cuvinte vorbeste necontenit de noi, nu repet caci v-ar ingretosa. Dar va pot spune ca citatul de mai sus este curatel comparativ. Treaba lui - dar tot aici s-a dovedit ca el este ACOPERIT de cineva in moderatia de la adevarul. Eu am replicat fara injurii, si el a putut sa ceara, replica mea a disparut, a lui cum se vede nu. Eu ma intreb daca moderatia adevarul se considera singuri tigani, malahi, bandustani si rromanache, intre altele - tolerand fara exceptie aceste insulte? Este foarte grav - si atitudinea moderatiei, inposibilitatea de a-i face sa reactioneze in nici un fel, este si mai grav. Atunci te intrebi intr-adevar a la Tutea: pentru o adunatura care nu isi protejeaza un instinct eleemntar de demnitate colectiva, de ce ... ? Eu aceasta intrebare o lansez nu colectiv, ci doar colectiv pentru cel mai mare ziar din Bucuresti. Ziar zurbagiu, care uite ca il publica pe Larry Watts, dar incurajeaza (nu tolereaza, incurajeaza) denigrarea colectiva a statului si neamului din care fac parte. Asta este problema, pentru care pare ca in moment trebuie sa ne reintoarcem la rugaciune. Dar nu numai !

  • Nedeea Burca Aveti dreptate, domnule Preda Mihailescu. Iar oamenii despre care vorbiti nu reprezinta poporul roman, ci postaci pesemne bine platiti, dupa cat de insistenti pot fi.

  • Preda Mihailescu Eu vorbesc insa de MODERATORI! Postacii vin din America si alte locuri, nici o problema. Dar cum se poate ca moderatorii sa ii sustina, si sa nu reactioneze la nicio critica. ASTA este greu de acceptat - caci ei se vede ca citesc, elimina alte mesaje: ce fel de oameni sunt?

  • Nedeea Burca Intrebarea dvs. e retorica, domnule Mihailescu? 

  • Preda Mihailescu Doamna Nedeea Burca, in dimensiunea a patra a interconectiei, nici intrebarile retorice nu mai sunt retorice. Este o formulare care rezoneaza in lume, cand o aruncam nu mai o controlam. La o masa intre prieteni, poate ar fi 90% retorica! Eu nu stiu cum se conduce moderatia unui asemenea sistem, dar remarc ca in nici o alta tara Europeana asa ceva nu ar fi posibil, chiar daca vandalismul in net este mai acut, din cauza lipsei de contact direct. Deci ma intreb - cat de departe se poate ajunge... si cred ca exact asta testeaza si acei dezbinatori. Deci valoarea simbolica este mai mare ...

  • Nedeea Burca Oamenii astia, "moderatorii" au o misiune: ei trebuie sa influenteze perceptia publicului asupra anumitor lucruri. Sau chiar sa o schimbe radical. Pentru asta au fost angajati si chiar asta fac.

  • Preda Mihailescu Nedeea Burca @ Nu inteleg. Oare mesajul in clar text este ca cineva la conducerea adevarul activeaza pentru ca perceptia publicului sa fie aceea ca fac parte dintr-un popor cu sat fara caini, in care pot fi insultati la ei acasa in public si pedepsiti sunt cei care se apara, daca nu au invatat sa fie calmi in orice situatie - dar nu sunt niciodata pedepsiti infractorii. Asta este redactia adevarul?

  • Nedeea Burca Ma tem ca nu numai a "Adevarului"....

  • Preda Mihailescu Bine - la 22 in mod inevitabil este asa. Dar sa se raspandeasca boala la toate ziarele? Atat de generalizata este neputinta? Nu exista responsabili? Este asa o supa acra de iresponsabilitate si m'en foutisme in care ajunge ca cate un Boia sau Pata sau alti doi trei sa arunce un spritz, si acesta se raspandeste fara nici o opozitie in toata lumea intelectuala si toata expresia Romaneasca?

  • Nedeea Burca Pai cata vreme presa, oricare ar fi ea, nu este cu adevarat independenta si depinde de niste patroni care fac cam aceleasi jocuri, diferentele fiind mai degraba mimate... asa ca sa ofere oamenilor iluzia unei "lupte de idei"..... Este un mediu cu adevarat sufocant, domnule Mihailescu! Nici n-aveti idee! 

  • Preda Mihailescu Nu am idee - pe de alta parte, presa nu este nicaieri libera. Si atunci este loc sa sedem sa ne intrebam, unde incepe rezistenta, care face ca unele societati, ramanand nelibere, au totusi anticorpii minimi pentru a nu accepta insulte colective ca ... bani de buzunar. Oare trebuiesc infiltrati niste oameni care nu depind de jurnal, pentru a vedea ce se petrece cand fac opozitie? Sau trebuie sa coboara opozitia dela presedinte in jos? Oare ce? Nu intreb ca prostul, intreb pentru ca mi se pare ca a venit momentul in care redutele trebuiesc zgaltaite la toate nivelurile - exact asa cum ne-au si infiltrat de bine. Sa vedem ...

  • Nedeea Burca Aici, in asemenea cazuri, "rezistenta" ar trebui sa vina dinspre cetateanul simplu.... si nu vine...

  • Preda Mihailescu Nedeea Burca @ Cetateanul simplu are si el nevoie de modele. Eu de aceea am irosit nerusinat de mult timp, pentru a da cetateanului simplu un exemplu despre faptul ca poti sa fii insultat in mod inacceptabil, dar totusi sa raspunzi ponderat. Si asta ii scoate din concept, caci ei isi doresc niste romani exaltati si usor "irationali" (de fapt sunt foarte rationali, dar sunt sufletisti si folosesc ratiunea inimii ). Deci ...

  • Nedeea Burca Dar impresia mea e ca ceteanul simplu n-are nici cea mai mica idee despre toate acestea, care se petrec intr-o lume virtuala. Lumea lui este, a ramas, deocamdata, lumea reala..

  • Preda Mihailescu Ah, aici vorbeam de cetateanul simplu care se rataceste si prin lumea virtuala. Sunt si din acestia. Care nu sunt inrolati, se simt incoltiti, si apar si dispar - de fapt ei sunt cred telul atacurilor. Caci acesti indivizi inrolati au scopul sa disemineze o boala. Daca oamenii obisnuiti vad ca multi besmetici insulta nepedepsiti, reiau infrangerea si in viata. Dar daca vad ca impreuna se poate naste un curent de replici, se simte o izbanda - chiar daca cel putin cativa realizeaza ca suntem departe de normalitate, si ordinea ar trebui sa o instaureze revista si moderatia ei...

  • Nedeea Burca Dumneavoastra, domnule Mihailescu, sau altul de aceeasi buna credinta, se poate bate mult si bine cu mii si mii de postaci, dandu-le astfel de lucru. Cetateanul obisnuit nu cunoaste lupta asta si nu il intereseaza. El isi vede de viata lui, intr-o lume incare atmosfera este insa la fel de infecta. Acolo ar trebui intervenit, dar cum?

  • Nedeea Burca Am scris in acelasi timp cam acelasi lucru, nu? 

  • Preda Mihailescu Nedeea Burca @ In lumea virtuala pot sa mai investesc. Dar pe viu, mai greu dela distanta  Dar banuiesc ca unele elemente de trezire a constiintei si spiritului dialogului civilizat fac parte si din viata de toate zilele. DESIGUR, acesta este un plan - dar cat timp planuri mai importante de regenerare sociala sunt mai dificile, este importanta discutia despre ... oprirea vartejului. Sunt inteventii din cele clasice si penibile: la fel cum nu arunci hartii pe strada, nu batjocoresti bunurile colective, asa nu tragi in derizoriu nici calitatile colective, si cine o face poate fi decent admonestat, tocmai evitand incaierarile directe pe care si le inchipuie ..

  • Nedeea Burca Desigur ca aveti dreptate, domnule Mihailescu, dar este nevoie de mai multi. Un singur om, sau doi, sau trei nu pot schimba nimic. Ei se pot doar autodistruge.

  • Preda Mihailescu Nedeea Burca @ Nous somme deux, nous sommes trois, nous somme mille et vingt et trois! Nimeni nu stie când este momentul copt pentru a începe, nimeni nu stie cand incep simultan cate doi trei in o suta de locuri si se stinge focul, sau cand incep si se reunesc. Dar cert este ca nu cu asteptari mari se merge, ci asa, din convingere si din prisos...https://www.youtube.com/watch?v=3Pj47oCcLGw
    Georges Moustaki performs the song "Nous Sommes...
    YOUTUBE.COM

  • Nedeea Burca Aveti dreptate, domnule Mihailescu.  Sunt eu cam dezabuzata, dar promit ca o sa-mi treaca. Iar cu melodia asta, de care imi era dor, ati izbutit sa-mi luminati seara.


  • Preda Mihailescu In alta ordine de idei am avut un caz al uneia din problemele pe care le discutam referitoare la Watts. Un om care nu stiu cat de cinstit sau de intrus este, dar in orice caz m-a atacat vehement pentru faptul ca sustin punctul de vedere al lui Larry. Acuza nu este insa abjecta si aroganta - ca din gasca lui volodokerl - ea este de profundis. Omul spune "Ne-a tinut ca pe sclavii lui, si tu te iei dupa gura unor oameni care l-au slujit: esti un ceausist, nu esti partiot cum crezi". Trucul numarul paispe, care nu este al pustanilor, ci al batranilor acestor pustani (care nu mai sunt nici ei pustani). Au lasat sa mearga corabia de rapa, si au construit fatade Potemkiniadei, ca sa se creada ca cine explica jocul mai mare din culise nu ia in serios suferinta lor personala in anii '80, deci el este un aparator chiar al acestuia ... O mica bombita in plus, de dezamorsat. O meserie. La noi la Göttingen, acum trei an a venit un circ si cand se instalau pe o piata mare la marginea orasului, au gasit trei bombe de 500 kg din razboi, neexplodate. Se intampla la cativa ani odata - am trait trei bombe la Paderborn, una la Caen, si traisem una la Göttingen. De data asta, a murit un tanar la dezomorsare, cablurile erau ruginite rau. Si noi, dezamorsam idei fixe!

  • Nedeea Burca Da, domnule Preda Mihailescu. Este unul din trucurile foarte des folosite si nu lipsit de oarecare subtilitate tehnica, daca pot zice asa. Am observat de nenumarate ori aceasta tactica de a schimba pur si simplu discutia, orientand-o inspre o fundatura. Se mizeaza, presupun, pe derutarea interlocutorului, care in opinia lor, se va concentra inspre acel altceva care ii este sugerat, deviind de la ideea principala. Pentru mine este intotdeauna un indiciu ca stau de vorba cu cineva bine instruit.  S-a intamplat si la noi la grup, cand, intr-o discutie despre Watts, s-a ajuns la Giurescu si la nevoia de a-l discredita urgent : "de altminteri ati vazut ce a facut cu volumul nu mai stiu care din Istoria romanilor" (am citat din memorie.) O insinuare perfida, aruncata asa, ca din intamplare, menita sa intimideze si sa zapaceasca, pornind de la presupunerea, deseori foarte reala, ca omul cu care discuti, necunoscand amanunte despre volumul cu pricina, se va replia cu precautie si chiar va crede ca cine stie, o fi fiind ceva cu volumul ala, ca de n-ar fi, nu s-ar povesti... In cazul pe care l-ati descris, de asemenea s-a incercat devierea discutiei, si s-a incercat, de asemenea punerea dvs. in situatia de a va disculpa PERSONAL. Nici mai mult nici mai putin. De asta ziceam ca nu merita sa discuti cu postacii si cu tot soiul de trolli de pe internet. O conversatie normala despre o carte, oricare ar fi aceea, presupune egalitatea partenerilor, fiecare venind cu argumente si cu idei proprii, in spiritul unei onestitati reciproce subantelese. Ca la duel. Cu reguli foarte precise, cunoscute si respectate de ambele parti. Nu ma duelez cu oricine si cu atat mai putin cu fantome fara identitate, cu sobolanimea din subsolurile insalubre ale redactiilor. Iar in ceea ce priveste sclavia, nu toti au fost sclavi, atunci ca si acum. Cei care au suportat atunci mizeria dar si-au pastrat totusi libertatea interioara au fost mai multi decat credem. In zilele noastre, instrumentele de inrobire sunt infinit mai perfide si mai eficiente. Ceea ce s-a facut atunci, cu o mana de oameni, la Pitesti, se face acum lejer, la scara unei tari intregi. Mizeria si foamea, destinele zdrobite, exista in continuare. Mijloacele de supraveghere si terorismul de stat asisderea. Am suportat zece ani un presedinte care era mult sub nivelul lui Ceausescu si am fost ingenuncheati de o camarila deloc mai breaza decat aceea. Dimpotriva. Deja scriind la ordin, fie ca modest troll de internet, fie ca ziarist "reputat", nu esti altceva decat un sclav abject, cu mult sub nivelul unuia care trudeste cu ziua, castigand o paine mica si amara pentru familia sa. Si chiar trebuie sa ne fie mila de asemenea personaje, ba chiar mai mult, sa incepem sa ne justificam si sa ne disculpam in fata lor??? 

  • Preda Mihailescu Nedeea Burca @ Tin perfect de bine minte episodul. Si daca cititi "blogul" unor personaje puteti avea desfasurat pe larg acest sistem deviationist. Este interesant ca cine face alegerea (constienta sau nu) de a se dezbraca de demnitate si bun simt, face progrese incredibile si rapide in aceasta tehnica, devine ca o betie sa vada cum reuseste sa deruteze aparent oameni de care pesemne ca isi da seama ca ii sunt totusi superiori ... IN CEVA! Da, exact despre onestitatea reciproca ca la duel este vorba, si de pierderea ei. Daca cititi unele pasaje pe blogul lui Larray Watts, mai ales in textele scrise dupa ce a fost aiurit cu buna credinta acel fost sef de servicii americane, sa spuna trei vorbe negative despre Watts, care i-au fost puse in gura, ca nu cumva sa iasa prost - deci dupa acel incident, LW a facut o analiza foarte solida a acestor tipuri de deviationism. Chintesenta este: if you can argue agains your oponent, use arguments. If you don't have arguments, attack the person. Tot felul de variante pe aceasta tema. Este dificil, dar stiti si stiu si stim, ca nu incercand sa coboram la acelas nivel, ne gasim linistea. Eu nu stiu o solutie carteziana la aceasta problema, alta decat spirala de care vorbeam ieri: rugaciune, actiune, perceptie si reflexie, si apoi din nou, si din nou!

  • Nedeea Burca Da, nu pot decat sa va dau inca o data dreptate, domnule Mihailescu!. 

  • Preda Mihailescu Nedeea Burca @ Nu poate sa fie aici vorba de dreptate sau eroare, ne destainuim si pentru a ne incuraja si a ne da puterea, pentru a afla si a ne reaminti ca nu suntem singuri cum pare in acele momente stupide de nedumerire in care un nimeni daca cu parul in omenire si in logica, direct in crestetul nostru - si pentru un moment ni se pare ca poate el are dreptate, si noi suntem alaturea de ceva ... ce toti ceilalti vad. Nu este asa, dar nu exista nici reteta dela vraci pentru a deveni imun....

Niciun comentariu: