joi, 30 martie 2017

Alternativa Europei cu doua viteze

Alternativa Europei cu doua viteze – 2 martie 2017

 

Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.

March 2

 

Gheorghe Piperea

March 2

Ce ati alege intre alternativa desfiintarii UE, pas cu pas, evocata ieri de Pierre Moscovici, comisar european, si alternativa unei Europe cu doua viteze (un nucleu dur franco-german in jurul caruia sa graviteze Italia, Spania, Olanda si Belgia, si o periferie a tarilor ne-integrate, slab dezvoltate, cum ar fi Romania), sugerata de Jean-Claude Junker, presedinte inca-ne-demisionar al Comisiei UE?
Caci, stimati concetateni, catre aceasta minunata optiune ne indreptam, si nu catre o Europa prospera, libera si atenta cu drepturile omului, asa cum visam noi atunci cand fluturam flamura albastra cu 12 stele galbene...

 

Alexandru Botu Ce sa alegem? Adica proiectul care "s-a vandut" era doar o reclama? Toate angajamentele facute in numele acelui proiect au fost de incercare? Pentru a accepta varianta a doua, ni se da ca alternativa desfiintarea UE, chiar pas cu pas? Nu cumva si in alegerea alternativei ni se sugereaza deadreptul sa alegem varianta cea mai proasta?

 

Smaranda Dobrescu In postarea facuta dimineata de mine, mai jos, mi-am exprimat parerea, fara sa stiu de propunerile lui Moscovici, doar in baza unui studiu facut de mine in urma cu doi ani: Repunand acum in mare graba D-l Juncker pe tapet problema Europei cu mai multe viteze, consider ca solutia unica care ne-ar putea aduce un minim avantaj fata de desfiintare sau alte variante ar fi aceea a pietei comune, adica a pastrarii Europei ca o zona de comerţ liber şi eventual instituţiile care au elaborat legile unei reale competiţii 

In fata alternativei enuntate de D-l Piperea, as raspunde in virtutea aceluiasi studiu ca desfiintarea UE pas cu pas, cu toata durerea ar fi de preferat solutiei cu o Europa bogata care are destule piete de desfacere de tip colonii.

 

Smaranda Dobrescu Salut ideea lui Dragnea (cred ca prima din ultimul timp de apreciat cu entuziasm) de a propune presedintelui in ultimul ceas o discutie cu decidentii politici, poate mai larga, privind pozitioarea Romaniei in ideile actualei UE de restructurare.
Un astfel de mandat nu poate fi dat presedintelui de catre Parlament apeland la impresii si mai ales afecte care ne-au incercat in ultimii 10 ani. O scurta analiza a situatiei-nu exhaustiva- ar trebui sa ne dea raspuns la cateva intrebari: care este gradul nostru de autonomie energetica, care e costul la kwh pe medie sistem national, la metru cub gaz , la carbune, la noi si in cosul comun UE, care ne sunt rezervele de petrol, pe ce suprafata de teren agricol contam, cate fonduri am avea nevoie sa suplinim fondurile structurale, ce ramuri ar putea furniza cel mai repede produse la export, ce fonduri disponibile ar fi pentru nevoile din agricultura. Cat de mare este datoria suverana, unde ne sunt rezervele de aur, ce ordin de marime au? Daca la majoritatea problemelor am avea un raspuns incurajator pentru autonomie, abia atunci m-as gandi la avantajele proprii specifice: Nu trebuie sa avem in circulatie doua monede cum poate ar avea altii, ar fi doar leul , datoria suverana o poate acoperi BNR si nu BCE ramanand sa apelam la pietele externe in mai mica masura, am putea sa controlam inflatia si dobanda la credite mai usor. Important ca datoria suverana nu s-ar pune pe bursa, unde bondurile respective s-ar putea cumpara ieftin si tara practic sa fie cedata pe nimic.
Printre dezavantaje as enumera lipsa suficienta a capitalului autohton si probabil intoarcerea capitalului strain in tara de origine. Un element necunoscut ar fi comportamentul bancilor straine.
Daca raspunsul de la primele analize ne-ar indica a fi dezavantajos sa revenim la autonomie decat sa acceptam o prezenta periferica in UE, atunci fara conditia modificarii Tratatului nu se pune problema inaintarii pe acest drum.


Doina Nicolescu Daca presedintele are cosilieri buni, acestea trebuie sa fie punctele care se vor discuta la consultari. Sunt curioasa (pentru amuzament) cu ce propuneri vine USR sau d-na Turcan.

 

Rizea-manea Marius Regret dar vom constata ca Pres-ul nu poate iesi din linia asumata de aservire intereselor germane .Este prea implicat si mult prewa dator din toate punctele de vedere ,dar mai ales doctrinar ....Daca vrem sa putem negocia corect macar in ceasul al 12-lea ,trebuie debarcat de urgenta !!!

 

Rizea-manea Marius Nu putem refuza un statut periferic intr-o europa cu doua viteze ,si sa ne asumam Doua viteze impuse de interese europene si americane ,fara ca si asa subreda ,sa se duca pe apa sambetei caruta cu coviltir cu tot ....

 

Rizea-manea Marius Cine alearga dupa doi iepuri ,.....moare sigur si flamand ....

Niciun comentariu: