Dupa criza economica din 1929-1930 – 4 martie 2017
Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.
Foarte interesanta descoperirea dnei Beatrice Aldea: in timpul si imediat dupa criza economica mondiala din 1929-1930, Statul roman a emis patru legi de suspendare a executarii silite a taranilor si orasenilor supra-indatorati la banci, precum si de conversie a creditelor vechi in credite cu multiple facilitati de plata (cu discount-uri de cca 20% din sold, cu reduceri de dobanda, cu fixarea acesteia la 6% pe mai multi ani, cu discoubt-uri suplimentare in caz de plata anticipata), totul pentru a evita sau reduce numarul falimentelor personale. Mai mult chiar, BNR, condusa atunci de Mitita Constantinescu, a luat asupra sa o mare parte din datoriile taranilor si orasenilor. Doua banci au dat faliment atunci, dar restul sistemului, creditul in general, a fost salvat. In 1938, Romania isi revenise din criza. Doar ca dupa aceea a venit regimul fascist, razboiul, regimul comunist si, in final, regimul Isarescu (care va mai dura inca 27 de ani, ca sa egaleze si chiar sa depaseasca perioada de 45 de ani de comunism).
Intr-un comentariu, dna Aldea (se) ma intreba de ce oare statul, inclusiv BNR, a preferat atunci sa salveze cetatenii de la faliment in "dauna" a doua banci, iar acum procedeaza, in baza asa-zisului principiu too big to let fail, taman invers, sacrificand un milion de cetateni in beneficiul a 10 banci, toate cu actionariat ne-romanesc.
Iata raspunsul meu :
(i) pentru ca Isarescu;
(ii) pentru ca acest dicton, too big to let fail (care seamana mai mult cu proverbul romanesc "cel pe care nu il lasi sa mori, nu te mai lasa sa traiesti") a fost inventat recent, imediat dupa criza creditelor sub-prime din SUA, din 2007, care a cauzat criza economica modiala consecutiva falimentului Lehman Brothers. E, dealtfel, virusul care va distruge intregul sistem, curand si in mod accelerat, intrucat este potentat de imensa prostie de a refuza anti-virusii, de genul acelor legi si solutii judiciare din perioada de dupa criza economica din 1929-1933 care, in afara de a salva de la faliment debitorii, salva de la faliment mai ales bancile. BNR - ul de atunci (care avea un guvernator adevarat si patriot, nu ca acum) a inteles ca fara a mai avea cui sa dea imprumuturi, bancile ar deceda rapid, toate. Acum regula e creditul dat statelor. De ce le-ar mai interesa pe banci sa crediteze particularii? - ar putea intreba talibanii si troll-ii bancari. Lor le raspund : sfarsitul epocii in care statul se imprumuta de la banci e mult mai aproape decat credeti (Ultima Forsan).
Ati refuzat solutiile rezonabile, echilibrate. In curand veti gusta fructele maniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu