sâmbătă, 18 aprilie 2015

http://www.ted.com/…/michael_sandel_the_lost_art_of_democra… poate ca sistemul nostru educational ar trebui sa includa materii de studiu precum "critical thinking" si "the techniques of arguing"... dar faptul ca MS ridica o astfel de tema de discutie in SUA, pe care doreste sa o extinda la scara planetara, ma conduce la ideea ca Romania nu este chiar asa "pierduta in neant" pe cat vor unii sa ne faca sa credem....
Democracy thrives on civil debate, Michael Sandel says -- but we're shamefully out of practice. He leads a fun refresher, with TEDsters sparring over a recent Supreme Court case (PGA Tour, Inc. v. Martin) whose outcome reveals the critical...
TED.COM|BY MICHAEL SANDEL

  • Prospectiv A-z .
    Domnule, 'critical thinking' sau 'techniques of arguing' sunt cam singurele chestii care se fac in SUA, dar nici astea nu-s la prea mare inaltime din moment ce in razboiul din Irak s-a intrat fara dezbatere sau gandire critica.


    In Romania, ar trebui sa se revina la programele de invatamant de pana la 1990, mai putin povestile de indoctrinare care ar trebui inlocuite cu morala sau religie la alegere.

    Nu stiu ce se mai face in invatamantul romanesc, dar Sandel despica firul in 4 pentru ca americanii sunt(em) de prea multe feluri si cu istoria comuna aproape zero ca sa ne putem intelege fara sa fie undeva o lege care sa ne dicteze ce si cum. Numai ca legile le fac din ce in ce mai mult lobby-urile si uite asa se deturneaza teleologia aristoteliana etc. 

    In loc ca romanii sa caute cai verzi pe peretii americani, mai bine s-ar uiat adanc in sufletul natiei si ar vedea ce a mers si ce nu a mers si si-ar construi un curriculum propriu.

  • Cornelius Scipio Prospectiv postul nu s-a dorit un elogiu sistemului educational american (singura legatura cu SUA fiind locul unde s-a desfasurat conferinta TED si nationalitatea oratorului), s-a dorit un elogiu dedicat artei dezbaterii democratice, arta ce lipseste cu desavarsire intr-o anumita parte a spectrului politic romanesc. critical thinking e unealta care ne fereste de postarile mincinoase si manipulatorii, iar tehnica argumentarii ne face viata mai interesanta pe fb. 

  • Prospectiv A-z .
    Slava Domnului, am cunoscut multe aspecte ale sistemului de educatie american care merita elogiate. Mai precis, ale sistemului de invatamant universitar si post-universitar.


    Atat capacitatea de a dezbate cat si virtutile sistemului universitar din SUA asuma ca ti-ai facut faorate bine treaba in scoala si liceu. Altfel, vei avea doar niste oameni care dezbat la nesfarsit ca albul e negru si invers. Ori tocmai asta este problema, sistemul american de invatamant de pana la colegiu/universitate este profund disfunctional. Cum se reflecta asta in dezbateri? In loc sa discutam ce ne doare ca societate, cele 2 partide si-au impartit cam toata sfera culturala in 2 si argumenteaza la nesfarsit despre lucruri cum ar fi legalitatea avortului, a portului de arma etc.

Niciun comentariu: