marți, 14 aprilie 2015

TEI-Introducere in permacultura - 15 martie 2015



TEI-Introducere in permacultura – 15 martie 2015
Prospectiv A-z
.
via Mircea Platon
<<Gheorghe Fedorovici, un om normal, despre alti oameni normali care fac lucruri, cum altfel, extraordinare. Pentru ca, intr-o tara in care elitele "extraordinar" de megasuperioare genereaza - pe bani grei, privati sau de la buget - anormalitate, le ramane oamenior normali sa faca lucrurile extraordinare:
""Faustian Economics” şi „The Work of Local Culture” sunt două eseuri de Wendell Berry pe care speram să le traduc într-o bună zi. Am descoperit astăzi că, din fericire, nu mai este cazul. Eseurile respective, incluse în colecţia What Matters?: Economics for a Renewed Commonwealth (Counterpoint, 2010), au fost deja traduse o dată cu restul volumului, volum publicat de „Tei”, mai precis de un grup de oameni dedicaţi pământului şi cerului deopotrivă, ca orice dedicare care-şi merită numele. Cartea poate fi descărcată gratuit de la adresa
https://cartidintei.wordpress.com/…/20-w-berry-ce-conteaza…/
Precizez că oamenii cocoţaţi în Tei, dar cu picioarele pe pământ, au tradus şi postat până acum alte douăzeci şi şapte de titluri valoroase. Pentru mai multe informaţii, vedeţi aici: https://cartidintei.wordpress.com/>>

Bill Mollison – Introducere în permacultură. Note de curs
colecția de Permacultură
263 pagini
„Agricultura este un sistem distructiv. Este adevărat, avem nevoie de mult mai mulţi grădinari. Ei sunt cei mai productivi, cei mai implicaţi agricultori. Întotdeauna au fost. Nu a fost niciodată vreo dezbatere pe această temă. Atunci când faci o fermă mare, accepţi o productivitate şi o recoltă mai mică, dar implici mai puţini oameni. De aceea este economic „eficientă“. Dar atunci când vorbeşti despre fermaj eficient la acest nivel, ai în vedere doar dolarii.
Însă când reducem dimensiunea pământului lucrat, cu condiţia să nu coborâm sub suprafaţa de 1000 de metri pătraţi, productivitatea agricolă creşte. Primim o mulţime de argumente în sprijinul ideii că spargerea fermelor mari în proprietăţi de 2 hectare este neeconomică. Realitatea este tocmai contrarie. […]
Prin urmare, agricultura a pornit ca sistem de producţie de energie şi a ajuns un sistem care consumă energie, la fel cum marea s-a schimbat din producător de oxigen în consumator de oxigen, toate acestea din cauză că s-au folosit prea mulţi nutrienţi. Puteţi s-o faceţi în cazul unui iaz foarte rapid, sau cu mult mai lent, în cazul unei naţiuni sau a unui continent.”
*
***În ciuda ideii răspândite că „economisind hârtia, salvăm copacii” (ceea ce este adevărat când vorbim de mari consumatori – firme & corporații), TEI recomandă printarea cărților traduse. Mai ales deoarece cărțile pe hârtie rezistă mai mult și mai bine decât orice hard disk. În plus, se pot citi și când nu e curent. Și se pot face cadou. ;) **

Wendell Berry –  Ce contează cu adevărat? Economie pentru renașterea unei societăți a bunăstării
colecția de Economie alternativă
134 pagini
„Economia totală”, recentă și abuzivă, în care până și apa și aerul nostru au ajuns de vânzare, s-a născut, pe de-o parte, dintr-o rupere de valorile tradiționale ale vecinătății și comunității și, pe de altă parte, dintr-o atitudine care pune valoarea monetară deasupra a orice. Nu putem avea prosperitate economică și speranțe de „dezvoltare” de la un sistem care transferă datoriile și disperarea în viitor.
În viziunea lui Wendell Berry, problemele pe care le avem pornesc de la dezrădăcinarea noastră, de la faptul că nu apreciem locul unde trăim și de la ideea că pământul de pe urma căruia trăim ar fi de fapt o resursă consumabilă. Atunci când credem că darurile pământului nu așteaptă decât să le luăm noi în primire, nu facem decât să ne jefuim propriul viitor.  Atunci când acordăm încrederea noastră planurilor centralizate ale guvernanților (în loc să credem în știința îngrijirii pământului, atât de greu câștigată), ne subjugăm unor viziuni care, de fapt, nu ne includ.” (K. Nenstiel)
Prospectiv A-z .
Exemplara aceasta initiativa cetateneasca/comunitara/umanista/nonCAPITALista!
http://cartidintei.wordpress.com/despre-tei/
TEI – Traduceri Ecologice Independente.

Traducem gratuit cele mai importante cărți despre agricultura ecologică, permacultură, arhitectura naturală, energii alternative, peak oil, economie alternativă și alte subiecte ignorate de mass-media.
În caz că mai este nevoie să o spunem – TEI nu este umbrelă pentru nici un partid politic sau ONG; nici unul dintre noi nu are de gând să candideze la președinție sau măcar pentru un post la consiliul local la următoarele alegeri, nici unul dintre noi nu are fabrică de produs insecticide și nici n-are de gând.  TEI nu este SRL, PFA sau orice altă formă de biznis. Nu avem absolut nimic de vândut, avem numai de dăruit. Tot ceea ce facem, facem complet gratuit, fără să cerem sau să acceptăm burse sau sponsorizări, fără să solicităm donații și fără să așteptăm medalii, diplome și, eventual, statui în fața ministerului agriculturii. Unii pot numi asta sacrificiu, alții civism, alții tâmpenie crasă și pierdere de timp.
***
Noi, cei din TEI, considerăm că, pentru remedierea colapsului global în care ne aflăm, nu există soluții globale, ci numai soluții „la firul ierbii“ – soluții demarate și întreținute de oameni care nu așteaptă subvenții de la guvern și sponsorizări de la corporații pentru a face binele. Oameni lucizi și integri, care ridică semne de întrebare asupra direcției în care se îndreaptă lumea, cu noi cu tot.

Graba în care suntem siliți să trăim ne-a confiscat timpul de gândire – nu avem timp să discernem între bine și rău, între adevăr și simulacru, între informație și minciună. Iar graba noastră și dezinformarea sunt extrem de profitabile pentru cei care ne repetă zilnic, fără încetare, că soluțiile unice de supraviețuire în ziua de astăzi sunt: job-urile epuizante, creditele pe zeci de ani pentru autoturisme sau locuințe scumpe și ineficiente și consumul dus la maxim.
TEI s-a născut pentru a face accesibile informațiile care dinamitează acest mod de gândire. Cărțile traduse de noi demonstrează fără greș că suntem, zi de zi, captivi ai unei imense iluzii – aceea că nu putem trăi decât așa cum trăim acum: stresați, obosiți, vlăguiți de viață, înstrăinați de valorile fundamentale care ne îndreptățesc să ne numim oameni.
În contra unui Sistem al cărui mod de funcționare implică inundarea constantă cu false informații, ne propunem să oferim publicului acele cunoștințe folositoare, ignorate în mod sistematic de „mainstream“ din simplul motiv că de pe urma lor au de câștigat numai oamenii, nu corporațiile și guvernele. În loc de reziduuri de gândire ambalate țipător, oferim acces la cunoașterea practică. Complet gratuit, dar din dar, fără pretenții, fără trufie și fără clauze ascunse. O bibliotecă a independenței reale față de Sistemul absurd în care am fost aruncați în ultimile decade. O serie de cărți care, nădăjduim, vor fi pașaportul de independență în gândire și în fapte al fiecăruia dintre noi.
Cui se adresează în principal cărțile traduse de TEI ?
 Oamenilor care știu că veșnicia nu s-a născut la sat ca să moară la oraș. Celor care s-au săturat de asfalt, de blocuri, de rate și de credite și care caută să iasă din acest angrenaj cât mai repede, dar încă nu au curaj, pentru că nu știu că se poate și încă nu știu cum se face. Celor care vor să acumuleze cunoștințe solide de agricultură sustenabilă, permacultură, arhitectură ecologică, energii alternative, tehnici și tehnologii domestice și meșteșuguri. Celor care simt șubrezenia sistemului și naufragiul global către care ne îndreptăm, oamenilor care au redus sau se pregătesc să reducă turația motoarelor, pentru că știu că viteza nu va face decât să grăbească și să amplifice impactul inevitabil cu zidul. Celor care știu că revoluțiile încep din pragul propriei case și tot acolo se termină. Țăranilor nescârbiți de sat și încă nedescurajați, dar și orășenilor care încă stăpânesc mai bine tastatura decât grebla.
În fine, tuturor celor care știu că orice bucată de pământ vine la pachet cu fâșia nemărginită de Cer de deasupra ei.

Niciun comentariu: