sâmbătă, 18 aprilie 2015

Lupta cu deflatia in Europa - 27 ianuarie 2015



Lupta cu deflatia in Europa – 27 ianuarie 2015
Smaranda Dobrescu
Incepe ultima si cea mai importanta masura de salvare a economiilor din Zona Euro. Printr-o infuzie în economia Zonei Euro în valoare de 1.100 de miliarde de euro, începând din luna martie 2015 până în toamna anului viitor, cumpărând obligațiuni de stat sau private, BCE încearcă să stimuleze inflația și creșterea economică. Este cea mai mare avalanșă de bani din istoria Europei, care va avea efecte puternice în piață.
La ce se asteapta BCE? Va urma o depreciere a monedei Euro, fara ca cineva sa poata cuantifica cat de mare. Modelul Quantitative easing folosit de americani cu succes va fi implementat pas cu pas pentru a nu provoca modificari bruste ale Euro.
Desi foarte integrata in economia europeana cu o moneda care se misca oarecum in tandem cu Euro, Romania asteapta totusi ca moneda sa se intareasca intr-o oarecare masura in parte datorita randamentelor mai mari ale titlurilor de stat emise de Romania care pot pune presiune asupra leului. Aceasta posibila intarire a leului va fi probabil limitata de BNR care va dori sa mentina inflatia la o valoare pozitiva.
Asa va incepe lupta cu deflatia in Europa...
  Octavian Lupu Infuzia de lichiditate in sistem s-ar putea sa nu fie o masura care sa dea rezultate pentru toate statele Europei. Daca pentru statele aflate doar in recesiune cu infrastructura de business relativ intacta, capabila sa utilizeze banii injectati in sistem si sa reduca somajul,"usurarea cantitativa" poate produce rezultate in schimb pentru tarile de la periferia Europei aflate in situatia de depresiune economica aceasta masura nu poate avea foarte mari efecte. Refacerea infrastructurii de business in aceste tari poate dura si un deceniu. ca sa nu mai vorbim de faptul ca Grecia nu este parte a procesului de usurare cantitativa.

  S.D  Friedman, mai jos spune ca aceasta masura va intari statele-natiune prin faptul ca bancile centrale respective vor administra lichiditatile si cursul ca sa nu aibe loc tragedii. Aici, cred ca guvernatorul nostru se pricepe, va fi suficient de precaut sa nu intareasca leul prea mult.Dar evident, nici Friedman nu a fost intotdeauna profet, nici cursul unui asemenea demers major nu poate fi evaluat cu exactitate.
Ionel Iani Velciov este momentul ca BNR sa vada titluri de stat cu dobana de max 1-2% ... iar apoi sa incerce sa isi plateasca datoria la FMI ...

Niciun comentariu: