fragmentariumpolitic spunea undeva pe net: Noua Lume a Coinfluentei: In vizita la Washington, Klaus Iohannis a reusit sa ridice sprancenele participantilor la o dezbatere la Heritage Foundation, mama Indicelui Libertatii Economice, sustinand anacronica politica a sferelor de influenta
Noii vectori tehnologici, economici si de comunicare, extensibili la scara intregii lumi, fac ca globalizarea sa isi continue netulburata marsul, indiferent daca este sau nu acceptata de catre politica. Cei care, azi, se opun globalizarii, vor fi perdantii de maine.
Politicienii sau eminentele lor cenusii care in spatele usilor inchise pun la cale revenirea la sferele de influenta sau vorbesc sententios despre aceastea de la tribuna nu inteleg ca sunt in afara noilor timpuri, ale coinfluentei si multiinfluentei.
Sfarsitul razboiului rece si caderea zidului berlinez, pana la care lumea fusese impartita in satrapiile post-satrapii numite lagarul capitalist si lagarul comunist, in care SUA si URSS aveau o influenta tiranica absoluta, s-au datorat tocmai legitatii inexorabile a globalizarii.
Sferele de influenta exclusiva sau ale uniinfluentei totalitare dintr-un spatiu decupat si izolat de restul lumii devenisera limite ale globalizarii tehnologice si comunicationale. In limitele acestor sfere politice care partajau economia mondiala, schilodindu-i unicitatea, incepuse sa bata globalizarea, cerand libera trecere pentru comert si economia de piata.
Libertatea globala a comertului si economiei de piata a fost obtinuta in 1989, cand Estul si Vestul s-au reingemanat, spulberand limitele artificiale care ii separau. Asa au murit sferele de influenta, ca spatii ale uniinfluentei totalitare, si a renascut coinfluenta, exercitata in comun de catre Est si Vest, ca libertate a globalizarii economiei.
Cu certitudine, Heritage Foundation, mama indexului libertatii economice, ar fi ultimul loc in care sa se accepte un discurs politic despre anacronicile sfere de influenta, care pana in urma cu aproape trei decenii au tinut rastignita libertatea economiei. Si totusi, din nestiinta politica sau din adormirea prezentei de spirit, Klaus Iohannis a gafat pe aceasta tema chiar in acel loc.
Aflat in vizita oficiala in SUA, in cadrul careia va fi primit de presedintele Donald Trump, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a participat, miercuri, la dezbaterea „20 Years After – The Relevance of the Romanian – U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context", organizata de Heritage Foundation, la Washington.
Subliniind, in discursul rostit cu acest prilej, importanta relaţiile economice româno-americane din cadrul Parteneriatului Strategic si potentialul lor de crestere, cu beneficii pentru ambele părţi, ceea ce se inscrie perfect in registrul libertatii si coinfluentei economice, Iohannis a facut si o afirmatie hazardata, că, pentru România, Statele Unite „înseamnă (…) şi garanţia că nu se va întoarce într-o sferă de influenţă estică".
Daca vizita presedintelui Iohannis in SUA ar fi avut loc in mandatul fostului presedinte Obama, probabil ca reminiscentele gandirii sale anacronice privind limitarea libertatii economice la o sfera exclusiva de influenta ar fi avut cu cine rezona. Chiar daca, prin acest exemplu, nu este ultimul mohican al sferelor de influenta, Klaus Iohannis ar trebui sa afle ca vremea influentei exclusive a trecut, ca a venit timpul influentelor inclusive, a coinfluentei Est-Vest si a multiinfluentei in si din toate azimuturile. Coinfluenta si multiinfluenta (v. si mulipolaritatea) au devenit noile forte motrice ale dezvoltarii. Pentru siguranta prosperitatii ei, Romania nu mai poate merge doar cu un singur motor, Est sau Vest, ci cu amandoua.
http://adevarul.ro/.../iohannis-sprijinul-sua.../index.html.
Prospectiv A-z
fragmentariumpolitic argumenteaza ca nu se poate rezista globalizarii. Problema e alta, daca ordinea lumii sponsorata de SUA se desface prin retragerea sponsorului principal si a ingredientului german, va putea lumea/noua forma de globalizare s-o substituie in timp real, fara a curta colapsul?! Asta depinde atat de SUA, Germania, Rusia cat mai ales de China...
Smaranda Dobrescu Nu am suficiente date si nici nu posed o proiectie a lumii lipsite de globalizare ca sa pot sa ma pronunt. Bag de seama insa ca in mai toate continentele, in mai toate tarile e demarata aceasta discutie in legatura cu iesirea din ICC, ONU, Tratate de comert. Chiar prezenta lui Trump la carma celei mai puternice tari e vazuta ca urmare a exprimarii determinarii sale de a reface ordinea lumii bazata pe comert liber, societate deschisa, concurenta dusa in extrem in afara intereselor nationale.
https://www.strategic-culture.org/.../march-glexit...
Wayne MADSEN: The world, through the ballot…
Prospectiv A-z .
"Chiar prezenta lui Trump la carma celei mai puternice tari e vazuta ca urmare a exprimarii determinarii sale de a reface ordinea lumii bazata pe comert liber, societate deschisa, concurenta dusa in extrem in afara intereselor nationale."
SI ce legatura ar avea asta cu solutionarea problemei? Retragerea americana, in caz ca nu-i joc de glezna, contine o mare doza de utopie. Intre razboaie, lucrurile nu erau atat de intrepatrunse, la nivelul civilizatiei de atunci, puteai functiona o perioada autonom--unii mai bine decat altii. Cred ca americanii care sufera de pe urma blestemului hiper-capitalist/corporatist/financiar nu au mare habar de cat le depinde viata de non-americani. Ca si brexitarii, care se trezesc acum incet-incet ca Regatul lor Unit face exact cat o ceapa degerata decuplat dela sistemul EUropean. Afurisenia momentului este ca elitele anglo-saxone stiu cat de mult le depinde bunastarea de coabitarea in sistem cu cat mai multi altii, numai ca aceleasi elite nu vor a se reforma nici cu un cost personal de un penny. E ca si cum suntem toti tinuti ostatici intr-un aranjament de genul: "Ciocul mic, altfel aruncam totul in aer!" Ca elita brejnevista / ceausista de odinioara, reforma nu e un concept care i-ar privi.
SUA a avut ample oportunitati sa refaca ordinea lumii, s-a ales intotdeauna optiunea de moment. Elitele insele n-au mai crezut in viitor.
In tot timpul asta, China pledeaza pe langa EUropeni pentru a fi admisa si mai adanc in structuri comune--admitand macar si implicit in felul asta ca nu-i pregatita, dar e in pregatire.
Dintr-un punct de vedere, cu sau fara americani, sistemul ar putea teoretic sa continue, chiar daca se muta centrul de greutate. Practic, ma indoiesc de posibilitatea unei tranzitii controlate. Ramanand la nivel teoretic, al tranzititei controlate, problema se transforma curand intr-una ecologica. Asa ca...
Smaranda Dobrescu Eu nu pot spune PAz ca nu ai dreptate. Eu am facut o observatie la parerea lui fragmentarium politic ca nu se poate evolua in acest moment in afara unui sistem deja incastrat si care functioneaza globalizat. Sunt exemple numeroase cel putin ca tema este dezbatuta in numeroase state europene, asiatice sau africane si ca lumea doreste o alternativa la actualul sistem. Inca lumea il percepe pe Trump ca pe un exponent al unor schimbari radicale.Daca acest trend care se extinde nu vrem sa-l numim glexit, il putem numi un trend antisoros, anti principiilor lui. In cateva articole am citit despre asocierea aceasta.
Prospectiv A-z .
Programatic, prospectam; dreptate vedem daca am avut abia mai incolo :-) Nu, nici eu nu cred ca se poate spune ce va fi sau nu, incercam doar sa prospectez in balanta...
Anna Zelinski Deși problemele mari ale vieții le-am rezolvat, las gluma și recunosc cinstit că-mi este frică. Cum si cu cine să mergi la un drum anevoios și necunoscut, când țara are dușmani puternici și aliați perfizi cărora nu am reușit să le câștigăm, nici simpatia nici respectul.
Prospectiv A-z
Foarte buna intrebare, ar trebui sa ne-o punem mai des si nu doar la nivel de tzara. Raspunsul veacurilor a fost intotdeauna unul singur: Cu Dumnezeu si etica Sa, aceea in care scopul nu scuza mijloacele.
Prospectiv A-z .
Comentariatul
Radu Humor
+13
Prin Johannis România este chemată la ordin de cei care nu pot să-şi transmită direct ce gândesc unii despre alţii ! Dar, ce-i mai important, este obligat să facă declaraţii de fidelitate tuturor, deşi ceea ce-l face fericit pe unul, s-ar putea s-o indispună pe cealaltă şi invers ! Oricât de inteligent şi de inspirat ar fi un şef de stat, rămâne până la urmă un om. Şi cu limite şi cu greşeli . De aceea preşedinţii se înconjoară, sau sunt înconjuraţi( deh ! ) cu consilieri, dintre care de regulă unul este cel care-şi pune amprenta pe majoritatea acţiunilor de mare importanţă ! Când consilierii sunt din rândul poporului peste care"tronează" preşedintele ne aşteptăm la sfaturi neaparat folositoare naţiei respective. Când sunt străini, ne putem aştepta ca aceştia să judece subiectiv în legătură cu nevoile celor pe care-i reprezintă influenţând luarea unor decizii ce vin în contradicţie cu aspiraţiile naţionale. De aici, până la a nega importanţa acestei trăsături mergând până la a o duce în derizoriu şi ridicarea în slăvi a globalismului, nu-i decât un pas ! Neluarea în calcul a caracterului naţionalist al unor decizii, urmărind doar efectul global, nu va îmbunătăţi prea mult situaţia în Lume, dar cu siguranţă poate dăuna grav dezvoltării statului respectiv ! În România, unde nu numai consilierii, dar chiar şi acest preşedinte nu-i român get-beget, situaţia este ceva mai complicată.Pentru noi, nu pentru ei !
P.S. Ferească Dumnezeu ca viitorul luminos al României la care se gândeşte Trump să se realizeze prin diferite explozii sau trasee a unor rachete balistice, cu tot scutul de la Deveselu, sau poate chiar din cauza lui !
Ţăranul
+15
A fost o adevărată isterie naţională creată de vizita intempestivă a preşedintelui Johanis la Casa Albă ... ! Lăudători de toate culorile , care mai de care , se forţează să atragă atenţia asupra lor ... să arate cît de devotaţi sunt cauzei ... , care o fi aia habar nu au ... ! Un soi de obedienţă deşănţată care deja provoacă dispute încrîncenate între persoane cu viziuni diferite asupra adevăratelor motive ale întîlnirii ... , sufocă societatea riscînd conflicte deschise ! Nu mai e loc de cei care îşi arogă merite ... şi aprecieri pînă la lacrimi legate de această suspectă întîlnire între doi preşedinţi cărora diplomaţia le e un domeniu necunoscut ... ! Unul ignorant , superficial , dar , sigur , bazat , pe muşchii şi conturile sale îl laudă pe celălalt neavenit că a alocat 2% din PIB pentru apărare , jignind Guvernul şi Parlamentul Romăniei , adevăraţii autori ai măsurii nu preşedintele care a amănat nepermis de mult promulgarea ... ! Celălalt , Johanis ... , foarte atent la ce ziarişti au voie să pună întrebări şi la lista cu întrebări ( din patru , două au avut ca subiect statul de drept şi DNA-ul ... , lumea se schimbă iar noi o ţinem ca proasta pe mormînt cu corupţia ) ... , mai degrabă a fost preocupat de studiul zămbetului cabalin adoptat în memorabilele poze de pe esplanada Casei Albe ! Că o fi înghiţit în sec sau nu în cele 10 minute de discuţii tete-a-tete , la auzul comenzilor de ultimă oră ale comandanţilor noştri supremi , nu avem de unde şti ... ! În schimb , ştiu sigur că semnarea contractelor pentru tehnică militară cu Arabia Saudită în valoare de380 miliarde de usd , că escaladarea tensiunilor în Golf odată cu relocarea tehnicii militare de la baza nucleară Incirlik , la care nu putem să nu aminti şi dorinţa unor state din UE de a se retrage din NATO pentru a se constitui într-o armată europeană ... , toate acestea , nu sunt vestitoare de vremuri bune ... !
This and other information sheds a bright light onto the realities and indiscriminate and often unchecked actions of our military and government. Is Manning a traitor when the US military is committing illegal acts such as covering up murders?
To call Chelsea Manning a 'traitor' is lazy and unthinking.
Prospectiv A-z .
Celor din SUA, indignati de fapta lui Manning, ar trebui sa li se aminteasca cele stabilite la Nurenberg. Manning a expus crime de razboi, ramase nepedepsite pana azi.
P.S. Mi se pare mie sau indignatii americani care-i amintesc lui Manning si suporterilor lui de juramantul militar sunt cumva aceiasi care au bagat pe gat romanilor gratierea lui Pacepa?!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu