joi, 16 aprilie 2015

Argumentele care contestă apartenenţa gotică a tezaurului de la Pietroasa - 29 decembrie 2014



Adrian Tempelriddaren
Mircea Lerian, pe care l-am citat în articolul anterior, susţinea că raportarea exlusivă la opiniile lui Alexandru Odobescu echivalează cu
adevarul.ro
  Prospectiv A-z .
Sper ca autorul, co-prospectivul Adrian Costea, sa continue. In spiritul acestei idei redeau un comentariu dela Adevarul:

Iulian Arion 36 fani 1 acum 2 zile Am citit cartea lui Odobescu. El atribuie unele piese altor culturi din Asia Mica. Gotii faceau incursiuni de jaf in Asia Mica, Peninsula Balcanica, insulele grecesti. Termenul de german este folosit de romani pentru a desemna populatia nativa din nordul imperiului. Acolo unde existau formatiuni statale, numeau popoarele dupa numele statului:daci, gali etc. In timpul renasterii, dupa 1300, istoricii germani (din Austria, Evetia, Germania de azi) au studiat monumentele si scrierile (copiile acestora) din Roma. Initial au crezut ca dacii sunt stramosii lor. Dupa ce au aprofundat mai mult, au renuntat. Au calatorit in tarile romane si au studiat portul popular, au intocmit dictionare valahe-latine-germane. Tot savantii germani au folosit primii termenul de Dakien Cronicarii moldoveni au preluat mai tarziu termenul de Dachia. Germanii au intocmit o lista cu toti guvernatorii pe care i-a avut Dacia. Unii au devenit imparati. In cartea Rome's Gothic War de Michael Kulikowski, 2007, Oxford University Press, autorul combate teoriile migratiei gotilor in Dacia. Arata ca acestia erau deja in Dacia in timpul razboaielor romane. Ei devin putere militara dominanta in Dacia in timpul si dupa ce ultima garnizoana romana - castrul Jidava - este cuerit in anul 246. In timpul "retragerii aureliene" din 267 EC, in Dacia nu mai era nicio garnizoana romana! Gotii (numiti astfel de scolasticii romani!) au fost crestinati la arienism (adeptii lui Arie). Scrierea runica a fost folosita de Wulfillas in traducerea primelor cinci carti ale lui Moise pentru goti. Germanii (poporul Republicii Federale Germania) nu au legatura cu gotii din antichitate! Istoricii germani ii plaseaza tot pe teritoriul Daciei! Doar istoricii romani nu vor sa-i considere ca fiind parte, putere militara dominanta timp de peste 300 de ani, a trecutului istoric de pe aceste meleaguri. Spre deosebire de istoricii români, istoricii englezi considera regii saxoni (germanii invadatori cu care populatia locala a colaborat pentru indepartarea invadatorilor romani - ca in Dacia!) ca fiind parte a tezaurului istoric national englez. In 372 la 12 Aprilie, sub conducerea lui Athanaric, gotii l-au martirizat pe Sava. Este pomenit atat de ortodocsi cat si de catolici.

  A.T  Pe aceasta cale, tin sa relatez o situatie cat se poate de anormala. Am postat acest link intr-un alt grup de pe Faceboook, Arheologia in Romania, considerand ca este mai mult decat potrivit pentru o dezbatere pe tema articolului meu....Insa, ceea ce am primit acolo nu au fost decat niste atacuri josnice la persoana, mai ales de la un domn Eugen Teodor, arheolog la Muzeul National de Istorie (Despre dansul aici http://mnir.academia.edu/EugenTeodor), care a refuzat total dialogul, considerand ca nu are rost ca o somitate ca dumnealui sa se coboare la nivelul meu...Este o atitudine tipica a unor intelectuali din Romania, ajunsi la o anumita varsta si formati intr-un alt regim politic..

Romanian National History Museum, Computing...
mnir.academia.edu|De Eugen Teodor
P.A-z  .
Nu cunosc contra/argumentul d-lui Eugen Teodor, dar tin sa reamintesc unul din ratiunile de a fi ale acestui Grup: Largirea cadrului discursiv romanesc. Nu ma pot exprima nici despre ce este tipic intelectualilor de o anumita varsta/educatie, dar pot constata rigiditatea cu care lucrurile sunt asezate pe 2-3 scheme mentale de reprezentare.

Misiunea specialistului este ancorarea argumentului undeva intre extrema oficioasa (romanii au o istorie mica si scurta) si pozitia pe care o descriu generic ca a Romaniei ca Gradina Maicii Domnului.

Mult succes in continuare si astept(am) detalii!

Niciun comentariu: