vineri, 17 aprilie 2015

Gandacul de bucatarie in politica - 19 ianuarie 2015



Gândacul de bucătărie în politică – 19 ianuarie 2015

Stefan Kovacs
Gândacul de bucătărie în politică
------------------------------------------
Recenta dezbatere privind salariul minimal și eventuala creștere a acestuia a evidențiat apariția în politica și gândirea românească a gândacului de bucătărie. Gândacul de bucătărie crede că dacă merge prin cotloane pline de mizerie el este stăpânul bucătăriei- și adevărații proprietari ar trebui eventual exterminați cu insecticid. Gândacul de bucătărie este convins că i se cuvine o viață la cea mai bună masă, cu cele mai alese mâncăruri și băuturi. Asta pentru că este el tânăr și scârbos- și eventual are și el probleme cu angajații și cheltuielile enorme pentru aceștia- și dacă vor mai mult de ce n-ar munci respectivii 24 din 24 ? Pentru că gândacului de bucătărie i se cuvine.
Dacă respectivul gândac va ajunge din nou la putere va închide toate spitalele- pentru că sunt un consum inutil- la fel și școlile- tot pentru că sunt un consum inutil. Gândacul e European, vorbește despre austeritate și are cumva impresia că dacă ceilalți- adică cei care lasă ofirimiturile din care el trăiește- ar dispărea- universul i-ar fi favorabil.
Gândacul de bucătărie e neapărat ecologist- pentru că insecticidul e câh. El știe că de la Roșia Montană se va fura masiv și că va reprezenta un dezastru ecologic- la fel cum după ce a văzut un film făcut de alți gândaci- Gasland parcă- știe că fracturarea va nenoroci țara noastră curată ca o picătură de apă pură. El fuge cu șaorma în mână să nu lase camerele de filmat ale unei televiziuni- care nu-i plac- și trimite scrisori de amenințare părinților și rudelor care ar îndrăzni cumva să voteze cu altcineva decât cu cine ține gândacul de bucătărie. El este hipster și trendi dar nu s-ar simți jenat să se plimbe cu un Bugatti , este ecologist prin faptul că insistă asupra timbrului de mediu într-o factură de electricitate deja prea scumpă- este multiculti pentru că ia apărarea altor gândaci care cred că pot să facă ce vor ei și unde vor ei- fie că e vorba de măceluri în numele religiei gândacilor sau de scârbit lumea prin cafenelele vieneze.
Gândacii de bucătărie au pretenția - evident absurdă- că dacă sunt mulți și scârboși lumea va fi a lor. Nașpa nu. Ba chiar striviți sub papuc- așa cum merită orice fel de gândac de bucătărie- fac un zgomot plăcut urechii.
 Octavian Lupu Va impartasesc si va inteleg supararea. Numai ca analogia cu gandacul de bucatarie si mai ales strivirea sa sub papuc mi se pare absolut nepotrivita pentru un om de stanga cu vederi democratice. Retineti ca nu va fac morala ci doar va semnalez un punct de vedere diferit.

  Viorel Straoanu Si ce tipuri de vederi ar trebui sa ai sa strivesti gindacul ?
  O.L  Va las pe dvs sa ghiciti ce tip de convingeri trebuie sa impartasesti pentru ati trata adversarii politici si nu numai precum gandacii propovaduind strivirea lor sub bocanci.
  Smaranda Dobrescu In democratiile in curs de consolidare Institutiile de constrangere create ar trebui sa aibe si urmatorul rol educativ: Sa dovedeasca o aplecare spre a conştientiza că cei de la putere vor fi înlăturaţi şi opoziţia va prelua puterea, şi că aceste instituţii ar putea să asigure protecţia primilor faţă de abuzurile foştilor opozanţi. Atunci s-ar crea premizele ca o competiţie politică susţinută să devină o precondiţie ca democraţiile neliberale să devină liberale între timp. Mai simplu, spus, gandacul de bucatarie poate fi si cel care face regulile gretoase in bucatarie, poate fi si proprietarul invadat de gandaci. Acceptarea acestui binom existential, ne-ar alunga gandul cu strivirea si bocancul. E drept, ca in cazuri extreme exista si solutia cu deratizarea/alungarea prin motiuni, revolutii, actiuni extreme cu final neasteptat.
  V.S  Ehei ,ce vremi ar mai fi !
  V.S  Strivirea sub bocanc era cu siguranta o metafora.Sint adeptul cararii batute la DNA si apoi o indelungata cura de curatire sufleteasca la Jilava sau aiurea.Dar nu sper nimic tinind cont ca din 10 ani de cura se fac doar vreo 2-3 dupa care cu averea dosita in Caiman ,trai neneanca.
  S.K  Ar fi suficientă o educație adecvată- din fericire.

Capitolul 3 quinquies – La scandal renunt intaia oara!...
sov.ro

Niciun comentariu: