sâmbătă, 18 aprilie 2015


1. Multi neoconi din Romania - vezi Patapievici, bunaoara - nu scapa nici o ocazie de a declara sus si tare ca ei sunt adepti ai valorilor Iluminismului.
2. Iluminismul a luptat, printre altele, pentru abolirea torturii judiciare. Tratatul anti-tortura al lui Cesare Beccaria, Despre crime si pedepse (1764), a fost tradus si celebrat in toata Europa epocii Luminilor.
3.Recent, Congresul SUA a dat publicitatii un raport in care se arata ca anumite ramuri ale guvernului american au aprobat si practicat tortura. Cu alte cuvinte, s-au intors la valorile pre-moderne, anti-Iluministe.
Intrebare: de ce tac intelectualii romani neoconi care sustin ca sunt aparatori ai valorilor Iluminismului? Nu taraie nici macar cat greierii in iarba. De ce?

  • Smaranda Dobrescu Autorii care scriu la Revista 22, au ajuns la concluzia ca atitudinea Parlamentului European de a condamna acceptarea torturii de catre americani mai ales daca comunismul nu a fost suficient condamnat iar crimele sale destul de cercetate, nu e chiar co...See More
    Dupa destule dezbateri si controverse, Consiliul Europei a adoptat o Rezolutie care condamna fara echivoc...
    REVISTA22.RO

  • Octavian Lupu Va propun urmatorul scenariu: sa presupunem ca un terorist cunoscut urmarit de servicii i-l suna pe dl Patapievici pe telefonul fix care este dotat cu robot, din greseala. Teroristul zice alo, alo dupa care se declanseaza robotul acest inregistrand 30 de secunde dintr-o convorbire inexistenta. Ajuns seara acasa de la munca cu cartea, Patapievici sterge mesajul pentru ca nu contine nimic si nu stie cui ii apartine. A doua zi pentru ca telefoanele teroristului sunt urmarite vin serviciile si bazati pe metadata furnizata de compania de telefoane il iau la rost sa sa recunoasca ce a vorbit cu teroristul timp de 30 de secunde.. Patapievici scandalizat, ameninta ca-i va denunta lui Iohannis pentru rele tratamente. Acestea, serviciile il umfla, (curat violarea constitutiunii dar umflati-l !) il predau americanilor car il vor tine inchis intr-o locatie de maxima securitate si-i dau cu waterboard-ul si hidratarea rectala pan cand Patapievici recunoaste ca a scris scrisoarea a-III-a . Atunci probabil ca convingeriel domniei sale vor fi zdruncinate. 

  • Smaranda Dobrescu Sper ca altii sa fie zdruncinati chiar inainte de experiment. Avand in vedere istoriile noastre, erorile de interceptare si de interpretare, se poate extrapola ideea ca oricine, orice fiinta umana poate sa se confrunte cu asa ceva. Unde ne sunt intelectualii umanisti, ca sa nu ne complicam cu cei iluministi??

  • Smaranda Dobrescu Despre acest subiect se pronunta si tanarul Alexandru Racu: "SUA, să ne aducem aminte, este un regim bazat pe universalitatea drepturilor omului, fapt care implicit îi scoate în afara umanului pe toți cei care se opun păcii eterne, și care nu mai sunt dușmani convenționali cu interese divergente legitime, ci 
    dusmani ai pacii si ai umanitatii.

    Concluzia practică o vedem. Și nu e prima oară. În acest sens, nu e 
    nevoie decât să revedem Apocalypse Now."

  • Stefan Kovacs Despre ce o fi fost atașamentul ? Nu de alta dar la mine nu apare...

  • Alexandru Botu Nici la mine nu apare.

  • Smaranda Dobrescu Atasamentul" Circumstantele conteaza", daca despre el e vorba este un articol scris de Andrei Cornea exact in sensul ca tortura trebuie vazuta si ca un act necesar...

Niciun comentariu: